Wandelen in Yading Nature Reserve in China: dit unieke park wil en mag je niet missen tijdens jouw reis

Wandelen in Yading Nature Reserve in China: veel vind je er niet over. Althans, niet in het Nederlands. En hoewel je in China geen onontdekte parels meer vindt, omdat je altijd Chinese toeristen om je heen hebt, komt dit park toch wel in de buurt van off-the-beaten track reizen. Niet qua drukte, wel qua uitzichten en typische bestemmingen. Tegen Tibet, afgelegen en dus ver van de grote steden vind je dit bizarre, unieke en fantastische natuurpark. Eén ding het zeker: als je gaat reizen in China, moet dit park in je reisschema komen als je van wandelen en hiken houdt.

Over Yading Nature Reserve/ Daocheng Yading

Yading Nature Reserve is beter bekend als Daocheng Yading. Deze bijzondere plek in het zuidwesten van de provincie Sichuan wordt ook wel beschouwd als het “Laatste Zuivere Land op Aarde”, de “Ziel van Shangri-La” en het “Laatste Shangri-La”.

Yading Nature Reserve werd pas in 1928 ontdekt. Yading Nature Reserve in China is een natuurpark dat je absoluut niet verwacht in China en juist daarom is het zo bijzonder. Jaarlijks wordt Yading Nature Reserve opgenomen in de lijst van unieke en bizarre bestemmingen die reizigers moeten bezoeken om zich te volledig onder te dompelen in mysterieuze terrein, dat op meer dan 4.000 meter hoogte ligt. Acclimatiseren is dus absoluut nodig.

Met maar liefst drie heilige bergen, prachtige gletsjers, mooie tempels, kloven, dichte bossen, uitgestrekte graslanden, glinsterende meren en kolkende beken, diverse kleurrijke plantages en dieren die rondgrazen is Yading Nature Reserve de regelrechte parel van China. Hoewel het een waar paradijs voor wandelaars is, zie je ook de lokale Tibetaanse bevolking terug en kom je monniken tegen die op pelgrimstocht zijn. Wát een plek. Yading Nature Reserve is een plek die wij nooit, maar dan ook nooit hadden willen missen tijdens onze rondreis door China.

Wandelen in Yading Nature Reserve hiking

Wandelen in Yading Nature Reserve in China is fan-tas-tisch

Hoe kom je in het Yading Nature Reserve?

Dat is nogal een rit kan ik je vertellen. Wij verbleven we de dagen ervoor in Chengdu. In Chengdu pakten wij een directe bus van 15 uur vanaf Xianmen busstation. Deze vertrok om 06.25 uur. Er was ook een bus die vijf minuten eerder vertrok om 06.20, vanaf dezelfde plek.

Deze bus brengt je naar Daocheng en is – ondanks de zere billen na een tijdje – genieten hoor. We werden continu getrakteerd op bijzondere uitzichten dus de tijd vloog voorbij. De bus stopt regelmatig bij (karige) wc’s en ook voor de lunch. Let op: Alipay werkt hier niet dus zorg voor cash of vraag een local om voor je te betalen en betaal hem/haar via Alipay terug.

Wandelen in Yading Nature Reserve hiken

Wist jij dat China zulke natuur heeft?

Vanuit Daocheng naar Yading

In Daocheng overnachtten wij in Manka hotel, om vervolgens de dag erna meteen te vertrekken richting Yading. Het eerste deel met de taxi (geregeld vanuit het hotel) tot het toeristencentrum. Hier betaalden we samen 200 yuan voor. Daarna moet je nog een sightseeing bus pakken richting Yading Village. Behoorlijk wat reisuren dus, dus vandaar dat wij ervoor kozen om lekker lang in Yading Village te blijven, zodat we echt veel konden wandelen in Yading Nature Reserve en hier de tijd konden nemen.

Geen zin in die lange busrit? Dan is het ook mogelijk om naar Daocheng te vliegen. Het voordeel? Enorme tijdsbesparing. Het nadeel? Je moet echt nog meer acclimatiseren, omdat je ineens op 4.000 hoogte zit.

Toch is de busrit 100% de moeite waard. De rit tussen het toeristencentrum en Yading Nature Reserve is ongelofelijk mooi. De uitzichten zijn werkelijk waar fantastisch en je komt ogen tekort als je over deze slingerweg de verte inkijkt. En dan te beseffen dat je nog niet eens ín het park bent.

Je kunt ook via Shangri-La (Yunnan) reizen. Vanuit Shangri-La gaan er directe bussen naar Daocheng. Vanuit Daocheng kun je dan je reis richting Yading Nature Reserve weer oppakken.

Wandelen in Yading Nature Reserve wandelingen

Dit zijn toch parels die je niet wil missen?

Waar kun je het beste overnachten als je gaat wandelen in Yading Nature Reserve?

Als je gaat wandelen in Yading Nature Reserve heb je meerdere keuzes om te overnachten. Opties zijn in het park, in Yading Village, net buiten het park (Shangri-La/Riwa of Rencun) of Daocheng. Dit laatste zou ik niet doen als je meerdere dagen gaat wandelen in Yading Nature Reserve, omdat je dan iedere dag een taxi naar het toeristencentrummoet pakken (1.5-2 uur) en ook nog de sightseeing bus van 1 uur. Zonde van je tijd (en je geld). De sightseeing bus vertrekt vanuit Rencun, waar je de tickets voor het park koopt.

Wij verbleven in Yading Village, zodat we zo dicht mogelijk bij/in het park waren en niet afhankelijk waren van de sightseeing bus. De sightseeing bus kwam langs ons hotel en we hoefden maar te zwaaien om in te stappen.

Over Yading Village

De prijzen liggen in Yading Village iets hoger dan buiten het park maar voor ons wogen de voordelen hier 100% tegenop. De locatie is echt ideaal, want je mag iedere keer ‘gratis’ met de bus het park in. Je wacht bij station 1, 2 of 3 en de bus stopt (als ie niet vol is) en je stapt in. Top!

Ware het niet dat het Yading Village één grote bouwval was toen wij er waren. Ik denk dat er minimaal 300 bouwvakkers rondliepen, op een dorp van nog geen 35 gebouwen. Alles werd onder handen genomen: de wegen, elektra, hotels, aankleding, bushokjes en lag in puin en onder het stof. Je snapt wel dat het idyllische er meteen af was. Maar nogmaals: de locatie kon écht niet beter want binnen een tien minuten kun je wandelen in het Yading Nature Reserve.

Je kunt niet met een eigen auto naar Yading Village. De sightseeing bus is de enige manier is om het park in te gaan.

Kom je vanuit Daocheng in Yading Village? Zorg dan dat je genoeg eten mee hebt voor lunch en als snacks. In Yading Village is één karige supermarkt te vinden, waar je enkel basics vindt. Bovendien ben je verplicht om in je eigen hotel te eten (of natuurlijk bij een ander hotel), want in Yading Village is verder niets te vinden. Lunchen kan eventueel in Yading Nature Reserve, maar verwacht enkel noedels etc. Fruit kun je wel vergeten, dus bevoorraad jezelf goed in Daocheng of andere dorpen waar je vandaan komt.

China op haar best: wandelen in Yading Nature Reserve

Wandelen in het Yading Nature Reserve

Sommigen gaan maar voor één dag wandelen in Yading Nature Reserve maar dat is écht veel te weinig. Dit park heeft zo ongelofelijk veel te bieden, inclusief bergtoppen, gletsjermeren en bizarre uitzichten. Je kunt dus dagenlang wandelen in Yading Nature Reserve dus neem je tijd om dit natuurschoon van China in je op te nemen.

Benieuwd naar onze wandelingen in het Yading Nature Reserve? Al onze hikes vind je hieronder:

  1. Pearl Lake in combinatie met de Chonggu tempel-> een acclimatisatiewandeling
  2. Milk Lake + 5 Colours Lake –> de mooiste wandeling in Yading Nature Reserve
  3. Luorong Pasture –> een makkelijke, maar mooie wandeling
  4. Small Kora hike –> de meest uitdagende wandeling als je gaat wandelen in Yading Nature Reserve

Onder iedere link vind je uitgebreide artikel inclusief startpunt, aantal gelopen kilometers, hoogtemeters en hoogste punt tijdens het wandelen in Yading Nature Reserve. Doe er je voordeel mee, want in het park zelf word je niet veel wijzer van de niet-Engels sprekende Chinezen. Ook vind je in de artikelen een foto van de map van Yading Nature Reserve voor die specifieke wandeling.

De bussen in het Yading Nature Reserve

In Yading Nature Reserve kun je, nadat je bent afgezet bij de entree door de sightseeing bus, ook nog losse tickets kopen voor de groene busjes in het Yading Nature Reserve. Wat veel Chinese toeristen doen, is opstappen bij Mount Qianfo Station – het beginstation – en uitstappen bij het Luorong Pasture Integrated Service Department. Dit is het eindstation van de busjes. Je skipt dan het hele eerste deel van de blauwe route. Vanaf het eindstation van de groene busjes kun je je route vervolgen naar Milk Lake + 5 Colors Lake.

Het is toegestaan om onderweg in- of uit te stappen bij de aangegeven stations. Je koopt een ticket voor de hele dag. De kosten zijn 70 yuan per persoon.

De kosten voor het Yading Nature Reserve

Gelukkig is het zo dat je niet iedere dag een nieuw entreeticket hoeft te kopen als je gaat wandelen in Yading Nature Reserve. Je ticket is namelijk meerdere dagen geldig, mits je je ticket van de dag ervoor kunt laten zien inclusief een foto van jezelf van die dag (ja, echt). Dit geldt alleen als je buiten Yading Village slaapt. Als je in Yading Village slaapt, ben je dus eigenlijk al in het park en kom je geen checkpoints meer tegen. Het entreeticket koop je dus bij het entreepunt, op ongeveer een 30 kilometer rijden met de sightseeing bus vanaf Yading Village. Dit entreeticket koop je vlakbij Shangri-La (het voormalige Riwa).

Een entreeticket kost 266 yen. Dit is inclusief de sightseeing bus naar Yading Village. Vanaf het entreepunt kun je niet anders dan me de sightseeing bus het park in. Taxi’s etc. kunnen je dus niet brengen.

Als je niet in Yading Village slaapt, moet je ook nog iedere dag de sightseeing bus nemen om het park in te komen. Deze bus kost los 120 yen. Voor de tweede dag betaal je 60 yen. Slaap je in Yading Village? Dan hoef je deze bus niet te betalen én bespaar je iedere dag 1.5 uur rijden. Zo ben je dus ook voor de drukte in het park.

Genoeg van het park gezien en weer terug naar de bewoonde wereld? Dan pak je vanuit het hotel in Yading Village één van de bussen die je naar het ticketoffice in Rencun brengt. Vanaf hier betaal je 10 yuan per persoon voor een gedeelde taxi om naar Shangri-La (dorp) te gaan.

Yading Nature Reserve: map

Wij vonden het lastig voor te stellen waar Yading Nature Reserve nu op de map ligt en hoe het zit met alle entrees, tickets en bussen. Hieronder vind je een foto van de map van Yading Nature Reserve die wij bij het ticketcentrum ontvingen. Vraag hiernaar, want deze krijg je niet standaard bij je ticket.

Wandelen map Yading Nature Reserve map

Yading Nature Reserve: map. Oranje: Pearl Lake, blauw: Luorang Pasture, rood: Milke Lake + 5 Color Lake, het grijze asfalt: waar de bussen je naartoe kunnen brengen

Beste reistijd om te wandelen in Yading Nature Reserve

Natuurlijk kan ik hier niet heel objectief over oordelen, omdat ik maar eenmalig (nouja, vier dagen) ben gaan wandelen in Yading Nature Reserve, maar toch. Wij hebben bewust gekozen voor september/oktober, omdat dit de beste reistijd van Yading Nature Reserve zou zijn. Droog, toch regelmatig een zon die zichzelf laat zien en prachtige herfstkleuren van het park. Half oktober schijnt het beste te zijn. Wij waren er net daarvoor.

Georganiseerde reizen naar China

China is absoluut een land apart, waar je zonder enige voorbereiding bedrogen uit zult komen. Het vergt tijd, geld (een duur visum) en vooral veel energie om dit land te bezoeken. Deze Travelguide van China (van Damien Harper) zorgt voor een goede voorbereiding. Toch is het voor mij het meest bijzondere land dat ik ooit heb bezocht. En tuurlijk, de Chinezen houden er wat aparte gewoontes op na, maar als je jezelf hierop voorbereidt, weet je wat je te wachten staat en valt het allemaal 100% mee.

Toch liever niet alles zelf uitzoeken? Ik snap het he-le-maal. Gelukkig zijn er diverse reisorganisaties die je die met liefde en plezier wél voor je doen als je toch naar dit meest unieke land ter wereld wil. Benieuwd? Bekijk en vergelijk hieronder meerdere reisaanbieders die unieke reizen naar China aanbieden:

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram