Hiken en Biken in Oostenrijk

Op wandelvakantie in Oostenrijk: wandelen was nog nooit zo leuk

Op hikenbiken.nl vind je alles over wandelen in de bergen, zo ook over jouw ideale wandelvakantie in Oostenrijk als je besluit om te wandelen in Oostenrijk. Je leest hier alles over de beste seizoenen om te wandelen, over waarom wandelen in dit land zo fantastisch is, over het culinaire genot en de gezellige hutten waar je kunt uitrusten na een dag vol avontuur.  

Waarom is Oostenrijk een perfect land voor een wandelvakantie?

Als je het mij vraagt is Oostenrijk perfect voor een wandelvakantie. Het ligt niet te ver van Nederland, alles is goed geregeld, het weer is er goed, het eten is onwijs en wandelen in Oostenrijk levert de allermooiste plaatjes op. Ik ben dus fan!

Beste seizoen om te wandelen in Oostenrijk

Oostenrijk is het hele jaar door een fijne bestemming voor wandelaars. Uiteraard brengt ieder seizoen verschillende charmes met zich mee. De zomermaanden, van juni tot september, zijn ideaal voor alpine wandelingen. De zon komt veel tevoorschijn, de temperatuur is lekker en alles staat in bloei. 

Ook de herfst is een fijn seizoen om te wandelen, omdat de kleur van de bomen, planten en bladeren transformeren in een palet van warme tinten. Er zijn minder toeristen dus ook dat kan een voordeel zijn. Trek wel warme(re) kleding aan, want uiteraard zakken de temperaturen aanzienlijk na september. Zorg dat je altijd goed in de gaten houdt of de hutten nog open zijn, want de meeste hutten sluiten in de herfst. De eerste sluitingen vinden plaats rond september. 

Voor degenen die van winterwonderlanden houden, biedt Oostenrijk in de winter goede mogelijkheden voor sneeuwschoenwandelen en winterse trektochten. Ik heb dit zelf nog nooit gedaan. 

Na de winter komt de lente en zodra de sneeuw weer verdwijnt en de paden weer begaanbaar zijn met normale hikeschoenen, is ook de lente weer een fijn seizoen om te wandelen in Oostenrijk. Ook hiervoor geldt: check altijd of de berghutten weer geopend zijn. 

De mooiste regio’s om te wandelen in Oostenrijk

Wat mij betreft is Oostenrijk één van de beste locaties in Europa om te wandelen. Oostenrijk heeft afwisselende landschappen, van de weelderige groene alpenweiden van Tirol tot bizarre vergezichten in de Dachstein-regio. Elke regio biedt fantastische mogelijkheden voor een wandelvakantie in Oostenrijk. Benieuwd naar alle wandelingen die ik gemaakt heb in Oostenrijk? Check dan hieronder alle hikes inclusief dag-tot-dag beschrijving, mijn aanbevelingen voor overnachtingen en de beste voorbereidingen. 

Waarom de ligging van Oostenrijk zo ideaal is

De ligging van Oostenrijk maakt het een centraal knooppunt voor wandelaars. Omringd door Duitsland, Zwitserland, Italië, Slovenië, Hongarije en Slowakije, is Oostenrijk een perfect wandelvakantieland. Als je dus Oostenrijk wil combineren met wandelen in andere landen, kan dat ook makkelijk. 

Ik kies er zelf steeds vaker voor om binnen Europa met de trein te reizen, mits dit te doen is qua duur en afstand. Voor Oostenrijk geldt dat zeker. Zorg wel dat je je tickets op tijd boekt, des te goedkoper kun jij genieten van je treinrit. 

Culinaire hoogstandjes: eten en drinken in Oostenrijk

Een wandelvakantie in Oostenrijk betekent niet alleen wandelen. Wandelen kost namelijk ook gewoon veel energie. Gelukkig zit je dan in Oostenrijk wel goed. Het eten in de hutten is over het algemeen hartstikke goed. Enne… Een koud witbiertje smaakt toch wel écht heerlijk na een lange wandeling. 

Fantastische hutten langs de wandelpaden

Een uniek aspect van wandelen in Oostenrijk is het uitgebreide netwerk van berghutten. Deze hutten zijn niet alleen een slaapplaats, maar zijn ook hartstikke gezellig. Als je alleen wandelt, leer je altijd wel mensen kennen (vooral als je blijft slapen). 

Je vindt in Oostenrijk veel oude, authentieke berghutten. Toch zie je ook steeds meer dat er hypermoderne hutten geplaatst worden, omdat de oude berghutten niet meer voldoen aan de veiligheidsregels. 

Een wandelvakantie in Oostenrijk is er voor iedereen

Of je nu een doorgewinterde wandelaar bent of net begint aan je wandelavonturen, Oostenrijk heeft voor elk wat wils. Zo kun je heel makkelijk met liften omhoog en toch genieten van bizarre vergezichten tijdens een eendaagse wandeling. Natuurlijk kun je ook die-hard wandelen en op zoek naar meerdaagse huttentochten. Er zijn zelfs wandelingen voor kinderen te vinden, dus jong en oud vermaakt zich prima in Oostenrijk. 

Lees verder op HikenBiken.nl en laat je inspireren voor je volgende wandelvakantie in het prachtige Oostenrijk. Veel wandelplezier!