Hiken bij de Tiger Leaping Gorge komt toch wel in onze top drie van favoriete highlights tijdens onze reis van 6 weken door China. Deze wandeling is ontzettend afwisselend, heeft fan-tas-ti-sche uitzichten en is met niets anders in China te vergelijken. Wij kozen ervoor om twee dagen te wandelen bij de Tiger Leaping Gorge en dat was perfect. Meer weten over deze hike met de allerdiepste kloof ter wereld in de provincie Yunnan? In dit artikel lees je alles over de wandelroute zelf, onze accommodatie, hoe we bij het startpunt kwamen én de uitzichten die je écht niet mag missen.
Over de Tiger Leaping Gorge
Je vindt de Tiger Leaping Gorge natuurlijk in China, tussen Lijiang en Shangri-La in. De Tiger Leaping Gorge is dus vanuit deze twee plaatsen het makkelijkste te bezoeken.
De Tiger Leaping Gorge heeft haar naam te danken aan een legende. Het verhaal gaat de rondte dat een tijger ‘vroeger’ via een rots bij het smalste stuk van de kloof de rivier over sprong toen hij werd achterna gezeten door een jager. Tja, of dat klopt, weet natuurlijk geen mens.
Hoe kom je bij het startpunt van de Tiger Leaping Gorge?
Aangezien wij verbleven in Lijiang, pakten wij daar de bus vanaf het grote busstation. Deze busrit duurt twee uur en kost 50 yuan per persoon. Ga eruit bij het ticketoffice. Een ticket kost 45 yuan per persoon.
Dag 1 van de Tiger Leaping Gorge: Upper Gorge Tourist Centre
Je kunt de bus pakken naar het Upper Gorge Tourist Centre of vanaf het ticketoffice wandelen naar The Upper Gorge Tourist Centre. Wij kozen voor het laatste. Ik weet niet of dit nu per se de beste optie is, omdat je eigenlijk op de weg loopt. De Chinezen keken er niet per se gek van op, dus we waren vast niet de eerste die dit zo deden.
Het eerste gedeelte vanaf het ticketoffice naar het Upper Gorge Tourist Centre is ongeveer 5 kilometer lopen. Dit is redelijk vlak met af en toe wat vals plat ertussen.
Ik raad je 100% aan om naar het The Upper Gorge Tourist Centre te gaan, want hier word je direct getrakteerd op de fascinerende en wilde Tiger Leaping Gorge. De wandeling erheen is al spectaculair, laat staan de uitzichten zodra je beneden naast het kolkende water staat. Want echt, je staat hier net boven het water en kunt elkaar slecht verstaan door het natuurgeweld van het water. Ik heb al veel kloven en kolkende rivieren gezien, maar dit is toch wel echt van een ander kaliber.
Sla dit dus niet over!
Het echte hikepad van de upper trail van de Tiger Leaping Gorge
Vanaf The Upper Gorge Tourist Centre hebben wij gelift naar het punt waar we omhoog moesten naar Naxi guesthouse, een gasthuis dat op de weg naar Tea Horse Guesthouse ligt. Vanaf hier vervolg je lekker klimmend de weg omhoog en is het wederom genieten geblazen. Voor Naxi guesthouse groeien allerlei wilde fruit- en notenbomen en veel wilde pompoenen dus aan snacks geen gebrek.
28 bends: klimmen maar
Na Naxi guesthouse begint de ’28 bends’ route en ga je nog meer de hoogte in. Onderweg zijn genoeg mogelijkheden om een lekker koud (echt waar!) drankje te drinken, om snacks te kopen of een heerlijk koffietje te doen. Niets is de Chinezen te gek.
Wij hielden pauze bij ‘èr shi ba dào guai jia you zhàn’ (zo staat het op maps.me) en konden genieten van dit bizarre uitzicht dat je op de foto hieronder ziet. Je zou denken dat je hier flink voor een drankje moet betalen, maar niets is minder waar. Voor 10 yuan per drankje genoten wij van een heerlijk koud drankje.
Na deze korte pauze begint het echte klimmen en volgen de bochten zich steeds sneller na elkaar op. Er zijn verschillende uitzichten en echt, ze zijn stuk voor stuk belachelijk mooi (en rustig!). Wij hebben heerlijk geklommen in een fantastisch lekker zonnetje en kwamen drijfnat van het zweet aan bij ons slaapverblijf, Tea Horse Guesthouse. Wat een dag! Bij Tea Horse guesthouse kun je ook nog eens lekker eten én een ijskoud witbiertje drinken, héérlijk!
Samenvatting dag 1: Tiger Leaping Gorge
- Afstand: 14.5 kilometer
- Hoogtemeters: 971 meter, daling: 439 meter
- Hoogste punt: 2.676 meter
- Duur: 4.18 uur
Dag 2: Tiger Leaping Gorge
Wakker geworden met een zonnetje, dus we werden wederom getrakteerd op fantastische uitzichten. Dag twee bestaat vooral uit dalen. Het eerste deel van de hike is nog vrij vlak en bestaat naast lekker wandelen ook uit het oversteken van rivieren en watervallen. Onderweg kun je weer lekkere koffietjes drinken of snacks kopen bij lokale Chineesjes.
Eenmaal bij het hoogste punt aangekomen van de hike is het vooral dalen geblazen richting het ‘dorp’. Je kunt ervoor kiezen om hier nog een nacht te slapen, maar wij boekten bij Tina’s guesthouse de bus terug voor dezelfde dag. Er zijn twee bussen die teruggaan naar Lijiang, om 14:30 en 15:30 uur. Voor 50 yuan per persoon kun je terug. Vanaf dezelfde plek gaan er ook bussen naar Shangri-La.
Zorg dat je op dag twee op tijd vertrekt, want eenmaal bij Tina’s guesthouse aangekomen staat je nog een hele spectaculaire wandeling te wachten. Je kunt vanaf hier namelijk ook weer helemaal naar de kolkende rivier lopen. Vanuit Tina’s zijn er twee manieren om naar beneden te lopen. En echt, doe dit alsjeblieft want dit is misschien nog wel het gaafste stuk van de hike.
Vanuit Tina’s guesthouse naar de Middle Gorge aan de rivier
Bij Tina’s Guethouse loopt een asfaltweg naar beneden. Deze volg je, totdat je op een hikepad uitkomt dat recht naar beneden gaat. Op sommige stukken vind je staalkabels om je aan vast te houden en het makkelijker te maken. Na een tijdje wandelen kom je bij een ’tolloket’ aan, waar een bord staat met uitleg over de Zhang familie. Zij hebben, zonder enige financiële steun van de Chinese overheid, het pad aangelegd dat naar beneden leidt. Je betaalt daarom 15 yuan per persoon om hierdoor te mogen, zodat deze familie de middelen heeft om de paden te onderhouden.
Na dit ’tolloket’ kom je na wat langer wandelen weer een tolloket a.k.a. fantastisch terras tegen, waar je wederom 15 yuan moet betalen (waarom het twee keer moest was voor ons niet duidelijk, maar we betaalden met liefde en plezier). Vanaf dit terras ga je richting de beruchte ladder én naar de rots op het water die enkel met een gammele, gekleurde brug te bereiken is (10 yuan per persoon). Wees niet skeer en betaal dit, want je wil écht midden in die kolkende kloof staan, geloof me.
Na dit rotsblok vervolg je de weg naar de ladder. En wat voor één, sjonge. Wij hadden geen idee wat we eigenlijk gingen doen, totdat we erop stonden. Deze ladder hangt letterlijk steil en bijna met 180 graden tegen de berg aan. Just so you know: deze beklim je ZONDER via ferrata. Eigenlijk is het levensgevaarlijk, want één keer donderen en je bent (pardon my French) morskapot. Maar toen ik me dat realiseerde kon ik niet meer terug en moest ik – met een flink verhoogde hartslag – door.
Na deze tricky ladder komt er nog een kleinere, kortere, veiligere ladder aan en is het vooral klimmen geblazen richting Tina’s. Vergeet alsjeblieft niet regelmatig om je heen te kijken, want deze fantastische Tiger Leaping Gorge is één van de mooiste highlights die we in China gedaan hebben.
Wat een genot, wat een fantastische hike! Dag twee is dus een heerlijk afwisselende dag met uitzichten tot en met. Dikke aanrader, dus sla de Tiger Leaping Gorge niet over als je in China bent.
Samenvatting dag 2 van de Tiger Leaping Gorge
- Afstand: 14.8 kilometer
- Hoogtemeters: 579 meter, daling: 865 meter
- Hoogste punt: 2.436 meter
- Duur: 4.22 uur (netto)
Natuurlijk kun je de wandeling naar Tiger Leaping Gorge ook georganiseerd doen. Vanuit Lijiang of Shangri-La kun je diverse tours boeken met gids. Is het nodig? Absoluut niet. Er ligt maar één pad en het is eigenlijk onmogelijk om te verdwalen. De Tiger Leaping Gorge hike is dus makkelijk zelf te doen.
Reizen naar China
Hoewel de Tiger Leaping Gorge 100% zelf te regelen is, kan ik me voorstellen dat een hele reis naar China zelf organiseren toch next level is. Echt begrijpelijk, want het is geen doorsnee land en je moet net ff wat meer regelen dan voor een andere vakantie. Gelukkig zijn er steeds meer reisaanbieders die fantastische reizen samengesteld hebben voor China. Hieronder vind je verschillende reizen bij verschillende reisaanbieders. Ik zou zeggen: kijk, vergelijk en geniet.
Veel reisplezier! En als je nog vragen hebt, stel ze dan vooral hieronder.
0 reacties