Wandelen in de Alay Mountains in Kirgizië | De ‘Heights of Alay’ hike vanuit Sary-Mogul

Wil je gaan wandelen in de Alay Mountains in Kirgizië, jezelf omringen met besneeuwde bergtoppen, genieten van een uitzicht op een meer dan 7k top en jezelf in de middle of nowhere wanen? Dan zijn de Alay Mountains in het zuiden van Kirgizië DE plek om te genieten van al het moois dat dit fantastische land te bieden heeft. Wandelen in de Alay Mountains biedt volop mogelijkheden. Hieronder vind je een overzicht van verschillende hikes en de dag-tot-dag beschrijving van de Heights of Alay hike. Veel wandelplezier!

Wandelen in de Alay Mountains: verschillende opties

Als je gaat wandelen in de Alay Mountains in Kirgizië hoef je je geen enkele seconde te vervelen. In de omgeving van de Alay Mountains zijn er verschillende hikes en wandelingen te doen, zoals:

  • Daroot-Korgon Loop
  • Hike naar Lenin Peak basecamp 1, basecamp 2 of zelfs naar de top van Lenin Peak
  • Shepherd loop
  • Kosh-Kol lakes (1 dag)
  • Travellers pass (1 dag)
  • Tulpar lake (1 dag)
  • Heights of Alay trek –> zie alle informatie hieronder voor het fantastische wandelen in de Alay Mountains

In dit artikel vind je alles over de Heights of Alay hike, inclusief de Sary-Mogul Pass en Jiptick Pass.

Wist je trouwens dat er in 2023 maar 900 toeristen per jaar (!) in dit hele gebied komen? Dat zegt wel iets over hoe niet-toeristisch dit prachtige gebied is. Zorg dus echt dat je hier naartoe gaat als je off the beaten track wil reizen.

Wandelen in de Alay Mountains

Wandelen in de Alay Mountains in Kirgizië is fantastisch

De Heights of Alay hike, inclusief de Sary-Mogul Pass: zelf regelen of laten regelen?

Wij hebben alles vanuit CBT Osh geregeld, maar dit raad ik je niet aan per se. Het is goedkoper, fijner en relaxter om het zelf te regelen. CBT heeft – vooral in Osh en Sary-Mogul – geen goede reputatie. De man in CBT Osh was vreselijk onaardig. Zelfs zo onaardig dat ik ben weggelopen tijdens een gesprek. Het is aan de andere kant wel handig om alles van tevoren vastgelegd te hebben, maar het kan ook prima op de bonnefooi. Het is aan jou. In dit artikel benoem ik precies alle plekken waar we geslapen hebben, dus dat voorwerk hoef je niet meer te doen 😉

Toen we later belden met CBT Sary-Mogul raadde de eigenaar ons zelfs aan om een slechte review over CBT Osh te schrijven. Meer weten over de CBT’s in Kirgizië? Google dan maar eens en je komt er snel genoeg achter wat voor gekke organisaties dit zijn. Eén ding is wel zeker: wij hoefden ons geen zorgen te maken om beschikbaarheid etc, want alles was geregeld.

Over de Alay Mountains

De Alay Mountains zijn ongeveer 300 km lang en 80 km breed. Het is een gebergte in Centraal-Azië, in het grensgebied tussen Kirgizië en Tadzjikistan. Vanuit de Alay Mountains kijk je uit op de Pamir Mountains. Ben je geïnteresseerd in een tour door de Pamir Mountains? Lees dan mijn eerdere artikel over de Pamir Highway in Tadzjikistan.

Wandelen in de Alay Mountains

Net voor de Sary-Mogul Pass, tussen de wilde yaks

Wandelen in de Alay Mountains in Kirgizië, van dag tot dag

Allereerst wil ik je zeggen dat dit gebied ongelofelijk mooi is. Mooier dan we durfden te hopen. Hoewel ik dit artikel schrijf, terwijl we nog aan het reizen zijn door dit land, durf ik al bijna te zeggen dat dit wat mij betreft één van de mooiste wandelingen van heel Kirgizië is. Wandelen in de Alay Mountains is dus écht een aanrader. Het heeft alles: hoge bergpassen om te trotseren, gletsjermeren, gletsjers, wilde paarden en yaks, glooiende valleien, kolkende rivieren, schattige mini-dorpen (waar je niets van moet verwachten) en fantastische gastvrije yurtkampen waar je niets, maar dan ook niets tekortkomt.

Zet de Heights of Alay hike dus per direct op je bucketlist en geniet van deze prachtige, unieke hike die van een andere planeet is. Wij genoten intens. En nagenieten doen we ook nog steeds.

Dag 0: Marshrutka van Osh naar Sary-Mogul

Vanuit Osh gaan er marshrutka’s en shared taxi’s naar Sary-Mogul. Deze vertrekken vanaf dezelfde plek bij het viaduct/de bazaar. Iedereen kan je vertellen welke plek je moet hebben als je het niet kan vinden.

  • Duur: 4 uur
  • Kosten: 700 somoni per persoon voor de de marshrutka (achteraf hoorden we dat dit 500 som per persoon is)

Liever met de shared taxi? Op de terugweg betaalden wij 700 somoni per persoon en ze kwamen ons zelfs ophalen bij ons guesthouse.

In Sary-Mogul sliepen wij in Musa Guesthouse, bijna recht aan de hoofdweg, naast het Mountain Hotel (ook een goede optie). Warm, lekker eten, wifi, warm en stromend water én een lekker bedje. Helaas is het Musa Guesthouse niet te boeken via booking.com. Reis je alleen? Dan is het CBT hostel een goede optie, omdat daar ook veel andere soloreizigers verblijven.

Sary-Mogul, Kirgizië

Dag 1: Sary-Mogul naar de Sary-Mogul Pass

Via het guesthouse waar we verbleven, regelden we een chauffeur die ons naar de start van de hike bracht. Voor een prijs van 35.000 somoni (€36) dropte hij ons 15 km verderop bij de start van de trail. Slechte weg, dus een jeep nodig. Duurde toch wel ruim een uur, dus het is het geld waard.

De eerste dag naar de Sary-Mogul Pass is echt fantastisch. Het grootste gedeelte van het pad loopt links naast de rivier omhoog. Het is dus flink klimmen op dag 1, maar het echte werk begint pas halverwege. Na ongelofelijk veel mooie pieken (vergeet niet achterom te kijken), wilde yaks, groene velden, beekjes en heel veel moois begint de echte klim bij een grijs, rotsenpad omhoog.

Stop je tussendoor? Zeker doen. Dit uitzicht is zo verschrikkelijk mooi dat je gewoon niet weet waar je moet kijken. Bovenop heb je een uitzicht dat je niet vaak meer zult hebben, dus geniet, geniet, GENIET.

De Sary-Mogul Pass op 4.306 meter

Na de Sary-Mogul Pass volg je eerst een steil zigzaggend pad naar beneden (met hopelijk niet al te veel sneeuw). Daarna is het een kwestie van de rivier volgen, maps.me in de gaten houden en naar het eerste yurtkamp navigeren. Dit kamp bevindt zich midden in de bergen, met de vallei op de achtergrond. Fantastisch. Met veel koekjes, noten, pinda’s, brood, zelfgemaakte jam en heel veel thee werden we verwelkomd. Wát een dag! Wandelen in de Alay Mountains was al meteen beter dan verwacht!

  • Afstand: 15.4 km
  • Hoogtemeters: 1026 meter
  • Hoogste punt: 4312 meter
  • Duur: 6.22 uur (netto)

Dag 2 van de Heights of Alay trek

Op dag 2 loop je in de ochtend volledig naar beneden, de vallei in. Een prachtige wandeling om de benen op te warmen, met een continu en fantastisch uitzicht op de rivier, de bergen en – hoe lager we kwamen – ook op het superschattige en mini-dorp Sarymogol (niet te verwarren met Sary-Mogul). Wij liepen om het dorp heen, daarna over een vlakke dirt road richting het tweede dorp genaamd Kyzyl Shoro.

Er zijn daar twee plekken om te lunchen, namelijk bij het CBT guesthouse aan de linkerkant van de weg (op de weg aangegeven met een rood/bruin bord met ‘Visit Alay’ + lunch, 100 meter). Douchen is hier ook mogelijk, aangezien dat in de yurts niet kan. Een andere lunchmogelijkheid vind je na ongeveer 700 meter, 10 min wandelen verder. Dit is dé samsa plek van deze regio (zeggen ze). Hoewel het er van de buitenkant niet uitziet als lunchplek, kun je hier goed eten. Althans, heb ik van horen zeggen. Er was namelijk geen vegetarische optie. Doe je deze wandeling met de tent? Dan is dit ook een perfecte optie voor take-away.

Na de lunchspot start de klim. Best even inkomen, aangezien je al 11 kilometer en 1.100 hoogtemeters gedaald hebt in de ochtend. Na het diepste dal is het nog 7 kilometer naar het volgende yurtkamp, waarvan het ongeveer 2/3 klimmen is en 1/3 dalen. Lekker klimmetje dus nog, met al die kilometers in de benen. Bovenop de bergpas is het uitzicht weer echt fenomenaal, met prachtige vergezichten op witte pieken, enorme rotsen en wilde paarden. Totaal onverwachts, maar fantastisch.

Na deze bergpas is het eerst nog een klein stukje wandelen door een redelijk onduidelijk pad, waarbij maps.me ons een paar keer in de steek liet. Gelukkig zie je het yurtkamp al snel liggen en weet je na een tijdje vanzelf waar je naartoe moet.

Ook bij dit yurtkamp inclusief Kirgizische vlag werden we weer met open armen ontvangen en vertroeteld met genoeg eten en liters thee. Dag 2 tijdens het wandelen in de Alay Mountains was meer dan geslaagd.

  • Afstand: 18 km
  • Hoogtemeters: 840 meter
  • Hoogtste punt: 3495 (yurtkamp 1), 3223 (de pass van de dag)
  • Duur: 5.25 uur (netto)

Dag 3 van de Heights of Alay trek

Op dag 3 besloten we om de dag in tweeën te knippen. Anders zouden we 23 km lopen op één dag en waarschijnlijk ook in de regen én de sneeuw. Iedere dag rond een uur of 3 trok het namelijk compleet dicht en viel er flink wat regen. Aangezien het in Kirgizië allemaal niet zoveel uitmaakt of je een dag later of eerder komt, was dit een perfect plan B.

Dag 3 is fantastisch. Je start door een vredelievende, zachte, groene vallei. Een prachtig begin van de dag. Na een korte klim ben je al na 45 minuten over de eerste bergpas en zit het klimmen er al op – als je net als ons de dag in tweeën knipt. Dit eerste uitzicht blaast je direct omver, zeker wanneer je beseft dat het continu uitzichten zoals hieronder blijven. Genieten x100.

Wandelen in de Alay Mountains Kirgizië

Na een fantastische paar uur lopen, waan je je door valleien, rode rotspartijen, groene velden en heb je ogen tekort om de bijzondere vergezichten in je op te nemen. De dag brengt weer compleet andere uitzichten met zich mee dan voorgaande dagen. Dat maakt het wandelen in de Alay Mountains zó anders dan op andere plekken.

Dag 3 is een makkelijke dag qua lopen, maar sowieso de allermooiste dag qua uitzichten. Of dag 5…. 😉

  • Afstand: 13 km
  • Hoogtemeters: 497 (een kleine pas omhoog, daarna vooral naar beneden)
  • Hoogste punt: 3146 meter
  • Duur: 3.38 (netto)

Dag 4 van de Heights of Alay trek

Aangezien vandaag eigenlijk deel 2 van dag 3 was, bestond onze dag 4 alleen maar uit klimmen. Een korte dag qua kilometers, maar qua hoogtemeters gingen we van 2234 naar 3059. Het was allesbehalve steil, want deze hoogtemeters werden uitgesmeerd over 11 km.

We waren blij dat we dag 3 en dag 4 in tweeën hadden geknipt, want het begon al voor 12 uur te regenen. Gelukkig bereikten we het yurtkamp rond die tijd en kwamen we droog aan. Dag 4 was een simpele wandeling, door de vallei, langs de rivier. Verkeerd lopen is dus onmogelijk. Prima ‘brugdagje’.

  • Afstand: 10.6 km
  • Hoogtemeters: 825
  • Hoogste punt: 3059
  • Duur: 2.43 uur (netto)

Wandelen in de Alay Mountains

Dag 5 van de Heights of Alay Trek

Het was tijd voor de befaamde Jiptick Pass. Voordat we begonnen aan onze wandeling, zagen we in Sary-Mogul via de weersvoorspellingen dat het op dag 4 bizar hard ging sneeuwen op de Jiptick Pass. Wat waren wij blij dat we de voorgaande dag in tweeën geknipt hadden en dus een dag extra gewacht hadden totdat de sneeuw(storm) voorbij was. Op dag 5 hebben we namelijk de hele dag prachtig weer gehad. Het is dus echt de moeite waard om dit van tevoren te checken.

De Jiptick Pass is geen moeilijke of technische pas. De paden zijn breed en makkelijk vindbaar. Het is geen hele steile klim en absoluut goed te doen. En het uitzicht mensen, is met geen woorden te omschrijven. Bij een heldere dag verschijnen de Pamir Mountains pontificaal voor je. Fantastisch mooi en niet te bevatten. Genieten, genieten, genieten en tranen over mijn wangen van geluk.

Zoals ik al schreef is het geen zware klim. Het is vooral een lange dag, waarvan 9 km klimmen naar de top, waardoor je al ruim de hele ochtend bezig bent met de klim.

Na de beklimming van de Jiptick Pass is het enkel dalen, dalen, dalen. Absoluut geen straf trouwens, want de uitzichten zijn – bij helder weer – wederom fenomenaal. Ook de daling brengt weer andere vergezichten met zich mee, inclusief bergen vol (wilde) grazende paarden.

Het is één rechte weg naar beneden die je vanzelf naar de yurt van de liefste yurteigenaar Oros brengt, voor de laatste nacht.

  • Afstand: 16.9 km
  • Hoogtemeters: 1151
  • Hoogste punt: 4182
  • Duur: 6.38 uur (netto)

Dag 6 van de Heights of Alay trek

De laatste dag was een dagje uitlopen en stelde qua wandelen niets meer voor. Qua uitzichten daarentegen wel. We hadden wederom de hele dag uitzicht op een heldere Lenin Peak en de rest van de Pamir Mountains. Ongelofelijk hoe dichtbij we leken te wandelen, hoe imposant dit gebergte is en hoe klein we ons voelden als we beseften dat wij twee kleine stipjes waren ten opzichte van deze natuurverschijnselen.

De laatste yurt van Oros was trouwens onze favoriet. Ruim én met echte matrassen. Wat een verademing. We kunnen wel stellen dat we de laatste dag van de Heights of Alay hike perfect hebben afgesloten. Onze laatste nacht brachten we in Musa Guesthouse in Sary-Mogul door, vanuit waar we de volgende dag een shared taxi pakten terug naar Osh.

  • Afstand: 11.4 km
  • Hoogtemeters: 24 (en 348 gedaald)
  • Hoogste punt: 3237 naar 2991
  • Duur: 2.20 uur (netto)

Samenvatting: wandelen in de Alay Mountains in Kirgizië

De Heights of Alay hike kan voldaan worden in 5 of 6 dagen en heeft een totaal aantal kilometers van 85,3 km. Liever niet de hele Heights of Alay hike doen? Dat kan. Het is mogelijk om op onze 3e nacht in het guesthouse, in het dorp Kolokolen, een taxi of lift te regelen naar Osh.

Wandelingen in de Alay Mountains, met name de Heights of Alay, kunnen prima gecombineerd worden met andere hikes in de regio van Sary-Mogul, zoals de Travellers Pass, Lake Tulpar of Lenin Peak basecamp. Doe je de Heights of Alay hike liever niet alleen en liever met gids? Dan kun je via CBT Osh of CBT Sary-Mogul een lokale gids regelen.

De kosten voor de Heights of Alay hike

Wij hebben, voordat we gingen wandelen in de Alay Mountains, alle yurts van tevoren vast laten leggen via CBT Osh. Het is een feit dat je dan meer betaalt dan wanneer je bij de yurts aan komt waaien. Onze kosten waren voor iedere yurt gelijk, namelijk $28 per persoon voor overnachting, ontbijt en diner, snacks en thee zoveel je wil. Nog steeds geen geld als je het mij vraagt. Het guesthouse op dag 4 hadden we niet van tevoren vastgelegd, omdat we last minute besloten een extra dag toe te voegen. Hier betaalden we 2000 som per persoon voor, dat is ongeveer €20 per persoon. Dit was inclusief overnachting, ontbijt, lunch en diner (en snacks en thee uiteraard).

We hadden 4x 1 nacht in een yurt, 1x in het extra guesthouse en 2x in het guesthouse in Sary-Mogul. Totale kosten voor 2 personen: €376 dus €188 voor 1 persoon.

Dan daarbij nog de kosten van het vervoer van Osh naar Sary-Mogul. De kosten voor dit vervoer bedroegen 700 som per persoon voor de heenweg (marshrutka) en 700 som per persoon voor de terugweg (shared taxi). Ook werden we nog voor €36 (we konden de kosten splitten door 3) naar het startpunt van de hike gebracht.

Wandelen Alay Mountains

Belangrijk voordat je gaat wandelen in de Alay Mountains

  • Check bij de CBT in Osh of er grote groepen in de yurts zijn. In onze eerste yurt waren we met 5 mensen, maar we hoorden ook verhalen van 19 personen in 1 yurt, op te weinig matjes, met te weinig dekens en te weinig eten. Zorg dat je dit voorkomt als je die ruimte hebt, door 1 dag vroeger of later te vertrekken.
  • Check het weer. Wij waren er in augustus en 1 dag sneeuwde het enorm. Wij hebben er daarom een dag extra over gedaan en waren daar ontzettend blij mee. De dag van de Jiptick Pass was het namelijk strak blauw en hadden we continu uitzicht op Lenin Peak.
  • Neem genoeg snacks mee en zorg voor 2x lunch. De meeste dagen kun je tussendoor ergens lunchen, zoals bij een CBT plek, maar de eerste, vierde en vijfde dag kan dat niet. Overigens krijg je ook bij alle yurts brood, koekjes en nog veel meer lekkernijen, maar het is ook goed om onderweg wat extra binnen te krijgen natuurlijk.
  • Handschoenen en een muts zijn geen overbodige luxe. De zon schijnt in de ochtenden nog niet in de vallei, waardoor de eerste uren koud (kunnen) zijn. Hoewel wij een topdag hadden uitgekozen om de Jiptick Pass te beklimmen, heerste er net voor, op en net na de top een stevige, ijzige wind.
  • Je hoeft natuurlijk geen water mee te nemen voor 3 dagen. Er is namelijk bijna altijd een rivier of beekje te vinden tijdens de Heights of Alay hike. Let op: zuiver je water al-tijd! Ten eerste loopt er veel vee rond, dus er komen genoeg bacteriën in het water terecht waar je lichaam niet blij van wordt. Bovendien bevat bergwater andere mineralen dan een westers lichaam gewend is. Je kunt je water zuiveren met tabletten of via een waterfles. Daarom kun je waterzuiveringstabletten kopen of een drinkfles met waterfilter kopen.

Georganiseerde Kirgizië reizen?

Is alles zelf organiseren in Kirgizië voor jou te veel gedoe? Snap ik. Het is geen Europa en het reizen gaat er nét wat anders aan toe dan op ons eigen continent. Gelukkig zijn er ook genoeg opties om de Kirgizië reizen vooraf te boeken en jezelf vanuit Nederland goed voor te bereiden. Bekijk hieronder daarom verschillende Kirgizië reizen:

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Laat dan een reactie achter. Ik help je graag! Veel reis- en wandelplezier! 🙂

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

2 Reacties

  1. Vosters Noud en Els

    Overweldigend!

    Antwoord
    • Kristel

      Zeker weten! Prachtig mooi 🙂

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram