Een fantastische reis naar Tadzjikistan: onze reisroute in 3 weken

Eindelijk was het zover: onze reis naar Tadzjikistan. Althans, daar begon het mee. We hebben na Tadzjikistan ook nog andere landen bezocht, zoals Kirgizië, een paar dagen Kazachstan en China. Uiteraard verliep onze reisroute anders dan gepland, vanwege gesloten grensovergangen, een eigen inschattingsfoutje en last-minute wijzigingen. Benieuwd naar onze reisroute door Tadzjikistan? Lees dan snel verder. 

Onze reisroute voor 3 weken Tadzjikistan

Eerlijk is eerlijk: wij hadden van tevoren niet echt een idee hoe we onszelf zouden verplaatsen, wanneer en met wie we de Pamir Highway tour wilden doen en hoe het nu eigenlijk was om te reizen door Tadzjikistan. Gevalletje go with the flow. Hoe dat was? Véél makkelijker dan gedacht. En weet je wat? Reizen door Tadzjikistan was ook nog véél mooier dan gedacht. We loved it!

Tadzjikistan reizen door 3 weken

Vervoer in Tadzjikistan

In steden hebben we onszelf steeds verplaatst met taxi’s. Die zijn ontzettend goedkoop. Zorg ervoor dat de taxi wel altijd op de meter rijdt. Voor een kwartier betaal je vaak nog geen €2. Tussen grote steden hebben we onszelf verplaatst met shared taxi’s of marshrutka’s. Hieronder lees je ook precies hoe wij gereisd hebben, hoe lang het rijden was en waar je naartoe kunt voor de shared taxi’s of marshrutka’s. 

Let op: de prijzen voor marshrutka’s of shared taxi kunnen natuurlijk verschillen. De prijzen die ik heb omschreven zijn van 2023 en weet dat je af en toe toeristenprijzen betaalt. We onderhandelen altijd, omdat ze soms met hoge(re) prijzen starten, maar we hebben ook geen zin in minutenlang gesteggel over een paar euro’s.

De start van de reis door Tadzjikistan: Dushanbe

Vanuit Baku in Azerbeidzjan vlogen we op Dushanbe, vanuit waar we onze reis naar Tadzjikistan startten. In Dushanbe regelden we al onze benodigde papieren en onze trip naar de Pamir Highway. Meer weten over wat je allemaal nodig hebt als je gaat reizen door Tadzjikistan? Lees dan mijn artikel over alles wat je wil weten over Tadzjikistan.

Persoonlijk hebben we niet heel veel meer gedaan in Dushanbe. De stad heeft – als je het mij vraagt – niet veel te bieden en weinig écht bijzondere bezienswaardigheden. Bovendien was het bloedverziekend heet toen wij er waren, dus we waren blij om ’s middags in de airco te liggen.

De restaurants waar we gegeten hebben waren ook niet noemenswaardig, dus doe vooral je eigen onderzoek. Eén restaurant dat wél goed was, was een Indisch restaurant genaamd Daily Darbar. b

Overnachten in Dushanbe?

8 dagen Pamir Highway route 

Vanuit Dushanbe hebben wij ons avontuur naar de Pamir Highway geregeld. Dat was zó ontzettend gaaf, dus maak de Pamir Highway alsjeblieft onderdeel van je reisroute en reis naar Tadzjikistan. Ons Pamir Highway avontuur duurde 8 dagen. 

Benieuwd naar het dag-tot-dag avontuur? Lees dan dit artikel waarin je alle benodigde informatie over de Pamir Highway vindt. Na de Pamir Highway sliepen we weer een dag in Dushanbe, waarna we naar Panjakent vertrokken. 

Vervoer:

  • Shared taxi van Dushanbe naar Panjakent, door de Zerafshan vallei, 700 somoni per persoon

De 7 lakes hike vanuit Panjakent

Panjakent is geen enerverende stad. Verre van zelfs. Restaurants zijn moeilijk te vinden, er is weinig te zien en te beleven en het is niet per se mooi. Gelukkig is het een goede uitvalsbasis voor de Fann Mountains. 

Overnachten:

Vanuit Panjakent deden we de 7 lakes hike, een mooie hike die je langs 7 prachtige meren brengt. Wij hebben hier 2 dagen voor uitgetrokken en sliepen in een guesthouse langs de route. Dit guesthouse is niet te boeken via booking.com. 

Benieuwd naar alle informatie hierover? Lees dan dit artikel waarin je alles (inclusief vervoer, guesthouse, kosten, how to get there) terugvindt over de 7 lakes hike vanuit Panjakent

Vervoer van Panjakent naar Shing: 

  • Marshrutka vanuit Panjakent naar Shing, 15 somoni + liften naar de start van de hike of in het dorp iemand regelen
  • Regel een taxi vanuit Panjakent. Voor 700 somoni per auto heb je een eigen taxi die je naar meer 1 tot en met 7 brengt en weer terug. 

Na de 7 lakes hike sliepen we weer een nachtje in Panjakent en vertrokken we de volgende dag naar een ander gebied in de Fann Mountains. 

7 lakes Tadzjikistan reisroute 3 weken

Kulikalon Lake en Alauddin Lake vanuit Artuch en Panjakent

Het Kulikalon Lake en Alauddin Lake zijn het makkelijkste te bezoeken vanuit Panjakent. Vanuit Panjakent neem je marshrutka naar Artuch. Vanuit Artuch dien je in Artuch Basecamp (Alplager) te komen. Daar kun je of nog een nacht overnachten, of direct je hike starten richting de 2 meren. Wij deden het laatste. 

Overnachten:

  • Artuch basecamp (de enige overnachtingsmogelijkheid in die regio)

Vervoer:

  • Marshrutka van Panjakent naar Artuch: kosten 250 somoni (inclusief privé vervoer van Artuch naar Artuch basecamp)

Lees  dit artikel met alle informatie over onze wandeling naar het Kulikalon meer en het Alauddin meer inclusief vervoer, het huren van kampeerspullen, kosten, how to get there etc.  

Na Panjakent gingen wij naar Oezbekistan, puur voor de grensovergang. Daarover schrijf ik later nog een artikel.

Reizen door Tadzjikistan reisrouten 3 weken

De beste voorbereiding voor jouw reis door Tadzjikistan

Toch graag zelf beginnen met de voorpret en zelf alles uitstippelen? Bestel dan alvast jouw reisgids, boek alvast je favoriete hotels/hostels/appartementen (zeker in het hoogseizoen), check alvast wat huurauto’s en het allerleukste: zoek alvast naar gunstige vluchten, want hoe eerder, hoe beter (goedkoper dus).

Op reis naar Tadzjikistan

Tadzjikistan is een land dat je misschien niet direct op je bucketlist hebt staan. Zonde. Zet het er alsjeblieft wél op, want dit land is fantastisch mooi. Uniek, puur en ongerept. Wil je nu liever niet zelf op pad, maar wel al het moois ontdekken? Dan heb ik goed nieuws. Er zijn namelijk steeds meer reisorganisaties die een reis naar Tadzjikistan in hun aanbod hebben opgenomen. Van avontuurlijke reizen met veel hiken tot wat luxere reizen. Er is voor ieder wat wils. 

Benieuwd hoe dit aanbod eruitziet? Check dan de verschillende reizen hieronder:

Heb je nog vragen over onze reisroute door Tadzjikistan? Laat het me dan weten. Ik help je graag. Veel plezier met de voorpret.

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram