Alle prangende vragen én antwoorden over reizen door China

Reizen door China is oprecht 1 van de meest bijzondere dingen die ik oojt gedaan heb. Het is een land, zo groot, maar waar we eigenlijk alleen maar dingen van kennen door ‘horen zeggen’ of van het nieuws. Maar reizen door China? Dat doet bijna niemand. Wij reisden in september/oktober 6 weken door dit fantastische, enerverende en unieke land en hadden de tijd van ons leven. Om jouw reis door China wat makkelijker te maken, vind je hieronder antwoorden op vele vragen die wij hadden voor ons vertrek naar China.

Reizen door China: moeilijk of makkelijk?

Laat ik voorop stellen dat je horrorverhalen leest over reizen door China. Het zou een vreselijk land zijn, met opdringerige mensen, die rochelen, foto’s maken en reizen zou onmogelijk zijn. Ik moet eerlijk zeggen dat wij dachten: als we het niets vinden, vliegen we gewoon direct door naar Vietnam (onze volgende bestemming).

Het tegenovergestelde was waar. Wij zijn van dit land gaan houden. Niet van de politiek uiteraard, maar wél van de Chinezen, de natuur, de manier van reizen en noem maar op. Tuurlijk moet je je voorbereiden. Het is en blijft een compleet andere wereld dan de wereld die wij gewend zijn. Het is een compleet ander volk en je zult je iedere dag verbazen over wat er gebeurd. Maar dat is hun wereld. Wij hebben onze wereld. Zolang je dat beseft en er op die manier mee omgaat, word je reis een stuk leuker.

Als je onvoorbereid door China reist, zul je je rot schrikken. Want inderdaad: bepaalde vooroordelen zijn waar. En daar moet je tegen kunnen. Maar voor de rest was het écht onze meest avontuurlijke en favoriete reis, ooit.

Reizen door China is echt hartstikke makkelijk vanwege het perfecte treinnetwerk, bussen, gedeelde taxi’s of privé taxi’s. Goedkoop, snel, overal beschikbaar en áltijd op tijd.

De grensovergang van Kazachstan naar China

Wij kwamen in het westen, via Kazachstan, het land binnen. Die grensovergang verliep voorspoedig. Waar wij de allerergste verhalen hoorden over bagage die gecheckt werd, interviews, vertragingen, telefoons en laptops die binnenstebuiten werden gekeerd, konden wij echt zonder problemen de grens over.

Appeltje, eitje. Maar goed, dat is natuurlijk afhankelijk van de grensovergang. Het schijnt dat Kazachstan en China vriendjes zijn, dus dat zal makkelijker gaan dan andere regio’s.

Hoe kun je toch gebruik maken van Google in China?

Het antwoord? VPN’s. Met een VPN maak je een beveiligde verbinding via een ander land, waardoor het lijkt alsof je niet via China op internet zit. Wij gebruikten eerst ExpressVPN maar deze deed het heel slecht. Hierna stapten we over naar NordVPN. Die was so so. Astrill werkt daarom het allerbeste, zeker in het westen van China. De andere VPN’s schijnen het in het centrale China wel te doen, maar als je van links het land binnenkomt, pak dan Astrill.

China vragen antwoorden

Waarom rochelen Chinezen?

Rochelende Chinezen: je kunt er niet onderuit. Vanuit NL hoorden we alle horrorverhalen en bereidden we ons voor op het ergste. En als je dat doet, valt het best mee. Waarom Chinezen dan rochelen? Hun instelling is: wat vastzit, moet eruit. Op zich niet eens zo’n gekke gedachte natuurlijk. Ik zou zeggen: leg het lekker naast je neer en gebruik je energie (om je te ergeren) lekker voor iets anders, dan valt het heus mee.

Hoe kun je het beste hotels boeken in China?

Op booking.com vind je maar weinig hotels en hostels. We hoorden zelfs van anderen dat sommige hotels niet eens meer bestaan. Wij maakten daarom vooral gebruik van Trip.com voor hotels én voor treinreizen. Er is ontzettend veel keuze, je kunt geld verdienen met het schrijven voor reviews en je verdient snel upgrades waarmee je nog meer korting krijgt.

Bovendien heeft Trip.com er een print-out bijgedaan voor taxichauffeurs, waar de naam van het hotel + de straatnaam in het Chinees bij staat. Zonder dit is het vrijwel onmogelijk om bij je hotel te komen.

Wat kan je verwachten van de Chinese mensen?

Wij kwamen dus vanuit het Westen China binnen. Dit deel is een deel van China dat weinig, héél weinig, westerlingen ziet. Dat bleek meteen toen we de grens over waren. Je bent een attractie, iedere minuut van de dag. Het maakt niet uit waar je bent of wie er voor je staat: politiemannen, kinderen, ouderen, douane: iedereen is even nieuwsgierig en wil even graag met je praten. In het Chinees.

Chinezen zijn nieuwsgierig, omdat ze nog nooit een westerling gezien hebben. Niet zo gek dus dat ze aan je zitten, je op de foto zetten, keihard lachen, hun familie bellen en naar je wijzen of je aan blijven staren. Het gebeurt allemaal. Dag in, dag uit. Part of the adventure.

Hoogteziekte voorkomen

Klopt het dat Chinezen je gezien en ongezien op de foto zetten?

Het antwoord is ja dus. Vooral in het westen en bij toeristische attracties/parken waar veel mensen zijn die nog nooit westerlingen gezien hebben. In de grote steden viel het mee maar sta niet verbaasd te kijken als je ook daar wordt aangestaard. Voor ons ging er geen dag voorbij dat we niet op de foto of video staan.

Ook hiervoor geldt: als je dit weet en als je beseft dat ze écht trots zijn om dit mee te maken, wordt het een veel leuker verhaal. Gewoon blij mee doen, vraag of je zelf ook een foto mag maken en je hebt een hilarische situatie.

Spreken de Chinezen Engels?

Nee. In het westen konden ze nog niet eens hello of goodbye zeggen. In veel hotels waar we waren werd er ook geen woord Engels gesproken en maakten we veelal gebruik van vertaalapps. In sommige grote steden werden er hier en daar wel wat woorden Engels gesproken en in één hostel was het goed. Maar de weg vragen op straat? Taxichauffeurs? Een gesprekje aanknopen? Vergeet het maar. 0,0 Engels. Dat maakt het soms lastig communiceren, want wat als je app niet werkt of gekke vertalingen geeft? Het is ook jammer soms, want het leuke aan reizen is communiceren met de lokale bevolking. Nou, als je geen woordje Chinees spreekt, zit dát er in ieder geval niet in.

Hoe zien de eetgewoontes en de eetcultuur van de Chinezen eruit?

Eén ding is zeker: het Nederlandse Chinese eten lijkt in de verste verte niet op eten in China. In China is het beter (en meestal minder vet). Verwacht héél veel noedels, noedelsoep, vlees en hot-pot. De Chinese gerechten zijn ervoor gemaakt om te delen, dus je ziet veel grote groepen eten rondom een tafel zitten. Slurpen, boeren en smakken is geen uitzondering. Maar ook daarvan zeg ik: bereid je erop voor en leg je er vooral bij neer, want minder wordt het toch niet als je er bent.

En eerlijk: noedelsoep eten zonder te slurpen is best een uitdaging.

Kun je vegetarisch eten in China?

Ja, dat kan. Eentonig is het wel een beetje, aangezien het dan vaak neerkomt op noedelsoep met groenten (waarbij ik het vermoeden heb dat de bouillon wel van vlees getrokken is) of gebakken noedels met groenten.

Aangezien ik vegetarisch ben, was het een uitdaging om gezond en gebalanceerd te eten. Ik wil dus ook niet weten hoe vaak ik toch niet-vegetarische bouillon op heb…

Is het duur om door China te reizen?

Ja en nee. Hotels, hostels, vervoer en het eten zijn spotgoedkoop. Tussen de €25-€40 heb je een hartstikke fijne tweepersoonskamer, vaak zelfs inclusief ontbijt en onbeperkt water en thee. Ook eten en drinken is goedkoop. Tussen de €4 en €8 heb je uitgebreid gegeten en een fles water kost vaak nog geen €0,50. Voor een bus van 15 uur betaalden wij €30, ook hartstikke goedkoop dus.

Sommige nationale parken zijn wel prijzig. Zo betaal je vaak minimaal €25 per dag voor entree, €15 voor een verplichte bus en komen er vaak nog wat verborgen kosten bij zoals de kosten voor iedere kabelbaan of lift die je nodig hebt.

Een dagje wandelen kost zo al vaak €40. Het is wel afhankelijk van het park en de grootte daarvan natuurlijk.

China vragen antwoorden

Treinkosten van reizen in China:

 • 130 CNY: trein van Yining naar Urumqi
  750 CNY: trein van Urumqi naar Xi’an north
  280 CNY trein van Xi’an naar Chengdu
  59 CNY: trein van Xi’an north naar Huashan north
  270 CNY: bus van Chengdu naar Daocheng (vertrek 06.25 uur)
  200 CNY: voor taxi Daocheng naar Tourist centre Yading
  140 CNY: voor Shangri-La town naar Shangri-La (Yunnan), vertrek 06.30 vanaf busstation
  200 CNY: gedeelde taxi van Shangri-La naar a bù ji cuò
  158 CNY: bus van Shangri-La naar Lijiang (vanaf 2023 is er een trein)

Entreeprijzen voor national parks of andere bezienswaardigheden

 • 180 CNY: Mount Huashan + bus omhoog
  150 CNY: kabelbaan noord Huashan heen en terug, enkeltje 80 yen + bus naar kabelbaan. 20 yen pp voor de bus terug.
  50 CNY: stadsmuur Xi’an
  45 CNY: per fiets voor 3 uur fietsen oude stadsmuur Xi’an
  180 CNY: Yading Nature Reserve (3 dagen geldig)
  120 CNY: voor de (verplichte) sightseeing bus richting het park (60 yen voor de tweede dag)

Reizen door China is fan-tas-tisch

Reizen door China is dus echt helemaal het einde. Bereid je goed voor, geloof de horrorverhalen niet, weet wat je te wachten en GENIET vooral. Het is een groter avontuur dan je je ooit voor kunt stellen en heb pas een mening als je er geweest bent. WE LOVED IT! De natuur is zo fantastisch. Zo wandelden wij door het Yading Nature Reserve, deden we een 2-daagse Tiger Leaping Gorge wandeling, dompelden we onszelf onder in het avontuurlijke Yangshuo en bezochten we meerdere steden zoals Xi’an, Chengdu (de stad van de panda’s) en gingen we naar Zhangjiajie (het Avatarpark). Genieten tot en met.

Liever met een georganiseerde reisorganisatie door China reizen? Dat kan natuurlijk ook. Hieronder vind je verschillende reisorganisaties die jouw ideale reis aanbieden:

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram