Wandelen bij Kinderdijk: dé highlight van Zuid-Holland
Ben je op zoek naar een unieke wandeling bij Kinderdijk en vind je het niet erg om een vroege wekker te zetten voor een spektakel? Zet dan de zonsopkomst en wandelen bij Kinderdijk maar op je bucketlist. Kinderdijk en omgeving beschikt over verschillende wandelroutes dus er is voor ieder wat wils. In dit artikel vind je informatie over Kinderdijk, parkeren, tickets, openingstijden, tips voor de zonsopkomst en natuurlijk enkele wandelingen.
Mijn eerste én tweede keer bij Kinderdijk
Kinderdijk kennen we allemaal wel: een prachtige plek in Nederland, bekend om zijn beroemde molens. Of je het nu kent van een bezoek óf van de foto’s, het is in ieder geval Nederlands’ trots. Voordat ik ging wandelen bij Kinderdijk was ik pas één keer bij deze highlight geweest, met een festivalboot door de Lek. Ik vond het magisch, met ondergaande zon genoot ik oprecht van het spektakel.
Tijd om Kinderdijk te voet te ontdekken dus. We boekten daarom een nachtje in Ouderkerk aan den IJssel. Eenmaal geboekt, checkte ik het weer en zag ik dat het ‘s nachts ging vriezen én de ochtend erop zonnig werd. Dan weet je het wel.. Ik kon mijn geluk niet op en zette – volledig vrijwillig – mijn wekker op zondag om 06:30 uur.
(Geschiedenis) over Kinderdijk en waarom is het zo populair?
Je wil wel een klein beetje weten waar je het over hebt, toch, als je gaat wandelen bij Kinderdijk. Daarom je geschiedenislerares even aan het woord: de windmolens van Kinderdijk werden gebouwd in de 18e eeuw om het water uit de polders te pompen en het land droog te houden. Het was een meesterwerk van de Nederlandse waterbouwkunde (jaja, zo wordt het overal omschreven).
Naast dat het er fantastisch uitziet, is het natuurlijk een van de belangrijkste waterbouwkundige monumenten ter wereld. Dat lees je goed: ter wereld ja. In die tijd waren er veel overstromingen in Nederland en daarom werden er veel molens gebouwd om het water uit de lager gelegen polders te pompen. Hier meer dan op andere plekken in Nederland, zoals je ziet.
Kinderdijk is trouwens niet alleen populair onder de Nederlanders. Ook buitenlandse toeristen komen naar Nederland toe om de molens te bewonderen. Voor corona trok Kinderdijk jaarlijks bijna 400.000 toeristen. Bizar toch? Ook niet gek, want het is en blijft natuurlijk een bijzonder stukje Nederland.
Kinderdijk bezoeken: openingstijden en prijzen
Wil je alleen wandelen of fietsen bij Kinderdijk? Dat kan gewoon gratis en zonder ticket. Wil je molens bezoeken, het water op, een audiotour volgen en genieten van nog véél meer dingen? Dan kun je ook een ticket kopen vanaf €16. Dit kan op de website van Kinderdijk of ter plekke aan de deur als Kinderdijk geopend is.
De openingstijden van Kinderdijk zijn:
- Maart t/m oktober: 9.00 – 17.30 uur
- November t/m december: 10.30 – 16.00 uur
Hoe kom je bij Kinderdijk?
- Met de auto. Wij sliepen in Ouderkerk a/d IJssel en reden vanaf daar richting het bezoekerscentrum. We moesten hiervoor de pont op. Let op: de pont vaart pas vanaf 07.00 ‘s ochtends. Houd hier dus rekening mee als je vanaf de ‘verkeerde’ kant komt.
- Openbaar vervoer. Aan alles is gedacht, dus Kinderdijk is goed te bereiken met openbaar vervoer. Hier vind je alle opties qua reismogelijkheden.
- Op de fiets als je in de buurt woont of een fiets huurt in de buurt.
Parkeren bij Kinderdijk
Parkeren bij Kinderdijk kan bij het bezoekerscentrum. Je betaalt dan €7,50 voor een parkeerticket. Gratis parkeren is ook mogelijk. Vanaf de parkeerplek hieronder is het ongeveer 12 minuten lopen naar het bezoekerscentrum. Bij ons stond er bijna niemand, maar dat lag natuurlijk aan het tijdstip.
Wandelen bij Kinderdijk
I love wandelen. Heerlijk in de buitenlucht, sportief bezig zijn en bewust van de omgeving genieten. Eerder schreef ik al een artikel over mooie wandelroutes in Nederland. Daar gaat Kinderdijk zeker aan toegevoegd worden.
Er zijn verschillende wandelroutes bij Kinderdijk die je kunt volgen om te genieten van de prachtige omgeving. Het bezoekerscentrum is een ideaal startpunt om te beginnen voor alle wandelingen. Hieronder staan een aantal suggesties.
Informatie over de typische wandeling bij Kinderdijk: 2 kilometer
Als je gaat wandelen bij Kinderdijk, ga je waarschijnlijk sowieso deze route doen. De wandeling start en eindigt bij het bezoekerscentrum: Nederwaard 1B, 2961 AT Kinderdijk.
Je loopt hier gewoon de entree voorbij (tenzij je de molens in wil en het museum wil bezoeken natuurlijk) en volgt het voetpad. Dit is gewoon een simpele wandeling naar het einde en terug.
- Afstand: 1 km heen en 1 km terug
- Start- en eindpunt: bezoekerscentrum
- Locatie: het bezoekerscentrum, dus het pad tussen de Nederwaard en Overwaard
- Extra: je kunt natuurlijk over de bruggen heen om de molens extra goed te bewonderen.
Je snapt: dit is het meest populaire gedeelte van Kinderdijk voor bezoekers.
Met zonsopkomst is er bijna niemand (op een aantal beroepsfotografen na), aanrader dus! Over de zonsopkomst later natuurlijk meer.
Het Kinderdijkpad: de populairste wandeling
Wil je langer wandelen bij Kinderdijk? Dan is het Kinderdijkpad een ideale wandelroute. Het is een wandeling die de molens combineert om de omliggende dorpen en dijken.
Informatie over het Kinderdijkpad:
- Afstand: 7,5 kilometer
- Duur: ongeveer 1.5 uur
- Begin- en eindpunt: TOP = Toeristisch Overstap Punt Alblasserdam, Havenplein 7
- Tip: als je vanaf deze route ook de zonsopkomst gaat bekijken, trek dan wat warms aan én neem een picknickmand mee. Ontbijten met zonsopkomst bij Kinderdijk: romantischer wordt het niet hoor
Hieronder zie je het volledige Kinderdijkpad.
Wandeling De molentocht
Deze wandelroute van 12.5 kilometer lijkt op bovenstaande route, maar dan met extra lus. Je ziet dus nog meer van de omgeving van Kinderdijk.
- Afstand: 12.4 kilometer
- Begin- en eindpunt: het bezoekerscentrum, dus het pad tussen de Nederwaard en Overwaard
De volledige route vind je hier.
Hoe kun je de zonsopkomst bekijken bij Kinderdijk?
Als je op zoek bent naar een magische ervaring, dan is het kijken naar de zonsopkomst bij Kinderdijk een absolute must! Eerlijk is eerlijk: als je geen ochtendmens bent, is de zonsopkomst bij Kinderdijk misschien niet aan jou besteed. Onze wekker stond er-rug als je bedenkt dat we gewoon lekker een weekendje weg waren.
De beste locatie voor de zonsopkomst bij Kinderdijk
Toch was het écht genieten hoor. Je kunt de zonsopgang vanaf verschillende locaties bekijken, maar de beste plek is natuurlijk bij Oost-Kinderdijk. Verrassend hè? Hier kun je genieten van het prachtige uitzicht op de molens en het water, terwijl de zon langzaam opkomt. Bij het plaatje hierboven van het Kinderdijkpad zie je nummer 37 staan. Dat is de meest perfecte plek.
Hier zijn enkele belangrijke punten die je moet weten als je de zonsopkomst wil bekijken bij Kinderdijk:
- De zonsopkomst bij Kinderdijk is erg populair, dus zorg ervoor dat je op tijd bent om een goede plek te bemachtigen.
- Het is beste om ongeveer een uur voor zonsopkomst bij Kinderdijk te zijn, zodat je rustig de tijd hebt om je camera en statief klaar te zetten áls je echte fotograaf bent. Voor ons was dit niet nodig, maar toen we eenmaal het spektakel aanschouwden stonden er al veel fotografen klaar.
- Draag warme kleding als je er in de winter of het najaar bent, want het kan nog behoorlijk fris zijn in de vroege ochtenduren. Bij ons vroor het met twee graden, dus lekker koud.
Ondanks de vroegte en de kou was het enorm genieten. Een ervaring die we niet snel zullen vergeten.
Beste seizoen Kinderdijk
Het is natuurlijk mogelijk om het hele jaar door te wandelen bij Kinderdijk. Ieder seizoen heeft zo zijn charme. Stel je bijvoorbeeld eens een winterlandschap voor met alle molens, of de kleuren van de herfst. Het voordeel van de winter is dat de zon later opkomt (als je de zonsopkomst wil kijken) en dat het rustiger is qua drukte. Zo heeft ieder seizoen dus voor- en nadelen. Maar: mogelijkheden genoeg.
Veelgestelde vragen over Kinderdijk
- Is het mogelijk om te fietsen bij Kinderdijk? Uiteraard! Er liggen genoeg fietspaden waar je gratis op kunt die gewoon langs de molens lopen. Meerdere fietsroutes dus fietsen maar.
- Mag ik mijn hond meenemen naar Kinderdijk? Ja hoor, de hond mag mee naar Kinderdijk, maar wel aangelijnd.
- Kan ik picknicken bij Kinderdijk? Zoals ik al schreef: ja, je mag picknicken bij Kinderdijk. Er staan verschillende bankjes en picknicktafels rondom de wandelroute waar je van je lunch (of ontbijt voor de die-hards) kunt genieten.
- Waar kan ik parkeren voor Kinderdijk? Als je overdag gaat, kun je het beste parkeren vlakbij de veerdienst. Overdag is hoogstwaarschijnlijk de parkeerplaats bij het bezoekerscentrum vol. Vanaf de parkeerplaats (hieronder op de foto te zien) is het ongeveer 10-15 minuten wandelen tot het bezoekerscentrum. De route staat op het voetpad aangeven met molens.
Dus: wandelen bij Kinderdijk is 1000% een aanrader en ik zou het zéker combineren met een zonsopkomst als je daar net zo blij van wordt als ik.
Houd je van wandelen in Nederland? Bekijk en bestel dan hier enkele reisgidsen voor jouw vakantie in Nederland. Veel plezeir!
0 reacties