Explore Creative Breda: DE parels van de stad

Creatieve wandeling in Breda: Explore Creative Breda

Breda staat bekend om haar bourgondische karakter, de goeiemorgens op straat bij iedere voorbijganger en natuurlijk de bekende Grote Kerk. Maar Breda is meer dan dat. Veel meer. De stad barst namelijk van de creatieve ondernemers, nog niet-ontdekte hotspots en vooral de leuke initiatieven in de stad die zelfs niet iedere Bredanaar kent. Om die redenen is Explore Creatieve Breda route in het leven geroepen. Deze route bestaat uit 14 initiatieven die te vinden zijn in de historische binnenstad en in het industriële havenkwartier. Een must see en must do!

In oktober kreeg ik de primeur om alles te horen en te zien over dit bijzondere project. Als je binnenkort de tijd hebt, zeg ik: veel wandelplezier!

Het ontstaan en de lancering van de campagne

Dat Breda creatief en ondernemend is, blijkt uit meer en meer evenementen in de stad. De steeds populairder wordende Cultuurnacht, de pop up evenementen, de Blind Walls Gallery en diverse creatieve festivals zorgen voor een ware aantrekkingskracht van bezoekers en bewoners van de stad. Toch vindt de stad het belangrijk om dit imago ook te blijven behouden en ligt er tegelijkertijd een uitdaging om dit imago nóg meer te verspreiden. Breda Marketing kreeg daarom de mooie opgave om hiermee aan de slag te gaan. Zo werd Explore Creative Breda geboren.  

In oktober 2022 is het eerste deel van de Explore Creative Breda gelanceerd met 7 initiatieven. Vanaf januari 2023 volgen de andere 7 initiatieven die op dat moment in de spotlights worden gezet. De laatste 7 initiatieven volgen later, omdat dit veelal horecagelegenheden zijn. BRACK (hier lees je later meer over) is bijvoorbeeld echt een goed-weer-locatie.

Plastiek: onderdeel van de route

Plastiek, een initiatief dat begonnen is op STEK, speelt een grote rol in de Explore Creative Breda route. Plastic wordt volledig gerecycled, waarbij het resultaat gebruikt wordt om o.a. duurzame folderholders te creëren. Het idee is om nooit nieuwe materialen te gebruiken, maar juist de circulariteit van Breda te gebruiken.

Twijfel je of een locatie onderdeel is van de route? Kijk dan of je de paars met rode sticker op de raam kunt vinden. Het kan overigens zo zijn dat de route zich langzaamaan uitbreidt. Dat is ook het doel namelijk. Hoe meer creatieve zielen, hoe meer vreugd.

Bij BANK15 vind je meerdere items terug die gecreëerd zijn door Plastiek

Kenmerken van Explore Creative Breda

Naast creativiteit, duurzaamheid en impact maken zijn er meerdere dingen die belangrijk zijn voor Explore Creative Breda. Zo is er echt getracht om mensen vanuit de stad – en dan vooral de unusual suspects – een podium te geven. Waar je normaal gesproken als ‘gewone maker’ nooit in aanmerking komt voor de Blind Walls Gallery bijvoorbeeld, hebben diverse kunstenaars nu wel mee mogen doen bij de selectie. Naast de oproep voor de Blind Walls Gallery is er ook een open oproep gedaan in de stad. Iedereen die zich geroepen voelde én een creatieve bijdrage dacht te kunnen leveren, mocht reageren. Zo hebben zich ook woordkunstenaars, VR-specialisten en makers uit hele andere hoeken zich toegevoegd aan het geheel.

De wandeling van Explore Creative Breda

Op hikenbiken.nl draait het natuurlijk om het wandelen, dus de wandeling blijft zeker niet onbelicht. De wandeling bestaat zoals gezegd uit 14 hotspots door de hele stad heen. Als je alle hotspots in één dag zou bezoeken, loop je ongeveer 5 kilometer. Toch is het leuke aan deze wandeling dat je ‘m juist op kunt delen. Je bezoekt namelijk zoveel leuke zaakjes dat het zonde is om dit allemaal in één keer te doen. Of het moet natuurlijk zijn dat je meerdere koffietentjes en koffietjes drinken op dezelfde dag geen probleem vindt.

Ik raad dus aan om de tijd te nemen voor alle leuke hotspots van Breda. Het draait dus niet zo zeer om de wandeling zelf, maar vooral om de beleving en nieuwe dingen ontdekken.

De hotspots van de route in Breda

Hieronder vind je alle hotspots die onderdeel uitmaken van de route.
 • T-Huis

Als Bredenaar is dit allang geen onontdekte plek meer. Deze horecazaak is afgelopen jaren zó in populariteit gegroeid dat volgens mij iedereen fan is. Middenin het park geniet je van een natje en een droogje, van de gezelligheid in het park en het mooie Breda.

Explore Creative Breda wandelen
T-Huis: onderdeel van de Exlpore Creative Route

 • Kamu

Dit is een horeca- en fietsenzaak inéén die te leuk is om over te slaan. Vlakbij het Valkenbergpark vind je dit leuke plekje. Lekker werken, een heerlijk ontbijtje bestellen, gezellig lunchen of je fiets wegbrengen: het kan allemaal hier. Fun fact: ze serveren hier zelfgebrande koffie.

 • The Green Submarine

Ziet jouw woonkamer eruit als een soort van jungle? Dan ga jij verliefd worden op deze winkel. Hier scoor je de allerleukste kamerplanten voor nog meer leuke aankleding in jouw woning.

 • SAARBARBAARS

Unisex leren tas nodig? Sarah creert de mooiste tassen in haar atelier in de St. Annastraat. Je kunt zelfs een eigen ontwerp laten ontwerpen.

 • FAWL Customs.

Naast SAARBARBAARS vind je deze sneakerwinkel waar je een compleet eigen sneaker samenstelt. Alle sneakers worden met de hand gecustomized. Hoe tof is dat? Je zult dus niemand in jouw schoenen zien lopen.

 • BANK15

Deze horecazaak ben je misschien stiekem al regelmatig voorbij gelopen zonder dat je het door had. Naast dat het lekker werken is hier, krijgen ook ondernemers de kans om hier te exposeren. Loop gewoon eens binnen bij de expositie (op beganegrond). De horecazaak zelf zit beneden. Ook dat zie je niet vaak en dat maakt het extra leuk.

 • Parels

Duurzaamheid ten top hier. Alle items die je hier vindt, zijn gemaakt van spullen die afkomstig zijn van kringloopwinkel Vindingrijk. Oude materialen worden omgetoverd tot nieuwe, bruikbare spullen. Oftewel: parels. Je vindt deze leuke zaak in de Houtmarkt.

Explore Creative Breda route Breda
Onderdeel van Explore Creative Breda

 • Blind Walls Gallery

Ik kan er een complete blog over schrijven, want de gehele wandeling is echt top. Eén van de muurschilderingen vind je vlakbij Parels. Achter de Lange Stallen vind je de beauty van de foto die bovenaan de blog staat.

 • Algorithmic Perfumer

Wellicht ben je deze zaak al regelmatig voorbijgelopen in de stad. De winkel valt namelijk niet op, maar please, beloof me dat je de volgende keer binnenstapt. Je stelt hier namelijk je eigen parfum samen op basis van een ingevulde vragenlijst en een algoritme (AI). Je ontvangt drie miniparfums en bent zelfs nog in de gelegenheid om je parfums te ‘tweaken’ als je bepaalde ingrediënten meer of minder toe wil voegen. Je krijgt namelijk een compleet inzicht in de formule van jouw eigen parfum. Algorithmic Perfumery is het enige bedrijf ter wereld (ja, echt!) die dit doet.

Explore Creative Breda route wandelroute
Algorithmic Perfumer: kijk hoe geniaal dit is?!
 • BAAI

Jajaja, wie houdt er niet van BAAI? Baai zijn is meemaken! Deze prachtige horecatent op het water is leuk in de zomer, maar ook helemaal top in de winter met alle lichtjes en gezelligheid. Deze creatieve spot is een aanwinst voor de stad. Gewoon nét wat anders dan je gewend bent van de Bredase horeca.

 • Brandpunt

Cadeautjes nodig? Koop hier leuke sieraden, hebbedingetjes of eigengemaakte producten uit de lasersnijderij. Ook de koffie smaakt hier goed.

 • STEK

Dé creatieve broedplaats van Breda. Hier vind je zoveel creativiteit op één plek dat je niet meer weg wil en bijna zelf een beroep als maker gaat overwegen. Laat je inspireren en geniet van al het moois dat dit stukje Breda te bieden heeft. Wist je dat zelfs veel Bredenaars dit plekje nog niet kennen? Maar liefst 25 ‘stekkers’ werken hier aan hun passie en dromen.

 • Pier15

Origineel gezien een skatepark, maar inmiddels uitgebloeid tot veel meer dan dat. Bandjes, dj’s, graffiti-artiesten én horeca komen hier samen op dit prachtige terrein. Als deze plek ooit weggaat, huilt mijn hart. Tip: ga hier naartoe bij goed weer voor een niet normaal mooie zonsondergang.

Explore Creative Breda route wandelen
Zonsondergang in Breda (lees hier nog meer hot spots)

 • BRACK

Ook dit is een echte parel. Vanaf Pier15 steek je via de brug het water over voor de allerlekkerste biertjes bij BRACK. Meerdere brouwerijen zijn hier samengekomen in een oude fabriek, wat zorgt voor een fantastische sfeer. Je moet niet gek opkijken als je moet wachten op een tafeltje. Topplek! Eén sidenote: het is niet altijd open, vanwege het weer. Hoewel ze binnen wel tafeltjes hebben, is het grootste gedeelte op buiten gefocust.

Explore Creative Breda

Ik kan uren over deze fantastische locaties vertellen en schrijven. Fan ben ik dus 100%. Ben jij van plan om de wandeling binnenkort te gaan lopen? Als je de complete route wil downloaden in PDF vind je hier meer informatie.

De Explore Creative Breda route combineren met een andere wandeling in Breda of met wandelen in het Mastbos? Kan prima!

Veel plezier!

Meer in huis over Breda?

Ben je net zo’n groot fan van Breda als ik ben? Bekijk de volgende mega leuke producten:


Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram