Wandelen in het Mastbos in Breda: alle wandelingen op een rij

Alle wandelingen in het Mastbos verzameld

Wandelen in het Mastbos van Breda is fantastisch. Ik heb de luxe om er regelmatig heen te gaan, omdat ik in Breda woon, maar ook voor niet-Bredenaars is het Mastbos een aanrader. Het Mastbos beschikt over verschillende wandelroutes en wandelingen, van lang tot kort. Eén ding is zeker: als je gaat wandelen in het Mastbos kom je zeker weten tot rust. In dit artikel zet ik de wandelingen voor je op een rijtje en lees je tips voor parkeren, eten en drinken en natuurlijk andere leuke weetjes. Veel wandelplezier!

Verschillende wandelingen in het Mastbos

In het Mastbos lopen verschillende wandelroutes die je kunt volgen. De natuurbelevingsroute, de historische route en de snuffelroute. De routes varieren qua lengte dus kijk goed waar je zin in hebt, waar je het beste de wandelroute kunt starten en waar je dus de auto kunt parkeren. 

Parkeren in en rondom het Mastbos is gratis. Weet wel dat het op goede wandeldagen erg druk kan zijn soms. Vooral tijdens de coronaperiode was dit zo. Als je aan het wandelen bent, heb je daar gelukkig geen last van. 

Kom je vanuit de stad Breda? Dan is het een kleine 10 kilometer naar de meeste startpunten. 

Wandeling 1: Natuurbelevingsroute/ vlonderpad

De natuurbelevingsroute is een wandelroute die veel van de diversiteit van het Mastbos laat zien. Fijne, afwisselende route dus met als hoogtepunt het vlonderpad natuurlijk.  

 • 7,3 kilometer
 • Gele paaltjes met herten volgen
 • Via het vlonderpad over de heide met meerdere uitkijkpunten
 • Parkeren: Kogelvanger, Galderseweg 55 Breda
 • Horeca:

Hele fijne route langs meren en over het vlonderpad. De zonsondergang is hier ook echt fantastisch. Bij helder weer weerspiegelen de bomen in het water (als het meer niet te droog staat) en kleurt de hemel alle kleuren van het palet. Heel mooi.  

Wandelingen in Mastbos
De vlonderpad wandeling in het Mastbos

Wandeling 2: Historische route

De historische route is – als ik moet kiezen – mijn favoriete wandeling van het Mastbos. Let wel op, want de paaltjes staan niet altijd goed aangegeven. Kijk echt goed om je heen, zodat je geen paaltjes mist. 

 • 8,3 kilometer 
 • Paars met witte paaltjes met kasteel volgen
 • Parkeren: parkeerplaats bij restaurant de Boschwachter, Huisdreef 4 Breda
 • Mijn favo: door het bos, langs meerdere meren en een fijne wandelafstand
 • Horeca: Restaurant de Boschwachter in ’t Mastbos

Deze fijne wandeling in het Mastbos doet het áltijd goed. Trek bij nat weer goede schoenen aan, want op sommige plekken kan het erg modderig zijn. Deze route loopt niet helemaal langs kasteel Bouvigne, maar als je de tijd hebt, maak dan zeker een extra lus richting het kasteel. Echt prachtig! 

Wandelingen Mastbos wandelen sneeuw winter
Wandelen in het Mastbos in de winter

Wandeling 3: Snuffelroute (blauwe bordjes)

Snuffelroute in het Mastbos

Je kunt het vast al raden, maar het Snuffelpad is er voor jou en je hond. Je vindt dit gebied ten noorden van de Bouvignedreef in Breda. 

 • 4 kilometer 
 • Blauwe paaltjes met honden erop volgen
 • Parkeren: Mastbosch Hotel, Burgermeester Kerstenlaan 20 Breda
 • Voor jou en je hond, oftewel: losloopgebied en speelpoel voor de hond
 • Horeca: Restaurant de Boschwachter in ’t Mastbos

In maar liefst 82 hectare van het Mastbos is het toegestaan om te wandelen met je hond. Gewoon los. Zit je hier niet op te wachten of ben je bang voor honden? Sla deze wandelroute dan over en ga naar de Natuurbelevingsroute of de historische route. 

Wandeling 4: Wandelen met kinderen in het Mastbos

Een leuke wandeling doen met kinderen in het Mastbos? Dat kan bij het Kabouterpad. 

 • 1.5 kilometer en 1.5 uur speelplezier
 • Geschikt voor kinderen t/m 7 jaar
 • 25 kabouters met kleine opdrachten
 • Horeca: restaurant de Boschwachter

Deze doe-wandeling zit vol leuke opdrachten. Wandelroute compleet maken voor de kids? Bij restaurant de Boschwachter in het Mastbos kun je een kaboutermuts kopen en het routeboekje kun je met de QR-code downloaden bij startpunt van de route. 

Waarom is wandelen in het Mastbos zo fijn?

Rust en ontspanning. Bovendien is het natuurlijk heerlijk om – als je in Breda woont – op een goede dag het bos in te trekken voor wat extra lichaamsbeweging. Zeker rondom de vennen is het op zulke dagen heerlijk wandelen.

Achtergrondinformatie over het Mastbos in Breda

Last but not least: houd je van leuke feitjes? Check this out. Het Mastbos is een bosgebied van ongeveer 550 hectare groot en ligt ten zuiden van Breda. Het bos werd in de 15e eeuw (1515) aangelegd voor de houtproductie. Dat lees je goed: aangelegd. Het bos heeft door de eeuwen heen verschillende functies gehad. Tegenwoordig is het Mastbos een populair recreatiegebied waar je dus heerlijk kunt wandelen, fietsen en picknicken. Het Mastbos is niet alleen populair onder de inwoners van Breda, maar ook zoals ik al zei onder toeristen die op zoek zijn naar mooie wandelingen in Brabant. 

wandelroutes mastbos wandelen
Alle wandelroutes staan aangegeven op deze informatieborden

Tips als je gaat wandelen in het Mastbos

Als je gaat wandelen in het Mastbos in Breda, zijn er een paar tips die je in gedachten moet houden voor de fijnste wandeling. 

 • Draag comfortabele wandelschoenen en kleding die geschikt zijn voor het weer. Zoals ik al schreef, kan het in de herfst en de winter op sommige plaatsen erg nat zijn. 
 • Blijf op de gemarkeerde wandelpaden om te voorkomen dat je verdwaalt en let vooral bij de historische route goed op de paaltjes. 
 • Ik zou het niet hoeven te vermelden, maar respecteer de natuur en houd afval bij je (ook bananenschillen!) totdat je een prullenbak ziet. 

Ga jij ook wandelen in het Mastbos?

Wandelen in het Mastbos is dus absoluut de moeite waard, zéker omdat iedere wandeling je weer naar een ander deel van het bos brengt. Ken je ook de andere wandelroutes door Breda al? Ook in mijn artikel over de mooiste wandelingen in Nederland staat het Mastbos benoemd. Wat is jouw favoriete wandeling in het Mastbos?

Meer over Breda zien of meer in Breda doen?

Net zo’n groot fan van Breda als ik ben? Bekijk de volgende mega leuke producten:

Veel (wandel)plezier!

Wil je andere, maar wel duurzame tips ontvangen? Neem dan eens een kijkje op de website van The Green Tourist.

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram