Natuurgebied Huis ter Heide de Moer: 5 wandelingen

Wandelen bij natuurgebied Huis ter Heide de Moer: de verborgen parel van Brabant

Dat hier niet meer mensen gaan wandelen, daar snap ik werkelijk waar niets van. Het natuurgebied Huis ter Heide – de Moer, vlakbij Tilburg, is een prachtig gedeelte van Nederland dat nog lang niet zo bekend is. Waarom? Geen idee. Ik ben er nu verschillende keren, in verschillende seizoenen, gaan wandelen en blijf me verbazen over de schoonheid. In dit artikel lees je waar je kunt parkeren bij Huis ter Heide, waar het startpunt van de wandelingen is en hoe de wandelroutes eruit zien. Veel plezier!

Waar ligt het natuurgebied Huis ter Heide – de Moer?

Huis ter Heide – De Moer ligt in het Brabantse. Net buiten Tilburg, tussen Loon op Zand en de Moer vind je het natuurgebied Huis ter Heide. Een pareltje. Lastig met het openbaar vervoer te bereiken, maar als je een auto ter beschikking hebt, zeg ik: zet deze wandelingen maar eens mooi op je wandellijstje. Wandelen bij Huis ter Heide is namelijk prachtig

Parkeren bij Huis ter Heide

Parkeren bij Huis ter Heide kan bij verschillende parkeerplaatsen. Bij iedere wandeling in dit artikel heb ik de parkeerplaats aangegeven. Parkeren kan bij de meeste wandelingen in de Moer. Op sommige parkeerplakken had mijn navigatie wat moeite, maar uiteindelijk arriveerde ik op de parkeerplaatsen. 

Waarom is wandelen bij Huis ter Heide de Moer zo bijzonder?

Ik heb een tijdje in Tilburg gewoond, maar inmiddels woon ik in Breda, waar ik ook graag wandel. Toen ik in Tilburg woonde, had ik gewoon nog nooit gehoord van Huis ter Heide. Toen ik later anderen vertelden over dit gebied, keek bijna iedereen me glazig aan. Bijna niemand kent dit gebied! Des te meer reden om dit onder de aandacht te brengen. 

Wandelen bij Huis ter Heide in de winter

De eerste keer toen we gingen wandelen bij Huis ter Heide was het winter. Alles was helemaal besneeuwd en we waren er met zonsopkomst. Het was even pittig om de wekker (vrijwillig) op een zondagochtend te zetten, maar wat een spektakel was dat zeg. Bovendien zagen we na vijf minuten wandelen al voorbij springende herten en reeën. We konden ons geluk niet op. Dan besef je weer hoe mooi wandelen in Nederland kan zijn. De tweede keer toen ik hier met een vriendin ging wandelen, ben ik mijn telefoon in de auto vergeten. Helaas, geen foto’s dus. In dit artikel zul je het dus met winterfoto’s moeten doen, maar dat is geen straf gezien de mooie dag.

Het hele natuurgebied is rijk aan vogels (buizerds!), Schotse hooglanders, kikkers en nog veel meer. Dat maakt dit stukje Huis ter Heide vlakbij de Moer echt wel bijzonder. 

Wandelen bij Huis ter Heide, de Moer
Wandelen bij Huis ter Heide, de Moer, in de winter

5x wandelen bij Huis ter Heide

1: De vennen wandelroute (wandelen bij het vlonderpad bij Huis ter Heide)

 • Afstand: 8 kilometer
 • Duur: 2,5 uur
 • Paaltjes: groen
 • Parkeren: Natuurmonumenten parkeerplaats bij het begin van de Galgeneindsestraat vanaf het Spinderspad

Deze wandelroute is meteen één van de mooiste wandelingen in dit natuurgebied als je het mij vraagt. Je komt langs de vennen, loopt over het houten vlonderpad, komt oog in oog te staan met de Schotse hooglanders en je kunt omhoog klimmen bij twee mooie uitkijkpunten. Neem rustig de tijd om alles in je op te nemen, want deze afwisselende route is prachtig!

Hier vind je onze gelopen route van de Vennen route

2. Een historisch (en explosief verleden)

 • Afstand: 2,5 kilometer
 • Duur: 45 minuten
 • Paaltjes: geen, download een routeapp 
 • Parkeren: parkeerplaats Horst

Korte, maar krachtige route. Het leuke aan deze route is dat er QR-codes op de route staan. Zo kun je alles lezen over de loopgraven, de nog steeds zichtbare bomkraters en andere historische herinneringen uit de oorlog. Een bijzondere route dus. 

3. Huis ter Heide, wandelroute Zuid

 • Afstand: 6,5 kilometer
 • Duur: 2 uur
 • Paaltjes: rood
 • Parkeren: parkeerplaats bij de Middelstraat

Waar de andere routes meer open zijn, loop je tijdens deze wandeling in het natuurgebied Huis ter Heide ook door loof- en naaldbossen. Er is gelukkig genoeg afwisseling in deze route, want na de bossen passeer je ook het mooie Leikeven met het houten vlonderpad. Als je een extra lus aan de wandeling wil plakken, kan dat door een ronde rondom het Leikeven te lopen. Deze extra ronde is ongeveer 2,5 kilometer en vervolg je door de groene paaltjes te volgen. 

Huis ter Heide vlonderpad
Wandelen bij het vlonderpad bij Huis ter Heide

4. Wandelroute Noord

 • Afstand: 5 kilomter
 • Duur: 1,5 uur
 • Paaltjes: blauw
 • Parkeren: Middelstraat 2, De Moer

Een route door de bossen, over het stuifzand, langs immense mierenhopen, maar ook de Schotse hooglanders zul je hier zien. In 1,5 uur word je getrakteerd op de mooie natuur die dit gebied rijk is. De grootste kans op reeën is trouwens tijdens deze wandeling, bij de open vlaktes. Houd je oren en ogen open dus! Reeën of herten spotten is toch wel echt een kers op de taart, toch?

5. Wandeling naar het Leikeven, vanaf een andere kant

 • Afstand: 2x 2,25 kilometer = 4,5 kilomter
 • Duur: 1,5 uur
 • Paaltjes: gele pijlen
 • Parkeren: parkeerplaats Tussenbaan, De Moer

Deze route gaat grotendeels over een verhard pad. Qua moeilijkheid is dit dus de makkelijkste route. Het is geen cirkelvormige wandelingen zoals de andere wandelingen. Je loopt namelijk vanaf de parkeerplaats heen naar het Leikeven en weer dezelfde route terug. Dat betekent overigens niet dat het een mindere wandeling is, want het Leikeven is simpelweg één van de hoogtepunten van het complete natuurgebied. Ook met deze wandeling is het niet ongewoon om Schotse hooglanders tegen te komen. Absoluut de moeite waard dus. 

Wandelen bij Huis ter Heide, de Moer Schotse Hooglanders
De Schotse hooglanders

Aanrader!

Wandelen bij natuurgebied Huis ter Heide is een échte aanrader als je in Brabant woont. Woon je buiten Brabant? Dan is het ook ábsoluut de moeite waard om dit natuurgebied te bezoeken.

Heb jij nog meer tips over mooie wandelingen bij Huis ter Heide? Dan hoor ik het graag.

Overnachten vlakbij Huis ter Heide

Woon je niet in het zuiden van Nederland en maak je een wandeling bij Huis ter Heide graag compleet met een overnachting? Dan kun je deze dag niet beter afsluiten dan met een overnachting middenin de natuur via Natuurhuisje.


Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram