Fietsen bij het meer van Annecy in Frankrijk: alles wat jij wil weten

Dat Frankrijk een uitstekende keuze is voor fietsliefhebbers is duidelijk, maar wist je dat fietsen bij het meer van Annecy óók super is? Beeld je een kraakheldere dag met kristalhelder water in én een fietspad rondom het meer van Annecy. Als dát niet uitnodigt om te fietsen… In dit artikel lees je alles over het meer van Annecy. 

Waar ligt Annecy in Frankrijk?

Annecy is een Franse stad en ligt – goh – aan het meer van Annecy in het oosten van het land. De stad ligt dichtbij Zwitserland, want maar 40 kilometer verderop land je op het vliegveld van Genève. De vlucht bestaat uit opstijgen, even in de lucht en weer landen. Binnen een vloek en een zucht sta je in Frankr.. Ehhh.. Zwitserland. 

Reis je met de auto? Dan ben je vanaf Breda al binnen 10 uur bij het meer van Annecy. Binnen 10 uur rijden, bevind je je in een compleet andere omgeving waar aan bergen geen gebrek zijn. Fantastisch dus. Ga je om te fietsen naar Annecy? Dan is het natuurlijk aan te raden om met de auto te gaan, zodat je je eigen fiets en fietsbenodigdheden mee kunt nemen op de fietsendrager. 

Waar kun je fietsen bij het meer van Annecy?

Natuurlijk kun je fietsen rondom het meer van Annecy. Heel goed zelfs. Fietsen bij het meer van Annecy is geweldig. Er ligt namelijk een verhard en breed fietspad rondom het hele meer. Dit is de Promenade cyclable de lac d’Annecy. Omdat het fietspad het meer volgt, is er niet al te veel hoogteverschil.

Zeker in het westelijke deel ondervind je bijna geen hoogteverschil. Aan de oostkant, bij Menthon-Saint-Bernard/Taillores, vind je wel wat klimmetjes. Dat maakt fietsen rondom het meer voor veel fietsers geschikt. Met in totaal 300 hoogtemeters hoef je dus niet flink te klimmen of heldhaftig te dalen. De totale ronde is ongeveer 40 kilometer. Mooie creatieve ronde, of geschikt om als lus van een andere fietsroute te fietsen. 

Wil je het meest geleidelijk klimmen? Fiets dan de ronde rondom het meer met de klok mee. 

Wielrennen in en rondom Annecy

Rondom het meer van Annecy kom je verschillende soorten fietsers tegen. Van recreatieve fietsers, tot e-bikes en families tot wielrenners. De meeste wielrenners combineren deze ronde met flinke andere rondes. 

Fietsen in de omgeving van Annecy: de klim naar Col de la Forclaz

Houd je wel van wat uitdaging? Dan mag je de Col de la Forclaz niet overslaan. De klim is 8 kilometer lang waar klimmen, klimmen en nog eens klimmen centraal staat. De weg naar de top is gemiddeld 8%, maar bereid je ook voor op nog heftigere stukken van 14%. Bikkelen dus. Maar, eenmaal boven, word je getrakteerd op een fantastisch uitzicht over het meer van Annecy. Leuk weetje: vanaf de top zul je veel paragliders zien. Hoe gaaf is dat?

Fiets huren in Annecy

Eén van de goede fietsverhuurbedrijven is Bicycle Rental Annecy. Je vindt dit bedrijf aan de 8 Pl. aux Bois, 74000 in Annecy. Het bedrijf verhuurt diverse fietsen, dus je kunt altijd wel terecht. Ook bescherming etc. is hier te huur. 

Andere activiteiten bij het meer van Annecy

Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen te doen rondom het meer van Annecy. Hieronder vind je enkele leuke opties waarmee je jouw bezoek kunt combineren.

Palais de L’lle

In het stadje Annecy kun je heerlijk wandelen. Het wordt niets voor niets het Venetië van Frankrijk genoemd. Door de stad slingert de rivier de Thiou. Eén van de gebouwen dat niet te missen is en een bezoek waard is, is Palais de L’lle. Dit gebouw is een eiland in de rivier op zich. Vroeger diende dit gebouw als gevangenis. Binnen vind je alle informatie over deze gevangenis back in the days. Interessant als je meer te weten wil komen over dit historische monument uit 1900. 

Buiten het mooiste uitzicht hebben op dit eeuwenoude gebouw? Dat heb je vanaf de brug, met het meer van Annecy in je rug. 

Wateractiviteiten

In 2019 en in het najaar van 2023 mocht ik genieten van het meer van Annecy. Waar ik tijdens mijn eerste bezoek het water niet ben ingegaan, was dat wel het geval tijdens mijn tweede tripje. Op uitnodiging van Travel Rumors mocht ik namelijk op persreis door Savoie Mont Blanc. In het programma was kajakken of suppen opgenomen. Ik koos voor een kajak en trotseerde het water, onder een heerlijke zonnetje. 

Het voordeel van het najaar is dat er weinig toeristen zijn. Op onze groep na was er niemand op het water. Behalve de vliegende paragliders boven ons, was het dus heerlijk sereen. Genieten zeg. 

Op verschillende plekken aan het water kun je een kajak, kano of subboard huren. Wij zijn het water op gegaan vanaf Doussard. Je betaalt (vanaf) €18,- per uur voor je activiteit. 

Wandelen bij het meer van Annecy

Naast fietsen bij het meer van Annecy zijn er natuurlijk ook volop wandelingen te vinden. Het is mogelijk om dezelfde fietsroute te wandelen, maar dat is misschien een tikkeltje saai. 

Tijdens de persreis met Travel Rumors zijn wij naar de top van Semnoz gegaan. Wij sliepen in Les Rochers Blancs, dus het was geen echte wandeling. Behalve van het hotel lopen, wat ongeveer vijf minuten is. Toch is dit één van de mooiste punten rondom het meer van Annecy, omdat je bij helder weer een fantastisch uitzicht op de Mont Blanc hebt. We zagen zelfs één van de camps liggen bij een weerkaatsing van het zonlicht. 

Goed voorbereid op reis?

Staat jouw reis naar het meer van Annecy gepland en kun je niet wachten om te fietsen? Bereid je dan voor met de volgende dingen:

Kies jij liever voor een semi-georganiseerde reis? Bekijk dan hier eens de opties voor een ontzettend gave wandeltocht in deze regio. 

Ben jij al eens gaan fietsen bij het meer van Annecy of staat dit nog op je bucketlist? Ik hoor het graag. Ook als je zelf al toffe fietsroutes hebt gefietst rondom het meer. 

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

Fietskleding kopen: 8 mooie merken

Fietskleding kopen: 8 mooie merken

Wil jij een nieuwe set fietskleding kopen? Goede fietskleding is erg belangrijk. Belangrijk is dat de fietskleding functioneel is, maar als het er...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram