Waarom reizen door Tadzjikistan fantastisch is en dit land zeker op je bucketlist moet komen

Reizen door Tadzjikistan is in één woord: WAUW! Tadzjikistan is een land dat lang niet iedereen wat zegt, laat staan dat men weet waar het ligt of wat dit land te bieden heeft. Ik zeg je: dit land heeft meer te bieden dan je je ooit kunt voorstellen en is zó uniek, dat het met geen ander land te vergelijken is. Zo reisden wij over de ongelofelijk bizarre Pamir Highway, trotseerden we pieken in de Pamir Mountains, wildkampeerden we aan twee fantastische, afgelegen meren en zagen we nog véél meer natuurschoon. Ik heb één advies: zet een reis door Tadzjikistan op je bucketlist en ontdek al het moois van dit ongerepte land.  

Reizen door Tadzjikistan is bijzonder om deze redenen

In dit artikel vind je meer informatie over onze totale reisroute door Tadzjikistan. Ook vind je diverse linkjes naar ontzettende gave, unieke wandelingen die wij gedaan hebben, die zeker weten voor veel inspiratie zorgen voor jouw reis door Tadzjikistan. En natuurlijk krijg je antwoorden op de vele vragen die je (misschien) hebt over het reizen door Tadzjikistan. Veel leesplezier!

Reizen door Tadzjikistan

Reizen door Tadzjikistan is fantastisch

Wat is de hoofdstad van Tadzjikistan?

Dat jij misschien niet weet waar Tadzjikistan ligt op de map, is geen ramp. Toen wij tegen vrienden en familie vertelden dat we gingen reizen door Tadzjikistan, kregen we meestal de vraag: ‘Waar ligt Tadzjikistan überhaupt?’. Tadzjikistan ligt in Centraal-Azië en de hoofdstad van Tadzjikistan is Dushanbe. Geen topstad als je ons vraagt. De bergen en de natuur van dit land zijn véél mooier en beter. Verwacht dus niet te veel van de hoofdstad van Tadzjikistan.

Hoe zijn de Tadzjieken?

Een tikkeltje verlegen soms, ontzettend gastvrij en altijd in een voor een ‘Where are you from’-praatje vat de Tadzjieken mooi samen. We hebben veel plekken in Tadzjikistan gezien en overal waar we liepen werd ons gevraagd waar we vandaan kwamen of zeiden ze: ‘Welcome to Tajikistan’. Welkom voelden we ons zeker en dat maakt de reis natuurlijk nóg leuker.

Reizen door Tadzjikistan

Dit was een 3-daagse hike, bij het Alauddin meer

Spreken ze in Tadzjikistan Engels?

Tadzjieken staan niet bekend om hun Engels. Verre van zelfs. Reizen door Tadzjikistan wordt lastig zonder Google Translate of zonder handen en voeten, maar uiteindelijk red je je altijd wel. Toch zal het niveau van Engels de komende jaren flink verbeteren. Waar de kinderen vroeger maar twee uur Engels (en vijf uur Russisch) op school kregen, is dat nu andersom.

Veel kinderen liepen dus ook steeds naar ons toe om een gesprekje aan te knopen in het Engels. Na onze vraag na een eerste HELLO (‘How are you?’) kregen we standaard terug: ‘Fine, thank you, how are you?’. Precies volgens het Engelse boekje, zo schattig 😊

Is Tadzjikistan onontdekt?

Ja, dat lijkt me duidelijk 😊 Tadzjikistan is zelfs nóg minder ontdekt dan Kirgizië. Tadzjikistan is écht een onontdekte bestemming, waar maar weinig toeristen komen. En de toeristen die er zijn, zijn vooral Russen. Wij hebben, buiten de hostels, amper toeristen gezien en dat maakte het reizen door Tadzjikistan voor ons éxtra leuk. Buiten de gebaande paden reizen: I love it. Eén ding is zeker: als je gaat reizen door Tadzjikistan zie je plekken die bijna niemand ziet. Dat is toch fantastisch?

Tadzjikistan reizen

Hiken in Tadzjikistan (Fann Mountains) is van een andere planeet

Hoe is de natuur in Tadzjikistan?

De natuur in Tadzjikistan – mensenlief – is niet te omschrijven. Ik ken weinig gebieden, weinig bergen en weinig natuur die zó ruig en ongerept zijn als in Tadzjikistan. Het lijkt soms bijna onheilspellend, zo bizar. De Wahkan vallei bij Afghanistan, de Pamir Mountains met besneeuwde bergtoppen, steile en indrukwekkende bergpassen in de Fann Mountains: ze zijn stuk voor stuk ongelofelijk. Ongelofelijk mooi. Natuur die ik nooit, maar dan ook nooit van mijn leven zal vergeten.

Kun je wandelen in Tadzjikistan zonder gids?

Wil jij, net als wij, het liefst lekker onafhankelijk op pad? Tadzjikistan it is. Wij deden al onze hikes onafhankelijk en zonder gids. Niet omdat de paden zo goed stonden aangegeven hoor, want dat kun je vergeten. Wij hebben letterlijk geen enkele markering gezien. Toch redden wij ons met maps.me altijd. Hier en daar liepen we wat van het pad af, maar uiteindelijk kwamen we altijd wel weer op het juiste deel terecht.

Heerlijk, want zo bepaal je zelf hoe laat je vertrekt, waar je naartoe loopt, welke route je kiest en (als je van kamperen houdt) waar je slaapt. Zélfs als dit vredig aan de voet van een bergtop aan een meer is. Dat verzin je toch niet? We loved it.

Reizen door Tadzjikistan vakantie Whakan valley

De Wahkan-vallei tegen Afghanistan aan

Zijn de Pamir Mountains en de Pamir Highway in Tadzjikistan een must-see?

Ja, ja en nog eens ja. Ik snap niet dat je naar Tadzjikistan gaat en niet de Pamir Highway of de Pamir Moutains trotseert. Ga je reizen door Tadzjikistan, dan MOET (ja, echt) je naar de Pamir Highway. Dit gebied ademt Tadzjikistan en trakteert je op uitzichten die je nergens anders te zien krijgt.

Wij reisden 8 dagen door de hele Pamir Mountains, tot aan Karakul en weer terug via de M21. Valleien, kolkende rivieren, bizar grote bergmeren en wandelen naar idyllische, kleine gletsjermeren, hiken richting de 4.800 meter, watervallen en letterlijk de Taliban aan de overkant van de rivier zien staan: de Pamir Highway en de Pamir Mountains zijn één groot avontuur. Een avontuur dat je niet mag én niet wil missen. Geloof me.

Mag je wildkamperen in Tadzjikistan?

I love wildkamperen, zéker als je je tentje gewoon aan bizar mooie meren mag neerzetten. Sta je liever aan de rivier? Ja hoor, mag. Op meer dan 4.000 meter hoogte? Doe je ding. In een natuurpark? Geen haan die ernaar kraait. Zolang jij je rotzooi maar meeneemt en alles netjes achterlaat, is het in Tadzjikistan geen probleem. Wij hebben één keer gehad dat we moesten betalen toen een herder langskwam. Dat kwam neer op €0,50 per tent. Tja, al zou het tien keer zoveel zijn, was het natuurlijk nog steeds geen probleem geweest. €0,50… Kun je het je voorstellen? 

Wildkamperen Tadzjikistan

Wildkamperen in Tadzjikistan is toegestaan en dat zorgt voor dit soort uitzichten!

Is reizen door Tadzjikistan goedkoop of juist duur?

De Pamir Highway tour kostte ons €750 met zijn tweeën, voor acht dagen. Daarnaast betaalden we nog €20/€25 per persoon voor een guesthouse tijdens die trip. Dit was onze grootste uitgave in dit land. De andere dagen tijdens het reizen door Tadzjikistan kostten ons zó weinig, dat het bijna onvoorstelbaar is. Op dagen dat we kampeerden betaalden we de huur van een tent, matras, matje (€12) + eten.

Op andere dagen in hostels betaalden we maximaal €20 per kamer, gingen we uit eten inclusief drankjes voor nog minder dan €10 samen en de marshrutka’s zijn helemaal goedkoop. Oftewel: reizen in Tadzjikistan is niet duur en hartstikke goedkoop.

Zijn er dan helemaal geen nadelen aan het Tadzjikistan?

Ai ai, zeker wel. Het eten is – sorry to say – slecht. Nog slechter dan in Kirgizië. Al het eten is héél, maar dan ook héél vet. Bovendien is het hier nog lastiger dan in Kirgizië om vegetarisch te eten. Dat principe kennen ze simpelweg niet. Je zult dus ook zien dat veel bouillon vleesbouillon is en dat de stukken vlees eruit gevist zijn. Of dat plov (het nationale gerecht) gebakken is in varkensvet…. Gelukkig serveren ze wel veel komkommer-/tomatensalade en gebakken aardappels, maar zelfs daarvoor geldt: het is allemaal vrij vet en eentonig.

Reizen door Tadzjikistan

Reizen door Tadzjikistan verveelt geen seconde, deze foto is genomen tijdens de 7 lakes hike in de Fann Mountains

Onze reisroute door Tadzjikistan

Benieuwd naar onze reisroute door Tadzjikistan? Ik ga er nog een uitgebreide blog over schrijven, inclusief alle details, maar hieronder vind je alvast een samenvatting van onze bestemmingen:

Ook heb ik een artikel geschreven over onze complete route door Centraal-Azië, inclusief alle tips en tricks. Deze volgt later.

Wandelen in Tadzjikistan

Wandelen in Tadzjikistan is – naast de Pamir Highway – waarvoor je naar Tadzjikistan gaat. Benieuwd naar onze wandelingen? Wij deden de volgende hikes:

Reizen Tadzjikistan

Deze foto is gemaakt tijdens de Kulikalon –> Alauddin hike

Tips voor het reizen door Tadzjikistan

Je leest het al: ik ben fan Tadzjikistan in meerdere opzichten. Dit land heeft zo ontzettend veel te bieden, zeker als de infrastructuur flink verbeterd wordt. Daarom denk ik dat het toerisme, langzaam maar zeker, toeneemt de komende jaren. Mijn advies? Ga dus reizen door Tadzjikistan voordat het toerisme grotere vormen aanneemt en geniet nog van het ongerepte land. Het is niet per se de makkelijkste bestemming, maar het reizen gaat vanzelf met shared taxi’s en marshrutka’s. Benieuwd hoe je jouw reis door Tadzjikistan goed voor kan bereiden? Lees dan hieronder mijn tips:

  • Tip 1: Registreer jezelf in Tadzjikistan als je langer dan 14 dagen reist

Het klinkt een beetje gek, omdat je officieel geen visum nodig hebt voor Tadzjikistan, maar toch moet je jezelf registreren als je langer dan 14 dagen in Tadzjikistan bent. In het hostel in Dushanbe waar wij verbleven, werd dit ons verteld. De eigenaar van het hostel gaf ons een brief mee, die we af konden geven bij het ‘Department of Visas and Registration’ (pin dit in maps.me). De registratie kost 70 somoni als je wil wachten op de registratie, zodat je het de volgende dag op kunt halen. Is het spoed? Dan betaal je het dubbele.

  • Tip 2: Regel je GBAO-permit als je naar de Pamir Mountains gaat

Je hebt een permit nodig voordat je naar de Pamir Mountains gaat en deze wordt regelmatig gecontroleerd bij militaire checks. Zorg dus dat dit in orde is om boetes (en terugkeer) te voorkomen. Ook de GBAO-permit regel je bij het ‘Department of Visas and Registration’. Kosten? 70 somoni per persoon.

  • Tip 3: Zorg voor offline downloads

Hierboven noemde ik natuurlijk al de offline Google Translate downloads, maar ook de offline plattegronden voor Tadzjikistan bij maps.me zijn handig om te hebben. Download deze thuis nog, zodat je vanaf het eerste moment weet waar je naartoe moet en de weg weet.  

  • Tip 4: Neem een cash mee voor de eerste dag

Bij ons deed geen enkele pinautomaat het op het vliegveld. Bovendien was onze pick-up van het hostel ons vergeten, dus dat was problematisch. Geen geld en dus geen taxi. Aangezien we toen ook nog geen internet hadden, moest ons hostel onze taxirit betalen. Geen probleem natuurlijk en fijn dat het kon, maar het is tóch fijn om deze stress niet te hebben door gewoon wat cash te wisselen op het vliegveld.

  • Tip 5: Neem (minimaal) 2 verschillende bankpassen mee

Toen wij onze Pamir Highway prijs aan onze gids moesten betalen, zijn we ruim 15 banken afgegaan om aan ons geld te komen. Puntje bij paaltje deed alleen mijn VISA het. Onze Maestro en normale Nederlandse bankpassen deden het nergens. Ben je in Dushanbe en heb je dollars nodig? Ga dan naar het Atlas hotel. Dit hotel heeft (als het nog voorradig is) wél dollars.

  • Tip 6: Sla fruit in wanneer je fruit ziet

Ik kan niet zonder fruit als ik op reis ben. Helaas was het niet altijd even makkelijk om hieraan te komen (tenzij je enorme meloenen in je backpack mee wil nemen). Wij kochten dus altijd fruit zodra we het zagen, omdat het anders (in de afgelegen delen) zomaar kon zijn dat we het niet tegen zouden komen. Gratis tip van flip.

  • Tip 7: Ga niet liften over de Pamir Highway

We kwamen een paar reizigers tegen die over de Pamir Highway wilden liften. Heus goedkoop natuurlijk, maar wat mij betreft écht veel minder leuk. Allereerst omdat er redelijk weinig mogelijkheden zijn, dus bespaar jezelf vooral uren wachten. Ten tweede omdat het met gids gewoon écht veel leuker is (en nee, wij doen zelf bijna nooit iets met gids, maar ik raad het je hier echt aan), omdat hij je naar alle leuke plekjes brengt waar je al liftend niet kunt komen.

Reizen door Tadzjikistan

Dat ik reizen door Tadzjikistan fantastisch vond, is volgens mij wel duidelijk. Lijkt Tadzjikistan jou ook een toffe bestemming, maar vind je het misschien te spannend of te veel gedoe om alles zelf te organiseren? Snap ik helemaal. Het is geen doorsnee bestemming, dus dat betekent dat alles zelf regelen echt wat meer tijd en energie kost. Het is geen Europa namelijk. Gelukkig zijn er ook genoeg opties om je reis vooraf te boeken. Net zo handig! Benieuwd naar georganiseerde reizen door Tadzjikistan? Bekijk en vergelijk hieronder dan eens de verschillende opties:

De beste voorbereiding voor jouw reis door Tadzjikistan

Toch graag zelf beginnen met de voorpret en zelf alles uitstippelen? Bestel dan alvast jouw reisgids, boek alvast je favoriete hotels/hostels/appartementen (zeker in het hoogseizoen), check alvast wat huurauto’s en het allerleukste: zoek alvast naar gunstige vluchten, want hoe eerder, hoe beter (goedkoper dus).

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Laat dan een reactie achter op dit artikel, want ik help je ontzettend graag! Veel plezier met je reis of met de voorpret 😊

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram