7 lakes hike in Tadzjikistan vanuit Panjakent

Toegegeven, het is een behoorlijke ‘hassle’ om bij de 7 lakes hike in Tadzjikistan te komen, maar het is het waard. Wij gingen naar de 7 lakes vanuit Panjakent, vlakbij de grens met Oezbekistan en dat is eigenlijk ook de enige manier om hier te komen, tenzij je een hike van 8 dagen maakt. Wil je weten welke meren het mooiste zijn, waar de meren liggen, hoe we hier kwamen en waar we sliepen? Dat lees je allemaal in het artikel hieronder. Wij deden de 7 lakes hike in Tadzjikistan na ons Pamir Highway avontuur.

Over de 7 lakes hike in Tadzjikistan

De 7 lakes in Tadzjikistan liggen in de (net wat minder bekende) Fann Mountains in het westen van Tadzjikistan. Een prachtig gebied voor hikefanaten, dus dat was uiteraard precies de reden dat wij na onze tour door de Pamir Mountains via Dushanbe naar de Fann Mountains vertrokken. De uitvalsbasissen binnen de Fann Mountains zijn Panjakent en Artuch. Panjakent als stad, Artuch als dorpje vlakbij een ‘mountain basecamp’ zoals het wordt genoemd. Meren zoals Allaudin en Kulikalon zijn bereikbaar vanuit Artuch, maar de 7 lakes zijn te bezoeken vanuit Panjakent. Wil je bv. liever 8 tot 11 dagen hiken? Dan kun je ook de Allaudin en Kulikalon meren combineren met een meerdaagse hike inclusief de 7 lakes in Tadzjikistan. Wij kozen voor een 2-daagse hike.

Meer 1, 2 en 3, zonder filter (!)

Hoe kom je bij de 7 lakes vanuit Panjakent?

Belangrijk om te weten, is dat er geen rechtstreekste marshrutka’s gaan naar de 7 lakes hike in Tadzjikistan. Er zijn wel meerdere opties om tóch bij het startpunt van de hike te komen:

 • Ga met de marshrutka in Panjakent naar Shing, het dichstbijzijnde dorp bij de 7 lakes hike. De marshrutka’s bevinden zich achter de bazaar in Panjakent. Er is een grote parkeerplaats waar veel marshrutka’s verzamelen (dus niet de busstop vlakbij de bekende clocktower). Om 10:00 uur gaat er 1 marshrutka naar Shing, voor 15 somoni per persoon. Vanuit Shing moet je liften of de chauffeur van de marshrutka lief aankijken. Onze chauffeur wisselde zijn marshrutka om voor zijn eigen auto en bracht ons – na thee, brood en komkommer bij zijn groutouders en na betaling naar meer 1. Betaal niet meer dan 40 somoni per persoon, want het is maar een kwartiertje. Wandelend zou ik niet aanraden, want dit is nog een extra 7 kilometer om naar het eerste meer te gaan.
 • Regel een taxi vanuit Panjakent. Voor 700 somoni heb je een eigen taxi die je naar meer 1 tot en met 7 brengt en weer terug. Als je met 4 personen bent, valt dit dus hartstikke mee. Het nadeel is dat je niet echt wandelt, tenzij je dit met de taxichauffeur afspreekt natuurlijk. Andere reizigers die niet zo van hiken hielden, regelden dit in het hostel voor een vaste prijs.
 • Ga met je eigen 4×4. Een ‘normale’ auto zou ik niet aanraden, want de wegen zijn niet best. Hoewel veel Tadzjieken dit wel doen, kan ik me niet voorstellen dat die auto’s het op deze wegen nog lang volhouden.

De 7 lakes in Tadzjikistan

Als je de 7 lakes in Tadzjikistan gaat wandelen, doe je dat op de ‘weg’. Geen geasfalteerde natuurlijk, maar een dirt road. Af en toe kom je een auto tegen of een ezel met Tadzjieken, maar verder is het hier ontzettend rustig. Wil je de 7 meren pinnen in je map? Dat kan met onderstaande namen:

 • Meer 1: Mijgon lake
 • Meer 2: Soya lake
 • Meer 3: Hushyor lake
 • Meer 4: Nofin lake
 • Meer 5: Khurdak lake
 • Meer 6: Marghuzor lake
 • Meer 7: Hazorchashma lake

Van meer 1 naar meer 7 is ongeveer 19 kilometer.

Meer 5 en 6

Hiken bij de 7 lakes in Tadzjikistan: 1 of 2 dagen?

De complete hike vanuit lake 1 naar lake 7 is ongeveer 19 kilometer. Best een behoorlijk stuk dus, zeker omdat je ook nog 800 hoogtemeters maakt. Verwacht geen supersteile stukken, maar weet dat 19 kilometer wel een mooi deel van de dag beslaat. Wij kozen er daarom voor om 2 dagen te hiken en de 7 lakes in meerdere dagen te bezichtigen.

Overnachten en guesthouses bij de 7 lakes

Onze 2 dagen zagen er als volgt uit:

Dag 1 van de 7 lakes hike in Tadzjikistan

meer 1 tot en met meer 4. We sliepen in Padrud, een minidorpje tussen meer 4 en meer 5. Wij sliepen in Mijgon Guesthouse. Verwacht geen luxe, maar wel een fantastisch plekje aan het water waar je echt vertroeteld wordt door de familie. Wij werden tijdens het wandelen opgewacht door een familielid die ons de weg wees naar het guesthouse, maar je vindt het ook op maps.me. Wij betaalden 100 somoni per persoon voor de overnachting en 50 somoni per persoon voor ontbijt, lunch en diner.

De zoon en vader spreken redelijk goed Engels en weten je ook meer te vertellen over de terugweg naar Panjakent (zie alinea hieronder).

Dag 1 bestond voor ons uit 9 kilometer wandelen van 1623 hoogtemeter naar 1846 hoogtemeters. Prima te doen dus.

Twee andere goede opties om te slapen bij de 7 lakes hike in Tadzjikistan:

 • Slapen bij lake 6, bij Marghuzor Tourist Base (200 somoni per nacht, 50 somoni voor ontbijt, 80 somoni voor diner)
  • Slapen net voor lake 4, bij Homestay Najmiddin (200 somoni per persoon voor overnachting, ontbijt en diner.
Wandelen 7 lakes Tadzjikistan

Dag 2 van de 7 lakes hike in Tadzjikistan

Meer 5 tot en met meer 7. Daarna liepen wij terug naar beneden in de hoop een lift te krijgen naar Panjakent met een tour. Dat lukte! Check van tevoren goed (beter dan wij) hoe je teruggaat naar Panjakent, zie informatie hieronder.

Meer 5 tot en met 7 is 8.7 kilometer wandelen met een stijging van 1847 hoogtemeters naar 2343 hoogtemeters.

Hoe ga je terug naar Panjakent na de 7 lakes hike?

Zorg dat je van tevoren goed nadenkt over de terugweg. Er gaat namelijk geen marshrutka vanuit Shing als je terug bent van de 7 lakes hike. Alleen in de morgen om 06:00 gaat er een marshrutka of om 07:00 uur een bus (maar dat haal je niet als je gaat hiken). Vanuit Padrud gaat er om 04:00 uur ’s ochtends een marshrutka direct naar Panjakent. Ook dat is lastig haalbaar natuurlijk. Je kunt ervoor kiezen om nog een tweede nacht te slapen in Padrud, of – net zoals wij – te hopen op een lift.

Andere tips voor een goede voorbereiding

 • Neem lunch en snacks mee voor onderweg, want je komt onderweg niets tegen waar je ook maar iets van eten of drinken kunt kopen.
 • Zorg voor genoeg water of vul je fles met bergwater uit de rivier.
 • Neem contant geld mee als je overnacht, er is namelijk geen pinautomaat.
 • Onderhandel als iemand zich aanbiedt om je naar het eerste meer te brengen en ga niet akkoord met de eerste prijs.
 • Geniet!!

Liever niet zelf op pad? Boek hier je reis naar Tadzjikistan

Reizen door Tadzjikistan is niet voor iedereen weggelegd als je alles zelf moet regelen. Het is namelijk geen Europa. Wél de lusten, maar niet de lasten? Boek dan een georganiseerde reis door dit fantastisch mooie land. Hieronder vind je mooie opties voor de reis van je leven en een reisgids:

Enne, heb je nog vragen? Laat dan een reactie achter onder dit artikel. Vind ik alleen maar leuk en ik help je graag 🙂

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram