De Kulikalon en Alauddin hike: 3 dagen wandelen naar de mooiste meren van Tadzjikistan

De Fann Mountains in Tadzjikistan zijn wat mij betreft dé parel van het land als het gaat om hiken in Tadzjikistan. Hier kun je namelijk de Kulikalon en Alauddin hike doen bij deze fantastische meren. Twee meren die je écht, écht, écht gezien wil hebben en waar jij lekker met je koppie door de tent wil steken ’s ochtends vroeg. Je mag hier namelijk – net als in de rest van Tadzjikistan – wildkamperen. Wil je alles te weten komen over hoe je bij het Kulikalon en Alauddin meer komt en hoeveel kilometers en hoogtemeters je per dag aflegt? Lees dan dit artikel, waarin je alle informatie vindt én natuurlijk fantastische foto’s kunt zien. Veel wandelplezier!

3 dagen wandelplezier: Kulikalon en Alauddin hike

Tijdens onze rondreis in Tadzjikistan, stonden hiken toch echt wel centraal. Zo deden we de Kulikalon en Alauddin hike.

Je kunt ervoor kiezen om het Kulikalon meer in één dag te bezoeken, maar als je het mij vraagt, is het nóg beter om deze wandeling te combineren met het Alauddin meer. Waarom? Omdat de twee bergpassen die je over moet voor fantastische uitzichten zorgen. Deze twee bergpassen mis je als je enkel Kulikalon bezoekt. Zonde dus! Onze Kulikalon en Alauddin hike bestond daarom uit drie dagen.

Je kunt er ook voor kiezen om dezelfde hike in vier dagen te doen. Toen wij bij het Artuch basecamp vertelden dat we dit in drie dagen wilden doen, keken ze ons aan alsof ze water zagen branden. En eerlijk? Het was zwaar (met te veel bepakking), maar zeker do-able. Als je net wat langer bij de meren wil genieten, raad ik je aan om dag drie in tweeën te knippen.

Een blij gezicht tijdens de Kulikalon – Alauddin hike

Hoe start je aan de Kulikalon en Alauddin hike?

Hoe slechter bereikbaar, hoe beter de uitzichten zeggen ze, toch? Dat geldt in ieder geval voor de Kulikalon en Alauddin hike. Het is best wel een gedoe om naar het startpunt, Artuch basecamp, te komen, maar het is het allemaal waard. Beloofd.

De Kulikalon en Alauddin hike doe je in de Fann Mountains, een gebied in het westen van Tadzjikistan. Hieronder lees je precies hoe je bij de start van de hike komt. In de Fann Mountains deden wij ook de 7 lakes hike.

Dag 1: van Panjakent naar Artuch basecamp en Kulikalon

Pak vanuit Panjakent een marshrutka naar Artuch. Deze vertrekt ongeveer om 11:00 uur (ipv 8:00, 10:00 of 12:00). Hoewel ons verteld werd dat deze bij de kloktoren zou vertrekken, bleek dat eerder tussen de kloktoren en de bazaar te zijn. Normaal gesproken is het een uurtje rijden tot Artuch (ZEGGEN ZE, wij deden er ruim drie uur over omdat iedereen lokale boodschappen moest doen). Bij Artuch ben je er nog niet en moet je bij Artuch basecamp aan zien te komen. Onze marshrutka chauffeur wilde ons wel brengen.

De kosten voor de marshrutka chauffeur tot basecamp bedroegen 250 somoni voor 2 personen. Achteraf gezien was dat misschien wat aan de hoge kant. Dit is wel de enige manier om er te komen dus wij waren blij dat we überhaupt vervoer hadden. Eenmaal bij basecamp aangekomen, kun je eventueel tenten, slaapzakken en matrasjes huren. Wij deden dit in Salom hostel in Panjakent en namen alles mee met de marshrutka.

De meest bijzondere hike van mijn leven

Vanaf basecamp begint de hike en is het 5.4 km lopen. Wat zeg ik? Het is alleen maar klimmen. Onderweg kom je eerst een viewpoint tegen. Vanaf daar begint de échte klim pas. Hoewel het best even inkomen was, is het een prachtige route en het is genieten tot en met. Zodra je de besneeuwde toppen ziet verschijnen, weet je dat je er bijna bent en kun je het meer al van een afstandje zien. De volgende stap? Tentje neerzetten en genieten maar. Je mag namelijk kamperen aan het meer. Je vindt meerdere plekken aan de zijkanten en op het middenstuk van het meer. 

We lazen dat herders om geld konden vragen, omdat je op ‘hun land’ kampeert, maar wij hebben niemand gezien. 

Waarom was dit nu mijn meest bijzondere hike ooit? Ik ben hier ten huwelijk gevraagd door mijn alllllerliefste vriend. Wat een perfect moment: in de bergen, bij een fantastisch mooi meer, in de zon na een heerlijke klim, zonder andere mensen en in mijn hike kleren. Mij kun je niet blijer krijgen. Nadat ik kon stoppen met huilen, zei ik uiteraard JAAA.

Net na hét moment <3

Samenvatting dag 1:

 • Afstand: 5.41 kilometer
 • Hoogtemeters: 704 meter
 • Hoogste punt: 2.843 meter
 • Duur: 2.13 uur (netto)

Dag 1 van de Kulikalon en Alauddin hike

Dag 2: van het Kulikalon meer via de Laudan bergpas naar het Alauddin meer

’s Ochtends in de zon wakker geworden in ons tentje en heerlijk ontbeten met havermout, fruit, gedroogd fruit en noten. Een betere start van de dag kun je niet hebben, toch? En dat in de bergen.

Kulikalon meer kamperen

Deze kampeerspot bij het Kulikalon meer is toch niet normaal?

De Laudan bergpas

De Laudan bergpas staat op dag twee op de planning. Het hoogste punt op de bergpas is 3.738 meter. Het eerste deel is alleen maar klimmen en je maakt meteen 1000 hoogtemeters. Bovenop heb je een fantastisch uitzicht over het Kulikalon meer en daal je aan de andere kant van de bergpas naar beneden.

Vanaf hier is het vooral dalen, dalen, dalen. Toch is het nog een flink pittig stuk. Zeker als je er beneden (eindelijk!) bij de rivier erachter komt dat je nog een klein, maar zwaar stuk omhoog moet naar het Alauddin meer. Gearriveerd bij het Alauddin meer? Loop dan rechtsom naar de kampeerplekken aan de achterkant van het meer. Hier vind je een prachtige campingspot aan het water, waar ook dag drie voor de Alauddin bergpas start.

Vergis je trouwens niet als je met tien kilo op je rug loopt. Dalen is ook ontzettend zwaar. Mijn benen deden aan het einde van de dag gewoon pijn en dat heb ik niet vaak. Maar hey, misschien lag het ook aan het feit dat dit de vierde dag hiken achter elkaar was.

Enne, het is een hele stoffige hike dus bereid je voor op veel zand en viezigheid. 

Samenvatting dag 2:

 • Afstand: 14.63 kilometer
 • Hoogtemeters: 997 meter
 • Hoogste punt: 3.639 meter
 • Duur: 5.30 uur (netto)

Het prachtige, heldere Alauddin meer in Tadzjikistan én de fantastische lunchspot (middelste foto)

Dag 3: van het Alauddin meer via de Alauddin bergpas naar Kulikalon en Artuch basecamp

Dag drie is een heerlijk pittige dag. Eerst trotseer je de Alauddin bergpas op 3.788 hoogte, die direct begint vanaf 2.789 meter bij het Alauddin meer. De eerste stap die je zet is dus meteen omhoog. Dit duurt 3.8 kilometer lang. Klinkt doable, maar met al onze bagage was het enorm pittig, zeker omdat het daarna nog 11 kilometer dalen is. Toch mocht het de pret niet drukken, want het is werkelijk waar weer een fantastisch mooie dag.

Vergeet vooral voordat je op de Alauddin bergpas bent niet achterom te kijken, want langzaamaan verlaat je het bijzondere Alauddin meer. En eerlijk: vanaf boven is het meer nóg mooier dan vanaf de kampeerplek.

Alauddin lake

Het Alauddin meer en de uitzichten worden op dag 3 nóg mooier

De Alauddin pass

Bovenop de Alauddin pass

Van de Alauddin bergpas naar beneden

Vanaf de Alauddin bergpas is het weer enkel dalen. Een mooi stuk, waarbij je ook een ander meer treft, genaamd Chimtarga Lake (Dushokha). Op maps.me ook te vinden onder ‘Dushokha Lake Viewpoint’. Beneden bij dit meer is kamperen ook mogelijk.

Volg na dit viewpoint het pad goed. Wij raakten na een tijdje een paar meter van het pad af en belandden per ongeluk op een kaal stuk land zonder begroeiing, waar twee Turkse herdershonden direct agressief, blaffend en rennend op me afkwamen. Het is dat ik mezelf met mijn backpack omdraaide, anders hadden ze me volop gebeten. Ze beten me namelijk in mijn backpack/slaapzak. Gelukkig maakte mijn vriend (excuse me, verloofde ;)) zich groot en begon te zwaaien met zijn wandelstokken, anders wil ik niet weten hoe het afgelopen was. Langzaamaan liepen we naar achteren, van het ‘land’ af. Al grommend en blaffend keken ze ons weg. We hebben hier overigens van anderen niets over gehoord, dus zolang je het pad volgt, is er niets aan de hand.

Tip voor dag 3: zorg dat je bij het Alauddin meer (beneden dus) je water bijvult bij de rivier, want er is één minuscuul stroompje water te vinden om je fles te vullen. De andere aangewezen bronnen op maps.me stonden compleet droog toen wij er waren. En je hebt je water hard nodig voor die ruim 1.000 hoogtemeters.

Het laatste deel van de hike is wat vlakker. Er volgt nog een rivieroversteek, net voordat je weer bij het Kulikalon meer bent. Vanaf daar ken je de weg: de hele route van dag 1 weer naar beneden. Uiteraard kun je ook besluiten om nog een extra nacht bij het Kulikalon meer te slapen en de laatste 5.5 kilometer op dag 4 te doen.

Samenvatting dag 3:

 • Afstand: 16.03 kilometer
 • Hoogtemeters: 1.058 meter
 • Hoogste punt: 3.788 meter
 • Duur: 6.41 (netto)

Kulikalon en Alauddin hike meer wandelen

Het Alauddin meer na een kleine stijging

Viewpoint Duhokha

Viewpoint Duhokha

Na de Kulikalon en Alauddin hike: terug bij Artuch basecamp

Na het trotseren van beide meren en van de twee flinke bergpassen eindig je de hike zoals gezegd in het Artuch Basecamp. Basecamp klinkt alsof het vol zit met berggeiten en alsof er alleen maar getrainde hikers rondlopen, maar dat is niet het geval. Je vindt hier ook (lokale) families, waarvan we nog steeds geen idee hadden wat ze eigenlijk deden op zo’n plek, haha.

Eén tip: reserveer je kamer hier al-tijd in het hoogseizoen. Wij hadden met geluk nog een kamer toen we op de bonnefooi aankwamen, maar een Duits stel dat drie uur na ons arriveerde had minder geluk. Hoewel er ontzettend veel kamers zijn, blijken ze dus in het hoogseizoen veelal vol te zitten. Toch balen als je bijna 40 kilometer gewandeld hebt in drie dagen.

Bij het Artuch Basecamp kun je een plek reserveren inclusief ontbijt en diner. Ideaal, want buiten dit basecamp is er niets meer. Wij sliepen één nacht in dit basecamp en regelden daarna in het hostel een taxi terug naar Panjakent/de grens van Oezbekistan. Doe dit minimaal één dag van tevoren, want de chauffeur moet vanaf een andere plek komen om je op te halen. Wij betaalden €70 voor de hele taxi en deelden de auto met een ander stel. Prima prijs dus voor een privérit, helemaal naar de grens.

Algemene tips voor een goede voorbereiding van de Kulikalon + Alauddin hike

De Kulikalon en Alauddin hike was – by far – mijn meest favoriete wandeling in Tadzjikistan. Het vergde wat voorbereiding, vanwege onze keuze om te kamperen, maar het was het allemaal waard.

Zorg dus dat je goed voorbereid op pad gaat. Onderweg kom je namelijk niets tegen om water of andere snacks te kopen. Je wandelt namelijk in een enorm afgelegen gebied. Met deze tips bereid je jezelf goed voor op de Kulikalon en Alauddin hike:

 • Ga je zelf op pad en neem je zelf al je water mee? Sjouw dan niet voor drie dagen water meer, maar koop waterzuiveringstabletten of een drinkfles met waterfilter, zodat je toch alle dagen genoeg kunt drinken.
 • Ga je wildkamperen? Dan moet je natuurlijk voor je eigen eten zorgen. Regel dit allemaal in Panjakent. Na Panjakent zijn er géén mogelijkheden om boodschappen te doen. Ook niet in Artuch en al helemaal niet in Artuch basecamp. Artuch basecamp is namelijk een accommodatie in de middle of nowhere.
 • Download de Tadzjiekse plattegrond op maps.me. De paden staan hierop goed aangegeven.

Reizen Tadzjikistan

Is alles zelf organiseren in Tadzjikistan voor jou te veel gedoe, maar wil je wél graag de mooiste plekken van Tadzjikistan zien? Snap ik he-le-maal. Reizen door Tadzjikistan gaat er nét wat anders aan toe dan op ons eigen continent bijvoorbeeld. Gelukkig zijn er ook genoeg opties om je reis vooraf te boeken. Ben je op zoek naar privéreis, of wil je graag juist deelnemen aan een single- of groepsreis? Bekijk dan hieronder de verschillende opties, zodat jij zonder gedoe en zonder stress tóch lekker kunt genieten van dit bijzondere land en de fantastische natuur:

Veel plezier in Tadzjikistan! Enne, als je nog vragen hebt over de Kulikalon en Alauddin hike of een andere wandeling, laat dan een reactie onder dit artikel. Ik beantwoord ze graag voor je 😊

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram