Hausibek’s viewpoint: een 4.800 hike in de Pamir Mountains op extreme hoogte

Dit wil je niet missen: Hausibek’s viewpoint

De Pamir Highway en de Pamir Mountains waren toch wel één van de highlights van ons avontuur en onze reis in Tadzjikistan. Een droom die uitkwam. Ongelofelijk. Hoewel we vooral met de jeep door de Pamir Mountains reden, was er natuurlijk ook tijd om te hiken. En wel naar de 4.800 meter. Hoogteziekte coming in 1,2,3….. Toch was deze hike naar het Hausibek’s Viewpoint, het méér dan waard. Meer lezen waar wij deze hike deden? Check dit artikel. 

Over de Pamir Highway en de Pamir Mountains

Als Tadzjikistan op je bucketlist staat, is dat hoogstwaarschijnlijk vanwege de bijna neppe Pamir Mountains. De Pamir is een gebergte, gelegen in Centraal-Azië. Het ligt voor het grootste gedeelte in het zuiden en oosten van Tadzjikistan, maar je vindt ook een deel in het noordoosten van Afghanistan, het noorden van Pakistan en een klein deel in het westen van China. Een behoorlijk groot gebied dus. 

Wij hebben de Pamir Mountains en de Pamir Highway bezocht tijdens een jeeptour vanuit Tadzjikistan, zoals de meeste reizigers. Op deze manier zie je het meeste én het mooiste deel van de Pamirs. Een groot deel van de Pamir Highway vanuit Tadzjikistan gaat door de Wahkan vallei. Deze vallei vind je op de grens van Tadzjikistan en Afghanistan (waar je zelfs witte Taliban vlaggen ziet) en is de by far de allermooiste vallei van heel Tadzjikistan if you’d ask me. Maar zoals met alles: oordeel zelf. 

Hausibek's viewpoint hiken in Pamirs

Hike naar de hoogte: 4.800 meter voor het Hausibek’s viewpoint

Op onder andere dag vier stond er een hike op de planning. En niet zomaar één. Een hike naar 4.800 meter. Het startpunt van deze hike vind je bij gewoon naast de weg, tussen het Karadara lake en Kargush lake in Tadzjikistan. Pin deze plekken dus op je offline map van maps.me. Via maps.me vind je het pad omhoog en heb je twee keuzes:

  • De steep trail 
  • Of de panorama ridge trail

Wij wisten toen nog niet dat de panorama ridge trail bestond haha, dus kozen (per ongeluk) voor de steep trail. De naam loog er niet om. Hoewel het maar 500 meter klimmen was, was het behoorlijk heftig, aangezien we naar 4.800 meter klommen. 

Het pad is niet moeilijk te vinden en gaat simpelweg steil omhoog. Hoewel ik nu schrijf over een pad, mag het eigenlijk niet de naam van een pad hebben. Vaak loop je gewoon de berg over, zonder ook maar iets van een spoor/route te zien. Geen probleem, zolang je maar in de gaten houdt of je de goede kant op gaat. 

Kijkend naar boven heb je na een tijdje een idee dat je er bijna bent, maar verkijk je daar niet op. Vanaf dat punt heb je wél een fantastisch uitzicht op het Karadara lake, maar moet je nog wel een klein stukje omhoog tot je op de 4.800 meter bent en het Hausibek’s Viewpoint hebt bereikt. 

Eenmaal boven aangekomen heb je een 360 graden uitzicht over de complete Pamirs. Echt fan-tas-tisch. En hoewel de bergen ontzettend weg ver lijken en zijn, geeft het tóch het gevoel om écht helemaal in de Pamir Mountains te zijn. En dat besef, dat is echt ongelofelijk. 

Eenmaal boven aangekomen (de rest was al afgehaakt) hadden we behoorlijke hoofdpijn vanwege de hoogte. Bovenop de top was het ontzettend koud, dus snel afdalen naar beneden voor weer wat warmte én om de hoofdpijn te laten zakken. Helaas was het daar te laat voor.. 

Hausibek's viewpoint hiken in Pamirs

Pas op met hoogteziekte

Dat we last kregen van hoogteziekte was dus onvermijdelijk. We waren die dag gestegen van 2.800 meter naar 4.800 meter. Té snel dus, zeker omdat dit onze eerste hike werd op hoogte. Onderweg naar de beneden werd de hoofdpijn alsmaar erger en voelden we ons niet op en top. Eenmaal in de yurt aangekomen doken we snel onder de dekens, inclusief flink wat paracetamol en liters water. 

Gelukkig hadden we hoogteziektemedicatie mee en was het de dag daarna over. 

Bereid je daarom goed voor als je gaat hiken op hoogte en zorg dat je medicatie regelt bij de huisarts voordat je op reis gaat.  

Liever georganiseerde reizen naar Tadzjikistan bekijken?

Is alles zelf organiseren in Tadzjikistan voor jou te veel gedoe? Snap ik. Het is geen Europa en het reizen gaat er nét wat anders aan toe dan op ons eigen continent of in Zuid-Amerika bijvoorbeeld. Gelukkig zijn er ook genoeg opties om je reis vooraf te boeken en voor te bereiden:

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram