Tadzjikistan | Alles over de Jizev hike a.k.a. wandeling van de Jizev brug naar het Jizev meer

Tadzjikistan is fantastisch als je van niet-typische bestemmingen houdt en graag off-the-beaten-path reist. Wij reisden ruim 3 weken door Tadzjikistan en genoten 8 dagen lang van de unieke Pamir Highway. Tijdens deze Pamir Highway tour deden we ook een kleine hike, de Jizev hike. Het Jizev meer is enkel te voet bereikbaar en ligt verborgen in de Pamir Mountains. En de schoonheid, die is om over naar huis te schrijven. Wát een verborgen parel is dit zeg. Meer lezen over deze Jizev hike? Bekijk hieronder alle informatie en ga goed voorbereid op pad.

Hiken tijdens de Pamir Highway tour

Tijdens de Pamir Highway tour wilden we natuurlijk niet alleen in de jeep genieten van al het moois. We wilden ook graag de echte Pamir Mountains in. Wat doe je dan? Hiken natuurlijk. Onze gids wist ons een paar mooie, bijzondere hikes aan te wijzen, o.a.:

  • Hike naar Panorama ridge
  • Wandeling bij Karakul
  • Jivez hike

Over de Jizev bridge en de Jizev hike gaat dit artikel.

Hoe kom je bij de Jizev brug?

Ons 8-daagse rondje van de Pamir Highway tour was zo opgebouwd dat we op dag 2 en op dag 7 langs dezelfde route kwamen. Aangezien het op dag 2 regende en nogal grijs was, besloten we om op dag 7 de Jizev hike te doen. Dat bleek een goede keuze, want we hadden prachtig weer en prachtige uitzichten die dag.

Maps.me doet het ontzettend goed in Tadzjikistan, dus pin de volgende dingen op de map om het makkelijk te maken voor jezelf:

  • Jizev bridge
  • Jizevdara (het meer waar je na de hike eindigt)

Op de terugweg van de Pamir Highway tour richting de Jizev hike kwamen wij vanuit het dorp Khorogh. Vanuit daar is het nog ongeveer 80 kilometer rijden naar het startpunt van deze wandeling. Houd er rekening mee dat de helft van de weg uit een slechte dirt road bestaat, dus je hebt absoluut een 4×4 nodig om hier te kunnen rijden.

Bij het dorp Rushon duik je via de Bartang rivier dieper de vallei in. Aan de rechterkant verschijnt de Jizev brug.

Jizev hike wandelen tadzjikistan

De Jizev hike a.k.a. wandeling

De Jizev hike start dus bij de brug. Je gaat (uiteraard) de brug over (één persoon tegelijk!) en na de brug kun je maar één kant op: naar links. Het pad is niet te missen en het is onmogelijk om verkeerd te lopen, omdat je nog verder vallei in gaat over hetzelfde pad en de rivier volgt. Er zijn geen andere richtingen of afslagen.

Het eerste deel van de wandeling is nagenoeg vlak. Na een tijdje begin je iets meer te klimmen, maar het is allesbehalve zwaar. Het zijn, gezien de kilometers, makkelijke hoogtemeters, omdat ze verspreid zijn over de gehele afstand. Onderweg naar het Jizev meer kom je nog een ander, intens blauw meer tegen. Een aangename verrassing. Hier loop je letterlijk aan de rand van dit meer.

Vervolgens volg je de rivier weer. Vergeet alsjeblieft niet om regelmatig om je heen te kijken. Ongelofelijk als je je realiseert hoe klein je bent en hoe ver je van NL verwijderd bent.

Zodra de rivier uit beeld verdwijnt, weet je dat je er bijna bent. Je komt eerst nog een dorpje Jizev tegen, waar je hoogstwaarschijnlijk wordt uitgenodigd voor thee. Dit dorpje ga je door, waarna het beeld van het bijzondere meer voor je verschijnt. Een ongelofelijke parel. Wát een rust en wát een uitzicht.

Neem hier dus lekker de tijd om de omgeving in je op te nemen, om te genieten van al het moois om je heen, eet je snack of lunch hier en zodra je genoten hebt van het Jizev meer, keer je weer precies over dezelfde weg terug. Geen moeilijke wandeling dus, wél een hele mooie.

Samenvatting van de Jizev hike

  • Afstand: 12.8 km (heen en terug)
  • Hoogtemeters: 499
  • Hoogste punt: 2.499
  • Duur: 2.43 uur (netto)

Georganiseerde reizen naar Tadjizikstan?

Is alles zelf organiseren in Tadzjikistan voor jou te veel gedoe? Snap ik. Het is geen doorsnee bestemming en het reizen gaat er nét wat anders aan toe dan op ons eigen continent of in Zuid-Amerika bijvoorbeeld. Gelukkig zijn er ook genoeg opties om je reis vooraf te boeken en kun je je reis natuurlijk goed voorbereiden met een reisgids.

Veel plezier in Tadzjikistan! Enne, heb je nog vragen? Stel ze dan gerust hieronder. Ik beantwoord ze met liefde en plezier! Benieuwd naar onze andere wandeling in Tadzjikistan? Bekijk dan ook het artikel over de 7 lakes hike in Tadzjikistan.

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram