7x reisinspiratie: huttentocht in Oostenrijk

Deze huttentochten in Oostenrijk wil jij niet missen

Op zoek naar inspiratie voor een bijzondere huttentocht in Oostenrijk? Als je een huttentocht in Oostenrijk wil lopen dan heb je één groot probleem: de keuze is reuze. Oostenrijk stikt namelijk van de huttentochten. In a good way. Bovendien is het land echt perfect voor huttentochten. Het is niet té druk, het is niet te duur en de omgeving is werkelijk waar prachtig. In de zomer van 2022 liep ik zelf de Peter Habeler Runde, een 5-daagse huttentocht. Een echte parel. Maar er valt meer te ontdekken. Hieronder vind je genoeg andere inspiratie voor toffe huttentochten in Oostenrijk. Laat jouw voorpret maar beginnen.

Huttentocht in Oostenrijk: Stubaier Höhenweg 

De Stubaier Höhenweg is een prachtige huttentocht in de Oostenrijkse Alpen. De huttentocht start in Neustift im Stubaital, een dorp in Tirol. Het ligt vlakbij Innsbruck, waar je met de NS International nachttrein in één ruk naartoe kunt reizen. De Stubaier Höhenweg is in meerdere dagen te lopen. Zo heb je de keuze uit 3 dagen, 5 dagen maar ook 7, 9 of zelfs de volledige 11 dagen voor de echte die-hards. 

Kies zelf wat bij je past en welk deel van de Stubaier Höhenweg je wil zien. Ieder deel is weer anders, dus het slim om van tevoren de routes met elkaar te vergelijken.

Informatie over de Stubaier Höhenweg 

Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om je voor te bereiden op deze fantastische tocht:

 • Lengte: De totale lengte van de route is bijna 80 kilometer, afhankelijk van de variaties die je kiest en van het aantal dagen dat je kiest natuurlijk. 
 • Duur: De tocht duurt meestal tussen de vijf en zeven dagen, afhankelijk van hoe snel je loopt en hoe lang je op elke locatie wilt blijven. De huttentocht inkorten of in meer dagen lopen? Dat kan natuurlijk ook. 
 • Begin- en eindpunt: De tocht begint en eindigt meestal in Neustift im Stubaital, een leuk dorpje in het Stubaital vlakbij Innsbruck dus.
 • Hoe je er komt: Je kunt met de auto of het openbaar vervoer naar Neustift im Stubaital reizen. Er zijn verschillende opties, afhankelijk van waar je vandaan komt en hoe je wilt reizen. Het openbaar vervoer is goed geregeld in Oostenrijk, dus dat is sowieso fijn. 
 • Moeilijkheid: De Stubaier Höhenweg is een uitdagende tocht die geschikt is voor ervaren wandelaars. Het pad is vaak smal en steil, en er zijn enkele stukken waar je met handen en voeten moet klauteren. Goede wandelschoenen en uitrusting zijn daarom essentieel. Onderaan dit artikel vind je een paklijst met benodigdheden voor jouw huttentocht in Oostenrijk.  
 • Extra mogelijkheden: Tijdens de tocht kom je langs verschillende hutten waar je kunt overnachten en eten. Er zijn ook veel extra activiteiten te doen in het Stubaital, zoals bergbeklimmen, paragliden en mountainbiken. Ook is het leuk om in Innsbruck extra dagen toe te voegen. In deze stad is zoveel te doen dat het echt leuk is om hier wat meer dagen te spenderen. 

Dus, als je op zoek bent naar een uitdagende huttentocht in Oostenrijk met prachtige uitzichten, dan is de Stubaier Höhenweg écht een goede keuze! Wees wel voorbereid en zorg dat je goede uitrusting hebt, want het kan soms een echte kuitenbijter zijn. Maar hey, houden we niet allemaal van een uitdaging? 

5 of 7-daagse huttentocht in Oostenrijk: de Peter Habeler Runde

De Peter Habeler Runde is één van de bekendste en mooiste huttentochten van Oostenrijk. En dat is niet voor niets. De huttentocht is in 5 of 7 dagen te lopen en brengt je naar fantastische toppen, bergmeren en ongelofelijke vergezichten. Dit is écht een unieke bergwandeling en ik garandeer je dat je letterlijk van iedere minuut geniet. 

Wist je zelf dat je met de Peter Habeler Runde ook door Italië wandelt?

Een uitgebreide beschrijving van de lengte, hoogtemeters, moeilijkheid, uitzichten en dagen vind je in mijn uitgebreide artikel over de 5-daagse Peter Habeler Runde huttentocht (in mijn optiek de mooiste huttentocht van Oostenrijk). 

De Peter Habeler Runde huttentocht in Oostenrijk, dag 4

Wandelen bij de Salzburger Sportwelt

Het gebied in de Salzburger Sportwelt is het walhalla voor bergwandelaars. Dit gebied is zo ontzettend divers en barst van de berghutten. Het zal dus geen verrassing zijn dat je in dit deel van Oostenrijk een huttentocht kunt doen. Woehoe! Zoals bijvoorbeeld de Salzburger Almenweg. Je kunt voor de Salzburger Almenweg kiezen uit meerdere etappes en varieren in lengte. Er is voor ieder wat wils.

Informatie over de Salzburger Sportwelt/Almenweg

Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om een onvergetelijke huttentocht in Oostenrijk te maken:

 • Lengte: Er zijn verschillende huttentochten beschikbaar in de Salzburger Sportwelt, variërend in lengte van 30 tot 70 kilometer. De Salzburger Almenweg loop je in 10-15 kilometer per dag.
 • Duur: Als je voor de intensieve route kiest van de Oostenrijkse Salzburger Almenweg loop je de 70 kilometer in 5 dagen. Hoppa! Voor de echte die-hards dus! 
 • Begin- en eindpunt: Er zijn verschillende begin- en eindpunten voor de huttentochten, afhankelijk van welke route je kiest. Als je de complete route wil lopen, start je in Abtenau en eindig je in het dorpje Radstadt. Of andersom natuurlijk. Deze etappe start in Wagrain. 
 • Moeilijkheid: De moeilijkheid van de huttentocht varieert, afhankelijk van welke route je kiest. Dat zal vast geen verrassing zijn. Sommige routes zijn geschikt voor beginners, terwijl andere routes meer ervaring vereisen. Met de 5-daagse etappe is het flink doorstappen en af en toe lekker op de tanden bijten.

Dus, als je op zoek bent naar een fantastische wandelervaring en huttentocht in de Oostenrijkse Alpen, dan is het gebied Salzburger Sportwelt een aanrader. Het leuke is dat je zelf in dit gebied jouw routes en huttentochten uit kunt stippelen én dat het voor heel verschillend publiek geschikt is. 

Bekijk de opties hieronder maar eens, dan zie je ook verschillende etappes. 

Huttentochten rondom de Adlerweg

Een huttentocht in Oostenrijk die op veel manieren te wandelen is, is de Adlerweg, gelegen in de Tirol regio. Het is mogelijk om te genieten van al het moois met een huttentocht in het weekend van 3 dagen, maar ook 5, 7 of 9 dagen zijn mogelijk. Het mooie is dat de complete Adlerweg uit 33 etappes bestaat. Officieel, als je de hele route wil lopen, loop je oost naar west (of andersom) door heel Tirol. Kies je voor de makkelijkere huttentocht of ben je een écht ervaren hiker en durf jij wel een uitdaging aan te gaan? Alles is mogelijk.

Nu is er wel wat geks aan de hand, want de Adlerweg bestaat uit 2 delen. 1 deel vind je in Noord-Tirol en het andere deel in Oost-Tirol. Deze routes liggen niet aan elkaar. De 2 routes liggen bijna 300 kilometer uit elkaar.

Kenmerkend voor de Adlerweg is de vorm van de route. Als je erboven gaat hangen, zie je een soort van adelaar. Vandaar de naam. In het Nederlands vind je deze huttentochten dus ook wel onder de naam Adelaarsweg.

Informatie over de mogelijkheden bij de Adlerweg

Hier zijn enkele punten om rekening mee te houden bij het plannen van je Adlerweg-avontuur:

 • Lengte: De Adlerweg isin totaal ongeveer 410 kilometer lang, verdeeld over 33 etappes. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een kortere afstand af te leggen, maar voor de échte hikers onder ons zijn een paar etappes achter natuurlijk leuker. 
 • Duur: Afhankelijk van hoeveel etappes je kiest om te lopen, kan de tocht variëren van een paar dagen tot enkele weken. Plan dit dus van tevoren goed. Bookatrekking biedt bijvoorbeeld etappes van 3, 5, 7 of 9 dagen aan. 
 • Begin- en eindpunt: Helemaal afhankelijk van de huttentocht natuurlijk en zoals ik al schreef, is er niet echt één route. Het is wel mogelijk om enkele huttentochten vanuit Innsbruck te starten. Bekijk daarvoor de verschillende opties bij de outdooraanbieders om je keuzes te vergelijken. 
 • Hoe je er komt: Waarschijnlijk ga je een deel van de Adlerweg doen vanuit Innsbruck. Handig is om daar of naartoe te vliegen, te rijden of de trein te pakken. Vanuit Innsbruck kun je dan mooi de bus pakken naar het startpunt van jouw huttentocht in Oostenrijk. 
 • Moeilijkheid: De Adlerweg wordt beschouwd als een gematigde tot moeilijke wandeling, met toch wel pittige stukken omhoog en omlaag. Een goede conditie is natuurlijk wel handig dan. 

Huttentocht in Virgental, Oostenrijk: voor beginners en die-hards

Op zoek naar een huttentocht in Oostenrijk voor beginners óf die-hards? Dat kan beide in het Virgental gebied.

De huttentocht in Oostenrijk voor beginners:

Dan is dit de perfecte manier om kennis te maken met deze beginnerstocht. Ook voor gezinnen is deze huttentocht een ideale wandeling. Je legt niet super veel kilometers af per dag, vandaar. De huttentocht is wel uit te breiden met andere korte hikes. Heb je een trouwe viervoeter die mee wil? Dan is ook hij/zij welkom op deze tocht. 

Denk trouwens niet dat het zomaar een wandeling is. Het blijft een huttentocht en je moet nog steeds van hut naar hut wandelen natuurlijk. 

Liever in het Virgental een huttentocht doen die écht voor die-hards is? Dan is de 9-daagse en pittige huttentocht een goed idee.

De huttentocht bij de Salzburger Dolomieten

Je verwacht het niet, de Dolomieten in Oostenrijk. De Salzburger Dolomieten horen wel degelijk bij Oostenrijk en je kunt hier ook een huttentocht doen. Deze huttentocht is geschikt voor beginners, omdat je niet al te veel dagen weg bent en over goede paden loopt. Ideaal dus! Je overnacht in twee berghutten, dus bent niet al te lang van ‘huis’. De huttentocht loopt het Lammertal. Nog niet bekend bij jou? Dan is het tijd om dit gedeelte van Oostenrijk snel te ontdekken.

Informatie over de Salzburger Dolomieten

 • Lengte: de Salzburger Dolomieten hebben verschillende huttentochten die variëren in lengte, van 2-3 dagen tot wel 10 dagen. Er is voor ieder wat wils!
 • Duur: afhankelijk van welke tocht je kiest, kan de duur variëren van enkele dagen tot een paar weken. Neem dus genoeg tijd om van de prachtige omgeving te genieten.
 • Begin- en eindpunt: het begin- en eindpunt van de huttentochten in de Salzburger Dolomieten variëren afhankelijk van welke tocht je kiest. De meeste tochten beginnen en eindigen in een stadje of dorpje in de buurt zoals Abtenau.
 • Hoe je er komt: de Salzburger Dolomieten zijn goed bereikbaar met de auto of het openbaar vervoer. Eigenlijk geldt dat voor bijna alle huttentochten in Oostenrijk, omdat het openbaar vervoer nu eenmaal goed geregeld is in dit land. 
 • Moeilijkheid: de huttentochten in de Salzburger Dolomieten variëren in moeilijkheidsgraad. Er zijn tochten voor beginners en gevorderden. Het is wel belangrijk om een goede conditie te hebben en ervaring te hebben met huttentochten. 

Dus, als je op zoek bent naar een avontuurlijke vakantie in de bergen, dan zijn de huttentochten in de Oostenrijkste Salzburger Dolomieten een mooie optie. 

De 5-daagse huttentocht in Oostenrijk: Kaiserkrone

Zin in lekker veel hoogtemeters in 5 dagen? Ga dan voor de Kaiserkrone huttentocht in Oostenrijk. Je legt hier namelijk maar liefst 5.000 hoogtemeters af in 65 kilometer. Per dag leg je ongeveer 6 tot 16 kilometer af en wandel je gemiddeld etappes van 5 tot 8 uur. Er zijn verschillende dorpen in Oostenrijk waar je deze huttentocht kunt beginnen. Het gebied waar je doorheen wandelt? Wilder Kaiser. Wist je trouwens dat je tijdens deze huttentocht ook uitzicht hebt op de GrossGlockner? Hoe tof!

Informatie over de Kaiserkrone huttentocht

 • Lengte: de Kaiserkrone huttentocht is ongeveer 65 kilometer
 • Duur: de meeste wandelaars zullen kiezen voor een huttentocht van 5 dagen.
 • Begin- en eindpunt: het begin- en eindpunt van de Kaiserkrone huttentocht kun je zelf bepalen. Boek je bijvoorbeeld met Bookatrekking.com? Dan start je in Going am Wild Kaiser.
 • Hoe je er komt: de huttentocht is goed bereikbaar met de auto of het openbaar vervoer. Eigenlijk geldt dat voor bijna alle huttentochten in Oostenrijk, omdat het openbaar vervoer nu eenmaal goed geregeld is in dit land. Toch zou ik voor deze huttentocht kiezen voor de auto, omdat het echt wel effectiever is.
 • Moeilijkheid: de huttentocht staat bekend als middelzwaar. Het is in ieder geval geen huttentocht voor echte beginners, omdat je gemiddeld 1000 hoogtemeters per dag maakt, wat dus lekker zwaar kan zijn.

Huttentocht Oostenrijk

Een georganiseerde huttentocht in Oostenrijk boeken

Waarom zou je een georganiseerde huttentocht boeken via een reisorganisatie? Genoeg voordelen, namelijk:

 • Je hoeft niets uit te zoeken van tevoren. Je ontvangt een kaart met de locaties waar je moet zijn en that’s it.
 • Je bent verzekerd van slaapplaatsen. Zeker in de zomer is dat wel handig, omdat veel hutten volgeboekt zijn in de drukke periode. Het kan dus zomaar zijn dat de eerste nacht in de hut wel vrij is, terwijl de tweede nacht volgeboekt is. Weg huttentocht in Oostenrijk. Helaas. 
 • Je weet beter hoeveel geld je kwijt bent. Je betaalt de prijs voor de overnachtingen, het ontbijt en het diner. Het enige wat je nog moet betalen zijn je drankjes en eventuele lunch als je die niet mee kunt nemen van de hut. Je hebt dus een hele gerichte schatting qua kosten en kunt dat ook meenemen in je overweging voor een keuze voor de huttentocht. 
 • Het kán goedkoper zijn. Wij hadden op voorhand niets geboekt en waarom daarom soms aangewezen op de duurste kamers. Soms viel dat nadeliger uit dan de prijzen waarvoor andere de reizen via Bookatrekking.com of SNP hadden geboekt. 
 • Je loopt nog steeds voor jezelf. Het is echt niet zo dat je ineens in een groepsreis belandt. Oftewel: nog steeds vrijheid, blijheid. 
 • Er is altijd iemand bereikbaar bij vragen. Iets misgegaan met de boeking? Sta je niet op de lijst? Dan heb je altijd de garantie dat het geregeld wordt, omdat de desbetreffende reisorganisatie verantwoordelijk is voor de afhandeling. 

Genoeg voordelen dus. Twijfel je nog over een huttentocht in Oostenrijk? Don’t. Begin met een huttentocht voor beginners als dat zo is. Ik weet zeker dat het daarna naar meer smaakt. 

De laatste hut van de Peter Habeler Runde huttentocht in Oostenrijk (een hele luxe hut!)

De beste voorbereiding voor jouw huttentocht of vakantie in Oostenrijk

Mis ik nog een huttentocht in Oostenrijk?

Heb je al eens een huttentocht in Oostenrijk gelopen? Zo ja, welke huttentocht was dat? Ik voeg ‘m graag toe aan dit rijtje. 

Veel wandelplezier!

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram