Heiterwanger See: een fijne, rustige wandeling rondom het meer

Wandelen bij de Heiterwanger See – als je het even gehad hebt met alle hoogtemeters

De Heiterwanger See biedt een mooie gelegenheid voor een simpele wandeling, zonder al te veel te stijgen of te dalen. Mijn dagen in Oostenrijk bestonden namelijk uit vele honderden hoogtemeters per dag, lange dagen en na een aantal dagen zelfs wat spierpijn. De Heiterwanger See was daarom een uitgelezen kans om tóch even de benen te strekken, terwijl ik (eigenlijk) een rustdag had. Maar van niets doen wordt niemand beter. Op naar de Heiterwanger See dus. 

Heiterwanger See

Vanuit Ehrwald naar Heiterwang

Het openbaar vervoer in Oostenrijk is goed geregeld. Zeker in de deelstaat Tirol. Als je meerdere dagen in de Zugspitze regio verblijft, krijg je zelfs een guestcard waarmee je gratis gebruik mag maken van het openbaar vervoer. Heel handig om dus rond te reizen als je geen auto hebt, zoals ik in mijn eerste week in Oostenrijk. 

Vanuit Ehrwald kon ik met een directe bus naar Heiterwang. Het meer ligt daar, vanzelfsprekend, naast. Bij Ehrwald Zugspitzebahn of Kirchplatze stap je op. Er gaan verschillende bussen, waaronder bus 2 en 150. Ik pakte de bus naar Heiterwang Gh Post. Dat is het gemeentehuis. Vanaf Heiterwang Gh Post is het nog ongeveer een half uurtje wandelen naar het meer. 

Informatie over de Heiterwanger See 

De Heiterwanger See is een bergmeer in de Oostenrijkse Alpen dat naast het kleine dorpje Heiterwang ligt. Het bergmeer ligt op 976 meter hoogte, is 1.37 km2 groot en is 61 meter diep op het diepste punt. Naast de Heiterwanger See ligt aangrenzend de Plansee. Samen vormen de meren één van de meest heldere meren in Tirol. Rondom beide meren loopt een wandelpad. Daarover hieronder meer.

Heiterwanger See Tirol
In september was het lekker rustig bij de Heiterwanger See

Activiteiten bij de Heiterwanger See

In de zomer is de Heiterwanger See een populaire plek waar jong en oud samenkomt. Toeristen en inwoners uit Oostenrijk zelf zijn op zoek naar ontspanning en een fijne middag aan het meer. Er zijn genoeg activiteiten op of aan het water te beleven. Zo gaat er een boot over het meer heen zodat je de Heiterwanger See en omgeving van alle kanten kunt bekijken, maar kun je ook actief zijn. Suppen, zelf een bootje varen of kanoën zijn leuke wateractiviteiten om te doen op een mooie zomerse dag. Recreatie ten top dus. Er bevindt zich naast het meer een speeltuin, café en een hotel en camping waar je kunt overnachten.

Wandelen bij de Heiterwanger See

Natuurlijk kan er ook gewandeld worden. Als je de complete loop wil wandelen om de Heiterwanger See en de Plansee moet je wel wat uren uittrekken. Je startpunt kan zich natuurlijk op ieder punt bevinden omdat je in een cirkel loopt. Toch is het handig om bij Hotel Fisher am See te starten, omdat je hier ook je auto kunt parkeren of vanaf het busstation arriveert. Overigens is dit ook een prachtige locatie om te overnachten in Tirol.

Heiterwanger See wandeling

Vanwege het aantal hoogtemeters is de wandeling bij de Heiterwanger See een gemakkelijke wandeling. Het is niet belastend voor je knieën, maar je bent wel wat uurtjes onderweg vanwege de kilometers. Zelf heb ik niet de complete wandeling gelopen, omdat het mijn ‘rustdag’ was 😉 Gelukkig heb ik wel kunnen genieten van fantastische uitzichten over dit mooie meer.

Informatie over het wandelen bij de Heiterwanger See voor de hele loop zoals hieronder is te zien:

 • Afstand: 20 kilometer
 • Tijd: 5 uur
 • Hoogtemeters: 130 meter stijgen en 130 meter dalen

De complete wandeling bij de Heiterwanger See

Sluit af met de allerlekkerste apfelstrudel

Ben je weer terug bij het beginpunt? Strijk dan neer bij het cafeetje aan het meer, waar ik de allerlekkerste én grootste apfelstrudel van mijn leven heb gegeten. Aanrader! Enne, dat heb je wel verdiend na die 20 kilometer wandelen, toch? Hoewel ik er maar 7 had gelopen, vond ik ook dat ik ‘m verdiend had 😉

Goede voorbereiding voor Oostenrijk + andere tips

Op zoek naar andere bergmeren in Oostenrijk? Denk dan eens aan een bezoekje aan de prachtige Ehrwalder Almsee, Tuftlalm, Lunersee of de niet normaal mooie Drachensee en Seebensee.

Georganiseerde reizen naar Oostenrijk

Geen zin of tijd om zelf alles uit te stippelen? Snap ik helemaal. Het bespaart je veel tijd (en zeg nu zelf: ook frustratie) om alles uit te handen te geven en lekker georganiseerd op pad te gaan. Nieuwsgierig? Bekijk en vergelijk dan hieronder de volgende reisorganisaties eens met elkaar:


Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

Zomer in Ehrwald: wat te doen?

Zomer in Ehrwald: wat te doen?

Wandelen rondom en in Ehrwald in de zomer Ga je op vakantie naar Oostenrijk, in de zomer, en ben je op zoek naar een fijne wandelbestemming? Pak dan...

3 Reacties

 1. Rick

  Super mooi!

  Antwoord
 2. Mieke

  Een mooie plek om tot rust te komen!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram