Wandelen in Noord-Portugal: verborgen pareltjes zonder al te veel toeristen

Wandelen in noord-Portugal: alle wandelroutes inclusief hidden spots!

Tijdens onze roadtrip door Portugal wisten we één ding zeker: we gaan (veel) wandelen in Noord-Portugal. Hoewel we in eerste instantie ook nog het zuiden van Portugal mee wilden pakken, zijn we blij dat we dit niet gedaan hebben. Ten eerste valt er genoeg te wandelen in Noord-Portugal, ten tweede vonden we het toch te veel gedoe om ook nog helemaal naar het zuiden te rijden en ten derde houden we nu simpelweg van verborgen pareltjes. Vandaar onze keuze voor Noord-Portugal en niet het toeristische zuiden. Daar hebben we géén spijt van gehad. 

Dus ben je op zoek naar een avontuurlijke reis in de prachtige natuur van Noord-Portugal? Check dan deze blog met een uitgebreid overzicht inclusief de mooiste wandelroutes in Noord-Portugal, met als hoogtepunt de spectaculaire Douro vallei, de adembenemende Serra da Estrela en de prachtige Passadiços do Paiva. Veel wandelplezier!

Wandelen in Noord-Portugal: al onze wandelroutes

Noord-Portugal is minder druk bezocht dan het zuiden en biedt de perfecte omgeving voor een prachtige wandelingen. Van glooiende bergen tot watervallen en van gebergte tot rivieren. In artikel lees je over wandelroutes door Noord-Portugal, inclusief informatie over het begin- en startpunt van de wandelingen, ticketprijzen, parkeerplaatsen, duur, lengte en andere handige tips voor een onvergetelijke wandelervaring. 

Passadiços do Paiva: een uitje vanaf Porto

Wij hebben een ontzettend onlogische route gedaan, namelijk Porto – Douro vallei – Passadicos do Paiva. Het is eerder aan te raden om de Passadiços do Paiva na Porto en voor de Douro vallei te doen. Overigens is het wel de moeite waard. 

Als je Paiva Walkways intypt op Google krijg je alle informatie over deze prachtige wandeling in Noord-Portugal. Dit eerder onbegaanbare gebied is toegankelijk gemaakt met een houten wandelpad boven de Paiva rivier, letterlijk aan de rotswanden en slingert zich langs de oevers van de rivier Paiva, door het ongerepte natuurlijke landschap van Arouca Geopark. 99% van de route gaat over het houten pad, vlak of via trappen. 

Het heeft wel wat weg van de Koningspad vlakbij Malaga, maar dan langer. Het is een van de meest populaire wandelroutes van Portugal en het schijnt hier in de zomer ontzettend druk te zijn met 2.500 wandelaars PER DAG. Wij zijn ongeveer 15 mensen tegengekomen. Kun je nagaan.

Wandelen bij de Paiva rivier

Informatie over de Passadiços do Paiva wandelroute

De route is vanuit beide dorpen te starten. De meeste blogs raden aan om in Areinho te starten, maar daar ben ik het niet mee eens. Als je de minste uitdaging wil, is Areinho een goed startpunt. Als je meer uitdaging wil, is starten vanuit Espiunca beter. Bovendien word je vanaf deze kant véél meer op mooie uitzichten getrakteerd. Als je in Areinho start, kom je eigenlijk meteen bij het hoogtepunt aan (de waterval en het uitzicht) en is de rest veelal hetzelfde, omdat je daarna alleen nog maar langs de river loopt. Bij ons kwam de waterval en de hangbrug op het einde, waardoor we echt het idee hadden beloond te worden. 

Gedurende deze wandeling vind je leuke strandjes en uitzichtpunten, zodat deze wandeling in Noord-Portugal nog leuker wordt. 

De enkele wandeling is 8 kilometer. Let op: het is geen loop. Je moet dus óf terug wandelen, of een taxi terug pakken. Aan taxi’s geen gebrek overigens, ook niet in het laagseizoen. 

 • Start- en eindpunt: Espiunca of Areinho
 • Lengte: 8 kilometer enkel, 16 kilometer heen en terug
 • Duur: 2.5 tot 3 uur voor een enkele wandeling
 • Kosten: €1

Wij hebben niet overnacht in deze regio, maar zijn hierna doorgereden naar Serra da Estrela. Toch schrijf ik hieronder eerst over de Douro vallei, omdat deze route logischer is als je vanaf Porto komt.

Wandelen in Noord-Portugal route Paiva

Wandelen in de Douro vallei: de wijn- en portregio van Noord-Portugal

De Douro vallei is een ongerept gebied dat bekend staat om zijn prachtige wijn- en portgaarden en adembenemende uitzichten in een flink heuvellandschap. Verwacht geen extreem hoge pieken, maar wel pittoreske uitzichten. Toen we eerst met de auto door de vallei reden waren we nog niet echt onder de indruk, maar eenmaal aan de wandel werden we toch aangenaam verrast.

De Douro vallei is vrij groot, dus wandelroutes in dit deel van Noord-Portugal genoeg. Wij deden twee wandelingen vanuit Provesende, vlakbij Pinhao. Pinhao schijnt hét bruisende dorp van de Douro vallei te zijn. Het was vrij uitgestorven toen wij er waren, maar in de zomer (again) schijnt het hier vol te zitten met toeristen.

Hier lees je meer over wandelen in de Douro vallei.

Wandelen in Noord-Portugal, Douro vallei
Wandelen in Noord-Portugal: de Douro vallei

Trilho Sao Cristóvão do Douro

 • Start- en eindpunt: Provesende: Capela de Nossa Senhora das Dores en eindpunt Pinhao. Wij kozen ervoor om dezelfde route weer terug te lopen naar Provesende. 
 • Lengte: 6 kilometer (naar Pinhao) en 6 kilometer terug (naar Provesende)
 • Hoogteverschil: 916 meter
 • Hoogste punt: 1.683 meter
 • Duur: 7 uur 
 • Kosten: gratis
 • Perfecte Quinta als uitvalsbasis: Quinta Manhas Doura
 • Koffietje in Pinhao na de wandeling: Praia bar

Wandelen in Noord-Portugal route Douro

Ermida de Sao Domingos de Provesende

Zin in een extra klimmetje erbij met een mooi uitzicht? Beklim dan de pukkel van Provesende. Wij sliepen in de Quinta ernaast dus voor ons was het een klein moeite. 

 • Start- en eindpunt: Provesende, bij Quinta Manhas Douro of vanuit het dorp Provesende. 
 • Hoogste punt: 798 meter
 • Duur: als je enkel de top beklimt, ben je er binnen een kwartiertje makkelijk 
 • Kosten: gratis
 • Perfecte Quinta als uitvalsbasis: Quinta Manhas Doura

Wandelen in Serra da Estrela: national park in Noord-Portugal

Serra da Estrela is het hoogste gebergte van Portugal en biedt een mooi landschap van bergen, watervallen en meren. Ik wil niet per se zeggen dat het ook het mooiste gedeelte is van Portugal, maar het is absoluut de moeite waard om in dit deel van Noord-Portugal te wandelen. Serra da Estrela is een national park dat gratis te bezoeken is. Ook parkeren is overal gratis. Wandelen maar dus!

Wij sliepen in Manteigas, een goede uitvalsbasis voor Serra da Estrela. In dit dorp vind je een soort VVV-kantoor waar ze je kunnen voorzien van meerdere wandelroutes. Dit dorp was ‘drukker’ dan de dorpjes die we eerder bezochten, maar ook hier geldt weer: er is niet heel veel te doen. Er zijn wel genoeg restaurantjes te vinden om ’s avonds te eten. Onze tips: A Cascata en Queijaria Manteigas (een wijnbar met kleine tapas).

De routes in Manteigas worden aangegeven PR-getal-MTG (van Manteigas). Zo liepen wij de PR2MTG, PR4MTG en een deel van de PR1MTG. Stuk voor stuk verrassende wandelingen in Noord-Portugal. Later schrijf ik per wandeling hier ook een apart en uitgebreid artikel voor. We kwamen er namelijk achter dat er bijna niets geschreven is in het Nederlands over dit gebied. Ontzettend zonde, want voor ons was lang niet alles duidelijk toen we er eenmaal waren. 

Wandelen in Noord-Portugal route

Wandelen vanuit Manteigas in het Serra da Estrela park

Hieronder alvast een korte samenvatting over deze wandelingen in Noord-Portugal. Wij sliepen in Casa das Obras, een waar kasteel, dat centraal gelegen ligt in Manteigas. Ideaal om vanuit hier te wandelen.

Sinkhole route in Serra da Estrela

Vlakbij het stuwmeer Covão dos Conchos vind je een waterval in een meer. Het lijkt op een sinkhole, maar het is een aangelegde ‘tunnel’ om het overtollige water naar beneden naar een ander meer af te voeren. Vanaf het grote stuwmeer is dit een vlakke wandeling van 6 kilometer (enkel). Terug is dus ook weer 6 kilometer. Het is een gemakkelijke wandeling. 

 • Start- en eindpunt: Espiunca of Areinho
 • Lengte: 8 kilometer enkel, 16 kilometer heen en terug
 • Duur: 2.5 tot 3 uur van 
 • Kosten: €1

PR1MTG: Rota do Poço do Inferno

Deze wandeling in Noord-Portugal is te combineren met PR2MTG als je deze al loopt. Je kunt ook met de auto naar dit startpunt toe rijden. Je vindt hier de – als je het mij vraagt – leukste waterval van noord-Portugal op verschillende niveaus. Echt de moeite waard!

 • Start- en eindpunt: Cascata do Poço do Inferno
 • Lengte: 2,7 kilometer
 • Hoogteverschil: 125 meter
 • Duur: een klein uurtje, maar neem vooral de tijd om te genieten van al het moois 
 • Kosten: gratis

Wandelen in Noord-Portugal
Wandelen in Noord-Portugal

PR2MTG: Rota do Javali

Deze wandeling start vanuit Manteigas. Je hoeft dus niet met de auto naar een startpunt te rijden. Vlakbij Hotel Berne vind je het beginpunt van de wandeling, met bordjes die je de gehele route kunt volgen. Deze wandeling in het Serra da Estrela national park is een loop, dus je komt uiteindelijk weer bij hetzelfde startpunt uit. Deze wandelroute is 11 kilometer lang en brengt je ongeveer op de helft ook bij het startpunt van PR1MTG bij de fantastische waterval. 

 • Lengte: 11 kilometer
 • Hoogteverschil: 584 meter
 • Hoogste punt: 1.304 meter
 • Duur: 5 uur 
 • Kosten: gratis
 • Start- en eindpunt: Manteigas, vlakbij Hotel Berne. Adres: 6260-191 Manteigas

Wandelen in Noord-Portugal: PR2MTG
Wandelen in Noord-Portugal: PR2MTG

PR4MTG: Rota do Carvão

Ook voor deze wandeling (de Steenkolenroute) vanuit Manteigas heb je geen auto nodig om naar het startpunt te rijden. Vlakbij de San Juan kerk start de wandeling richting de bergen. Ook dit is een loop en brengt je uiteindelijk weer terug in Manteigas. 

 • Start- en eindpunt: Manteigas, vlakbij na de San Juan kerk en vlakbij de Municipal Archive of Manteigas. Je vindt het bord naast/onderaan de trappen. 
 • Lengte: 20 kilometer
 • Hoogteverschil: 916 meter
 • Hoogste punt: 1.683 meter
 • Duur: 7 uur 
 • Kosten: gratis

Naast bovenstaande nummers heb je deze wandelingen in alle vormen, PR3MTG, PR5MTG, PR6MTG, PR7MTG, PR8MTG, PR9MTG, PR10MTG, PR11MTG, PR12MTG. 

wandelen portugal noord
Hier hadden we iets minder geluk met het wandelen

Veelgestelde vragen over wandelen in Noord-Portugal

 • Wat is de beste tijd van het jaar om naar Noord-Portugal te gaan voor mooie wandelroutes?

De beste tijd om naar Noord-Portugal te gaan voor wandelingen is van maart tot juni en september tot november. Tijdens deze maanden is het weer mild en aangenaam en is de natuur op zijn best. Wij waren er in maart en hadden zelfs temperaturen tot 26 graden. Dit was in de Douro Vallei en Lissabon. Het ‘koudste’ was het in Serra da Estrela. Hoewel we 1 dag gewoon in korte kleding konden wandelen, hebben we daar ook 1 dag regen gehad. 

Vermijd in ieder geval de maanden juli en augustus. De temperaturen in de Douro vallei kunnen oplopen tot 45 graden. Bovendien is er in Noord-Portugal ook echt een grote kans op bosbranden. In het Serra da Estrela natuurpark zijn afgelopen jaar (zomer 2022) vee wandelpaden en delen van het park verwoest door bosbranden. Enkele wandelroutes zijn zelfs nog steeds onbegaanbaar. 

 • Moet ik een gids inhuren voor de wandelroutes in Noord-Portugal?

Het is niet verplicht om een gids in te huren voor de wandelingen in Noord-Portugal en ook zeker niet nodig als je het mij vraagt. Hoewel bewegwijzering niet altijd goed is, heb je ook nog de app maps.me waarmee je altijd ver komt. Mocht je niet 100% zeker zijn van deze zaak en toch graag wat begeleiding hebben, raad ik je aan om een wandelvakantie te boeken via SNP of Bookatrekking. Zo hoef je nergens meer naar om te kijken en ben je volledig verzekerd van slaapplaatsen, routes en hulp op afstand als het nodig is. Natuurlijk kan een lokale gids je ook helpen en veel informatie geven over de geschiedenis en de natuur van de regio.

 • Zijn er gemakkelijke wandelingen in Noord-Portugal te vinden?

Ja, absoluut. Portugal is geen die hard hikeland met extreem hoge pieken, moeilijke weersomstandigheden of moeilijke wandelingen. Tuurlijk heb je steile stukken in wandelingen zitten, maar het is niet te vergelijken met meerdaagse huttentochten in Oostenrijk of Italië bijvoorbeeld. Er zijn daarom zeker makkelijke wandelingen in Noord-Portugal te vinden die ook geschikt zijn voor beginners en families. Neem bijvoorbeeld de Passadiços do Paiva die ik hierboven heb beschreven. Daar zitten enkele trappen in, maar voor het grootste gedeelte is deze wandeling vrij vlak. Deze wandeling is daarom echt toegankelijk en geschikt voor alle niveaus.

 • Zijn er entreegelden of bepaalde ticketprijzen voor de wandelroutes in Noord-Portugal?  

De enige plek waar we entree moesten betalen, was de Passadiços do Paiva.

 • Zijn er voldoende parkeerplaatsen bij de wandelroutes in Noord-Portugal?

De meeste wandelroutes in Noord-Portugal hebben voldoende parkeergelegenheid, maar het kan in het hoogseizoen wel druk zijn. Ook in het noorden dus. Het is dus aan te raden om vroeg te vertrekken om zeker te zijn van een parkeerplaats.

Wandelen Portugal noorden

Meer informatie en tips voor jouw vakantie naar Noord-Portugal

Noord-Portugal is niet alleen leuk om te wandelen, maar ook heerlijk vanwege de wijnen, de port, het fantastische en overheerlijke klimaat en de lage kosten. Wat mij betreft een aanrader dus. Hieronder help ik je nog op weg om jouw vakantie naar Noord-Portugal helemaal af te maken. Leuk weetje: wij betaalden €121 voor 10 dagen een huurauto. We hebben dit direct bij het boeken vastgelegd. Dit doen we normaal nooit, maar vanwege het laagseizoen was het denk ik zo goedkoop. Leg dit dus lekker op tijd vast. Ons vliegticket kostte €120 per persoon (inclusief 1 ingecheckte grote koffer).

Boek hier jouw wandelvakantie naar Noord-Portugal

Eerlijk is eerlijk: in het laagseizoen is het heerlijk reizen door Noord-Portugal. Weinig toeristen, lage prijzen en geen gedoe. Hoe later in het seizoen, hoe drukker het wordt. Als je dan geen zin hebt om alles te moeten uitzoeken en regelen, kan ik me heel goed voorstellen dat je liever alles uit handen geeft. Check daarom onderstaande aanbieders maar eens, zodat je geen zorgen meer hebt om slaapplaatsen, wandelingen en andere onzekerheden.

Zo biedt SNP ontzettend gave wandelvakanties aan, door heel Portugal (inclusief de eilanden!). Eat your heart out!

Ook Sawadee biedt unieke, samengestelde wandelvakanties aan, ook in combinatie met Spanje voor de liefhebber.

En uiteraard, één van mijn favoriete reisaanbieders Bookatrekking.com mag natuurlijk ook niet ontbreken in dit rijtje.

Oftewel: genoeg keuze! Heel veel plezier en stay tuned voor de andere blogs die ik nog aanvul op dit artikel.

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram