Wandelen in de Douro vallei: tips, bezienswaardigheden en wandelroutes

Wandelen in de Douro Vallei: alle tips en bezienswaardigheden

De Douro Vallei mag je niet overslaan tijdens jouw roadtrip door Noord-Portugal. De Douro vallei is namelijk een plek waar wandelen én wijn samenkomen. Een ideale combinatie als je het mij vraagt. Wandelen in de Douro Vallei is echt een paradijsje. Ik moet eerlijk toegeven dat ik eerst niet super enthousiast was toen ik er in de auto doorheen reed, maar eenmaal aan de wandel, was het genieten geblazen. Wij hebben twee wandelingen gedaan in de Douro vallei en aangezien daar weinig informatie over te vinden was, vertel ik je die graag. In mijn artikel artikel vind je alle wandelingen door Noord-Portugal.

Alles wat je wil weten over wandelen in de Douro vallei

Eerder schreef ik een artikel over al onze wandelingen door Noord-Portugal. De Douro vallei staat daar ook in natuurlijk en mag absoluut niet ontbreken.

De Douro Vallei, een plek waar de tijd lijkt stil te staan, is een parel in het noorden van Portugal. Heel anders dan het zuiden of dan Porto of Lissabon en daarom juist zo mooi. De bezienswaardigheden van de Douro Vallei strekken zich uit over een afstand van ongeveer 120 kilometer. Een flink gebied dus. Wij reden vanuit Porto door naar Provesende, vlakbij Pinhao. Daarover later meer.

Wandelen in de Douro vallei

De Douro vallei en Unesco

Eeuwenlang wordt er al wijn en port geproduceerd in de Douro vallei een belangrijke regio voor wijn- en portproductie. Aan wijnterrassen en wijnboeren dus geen gebrek. Deze terrassen zorgen dus voor een prachtig gezicht, omdat deze allemaal op de bergen/heuvels liggen. De UNESCO heeft het in 2001 uitgeroepen tot werelderfgoed en dat is niet gek. 

De Douro vallei wordt begrensd door bergen, waarvan sommige tot wel 1300 meter hoog zijn. Geen extreem hoge pieken, maar mooie, glooiende heuvels. Waar je ook wandelt, rijdt of vaart: je bevindt je er altijd tussenin. De rivier stroomt hier altijd doorheen en maakt het plaatje compleet. Wandelen in de Douro vallei is een feestje. De foto’s in dit artikel zeggen al genoeg denk ik.

Bezienswaardigheden in de Douro vallei: Pinhao en omstreken

Pinhao schijnt hét gebied te zijn van de Douro vallei. Ik moet toegeven dat we weinig van het bruisende leven gezien hebben, maar dat zal aan de reistijd gelegen hebben. Wij waren hier namelijk in maart 2023. In Pinhao is wel duidelijk te zien dat het in andere maanden drukker is. Zo zijn er tours te boeken, hangen er kajaks tegen de kant aan en zijn er genoeg boten die je over de rivier kunnen voeren tijdens drukkere tijden. Er zijn hier en daar wat koffietentjes, barretjes en restaurants. 

Je kunt hier verschillende dingen doen: boottochten over de rivier, kajakken, kanoën, wielrennen, mountainbiken, wandelen en natuurlijk wijn en port proeven bij fantastische quintas. Overal zie je ze liggen: de wijnhuizen. 

Pinhao staat ook bekend om de beroemde treinrit die je door het landschap brengt. Je start deze treinreis vanuit Porto en je eindigt deze in Pinhao waar je kunt genieten van al het moois en lekkers. 

Wandelen in de Douro vallei
Het dorpje Pinhao

Provesende: onze uitvalsbasis van de Douro vallei

Zelf zaten we niet in Pinhao, maar in Provesende. De wandelingen in de Douro vallei die we wilden doen, konden we heel handig vanaf hier starten dus dat leek ons ideaal. 

Wij sliepen in Quinta Manhas Douro met het naastgelegen Quinta Cume, waar we een heerlijke privé wijn- en portproeverij gedaan hebben. Voor €30 per persoon kregen we een rondleiding door de Quinta, uitleg over alle processen, mochten we 4 wijnen en 1 port proeven en liepen we door de wijnstokken heen. Uiteraard hebben we een fles wijn én port gekocht om mee naar huis te nemen. 

Douro vallei provesende

Wandelen in de Douro vallei

Wijnen en port genoeg op? Dan is het tijd om lekker te wandelen in de Douro vallei, want daar kom je óók ovor toch? Als je een wandelliefhebber bent, dan zul je zeker genieten van de vele wandelroutes rond Pinhão en de Douro Vallei. Een van de populairste wandelroutes is de Trilho São Cristóvão do Douro, die je door de wijngaarden en langs de rivier leidt. Ook de andere wandelroutes vanuit het kleine dorpje Provesende zijn zeer de moeite waard.

Wandeling in de Douro vallei: Trilho São Cristóvão do Douro/Trilho Vinhateiro de Provesende = PR4SBR

 • Start- en eindpunt: Provesende bus- en parkeerplek: 5060-253 Provesende
 • Lengte: 6 kilometer heen en 6 kilometer terug
 • Hoogtemeters: afdalen van Provesende (582 meter) naar Pinhao (94 meter)
 • Alle uitzichtpunten op een rijtje:
  • Miradouro Aldeia Vinhateira de Provensende
  • Miradouro Sao Cristova 
  • Touristshop (is ook een mirador)
  • Miradouro Vale do Pinhao
  • Miradouro Torguiano de Sao Cristovao do Douro

Je kunt de wandeling volgen door over het asfalt te lopen, maar de echte wandeling door de échte Douro vallei is te volgen met de PR4SBR bordjes. Zo loop je over (on)verharde, smalle paadjes, door dorpjes en loop je echt midden tussen de wijnvelden in. Heerlijk! 

Wandeling in de Douro vallei, Provesende: Trilho das cinco capelas/ The trail of the five chapels

 • Start- en eindpunt: kapel 1 (Senhora das Dores) in Provesende
 • Lengte: 9 kilometer (een ronde)
 • Hoogtemeters: 260 meter
 • Kapellen:
  • Senhora das Dores
  • Senhor dos Aflitos
  • Senhora da Fonte Santa
  • Sao Domingos (wij hebben deze kapel apart bezocht)
  • Senhor Jesus de Sta. Marinha

Reizen naar de Douro Vallei

Je kunt de Douro vallei op meerdere manieren bereiken. Het handigste is om een auto te huren in Porto en zelf richting de Douro vallei te rijden. Vanuit Porto is het ongeveer 1,5 uur rijden naar de vallei en de route ernaartoe is geen straf. De uitzichten vervelen nooit. Het is ook mogelijk om de Douro vallei met een dagtour vanuit Porto te bezoeken, maar echt flexibel ben je dan natuurlijk niet. 

De beste reistijd voor de Douro vallei

De temperaturen in de Douro Vallei kunnen behoorlijk oplopen, vooral in de zomermaanden. De man van de wijnproeverij vertelde dat het in augustus 2022 zelfs 45 graden was. Ons niet gezien hoor. De beste reistijd hangt natuurlijk af van je persoonlijke voorkeur, maar over het algemeen zijn daarom de maanden april, mei, september en oktober het meest geschikt. Ik schrijf bewust ‘over het algemeen’. Zo waren wij er in maart en hadden we één dag zelfs 26 graden. Ongelofelijk dus. 

De temperaturen maken het een perfecte regio om port en wijn te maken. Het is niet te bevatten hoeveel wijnstokken je ziet tijdens het rijden of wandelen. Nog nooit zag ik zoveel stokken en druivenstokken bij elkaar. 

Tips voor jouw vakantie naar de Douro vallei in Portugal

Boek jouw wandelvakantie naar de Douro vallei

Eerlijk is eerlijk: in het laagseizoen is het heerlijk reizen door de Douro vallei. Weinig toeristen, lage prijzen en geen gedoe. Hoe later in het seizoen, hoe drukker het wordt natuurlijk. Dat geldt ook voor de Douro vallei. Als je geen zin en tijd hebt om alles te moeten uitzoeken en regelen, kan ik me heel goed voorstellen dat je liever alles uit handen geeft. Check daarom onderstaande aanbieders maar eens, zodat je geen zorgen meer hebt om slaapplaatsen, wandelingen en andere onzekerheden.

Zo bieden SNP, Sawadee én natuurlijk Bookatrekking.com ontzettend gave wandelvakanties aan door de Doura vallei.

Oftewel: genoeg keuze! Heel veel plezier met wandelen in de Douro vallei! Oh, en als je nog vragen hebt over wandelen in de Douro vallei of andere wandelingen in Portugal, let me know!

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram