Reizen naar Montenegro? Beklim de hoogste top van het Durmitor National Park: Bobotov Kuk

Bobotov Kuk beklimmen in het Durmitor National Park

Ga je reizen naar Montenegro? Je gaat zeker weten een fantastische reis maken. Montenegro heeft namelijk alles! Ben je ook van plan om te gaan hiken? Beklim dan de hoogste top van het Durmitor National Park: Bobotov Kuk. Deze berg stond vanaf het begin af aan op ons lijstje. Dus die wilden we op. Het Durmitor National park ligt in het noorden van Montenegro en is écht een wandelparadijs. Hier vind je meer spectaculaire hikes door het Durmitor National Park.

De start van de wandeling

Nadat we verschillende blogs hadden gelezen en de top van Bobotov Kuk vanaf Planinica hadden gezien, waren we er klaar voor! Op naar de top van 2.534 meter. Misschien niet spectaculair hoog voor sommigen, maar wél met spectaculaire uitzichten (zeggen ze..)

Wil jij ook hiken naar Bobotov Kuk? Lees dan hieronder alle informatie die je nodig hebt als je gaat reizen naar Montenegro.

reizen door Montenegro

Startpunt als je gaat hiken naar Bobotov Kuk

Als je gaat reizen naar Montenegro en veel wil wandelen, is Zabljak een goede uitvalsbasis. Dit dorpje ligt dichtbij de ingang van het Durmitor National Park. Het dorp heeft veel accommodaties waar in de winter veel wintersporters zitten. Drie nachten verbleven we hier, zodat we lekker veel de bergen in konden om te wandelen. Het walhalla voor hikers in Montenegro. Wil je écht bijzonder overnachten? Slaap dan in een ecocamp.

Vanaf Zabljak zijn wij naar de Seldo Pass gereden, het dichtstbijzijnde ingangspunt van het park. Ietsjes verder rijden dan de entree in Zabljak, maar nog steeds maar 20 minuten. De entree is €3 per persoon, en €2 voor het parkeren van je auto. Bij de Seldo Pass start je je hike, direct omhoog de berg op. Via staalkabels klim je via de bergwand omhoog. Wij startten hier boven de wolken, wat meteen een spectaculair uitzicht opleverde. Onze geparkeerde auto’s zagen we al niet meer.

Montenegro reizen

De route naar de top

Zoals in alle national parks in Montenegro, volg je de witte stippen met de rode rand voor de route. De hike staat heel goed aangegeven en het is eigenlijk onmogelijk om te verdwalen. Na het eerste kleine klimmetje, vervolg je je pad. Dit stuk van de hike is vrij makkelijk, omdat je eigenlijk alleen maar naar beneden loopt, de vallei in. Tegelijkertijd weet je dat je dat hele stuk uiteindelijk nog omhoog moet.

Tot het moment van de echte klim, loop je dus lekker relaxt. Wij hadden echt het geluk dat we op de heenweg blauwe lucht, een zonnetje en prachtige uitzichten hadden. Dit verslechterde namelijk met de minuut.

Montenegro natuur
Op weg naar Bobotov Kuk

Klimmen maar

Net voor het moment dat je gaat klimmen, kom je een bord tegen waar staat dat het nog 1.1 km is met 2:00 uur op de teller. 2:00 is héél ruim genomen, want na drie kwartier kwamen we het volgende bord tegen waarop stond dat het nog 1 km was en nog 20 minuten. Iets klopt er dus ook niet met de borden, maar dat hadden we al vaker ontdekt. Hoe die Montenegrijnen tellen is ons nog steeds niet helemaal duidelijk. Achja, dat hoort bij het reizen door Montenegro..

wandelen in Montenegro

Bobotov Kuk in de wolken

’s Ochtends toen we bij de lokale bakker stonden, werden we al gewaarschuwd voor de top die in de wolken lag. En niets bleek minder waar. Het laatste stuk bestaat uit klimmen en klauteren over stenen, staalkabels en richels. In andere blogs lazen we dat het een technisch stuk was, waar je enkel met ervaring kunt klimmen, maar daar ben ik het niet mee eens. Het is inderdaad opletten en misschien anders dan je gewend bent, maar als je voorzichtig bent, kom je er gewoon.

En toen ineens, was de top daar! Hoe we dit wisten? Niet door de uitzichten, want we zagen letterlijk niks, behalve grijze mist. Maar de befaamde stalen box stond te pronken, dus onze namen staan in het boek. Check!

Aangezien het bovenop de top ongeveer 3 graden was, hebben we een foto gemaakt en begonnen we direct weer aan de terugweg. Met bevroren vingers waagden we ons weer aan de kabels naar de beneden, vergezeld door een hond die ineens opdook. Na een tijdje kwamen we weer onder het wolkendek uit en dook het uitzicht weer enigszins op. Geen blauwe lucht en zon meer, maar de uitzichten zaten nog in ons geheugen geprent.

Montenegro wandelen reizen
Ons uitzicht op de top van Bobotov Kuk. Ha-ha.

2 routes voor Bobotov Kuk

Starten vanaf Sedlo Pass en dezelfde route terug.

Dit is wat wij gedaan hebben. Dit is precies 11 kilometer. Wij hebben hier 5.5 uur over gelopen, inclusief lunch.

Starten vanaf Sedlo Pass, via Bobotov Kuk richting het Black Lake, eindigend in Zabljak.

Je kunt vanaf hier een taxi pakken terug naar je auto. Dit was ons initiële plan, maar omdat we een deel van de route de dag ervoor al gewandeld hadden, het Black Lake al gezien hadden én het weer niet al te best was, zijn we toch terug gewandeld naar onze eigen auto.

Waarom hiken naar Bobotov Kuk altijd de moeite waard is

Eerlijk is eerlijk, de spectaculaire uitzichten die we op foto’s zagen, daar hebben we niets, maar dan ook niets, van gezien. Toch was deze hike bijzonder. Waarom? Het is de hoogste top, dat is al bijzonder an sich. Daarnaast hebben we ontzettend genoten van de uitzichten op de heenweg, met duizend ‘oohhhh’s’ & ‘aaaah’s’. Het deed ons ook veel denken aan de Dolomieten en Schotland.

Dus ja: als je de kans hebt om te hiken naar Bobotov Kuk, doe het dan. Zorg dat je ook het plateau en de top van Planinica hebt beklommen, want vanaf daar kijk je op de Bobotov Kuk.

Beklimmen Bobotov Kuk
Bobotov Kuk ligt in het fantastische Durmitor National Park

Samenvatting

 • Startpunt: Sedlo Pass, te vinden op maps.me en op ongeveer 20 minuten rijden vanaf Zabljak
 • Aantal km: 11 sharp (alsof het meant to be was)
 • Duur: 5.5 uur inclusief lunch
 • Hoogste top: 2.523 meter
 • Hoogtemeters: 1.093
 • Kosten: €3 per persoon voor de entree van Durmitor National Park

Zeker weten dat dit naar meer smaakt, toch? Er zijn namelijk zóveel toffe en unieke hikes te vinden in het Durmitor National Park. Heel veel wandelplezier met je reis door Montenegro!

Algemene info als je gaat reizen naar Montenegro

 • Als je gaat reizen naar Montenegro, vlieg je waarschijnlijk. Voor ongeveer 160 euro per persoon vlieg je, inclusief ingecheckte bagage op en neer in het laagseizoen.
 • Eenmaal in Montenegro mag een huurauto niet ontbreken. Met het OV ben je namelijk nergens. Enne, kennis is macht, dus zonder een reisgids ben je natuurlijk ook nergens 😉
 • Benieuwd geworden naar onze gehele reis door Albanië en Montenegro? Bekijk dan onze route met de auto van 3 weken.

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

3 Reacties

 1. Emma

  Wat een avontuur! Mooie inspiratie voor volgende zomer

  Antwoord
 2. Rick

  Tof verhaal!

  Antwoord
 3. Erica

  Mooi geschreven 😃

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram