Vakantie in Montenegro – Antwoord op 15 vragen

Vakantie in Montenegro? Antwoord op 15 vragen

Ga je op vakantie in Montenegro? Dan heb jij vast een aantal prangende vragen! Hier lees je alles wat je wil en moet weten voor jouw vakantie in Montenegro. Wij reisden drie weken door Albanië en Montenegro en dat was genieten. Het zijn onontdekte pareltjes, die in de toekomst vast en zeker meer toerisme trekken. Wil jij het toerisme voor zijn? Zorg dan dat je vakantie snel naar Montenegro gaat, voordat de charme er vanaf is.

Welke taal spreekt men in Montenegro?

Tja, goede vraag. Servisch is de officiële taal in Montenegro, maar er wordt ook Montenegrijns gesproken. Montenegrijns is een mix van Servisch, Bosnisch en Kroatisch. En deze taal staat niet tussen de ‘te downloaden talen’ op je Google Translate app. Dit kan dus wel eens lastig zijn. Gelukkig kom je met handen en voeten ook ver. Ik zou het dus niet per se aanraden om Servisch of Montenegrijns te leren voor je vakantie in Montenegro 😉

Met welke munt betaal je in Montenegro?

Ideaal! In Montenegro betaal je namelijk gewoon met de euro. Je hoeft dus geen ingewikkelde rekensommen te doen met een prijs gedeeld door 8 en dan afronden naar boven (ofzoiets..)

In Montenegro is het net wat duurder dan in Albanië, maar het is nog steeds spotgoedkoop. Dat geldt voor accommodatie, restaurantjes, drinken en entree voor parken. Heerlijk op vakantie gaan zo. 

Hoe veilig of gevaarlijk is Montenegro?

Montenegro is veilig. Dat durf ik wel te stellen. We hebben ons overal veilig gevoeld en konden ook in het donker nog over straat. Dat voelde goed. In Plav hadden we een accommodatie geboekt die super afgelegen was, waar we door bergweggetjes zonder lantaarns ‘s avonds in het pikdonker naar boven moesten. Ik moet toegeven: ik zat niet super relaxt in de auto (want wie weet sprong er wel iemand uit de bosjes), maar dat ligt meer aan mijn eigen heldenstatus dan de veiligheid van Montenegro. 

vakantie in Montenegro
Vakantie in Montenegro: Deze plek vind je in het Prokletije National Park: regio Valusnica

Mag je wildkamperen in Montenegro?

Officieel is wildkamperen niet toegestaan in Montenegro. Toch gebeurt het regelmatig en is het een soort van gedoogd. Het is wel verboden om in de national parks te overnachten. Toch zijn we ook daar regelmatig hikers tegen gekomen met matjes aan hun rugzakken. Ik wil het niet promoten, maaaaaar, ik verwacht niet dat parkrangers iedere avond naar de hoogste toppen klimmen om te zien of er toeristen overnachten. Zo lang jij de natuur met respect behandelt, zal niemand je achterna komen. 

Hoe is het wegennet in Montenegro?

In eerste instantie waren we blij verrast toen we de grens van Albanië naar Montenegro over kwamen. De wegen waren stukken beter! Toch kwamen we hier wel op terug. Toen we onze weg van het Durmitor National Park, recht door het binnenland van Montenegro naar Prokletije National Park vervolgden, zagen we hoe het ook kon. Gaten, geen vangrail en afgebrokkelde stenen op de weg waren geen uitzondering. Toch vonden we dit echt de charme van het land, want ook de geiten, koeien en herders lopen midden op de weg. Lekker authentiek. En geen ongelukken gebeurd, dus ach. 

Of toch wel? In Montenegro zijn we wel één keer in een enorm gat gereden tijdens het achteruit rijden. Paniek! Gelukkig kwamen er drie sterke Montenegrijnen aan, die mij achter het stuur wezen (ik had nog niet gereden, in die lompe, oude Russische bak) en met mijn vriend de auto uit het gat duwden. Druppels zweet en stress later: auto uit het gat en niets aan de hand. Lang leve ons ouwe Lada. 

vakantie in Montenegro
Op vakantie in Montenegro met onze Lada

Wat zijn nadelen van Montenegro?

Eigenlijk zijn de nadelen van Montenegro hetzelfde als in Albanië. Overal wordt gerookt, ook binnen. Niet per se lekker als je net je Montenegrijnse maaltijd met een lekker wijntje voorgeschoteld hebt gekregen. Maar ach, je kunt niet alles hebben. We hebben er niet minder plezier om gehad. En dat afval in de berm overal is ook wel een dingetje. Het is zo zonde! Toch moet ik zeggen dat de voordelen 100% opwogen tegen de nadelen van Montenegro, dus wij hebben een fantastische vakantie gehad.

Hoe zijn de Montenegrijnen?

Ik hoor je denken: ‘Montenegrijnen?! Schrijft ze nu al een paar keer Montenegrijnen in haar blog?’ Maar yes, zo heten de inwoners van Montenegro. Leuke quizvraag 😉 De Montenegrijnen zijn soms terughoudend en rustig, maar ontzettend aardig. Montenegrijnen lijken ergens qua karakter wel op de Albanezen denk ik. Toch heb ik niet echt een duidelijk beeld gekregen van de typische inwoners. Later spraken we iemand die dacht dat het nog aan de oorlog lag. Nog niet heel lang geleden is er pas écht vrede in het land gekomen, dus wie weet dat ze soms nog wat achterdochtig kunnen zijn? Ik heb geen idee, maar wat het ook is, het maakt niet zoveel uit. De Montenegrijnen zijn hartstikke aardig en we voelden ons overal welkom. 

Hebben ze typische gerechten eten in Montenegro?

Niet echt, hoewel vis wel echt populair is. Rondom Kotor en Shkoder kun je de lekkerste verse vis bestellen, in alle vormen en soorten. Naast vis, zul je ook veel Mediterraanse invloeden tegenkomen. Wij hebben overal heerlijk gegeten. En goedkoop!

Wat drinken ze in Montenegro?

Ook rakija kom je tegen in Montenegro, net als wijn. De prijzen zijn laag dus als je van wijn houdt, zit je goed. In de wat bekendere plaatsen zoals Kotor, kun je zelfs heel af en toe speciaal bier vinden. 

Vakantie in Montenegro Balkan
Een fijne lunchplek tijdens onze vakantie in Montenegro

Wanneer kun je het beste op reis in Montenegro?

Montenegro is bergachtiger dan Albanië. Albanië moet je echt vermijden in de hete zomermaanden, zoals juli en augustus. Voor Montenegro ligt dat iets anders als je veel in de bergen bent, omdat het dan vanzelfsprekend iets koeler is. Toch zou ik juni of september nog steeds aanraden. Wij waren in september en begin oktober in Montenegro. We hebben wel af en toe regen gehad, maar ook prachtige dagen vol zon. En de temperaturen waren perfect.

Heb je bepaalde vaccinaties nodig voor je vakantie in Montenegro?

Nee, die heb je niet nodig. Wel heb je een coronavaccinatie of herstelbewijs nodig om het land binnen te komen. Hier vind je de laatste informatie. 

Heb je een wereldstekker nodig in Montenegro?

Nope, met je Nederlandse stekkers zit je gewoon goed. Je hebt dus geen omvormers nodig. 

Hoe lang zit je in het vliegtuig naar Montenegro?

Een directe vlucht duurt iets langer vliegen dan naar Albanië. Je zit ongeveer 2 uur en 55 minuten in het vliegtuig. Wij vlogen zelf op Tirana en huurden vanuit daar een auto. Onze auto mocht gewoon zonder problemen de grens over. Het enige wat we moesten kopen aan de grens was een één of ander autobewijs. Prima, kostte €20,-.

Als je Albanië en Montenegro met elkaar combineert, is het aan te raden om te vliegen op Tirana. Alleen in het hoogseizoen gaan er directe vluchten naar Montenegro. Uiteraard kun je wel vliegen met tussenstop, maar dan duurt je vlucht langer dan die kleine 3 uur die ik hierboven noemde. 

vakantie in de Balkan
Hiken tijdens onze vakantie in Montenegro

Heb je een visum nodig voor Montenegro?

Nee, voor je vakantie in Montenegro heb je geen visum nodig. Zorg wel dat je paspoort nog minimaal 3 maanden geldig is. 

Hoe is de situatie qua corona op dit moment in Montenegro?

Het verandert met de dag, dus kijk voor de laatste ontwikkelingen op de Rijksoverheid. Toen wij er waren is het land op oranje gesprongen. Hebben we daar iets van gezien of gemerkt? Totaal niet.

Andere informatie voor jouw vakantie in de Balkan nodig?

Goed voorbereid op reis naar Montenegro

Veel plezier in Montenegro!

Boek jouw vakantie met SNP

Geen zin om jouw vakantie naar Montenegro helemaal zelf uit te stippelen? Snap ik. Gelukkig biedt SNP prachtige reizen aan naar dit fantastische land. Bekijk hieronder de mogelijkheden:


Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram