Montenegro – Lovcen National Park: voor de wandelliefhebbers
Als je van wandelen houdt en je bent in Montenegro, Lovcen National Park op direct op de lijst zetten.
Lovcen Montenegro
Lovcen in Montenegro is een berg én een nationaal park. In dit artikel vertel ik je over de berg en over het nationaal park zelf. Het national park is uitgeroepen in 1952. De hoogte van de berg Lovcen in Montenegro is 1.749 meter. Naast Lovcen zijn er natuurlijk nog veel meer hoge pieken te vinden in dit park.
Waar ligt National Park Lovcen in Montenegro
Het Nationaal Park Lovcen in Montenegro ligt tussen Kotor en Cintenje. Je kunt het nationale park vanaf verschillende kanten binnen rijden. Plan dus goed waar je wil slapen en welke wandelingen je doet, zodat je zeker weet dat je aan de goede kant van het park verblijft. Het grootste gedeelte bestaat namelijk uit bergen en wandelpaden. Daar kun je met de auto dus niet altijd komen. Althans, het kan wel, maar dan rijd je flink wat kilometers en uren om.
Wij hebben het Lovcen National Park bezocht vanuit Kotor. Het is dus prima als dagtripje te bezoeken.
Het bekende Mausoleum in Lovcen National Park
De meest populaire – én schitterende – wandeling is de hike naar de top: Jezerski. Deze bergtop ligt op 1.657 meter hoogte. Bovenop deze berg word je getrakteerd op een fantastisch uitzicht over het park. Bovendien bevindt zich hier het indrukwekkende mausoleum. Zodra je Lovcen National Park Montenegro googelt, zie je vaak als eerste de foto’s van het mausoleum. Niet voor niets dat ‘zoveel’ toeristen – en ook veel Montenegrijnen – deze plek dus bezoeken.
Het mausoleum is tegen betaling te bezoeken en dat is de €6,- absoluut waard. Niet alleen om het uitzicht. Zodra je jezelf realiseert dat dit allemaal met de hand gebouwd is, voor Petar II Petrovic Njegos, blijf je jezelf verbazen. Voordat je op de top van de berg bent, moet je namelijk nog de honderden trappen omhoog. 461 om precies te zijn. Ik heb ze geteld.
Vanuit Kotor naar Lovcen
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zo ver mogelijk met de auto door te rijden naar het beginpunt van het mausoleum. Vanaf Kotor naar het mausoleum is het ongeveer een uur rijden. Het zijn overigens maar 35 kilometer, maar je rijdt over enorme slingerwegen. Verkijk je dus niet op de afstand.
Als je van hiken houdt en een mooie wandeling waardeert, ga dan hiken in Lovcen National Park. Aanrader! Wij vertrokken vanaf Kotor.
Wandelen in Lovcen National Park
Wij kozen, voor de verandering 😉 – weer eens voor een langere hike. Ideeën uit verschillende blogs combineerden we tot 1 logisch geheel. Natuurlijk zijn er veel meer routes om te wandelen in het Lovcen National Park. Je hebt uiteraard verschillende startpunten.
Onze hike in Lovcen National Park: aanrader
Op voorhand vertel ik je: de wandeling die we hadden uitgekozen, had een paar onduidelijkheden. Dat lees je vanzelf in de routebeschrijving hieronder. Laat je hier niet door weerhouden, want het is een prachtige wandeling. We zijn wederom weinig mensen tijdens de route tegengekomen. Bovenop het mausoleum werd het iets drukker. Daar word ik daar blij van, wat dat betekent dus dat niet veel mensen deze hike doen.
Het blijft altijd een aanrader om met maps.me te lopen, zodat je ieder moment weet of je goed loopt.
Over de wandeling:
- Lengte: 18 kilometer
- Tijd: 6.5 uur
- Hoogste punt: 1.657 meter
- Moeilijkheid: qua klimmen en dalen goed te doen, maar vooral lang
De wandeling naar het mausoleum in Montenegro: routebeschrijving
In een blog hadden we gelezen dat een ander stel de auto in het dorpje Njegusi hadden geparkeerd. Vanaf daar, ten zuiden van Njegos’ geboorteplek, start je. Dit is een stenen huisje. Je steekt de weg over richting een soort van ‘bosje’. Vanaf daar kom je op een soort van ‘caravan road’. Vanuit daar volg je simpelweg het pad, de witte stippen met cirkel, en blijf je lopen. Trail nr. 762 (naar Pistet spring) helpt je ook verder. Deze bordjes zie je vanzelf. Na een tijdje steek je wandelend de (auto)slingerwegen over en blijf je de bordjes volgen.
Vergeet niet te genieten van het uitzicht voordat je het echte bos in duikt. Weet dat je vanaf hier aardig wat kilometers door het bos loopt. Dit is overigens prachtig hoor. Het is rustgevend en je komt letterlijk niemand tegen. Heerlijk. Na een tijdje loop je het bos weer uit en kom je weer bij een weg uit. Hier stond een Montenegrijns mannetje in zijn uppie honing te verkopen. Je zou het bijna kopen, ook al houd ik er niet zo van.
Hiken maar
Je hebt er al een behoorlijk stuk op zitten, maar het echte klimmen moet nog komen. Vanaf het mannetje met de honing staat een bord me richtingaanwijzers. Vanaf daar ga je weer een stuk het dal in. Daar liepen we ineens door een hoog grasveld met hoog riet, waar ik tot mijn schouders in verdween. Dat leek ons niet helemaal de bedoeling. Dat bleek ook zo te zijn. Kleine afslag gemist dus hahaha. Terug naar de route dus. Op de kaart leek het een dorpje te zijn. In werkelijkheid was het niet meer dan een groot veld met twee huisjes.
Na een snelle stop zaten we weer vol energie en begonnen we aan de echte stijging. De bordjes waren hier gelukkig niet te missen. Vanaf hier is alleen nog maar klimmen, klimmen en klimmen. Het is niet extreem steil, maar dalen ga je vanaf hier in ieder geval niet meer. Na een tijdje krijg je weer het idee dat je iets meer hoort, en dat is het moment dat je dichterbij het mausoleum komt. Via een laatste paar bochtjes ben je er dan eindelijk. Hoewel… Aan de voet van het mausoleum pas.
Entree van het mausoleum in Montenegro
Je mag eerst nog vrolijk die 461 trappen op. Maar ik beloof je: het is het waard. Bovendien is het uitzicht bovenop echt 360 graden. Alleen daarom al wilden wij een ticket.
Er is vanalles te zien en te lezen, maar onze aandacht werd echt door het uitzicht getrokken. Het blijft fantastisch. Uren wandelen, met de spierpijn nog in onze benen van de dag van tevoren, maar zo intens genieten als je weer boven bent.
National Park Lovcen Montenegro is dus 100% een aanrader!
Een kleine tegenvaller was het begin/midden van de route, die veel door het bos ging. Prima voor even, maar na een tijdje heb ik dat wel gehad.
De terugweg naar beneden
Je kunt natuurlijk dezelfde terugweg lopen, maar wij kozen voor loop. Zie ook het kaartje onderaan dit artikel. Via een ander pad liepen we naar beneden. Bekijk ook op het einde van de hike, als je in het bos begint te dalen, nog steeds goed de route. Wij hebben namelijk ongeveer 1.5 kilometer extra gelopen. Na een tijdje waren we er dus wel een kléín beetje klaar mee, omdat we het dorpje waar we naartoe moesten, al lang zagen liggen. Enfin, even doorzetten nog. Bovenop de eigenlijke route van 18.5 kilometer, hebben wij per ongeluk nog 1.5 kilometer extra gemaakt.
Een ongeluk(je) in Montenegro
Eenmaal terug bij de auto hebben we nog een klein eenzijdig ongeluk gehad. Mijn vriend reed met het achteruit rijden in een ZIEK groot gat dat ineens in de grond zat. En nee, niet een gat in het zand, nee, echt een gat van ongeveer een meter diep. Er zat niets on de platen (tja, sommige platen vormen een weg in dit land). Welkom in Montenegro.
Gelukkig waren er 3 sterke Montenegrijnen die ons wilden helpen. ‘Of ik mijn rijbewijs had’. Ik had nog niet 1 minuut in onze Russische Lada gereden, laat staan dat ik nu ineens die dikke bak uit het gat moest rijden.
Maar god, ik had geen keus. Met trillende en zwetende handjes nam ik plaats en begon ik te gassen. Van stress liet ik ‘m nog een keer afslaan. Goed, eind goed, al goed. De Lada en ik kwamen uit het gat. Het voordeel van die oude Russische bakken is dat ze wel tegen een stootje kunnen, en wel meer dan 1. Eenmaal eruit was er dus niets aan de hand. Dat hadden we nooit durven denken toen we zagen hoe scheef alles eruit zag toen de auto half op zijn kant lag.
In het dorpje waren we – tevergeefs – op zoek naar wit bier. Maar helaas, daar kunnen ze hier overal nog wel wat van leren 😉
Al met al was het weer een fantastische wandeling. Zie hieronder een screenshot van de wandeling die we van tevoren gepind hadden. Uiteindelijk hebben we Velji Bostur niet meer beklommen.
Algemene tips voor het wandelen in Lovcen:
- Check altijd het weer
- Download maps.me + de regio Montenegro
- Neem eten en drinken mee, want je komt onderweg niets tegen (op de honing na ;-))
- Boek hier jouw ultieme reisgids
- Check of je alles van de paklijst hebt
Goed voorbereid naar Kotor
- Boek je accommodaties op tijd als je in de drukste (zomer) periode gaat. Je hebt de keuze om – heel betaalbaar – in het echte old town te verblijven, of aan het meer met een fijn appartement.
- Vliegtickets worden alleen maar duurder, dus hoe eerder je boekt, hoe fijner de prijs
- Boek op tijd een auto om zelf rond te rijden
0 reacties