Deze mag je niet overslaan: de ladder van Kotor, Montenegro

Montenegro: Kotor, de mooiste baai van Europa

Kotor, Montenegro: je mag het niet overslaan! Kotor is – als je het mij vraagt – de mooiste stad die we zijn tegengekomen tijdens onze reisroute van 3 weken door Albanië en Montenegro. Vanaf het noorden van Albanië reden we door naar het zuiden van Montenegro. Na al het moois in Albanië (zoals Lake Bovilla) vroegen we ons af of het nóg beter zou worden. Gelukkig bleek dit echt nog maar de start van al onze ontdekte plaatsjes

Ladder van Kotor uitzicht Kotor Montenegro

De baai van Kotor

Kotor, Montenegro, bevindt zich tussen de bergen, aan het water en is gelegen aan de immens blauwe baai van Kotor. Je moet dit met je eigen ogen zien: dan pas zie je de echte schoonheid. Ik kan me voorstellen dat veel mensen niet weten wat ze kunnen verwachten van Montenegro, maar ik kan me óók voorstellen dat Kotor zo’n typische plek is die mensen juist overhaalt om naar dit land te gaan. 

Het is een paradijs voor iedereen. Je vindt er veel knusse accommodaties, een oude binnenstad met veel historie en veel écht goede restaurantjes. Veel mensen denken dat Kotor de hoofdstad is van Montenegro, maar dat is niet het geval. Podgorica is dit. Toch is Kotor veel populairder. En dat is niet gek.

Hiken (of wandelen) in Kotor

Hikenbiken zou hikenbiken niet zijn als er niet gewandeld werd. Uiteraard kun je een mooie hike doen. Je kunt namelijk de Ladder van Kotor (the Ladder of Kotor) beklimmen, wandelen of hiken. Hoe je het ook wil noemen. Eén ding is zeker: als je beweging toe wil voegen aan je bezoek aan Kotor, zet de ladder van Kotor dan op je lijst. Je gaat zigzaggend omhoog en je wordt getrakteerd met uitzichten over de hele baai. Deze uitzichten zijn uniek, zéker als je ook nog eens het geluk van de ondergaande zon hebt. 

De start van de ladder van Kotor

Voor de Montenegrijnen bleek dit nogal een raadsel te zijn. Niemand wist ons te vertellen waar het startpunt was en iedereen verwees ons naar het kasteel/ het fort. En slecht voorbereid als we waren, hadden we geen screenshot gemaakt van het startpunt. Helaas van Montenegro buiten het internetgebied, dus dat was ook geen optie. Gelukkig is het niet moeilijk als je het eenmaal weet én bestaat maps.me, want net buiten de echte stadsmuren vind je de start:

Hieronder zie je duidelijk het startpunt van de ladder van Kotor in Montenegro. 

Kotor Montenegro ladder van Kotor
Je snapt vast waarom dit de ladder van Kotor genoemd wordt.

De route van de Ladder van Kotor, Montenegro

Vanuit het oude stadscentrum steek je het water over. En dan? Dan kan er niets meer misgaan. Je loopt de ladder omhoog, zigzaggend naar de top. Je hebt al na twee minuten door waarom dit de ladder van Kotor genoemd wordt. Vergeet alsjeblieft niet om van het uitzicht te genieten en regelmatig te stoppen. Hoe hoger je komt, hoe beter de view. Ook heb je (bijna) continu uitzicht op het fort (waar het wel druk is). Wij prezen onszelf gelukkig dat we – wederom – één van de weinigen waren. 

Vervolg je route door het bos

Over het kiezelpad, afgewisseld met rotsen, klauterden we naar boven. Op maps.me zie je uiteindelijk dat je richting een plateau loopt. Vergezeld met koeien besloten we om maar gewoon door te lopen naar de top, ondanks het feit dat er wel wat regen op komst was. Vanaf het plateau loop je weer alleen maar omhoog en wandel je nog ruim een uur door het bos. Wij dachten stiekem dat we er al bijna waren bij dat punt, maar dat is zeker niet het geval. Je blijft klauteren. 

Montenegro Kotor, ladder van Kotor

Panorama restaurant

Pas in het bos goed op dat je bij de haakse bochten (je blijft zigzaggen) wel steeds omhoog loopt en niet per ongeluk rechtdoor loopt. Je moet omhoog blijven gaan. Na een tijdje zie je steeds meer lucht en minder bos, en bereik je de top. Op de top vind je het panoramische restaurant dat volledig uitkijkt over de baai van Kotor. De ladder van Kotor is dus zéker de moeite waarde om te beklimmen. Dit uitzicht kun je ook bereiken met de auto door de haarspeldenroute te volgen, maar dit is veel gaver. 

Aangezien het weer steeds grijzer en grauwer werd, besloten wij om na één drankje in sneltreinvaart naar beneden te gaan. Het uitzicht was inmiddels in de wolken verdwenen, maar eenmaal bij het plateau was alles weer helder. De jas kon weer uit. 

Na nog meer ‘oohhhs & aaaahs’ beseften we ons dat de start van Montenegro niet beter had kunnen zijn. Wat een topplek, wat een uitzicht en wat een geluksmomenten

In het donker naar beneden..

Helaas viel de avond vrij snel en werd het steeds donkerder. Oppassen geblazen dus, want het pas was uiteraard geen geasfalteerde weg. De bewoonde wereld van Kotor verlichtte de avond nog enigszins en gelukkig scheen de maan helder. Het was bijzonder om in het donker de ladder naar beneden te wandelen, maar met licht loopt nét wat fijner 😉 En na de beklimming? Tijd voor een heerlijk restaurantje aan het water!

ladder van Kotor wandelen Montenegro
De ladder van Kotor, Montenegro, in het donker

Hoe lang loop je over de ladder van Kotor?

De duur van de ladder van Kotor is ongeveer vier uur. Wij hebben in tempo omhoog gelopen en iets rustiger naar beneden, omdat het donker was. Bovenop het plateau hebben we een snelle lunch op en we hebben een drankje op bij het restaurant. Dit heeft voor ons vier uur geduurd. 

Is de ladder van Kotor in Montenegro een aanrader?

100%. Het uitzicht van Kotor kun je op geen betere manier bewonderen dan bovenop. Tuurlijk, je kunt er ook met de auto naartoe, maar de beloning is vele malen groter als je een mooie hike achter de rug hebt. 

Wil je meer wandelen in de omgeving van Kotor? Bezoek dan het Lovcen National Park. Wij deden hier ook een fantastische wandelroute!

Conclusie

Je start de ladder van Kotor net buiten de stadsmuren, je volgt letterlijk de ladder omhoog, vervolgt je weg door het bos waar je de rood met witte stippen volgt en je eindigt bij het restaurant. De terugweg? Die is precies hetzelfde, als je niet liftend naar beneden gaat. Zet de ladder van Kotor, Montenegro (en Kotor zelf) dus zeker op je lijstje! Blijf je nu – net als wij – een paar dagen meer in Kotor? Lees dan de tips van Jenny over andere bezienswaardigheden in Kotor.

Goed voorbereid op reis naar Montenegro

Veel reisplezier!


Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram