De beste reisroute van 3 weken door de Balkan: Albanië en Montenegro

Jouw rondreis door Albanië en Montenegro

Op zoek naar een reisroute van 3 weken door de Balkan? Wij kozen voor een roadtrip door Albanië en Montenegro en dat was een fantastische keuze. Natuur, zon, zee, meren, bergen en ongekend leuke plekjes. 

Ik kan je zeggen, het is eigenlijk te kort. Maar welke reis is dat niet? Er is zoveel te zien, dat we bij voorbaat al moesten kiezen wat we wilden bezoeken. We hebben de highlights plus enkele ‘hidden gems’ eruit gepikt. Om het voor jou makkelijker te maken, heb ik onze reisroute van 3 weken op papier gezet. Als je meer van het strand houdt, raad ik je aan om meer tijd in het zuiden van Albanië te spenderen. Als je, zoals wij, écht van de natuur, de bergen en van hiken houdt, zou ik deze route 1 op 1 kopiëren 😉 En op deze manier bereid jij jezelf altijd goed voor als je gaat hiken.

Reisroute van 3 weken roadtrippen door de Balkan

Bereid je voor op veel info en véél foto’s.

Het startpunt van de rondreis: Tirana, Albanië

De hoofdstad van Albanië was het startpunt van onze 3 weken roadtrip door Albanië en Montenegro. De vlucht ging vlot, via Uber boekten we een taxi naar ons Airbnb appartement en vervolgens verkenden we de stad. Tirana is een prima hoofdstad. Niets spectaculairs als je het mij vraagt, maar er is zeker genoeg te doen. 

reisroute van 3 weken door de Balkan
In Tirana startte onze reisroute van 3 weken door de Balkan

Bunk’Art 2 in Tirana

Een bezoek aan Bunk’Art 2 mag niet ontbreken tijdens je bezoek aan Tirana. Deze bunker ligt midden in het centrum van Tirana en kun je betreden. Dit is een museum, volledig onder de grond, waar je alles leert en leest over de vreselijke communistische tijd die de Albanezen meegemaakt hebben. Werkelijk waar kippenvel over heel je lichaam als je leest wat daar allemaal gebeurd is. En dat zo kort geleden. 

Bunk’Art 1 in Tirana

Bunk’Art 1 vind je buiten het centrum, dat een enorm groot complex is, waar je nog meer leert over de roerige geschiedenis van dit land. Bunk’Art 1 is het makkelijkste met de auto te bereiken en goed te combineren met een ritje met de kabelbaan, die ongeveer naast het museum ligt. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over Tirana.

Verder heeft Tirana leuke, hippe eettentjes en cafés. En geniet daar maar van, want dit soort gelegenheden kom je in het binnenland niet (veel) tegen. Tip: ga naar Salt. Dit is het beste restaurant van Tirana met heerlijke cocktails en eten. Voor Albanese begrippen vrij prijzig, maar het is het dubbel en dwars waard. Reserveer wel tijdig, want het kan druk zijn, zeker in de weekenden. Is het toch vol? Dan kun je in dezelfde straat bij genoeg andere restaurantjes terecht.

Berat & wijnboerderij Alpeta

Veel tijd in Tirana hebben we niet doorgebracht, want aan het einde van onze drie weken kwamen we er weer terug. Tijd om naar het zuiden te rijden met onze jeep, die we opgehaald hebben onderweg naar Berat. ‘Als er lampjes knipperen of iets begint te piepen, is er niets aan de hand zolang de auto nog gewoon rijdt’, was het advies. Daar gingen we..

Rondreis door Albanie en Montenegro
Reisroute van 3 weken door de Balkan: Albanië, Berat

De meest fantastische wijnboerderij

Op naar Berat, ook wel de stad met de duizend ramen genoemd. Leuk om doorheen te rijden, maar nóg leuker om door te rijden naar de Alpeta wijnboerderij. 100% een aanrader op alle fronten. Op een prachtige locatie, midden in de bergen, met een zonsondergang waar je u tegen zegt, was het genieten geblazen.

Deze wijnboerderij wordt gerund door een Albanese familie. Iedereen helpt dus in het bedrijf, en zelfs opa sjokt de hele dag een beetje rond daar. De tafel werd helemaal vol gezet met een heerlijke lunch toen we arriveerden en we kwamen niets tekort. Na de lunch maakten we nog een kleine hike om alles wat te laten zakken. Geen coördinaten, geen bordjes, ‘gewoon naar beneden lopen’ was het advies. Via de rivier, door fruitgaarden met vijgen, watermeloenen, druiven en bessen, kwamen we weer bij Alpeta terug.

Rondreis Albanie
Eén van de hoogtepunten van onze reis door Albanië

Wijntour

Daarna deden we een wijntour door de wijngaard én gingen we wijn en raki proeven. Beste tour die ik ooit gedaan heb, met de beste en leukste service ooit. We hebben gelachen tot de tranen over onze wangen rolden, samen met eigenaar en zijn zoon. Ben je in de buurt van Berat? Rijd dan please door naar Alpeta. Let wel op de weg, want er zitten flink wat gaten in het asfalt. 

Een leuke anekdote is dat de kandidaten van Wie is de mol tegelijkertijd bij Alpeta waren toen wij er waren. Wij weten dus al wie er zijn afgevallen, maar we zeggen niets 🙂

Reizen naar Albanie
Zonsondergang tijdens onze reis door Albanië en Montenegro

De dag na de wijntour werden we verrassend genoeg zonder kater wakker. De rekening voor lunch, koffietjes, frisdrank, diner, (heel) veel wijn, overnachting, privéwijntour + nog meer wijn en raki was €90,- voor twee personen. Ongelofelijk goedkoop dus, want we hebben geleefd als koningen. Nóg een extra reden om hier dus naartoe te gaan. Let op: deze accommodatie is in de zomer vaak helemaal volgeboekt. Reserveer dus op tijd!

Osum canyon

De dag ervoor waren we vergeten een plan te maken, dus ter plekke besloten we om naar de Osum canyon te rijden. In een kleine twee uur reden we naar de canyon in het zuiden. Vergeet tijdens deze 65 kilometer niet om af en toe te stoppen, want de uitzichten zijn prachtig. Grappig weetje: ergens onderweg naar de Osum canyon wilden we lunchen. We pakten het eerste beste tentje dat er enigszins uitzag als café/restaurant en bestelden een broodje. Rekening voor 2 personen? €1,90. We moesten echt 3x kijken of dit wel klopte.. Welkom in het binnenland van Albanië.

We hadden niets voor niets een tent mee, en aangezien wildkamperen in Albanië is toegestaan, was dit een topplek. Prachtig was het! De tent zetten we op aan het water, op het zand. In de zomer is er een ‘barretje’, althans, daar leek het op, en als je vanaf daar een stenen trapje richting de canyon op loopt, kun je helemaal naar boven lopen via een brug, over het water. Onderstaande foto zegt genoeg toch? Aan de linkerkant zie je het pad lopen. Dit pad vervolg je via het bruggetje omhoog, waardoor je mooi over de canyon uitkijkt.

Uiteindelijk kwamen we – per ongeluk – uit bij Ura e Vjetër e Zabërzanit. Google dat maar eens en check Google Maps. 100% de moeite.

Op reis naar Albanie
Osum Canyon, reisroute Albanië en Montenegro

Wildkamperen

Ben je ook van plan op richting de Osum canyon te rijden? Zorg dan dat je in één van de dorpjes van tevoren boodschappen doet, want buiten het seizoen is hier niets te krijgen. Wij hebben in Çorovodës onze boodschappen gedaan en hebben aan het water onze skottelbraai aangestoken. Genieten x10, zeker als het schemerig wordt. Het is hier namelijk pikdonker en je hoort helemaal niets, op wat plonzende vissen en krekels na.

Om 19:00 uur werd al donker aangezien het half september was, dus rond 21:00 uur gingen we maar in de tent liggen. Fris (nouja, zonder douchen natuurlijk) en fruitig reden we ‘s ochtends door naar onze volgende bestemming. 

Roadtrip Albanië: door naar Lake Bovilla

Net boven Tirana vind je Lake Bovilla. Via een intense slingerweg rijd je omhoog naar het startpunt van de trappen, die je kunt beklimmen om het mooiste uitzicht over het meer te krijgen. Lees hier alle info die je nodig hebt als je naar Lake Bovilla gaat. Lake Bovilla is in kilometers heel dichtbij bij Tirana, maar verkijk je er niet op qua tijd. De weg is slecht, dus lees vooral mijn artikel over Lake Bovilla om je goed voor te bereiden.

Lake Bovilla reisroute Albanie
3 weken Balkan: wandelen in Albanië, Lake Bovilla

We vervolgen onze rondreis naar Montenegro

Vanaf Lake Bovilla wilden we in eerste instantie meteen door rijden naar Montenegro. Toch besloten we om een tussenstop in te voeren. En dat was een goede keuze. We sliepen bij weer een uitmuntend agriturismo buiten Lezhe. Wederom een pareltje van een accommodatie. Subliem eten, goede zelfgemaakte wijnen, uitzicht op de bergen en een heerlijke kamer. Wat wil een mens nog meer?

Kotor | De ladder van Kotor wandelen

Vanaf dit pareltje reden we door naar het zuiden van Montenegro. Na al het moois vroegen we ons af of het nóg beter zou worden, maar dit bleek echt nog maar de start van al onze ontdekte plaatsen. Want Kotor, wauw, moet je met je eigen ogen zien. Ik kan me zo voorstellen dat veel mensen niet weten wat ze kunnen verwachten van Montenegro, maar ik kan me ook zo voorstellen dat Kotor zo’n typische plek is die mensen juist overhaalt om naar dit land te gaan. Dit zou hikenbiken.nl niet zijn, als we daar niet gehiket zouden hebben. 

Reizen naar Montenego
Reisroute van 3 weken door de Balkan

Klimmen, klimmen, genieten

The Ladder of Kotor is écht een aanrader. Je kunt ervoor kiezen om enkel het fort te bezoeken, maar als je deze ladder van Kotor loopt, heb je een veel beter uitzicht op het fort. Let wel op, want bijna niemand weet waar het startpunt is. Het was voor ons even zoeken, omdat de Montenegrijnen ons steeds naar het fort stuurden. Het fort vind je binnen de oude stadsmuren, het startpunt van de Ladder of Kotor vind je daar net buiten. Via de app maps.me zie je de zigzag duidelijk omhoog lopen.

Als je ‘de ladder’ (de naam zegt het al: alleen maar trappen omhoog) hebt beklommen, kom je bovenaan bij een panorama restaurant aan. En dat uitzicht is niet te omschrijven. Om het toch te proberen: fenomenaal mooi, genieten en ultieme geluksmomenten! 

Leuk weetje: je kunt hier ook met de auto komen, door de beroemde haarspeldbochten route te nemen. Gratis tip: rijd met zonsondergang terug naar beneden. 26 haarspeldbochten lang heb je een uitzicht over een meer, dat oranje/rood/geel kleurt vanwege de ondergaande zon. 

Rondreis Montenegro
Een zonsondergang in Montenegro verveelt nooit

Hiken, biken, zwemmen

Bijna had ik van mijn blog hiken, biken, zwemmen gemaakt, want in het meer van Kotor kun je ook heerlijk zwemmen. Heel verfrissend om ’s ochtends dus samen met andere Montenegrijnen een frisse duik te nemen.

Lovcen National Park

Kotor ligt vlakbij het Lovcen National Park, dus tijd voor een andere hike. Vanaf Kotor kun je op meerdere manieren het Lovcen National Park bezoeken, afhankelijk van de plek waar je naartoe wil wandelen natuurlijk. Wij deden een hike naar het mausoleum.

Het mausoleum

Via meerdere routes kun je het mausoleum bezoeken. Het mausoleum is een belangrijk monument in Montenegro, want hier ligt Petar II Petrovic Njegos op de top van de Jezerski top begraven. Wie?! Als je daarin geïnteresseerd bent, kun je alle informatie in dit ‘museum’ vinden. Als je echt naar de top wil, betaal je €6,- per persoon voor de entree. Ben je student? Dan krijg je korting. Eerlijk is eerlijk, de begraafplaats zelf interesseerde ons niet zo bijster veel. Het uitzicht daarentegen wel! Oordeel zelf:

Rondreizen Montenegro
Eén van de vele wandelingen tijdens onze rondreis door de Balkan

Budva

Vlakbij Kotor vind je een andere stad: Budva. Niet zo mooi als Kotor, maar dat kan ook haast niet anders. Wél een hele goede plek om te paragliden. Ons initiele plan was om te paragliden in Kotor, maar vanwege de laaghangende wolken was het daar niet veilig genoeg. Maar Budva was ook fantastisch!

Zwevend boven de stad, tussen de wolken, kijk je over de Adriatische zee uit. Nadat ik de eerste bibbers overleefd had, kon ik de laatste paar minuten gelukkig genieten! 

Week 1 van onze reisroute van 3 weken door de Balkan zat erop. Het voelde overigens als drie weken reizen! Goed teken dus, en al veel gezien. Tijd voor de volgende stop. Via Kotor reden we in een kleine drie uur naar het noorden van Montenegro.

Durmitor National Park

Voor de hikers onder ons is dit het walhalla van Montenegro: Durmitor National Park. Voor een goede uitvalsbasis kun je het beste in Zabljak slapen. Je hebt enorm van keuze uit accomodaties.

Het liefst bleven we hier de rest van onze tijd, maar tja.. Als ik steeds op dat gevoel af zou gaan, zou ik nu nog steeds een huttentocht in de Dolomieten aan het doen zijn denk ik. Dus we hebben ons van tevoren goed ingelezen en gekozen voor een hike naar Planinica, we beklommen de hoogste top (Bobotov Kuk) hier en bezochten het Black Lake, Snake Lake en Jablan Lake. Hier vind je een overzicht van alle hikes in het Durmitor National Park.

HIken in Durmitor National Park Planinica
DE highlights van Montenegro: de national parks

Het échte binnenland van Montenegro

Vanaf het noorden van Montenegro, reden we helemaal naar het zuiden van Montenegro. Eén van de hoogtepunten van onze autoritten, want je rijdt continu over panoramaroutes, in de vallei, over bergpassen, langs rivieren, nog meer haarspeldbochten en om de haverklap kom je geiten, koeien en schapen op de weg tegen. Het echte rauwe binnenland is hier duidelijk te zien, inclusief veel gaten in de weg. Love deze roadtrip door Albanië en Montenegro!

Prokletije National Park

Gelukkig was het hiken nog niet over, want na het Durmitor National Park, was het tijd voor het minder bekende national park van Montenegro. Dit park ligt in het zuidelijkste puntje van het land, op de grens met Albanië. We hadden dus al heel wat gezien van Montenegro. We hadden al wat highlights gevonden die we sowieso niet mochten missen van onszelf in dit park. Maar hoe meer we lazen, hoe meer we wilden klimmen. We hebben gekozen voor de hike naar Valusnica, Kalijanka en Popadije en de hoogste top van heel Montenegro: Zla Kolata. 

We sliepen ver buiten het dorpje Plav, bij Grandfathers Place. Genieten tot en met qua uitzicht, maar koud in de avonden en ver van alle andere faciliteiten. Dat betekende dus ook dat het ver rijden was naar de ingang van het national park. Let daar dus op als je je accommodatie boekt. In het dorp van Plav zelf kun je wel gewoon restaurantjes vinden. Op zoek naar een levendigere plek? Rijd dan door naar Gusinje. Ook vanuit Gusinje kun je het national park goed bereiken.

De gastvrijheid bij Grandfathers Place was trouwens enorm. Iedere ochtend werd koffie met raki aangeboden(ja, dat lees je goed) en je mag de hele fruitgaard leegplukken als je wil. De handen van grandfather waren iedere dag paars van de blauwe bessen die hij plukte.

Daarnaast maakte ik vast een begin aan alle content over het reizen en roadtrippen door Albanië en Montenegro. Heerlijk! Dit is één van de redenen waarom ik bloggen zo leuk vind: laptop open en schrijven maar.

3 weken Balkan
Tijdens de 3 weken Balkan rondreis heb ik volop geschreven

Bij Plav kun je ook bij het meer wandelen, maar waarschijnlijk ben je liever in het Prokletije National Park zelf. 

Vanaf Plav werd het tijd om de grens weer over te steken. Dat ging vlotter dan vlot: enkel een paspoort en corona check en door. De slagbomen werden nog handmatig geopend en er kwam geen computer aan te pas. Heerlijk. 

Als je vanaf het zuiden van Montenegro de grens over rijdt, pin dan ‘Leqet e Hotit’, want, uitzichten tot en met.

En toen zaten we al op week 2 van de rondreis & roadtrip door de Balkan

En door.

Shkoder, Shkodër, Shkodra, what’s in a name

Tijd voor Shkoder (of hoe je het dus ook schrijft, je komt overal verschillende namen tegen) en weer wat meer leven in de brouwerij. We zetten onze tent op bij een camping (Lake Shkodra Resort) aan het meer, waar ze heel hip heerlijke wit biertjes verkochten. We planden vier nachten bij Shkoder, maar achteraf gezien was dat teveel. Buiten het meer en het kasteel, valt er niet heel veel te beleven. Wel kun je ontzettend lekker, lokaal en goedkoop uit eten in het centrum. Dus zo hebben we onze tijd vooral gevuld hier. Ook wel eens lekker. 

Tip voor restaurant: Peja Grill, ook te vinden als Fisi restaurant. Lokaal, vers en ontzettend lekker. Zo lekker dat we twee keer terug zijn gegaan. En dat doen we niet vaak.

De jeep brachten we na Shkoder terug naar Tirana, omdat we met het openbaar vervoer naar Theth gingen. Rondom Theth hebben we de Grunas watervallen bezocht en hebben we de Theth naar Valbona hike gedaan. Zou fantastisch moeten zijn, wij hadden helaas alleen maar regen. Rondom Theth kun je ook de Blue Eye hike doen. Als je bij de Grunas watervallen bent, zit je in de goede richting voor de Blue Eye. 

Reizen door Albanie en Montenegro
Waterval bij Theth

Theth naar Valbona

Het startpunt van de Theth naar Valbona hike ligt aan de andere kant van het dorp. In één dag klim je via de vallei van Theth, naar de andere vallei van Valbona. De hike is goed te doen. Na de hike kun je ervoor kiezen om in Valbona te slapen, omdat je de hele dag gewandeld hebt en waarschijnlijk de ferry niet meer haalt.

Het hele vervoersplan hebben we in Shkoder geregeld. Zeker een aanrader om dat te doen bij je hostel of camping, omdat je zo verzekerd bent van een plekje en de chauffeur ook weet waar hij je op moet halen. En het kost niets extra.

In Valbona pak je dus vervolgens de ferry waar je drie uur lang geniet op de Valbona rivier. Drie uur lang vaar je tussen rotsen, over een heldergroen meer, met ongelofelijk mooie uitzichten. Deze drie uur zijn zo rustgevend en voelen als een half uur. Fijn om ook weer wat op te drogen in het zonnetje.

Agriturismo Villa Bianca

Enigszins dichtbij Tirana vind je een top agriturismo, een paleisje om onze laatste drie dagen af te sluiten, aan het zwembad, met mijn laptop op schoot om de eerste blogs te typen. En zo kwam het einde van onze reisroute van 3 weken door de Balkan in zicht.

 

Einde reisroute van 3 weken door de Balkan

Heb je de kans om komende zomer 3 weken door Albanië en Montenegro te reizen? Ik geef je mijn woord dat je er geen seconde spijt van krijgt. Beide landen hebben onze verwachtingen met 100% overtroffen

Samenvatting van onze route en roadtrip door Albanië en Montenegro 

Tirana – Berat/ Alpeta – Osum Canyon – Lake Bovilla – Agriturismo bij Lezhe – Kotor (Ladder of Kotor) – Lovcen National Park (hiken naar Mausoleum) – Durmitor National Park (Planinica en Bobotov Kuk) – Prokletije National Park (Valusnica, Kalijanke, Popadije en Zla Kolata) – Shkoder – Theth – Valbona – Tirana.

Belangrijke informatie over reizen naar Albanië en Montenegro

Meer weten over Albanië en Montenegro?

Reizen door de Balkan
Na Albanië en Montenegro –> Nederland

Wandelvakantie Albanië en Montenegro

Wil je op wandelvakantie in Albanië en Montenegro en heb je vooral GEEN zin om dit zelf uit te stippelen? Bekijk dan het fantastische aanbod van SNP of BookaTrekking eens.

Veel wandelplezier en veel plezier met je rondreis door de Balkan!

Heb jij andere tips voor een reisroute van 3 weken door de Balkan? Let me know! Ik ga namelijk héél graag terug.

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

12 Reacties

 1. Bart

  Heel leuk geschreven, jammer dat ik alweer aan het einde ben!

  Antwoord
 2. Mieke

  Het lijkt weer wel of ik zelf op vakantie ben geweest. Je neemt de lezer zo heerlijk mee in jullie vakantie-avontuur!

  Antwoord
 3. Kirsten

  Tof joh! Ook heel fijn dat je zonder kater wakker werd haha

  Antwoord
  • Kristel

   Hahaha, echt hoor! Dat was heel wat waard.

   Antwoord
 4. Robert

  Leuk verhaal zeg! Wij gaan komende zomer vier weken met huurauto door Albanië en Montenegro toeren… Ik heb jullie belevenissen opgeslagen!

  Antwoord
  • Kristel

   Wat gaaf! Het zijn echt prachtige landen. Als je tegen die tijd meer informatie nodig hebt, laat het dan vooral weten!

   Antwoord
 5. Cin

  Top … Dankjewel voor je avontuur en tips neer te pennen .. wij gaan in september maandje rondtoeren in montenegro, Albanië & Macedonië 🙃

  Antwoord
  • Kristel

   Ohhhh wat heerlijk zeg!! September is ook de perfecte maand qua temperatuur en drukte. Ben heel benieuwd hoe het bevalt 🙂

   Antwoord
 6. Mirjam

  Dit klinkt erg goed allemaal. We denken erover om deze zomer te gaan, maar hoe zit het met overnachtingen? Is het goed te doen op op de bonnefooi te gaan in juli-augustus of moet je de hele reis al vastleggen? Is het beter om een tent mee te nemen? Hoe hebben jullie dat gedaan en waar heb je een auto gehuurd?

  Antwoord
  • Kristel

   Hi Mirjam, wij hebben geen enkele overnachting van tevoren vastgelegd, op Alpeta na. Toen wij er waren, zat het propvol. Dus het is wel een aanrader om dat te boeken https://www.booking.com/hotel/al/agro-bujtina-alpeta.en.html?aid=7911060&no_rooms=1&group_adults=2

   Verder hebben wij zelf niets vastgelegd. We hadden wel een tentje mee, maar bij ons was het eigenlijk net te koud. We hebben dus vooral gekeken waar we waren, waar we wilden slapen en boekten dan via booking een agriturismo of een leuk appartementje via Airbnb.

   De 4×4 hebben we bij de Lada Guys gehuurd 🙂 Was heel goed geregeld! Via hen hadden we ook een tent gehuurd, inclusief stoelen/tafel/bestek/borden etc.

   Antwoord
 7. Tanja Horsthuis

  Hi Kristel,

  Wat een ontzettend inspirerend verhaal over jullie rondreis door Montenegro en Albanië!
  Wij willen eind september voor ongeveer 3 weken een dergelijke reis gaan maken. Ik vroeg me af of je ergens ook een kaart hebt van de route. En hoeveel auto kilometers was jullie route?

  Antwoord
  • Kristel

   Oeiii, nee, die hebben we niet. Wij zijn eerlijk gezegd ook lekker op de bonnefooi gereden, dus hadden dit ook niet van tevoren bedacht.
   Kilometers durf ik ook écht niet in te schatten. En ik moet zeggen: kilometers zeggen in die landen niets, want soms doe je over 20 kilometer 3x zo lang als in NL (zeker als je over onverharde wegen rijdt).

   Geniet van jullie mooie reis!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram