Montenegro | Hiken naar Valusnica? Vergeet de 2 toppen Kalijanka & Popadije niet!

Ga je hiken naar Valusnica? Als je gaat wandelen in het Prokletije National Park is dit de top die de meeste mensen beklimmen. Helemaal prima, want: fantastisch! Máár: er is meer. Na de het bereiken van de top van Valusnica draait bijna iedereen om, en dat is precies het punt waar je door moet lopen. Nouja, moet.. Trouwens, eigenlijk wel ja 😉

De top van Valusnica: 1.876 meter

Valusnica is een top die in het zuiden van Montenegro te vinden is en is een top van 1.876 meter. Niet extreem hoog dus, maar wél met extreem mooie uitzichten. Vanaf de top kijk je namelijk op het Karanfili gordijn. Het wat?! Nou, inderdaad, dat dacht ik dus ook, maar daar kom je vanzelf achter. En je vergeet het nooit meer.

hiken naar Valusnica

Algemene info als je gaat hiken naar Valusnica

 • Startpunt: ingang Prokletije National Park, Skala
 • Duur: 5.5 tot 6 uur voor de loop Valusnica – Kalijanka, Popadije
 • Kilometers: 12 kilometer
 • Hoogteverschil: bijna 1100 meter
 • Entree: 1 euro per persoon
 • Combineren: yes. Daarom dit artikel. Ik wil delen hoe mooi de rest is! Wandelen in Prokletije National Park heeft zoveel te bieden namelijk.

Valusnica wandelen Montenegro
Valusnica, Montenegro

Startpunt voor Valusnica

Bij de ingang van het Prokletije National Park, in een ‘dorpje’ Skala. Bij de slagbomen staat een ranger, waar je je ticket van maar liefst 1 euro per persoon koopt. Hij opent de slagbomen, en even verderop kun je je auto kwijt bij een restaurantje. De route begint bij de slagboom van de ranger. Hier loop je achter het huis door, bij een Montenegrijn over zijn erf, de bossen in.

Vanaf hier staan de stippen ook al aangegeven en loop je eerst een uurtje door het bos. De stippen zijn goed te volgen en je klimt en klimt en klimt, totdat je na zestig minuten een uitzicht ziet verschijnen. Dit is een mooi begin.

Vanaf hier vervolg je het pad richting de Valusnica door het heuvelachtige en herfstachtige landschap. Wij waren er in september, en het hele landschap kleurde donkerrood, vanwege de vele bosbessenstruiken. En yes, die bosbessen waren rijp, dus de hele hike naar de Valusnica, konden we wilde bosbessen eten. Heerlijk. De stippen staan nog steeds goed aangegeven en het klimmen is goed te doen.

Montenegro wandelen hiken
Bosbessen plukken

De top

Na nog een ander uurtje klimmen, ben je al bijna bij de top. Het gaat dus vrij snel. Net voor de top, heb je nog geen flauw idee wat je te wachten staat. Dat komt écht pas op als je bovenop de Valusnica staat. En wauw, prima als je niet verder wil hiken dan deze top, want ook hier word je al getrakteerd op fenomenale vergezichten. Ongelofelijk hoe imponerend het Karanfili gebergte is, alsof je er maar een paar meter vanaf staat. Genieten hoor.

Heb je nog fitte benen en ben je wel in voor wat extra meters? Hike dan vooral verder naar Talijanka & Popadije.

wandelen Prokletije

Door naar Talijanka en Popadije

Vanaf Valusnica kun je dezelfde route terug lopen, of besluiten om naar de tweede top te lopen. Waarom moet je dan door wandelen als je de top van Valusnica bereikt hebt? Omdat de uitzichten nóg beter worden en omdat je over een fantastische richel van de berg loopt met alleen maar bergen om je heen.

Hiken naar Talijanka: de top

Vanaf Valusnica loop je dus door, door naar Talijanka. Alleen waarschijnlijk, want niemand komt je hier achterna. In lowseason tenminste. Ideaal als je het mij vraagt, want ik heb er een hekel aan als die bergtop volstaat. Hiervan is hier gelukkig geen sprake.

Montenegro wandelen Valusnica

Popadije

De derde top is de Popadije top. En vanaf de Talijanka naar de Popadije loop je ook nog steeds over de rand van de berg, waardoor je aan beide kanten continue een fabelachtig uitzicht hebt. Links van je kijk je continu uit op het Karanfili gordijn, rechts van je op nog tientallen andere bergen. Bovenop kom je ogen te kort: overal bergtoppen, dus 360 graden rondkijken en genieten maar. 

Het is niet overdreven als ik zeg dat je simpelweg niet weet waar je moet kijken. Dus neem je tijd, neem de omgeving in je op en ik weet zeker dat je 100% gelukkig en tevreden naar beneden kunt.

Terug naar beneden: minstens net zo mooi

Uitgekeken en genoten? Vanaf de Popadije top, gaat er een pad naar beneden, terug de vallei in. Vrij steil, maar het is goed te doen. Pas wel op als het nat is, want dan is het glijden geblazen. Als je het steile gedeelte gehad hebt, is het lekker vlak en relaxt lopen richting het bos waar je ook ongeveer weer uit kwam.

Vergeet niet nog een paar keer van het uitzicht te genieten, want eenmaal in het bos, is het gedaan. In het bos zijn de stippen weer goed aangegeven, ook op de terugweg. De route door het bos is hetzelfde. Op naar de auto, of een drankje bij de het restaurant waar je de auto hebt geparkeerd. Dikke aanrader trouwens, want de locatie is echt top van dat restaurant. Het is namelijk midden in de vallei.

Ben je van plan om naar Montenegro te gaan, en wil je gaan hiken naar Valusnica? Ik kan me niet voorstellen dat je na dit artikel nog de twee andere toppen gaat skippen. Als je dus gaat wandelen in het Prokletije National Park, bereid je dan voor met dit artikel en ga genieten!

Ben je ook al gaan wandelen in het Durmitor National Park?

De terugweg is zó mooi

Algemene informatie over Montenegro

Rondreis Albanië en Montenegro

We hebben meer gezien dan alleen deze toppen, aangezien we 3 weken door Albanie en Montenegro gereisd hebben. Benieuwd? Bekijk dan onze reisroute van 3 weken door de Balkan.

Wandelvakantie Albanië en Montenegro

Wil jij ook op wandelvakantie in Albanië of Montenegro? Bekijk bij SNP of BookaTrekking de mooiste wandelvakanties, zodat je helemaal niets meer zelf hoeft te regelen. Ideaal!

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

4 Reacties

 1. Bart

  Wat leuk geschreven, je hebt me helemaal enthousiast gemaakt voor Montenegro!

  Antwoord
  • Kristel

   YES! Dat is precies de bedoeling!

   Antwoord
 2. Els Vosters

  Weer super mooi Kristel en wat schrijf je mooi!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram