Wandelen in Montenegro | Durmitor National Park: de állermooiste routes

Waarom wandelen in Montenegro zó fantastisch is

Wil je gaan wandelen in Montenegro? Dan ga je waarschijnlijk naar het Durmitor National Park. Lees hier welke vele mogelijkheden er allemaal zijn en wat je écht niet mag missen als je gaat wandelen in Montenegro. Eén ding is zeker: als je hier geweest bent, wil je alleen maar meer van Montenegro zien!

Wandelen in Montenegro
Wandelen in Montenegro is iedere minuut fantastisch

Black Lake wandeling – Crno Jezero

Dit is het meer dat, áls er dan toeristen besluiten om te wandelen in Montenegro, het meest wordt bezocht. Dit is geen hike, maar gewoon een wandeling via een geasfalteerde weg naar het meer toe. Rondom het meer ligt natuurlijk geen asfalt. Via een zandpad, zonder echt te klimmen, kun je een makkelijke en rustige ronde maken. Prima ronde als je zin hebt in een wat kortere wandeling. Wandelen in Montenegro hoeft dus echt niet alleen maar heftig of zwaar te zijn.

 • Startpunt: Infopunt Durmitor National Park in Zabljak. Naast het huisje van het infopunt, pak je de asfaltweg die rechtdoor loopt.
 • Aantal kilometer: 3.5 kilometer vanaf het startpunt inclusief een ronde om het meer.
 • Duur: 20 minuten heen, een rondje om het meer, 20 minuten terug. In totaal ongeveer 1 uur en 20 minuten als je rustig aan de tijd neemt.
 • Kosten: €3,- per persoon voor de entree van het park, €2,- voor de parkeerplaats.

Snake Lake wandeling – Zminje jezero

Dit meer is bekend van de extreem groene kleur die het water heeft. Snake Lake heeft de naam te danken aan een oude legende. Iedereen geloofde toen dat het meer vol slangen zat, die destijds in een strenge winter zijn gestorven. Ook zou de groene kleur van het meer te danken zijn aan de groene slangen. Oordeel zelf zou ik zeggen 😉 Prima ronde met een uniek meer. De heen- en terugweg is hetzelfde.

 • Startpunt: Infopunt Durmitor National Park in Zabljak. Pak bij het infopunt de rechts weg naast het huisje omhoog. Dit is nog even een asfaltweg en gaat over in gravel. Hierna ga je na de oversteek van een brug het bos in. Onmogelijk om te verdwalen vanaf daar. Onderweg kom je ook bordjes tegen en de stippen zijn niet te missen. Ook kun je vanaf Bosaca naar het meer wandelen. Deze route is korter.
 • Aantal kilometer: 3.5 kilometer heen en 3.5 kilometer terug als je deze wandeling doet vanaf Zabljak. Als je vanaf Bosaca vertrekt, is het 2 kilometer heen en 2 kilometer terug. In Bosaca zorg je dat je dichtbij een bord met aanwijzingen parkeert, dan zit je altijd goed.
 • Duur: 2 uur als je lekker rustig de tijd neemt. Je loopt door de bossen en komt geen moeilijke of hoge klimmen tegen. Vanaf Bosaca is het vanzelfsprekend korter.
 • Kosten: €3,- per persoon voor de entree van het park, €2,- voor de parkeerplaats. Ga je er heen via Bosoca? Dan heb je geen kosten.

Combineren? Het Snake lake kan prima gecombineerd worden met andere routes als je langer wil wandelen in het Durmitor National Park. Wij hebben het Snake Lake bijvoorbeeld bezocht toen we gingen wandelen naar Planinica. Op weg naar dit plateau, loop je namelijk bijna langs dit meer.

Wandelen in Montenegro

Jablan Lake hike – Jablan Jezero  (Crvena Greda trail)

Het Jablan Lake schijnt in de zomer ontzettend populair te zijn bij de Montenegrijnen. Ook locals gaan dus wandelen in Montenegro. Ze zouden hier massaal naartoe trekken. Wij hebben letterlijk niemand gezien. Voor ons dus wel lekker.

 • Startpunt: het bos bij Baosaca. Dit is een dorpje vlakbij Zabljak. Vanaf hier staat de route eigenlijk overal aangegeven en kun je de witte stippen (met rood omcirkeld) volgen.
 • Aantal kilometer: 3 kilometer heen en 3 kilometer terug. Als je écht goed uitzicht wil hebben, klim dan even omhoog om naar het uitkijkpunt te gaan. Je vervolgt het pad omhoog (is niet te missen) en ziet het Jablan Jezero tegen de bergen aan liggen. Plaatje hoor én mooier dan vanaf beneden.
 • Duur: 1.5 uur staat er volgens de borden voor. Wij kwamen van de andere kant, dus dit is geen eigen ervaring.
 • Kosten: geen. Vanaf Bosaca is er namelijk geen officieel toegangspunt van Durmitor National Park.

Combineren? Zoals ik schreef, kwamen wij van Planinica af. We hebben dus meerdere meren gecombineerd en liepen vanaf bovenin de bergen naar het meer beneden toe. Eenmaal beneden aangekomen kun je ook nog via een weg naar het meer zelf lopen.

Wandelen in Montenegro

Wandelen naar Planinica

Minder bekend dan de Bobotov Kuk, maar zéker niet minder gaaf. Vanaf hier heb je namelijk een 360 graden uitzicht inclusief uitzicht op de befaamde Bobotov Kuk. Vanaf Bobotov zie je 2 meren liggen, die je vanaf Planinica ook ziet als je genoeg doorloopt vanaf het plateau. Werkelijk waar fantastisch en een hele leuke route met heel veel afwisseling.

Je loopt door bossen, over plateaus, naast koeien, door struiken en over rotsen. Als je de tijd hebt én als je echt van lekker hiken houdt, mag je deze hike niet overslaan. Eén van onze favoriete hikes in Montenegro!

 • Startpunt: Startpunt: Infopunt Durmitor National Park in Zabljak. Vanaf hier ga je rechts naast het huisje de asfaltweg op.
 • Aantal kilometer: 5.6 kilometer heen, 5.6 terug. Ik zou overigens aanraden om dit te combineren met het Snake Lake. Indien je dit doet, loop je 8 kilometer heen, en 8 kilometer terug. Wij hebben ook weer een andere terugweg genomen, namelijk via het Jablan Lake. Loop je dus Snake Lake, Planinica, Jablan lake en terug naar Zabljak? Dan loop je bijna 23 kilometer. Mogelijkheden om uit te breiden genoeg dus.
 • Duur: Lastig te zeggen als het enkel om Planinica gaat, aangezien wij een loop hebben gemaakt en ergens anders zijn geëindigd. Wil je Snake Lake – Planinica – Jablan Lake – Zabljak lopen? Dan loop je ongeveer 8 uur.
 • Kosten: €3,- per persoon voor de entree van het park, €2,- voor de parkeerplaats.

Lees hier de uitgebreide route voor de hike naar Planinica.

Wandelen in Montenegro

Bobotov Kuk beklimmen

Bobotov Kuk: de hoogste top om te beklimmen of wandelen in Montenegro. Officieel gezien dan. Officieus gezien is Zla Kolata blijkbaar de hoogste. Hier kwamen we na het beklimmen van Bobotov Kuk achter. Maar de Bobotov Kuk is spectaculair en mag je eigenlijk écht niet overslaan. Moeilijk? Nee, op de laatste klim na, hike je eigenlijk best wel relaxt omhoog en omlaag.

Bij het laatste stuk heb je wel zéker je handen en voeten nodig om omhoog te komen. Er hangen staalkabels die je kunt gebruiken om je tegen de steile wanden omhoog te hijsen. Ik moet zeggen dat bij ons de top volledig in de wolken hing, dus de afgrond hebben we niet kunnen zien. Deze schijnt vrij heftig te zijn 😉 Misschien dus maar beter dat we niets zagen.

 • Startpunt: Sedlo pass. Dit ligt ongeveer 25 minuten rijden vanaf Zabljak af.
 • Aantal kilometer: 11 kilometer als je heen en terug gaat. Net onder de top van Bobotov Kuk kun je er ook voor kiezen om via een andere kant naar Zabljak te gaan. Dit betekent dus wel dat je in Zabljak een taxi moet pakken om weer terug bij je auto bij de Sedlo pass te komen. Wij zijn vanwege het weer precies dezelfde route terug gegaan.
 • Duur: 5.5 uur inclusief lunchpauze.
 • Kosten: Kosten: €3,- per persoon voor de entree van het park, €2,- voor de parkeerplaats. Ben je met een camperbusje? Dan kun je hier ook overnachten. Je tent opzetten kan ook, maar dat is vrij (lees: ijs-) koud.

Lees hier de uitgebreide route voor de hike naar Bobotov Kuk

Wandelen in Montenegro

Wandelen in Montenegro = ultiem genieten

Wandelen in Montenegro, in het Durmitor National Park, geeft dus veel mogelijkheden. Je snapt wel dat er nog véél meer hikes zijn dan deze. Koop een kaart, bekijk de punten en combineer ze vooral. Zo kun je het meeste zien in korte tijd.

Maar één ding is zeker. Wandelen in Montenegro is iets wat je eigenlijk niet mag overslaan als je gaat reizen door dit bizarre land. Genieten, genieten, genieten!

Enne, genoeg hikes gedaan in dit national park? Het Prokletije National Park ligt in het zuiden van Montenegro. Hier kun je ook fantastisch wandelen!

Wandelen in Montenegro

Algemene informatie over Montenegro

Reizen naar Montenegro

Heb je stiekem helemaal geen zin om alles zelf uit te stippelen en bespaar je deze tijd liever? Dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een georganiseerde reis naar Montenegro.

Benieuwd naar verschillende aanbieders voor een avontuurlijke reis naar Montenegro? Bekijk en vergelijk hieronder dan eens verschillende reizen:


Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

2 Reacties

 1. Els

  Het is weer in één woord GEWELDIG Kristel!

  Antwoord
  • Kristel

   Aaah ja, dat was het ook écht! Ik deel ook met heel veel enthousiasme alle mooie plekjes 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram