Hiken in Montenegro, Durmitor National Park: Planinica met 360° view

Hiken in Montenegro in het Durmitor National Park is genieten. Je vindt hier onder andere de hoogste top, namelijk Bobotov Kuk. Deze is voornamelijk bekend in Montenegro onder de toeristen. Hiken naar Planinica is veel minder bekend. En het is mijn doel om daar verandering in te brengen 😉 Want deze hike is fenomenaal! 360° uitzicht, zicht op de Bobotov Kuv en een super afwisselende route.

Hiken in Montenegro: Durmitor National Park – startpunt naar Planinica

De start naar de top van Planinica begint bij de ingang van het Durmotir National Park, in Zabljak. Je betaalt 3 euro per persoon voor de entree en 2 euro voor de parkeerplaats. Vanaf de ingang pak je de weg die rechts achter het hokje doorloopt, richting het groene Snake Lake.

Hiken in Montenegro
Wandelen of hiken in Montenegro is fantastisch

De route

Door de bossen vervolg je je weg naar dit meer. Je gaat een houten brugje over en na een kilometer of 3.5 zie je het groene meer tussen de bomen liggen. Net voor het meer staan ook weer allerlei borden met de tijd en afstand richting Planinica. Na het Snake Lake ga je nog een stuk tussen de bossen door, door de witte stippen met rode rand te volgen. Wederom allemaal heel goed aangegeven. Dit stuk is vlak, makkelijk en goed te volgen dus.

Na de bossen kom je op een uitgestrekt stuk landschap uit, waar je klim naar boven begint. Hier heb je nog geen idee wat je allemaal aan gaat treffen. Met handen en voeten klim je soms omhoog, en als je weer een richel hebt bereikt, zie je een groen/geel/grijs heuvelachtig landschap voor je liggen. Belachelijk mooi. Wederom waren we de enige die daar liepen, wat het nog bijzonderder maakte.

Steeds meer wolken trokken weg, waardoor de Bobotov Kuv ook steeds zichtbaarder werd.

De top van Planinica

Als je het laatste deel tegen de heuvel op gaat, vergeet dan niet om af en toe achterom te kijken. Zeker als je niet dezelfde route terug gaat, want deze uitzichten zijn fenomenaal. Als je de laatste klim gehad op, kom je op het leukste deel van de route. Door de planten, op handen en knieen omdat je er anders niet door kunt. Wie deze route heeft gedacht, geen idee! Als je hier twijfelt: je zit gewoon goed. Jezelf door de planten heen gewurmd? Laatste stukje omhoog, en daar is ie weer: de stalen box met boek om je naam in te schrijven.

Hiken Montenegro, Durmitor National Park wandelen
Uitzichten gegarandeerd als je wandelen, of beter gezegd hiken in Montenegro

Plateau Planinica

En dan, pfoeh, je bent er. Bijkomen van het klimmen kan niet, want dit plateau is verschrikkelijk mooi. Neem écht de tijd om hier nog een half uur rond te lopen en te genieten. Vanaf dit plateau kun je ook 2 meren zien liggen. Je kunt nog een paar stippen volgen, waar je een stuk van het plateau af lijkt te gaan. Niet het meest veilige pad, wél het meest spectaculaire uitzicht hier! Bobotov Kuk aan je linkerhand, een groot helder groen meer, een wat kleiner, helder meer en rechts ontelbaar veel andere toppen. Hiken naar Planinica is iets wat écht niet mag ontbreken als je in het Durmitor National Park bent.

Wandelen in Montenegro
Ultieme vrijheid: hiken in Montenegro

3 opties voor Planinica

Heen en terug naar Planinica, dezelfde route

Heen en terug naar Planinica, dezelfde route. Uitgekeken boven op het plateau? Dan kun je ervoor kiezen om dezelfde route terug te pakken. Het voordeel? Niet iedere keer om hoeven kijken voor de views, want die liggen nu recht voor je. Genieten dus!

Heen naar Planinica, via Bobotov Kuk en terug richting Zabljak. Lonkt Bobotov Kuk naar je? Vanaf het Planinica is het mogelijk om de top te beklimmen. Het is een lange tocht, maar zeker mogelijk. Vanaf Bobotov Kuk is er namelijk ook weer een pad richting Zabljak terug.

Heen naar Planinica, via het Jablan Lake en terug richting Zabljak. Fitte benen en nog lang niet moe? Overweeg dan de lange route, via een nieuw viewpoint terug naar Zabljak. Let op: deze route is bijna 23 km en neem echt de gehele dag in beslag. Wij voelden ons echter zo goed, dat we hier ter plekke voor kozen. En ik kan het zeker aanraden.

Hiken Montenegro
We waren niet de enigen tijdens het wandelen in het Durmitor National Park

De terugweg van de hike is minstens zo spectaculair

De route gaat vanaf een bepaald punt als je naar beneden loopt linksaf, waar de route steeds minder goed wordt aangegeven. Toch is het bijna onmogelijk om te verdwalen, of het moet zijn dat je tegen de rotsen omhoog klimt.

Eerst is het vooral licht dalen en stijgen, totdat je de vallei induikt. Op dat moment sta je onderaan de voet van de berg die enorm hoog lijkt. En yes, deze moet je omhoog. Toch valt het alles mee, en is het de klim uiteindelijk dubbel en dwars waard. Eenmaal bovenaan gekomen, heb je weer belachelijke uitzichten vanaf een ander plateau waar je weer op staat. Duizend geluksmomenten weer.

Vanaf dit plateau ga je weer door allerlei planten en struiken heen, wel op een echt pad, voordat je het Jablan Lake bereikt. Dit stuk duurt dus nog wel even. Om het Jablan Lake te bereiken, ga je vooral dalen en zie je op de app maps.me precies waar het mooie uitzichtpunt zich bevindt.

Het Jablan Lake is ook vanaf Bolsana te bereiken als je een korte, relatief makkelijke hike wil bereiken. Na het Jablan Lake blijf je dalen, en ga je via het laatste stuk bos terug naar het beginpunt van de hike: het Durmitor national park.

Na 22.7 km waren onze benen moe, maar we voelden ons super voldaan. Een paar keer zeiden we weer tegen elkaar: lopen wij hier weer, zonder andere toeristen tegen te komen, midden in Montenegro. Wat een land zeg..

Wandelen hiken Montenegro
Dit is toch niet normaal!?

Samenvatting als je gaat hiken in Montenegro – Durmitor National Park: Planinica

 • Startpunt: ingang van het Durmitor National Park, in Zabljak
 • Duur: ruim 8 uur als je onze route volgt
 • Kilometers: 22.7. Bereid je dus voor op een flinke, maar fantastische hike
 • Hoogteverschil: 1848 hoogtemeters. Klimmen geblazen dus
 • Entree: 3 euro per persoon voor het park, 2 euro voor de auto als je met de auto gaat
 • Combineren: yes! Met Snake Lake en Jablan Lake. Genoeg hikes te ontdekken. Hier vind je meerdere mooie hikes in het Durmitor National Park

Goed voorbereid op reis naar Montenegro

Wandelvakantie naar Montenegro

Voelt reizen door Montenegro toch nog te spannend? Dan is het ook mogelijk om alles uit te laten stippelen. Je maakt gewoon een rondreis, helemaal onafhankelijk van anderen, maar het voordeel is dat je niets hoeft te regelen. Ideaal als je geen tijd en zin hebt om van tevoren alles uit te zoeken.


Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

2 Reacties

 1. Rick

  Amazing! ❤️

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram