Wil jij de beste rugzak kopen om te wandelen?

De beste rugzak kopen als je gaat wandelen: tips

Wil jij een rugzak kopen om te wandelen? Ga dan op zoek naar de fijnste rugzak die er is. Een goede rugzak is namelijk zó belangrijk als je gaat wandelen. Allereerst wil je natuurlijk een goede, kwalitiatieve rugzak kopen en daarnaast is het belangrijk dat de rugzak goed past bij jouw lichaam. Als de rugzak niet goed past, ga je last krijgen van de rugzak. Dat is nu juist niet te bedoeling, want een rugzak moet altijd lekker zitten. Tips voor het kopen van een goede rugzak lees je daarom hier.

rugzak kopen wandelen
Een goede rugzak voor het wandelen is erg belangrijk

Een rugzak kopen om te wandelen: algemene tips

Ieder lichaam is natuurlijk anders, dus voor iedereen geldt dat een andere rugzak passend is. Toch zijn er wel een aantal algemene tips die voor iedereen belangrijk zijn. Denk aan de rugzak aanpassen aan de gelegenheid van je trip, het draagcomfort, kwaliteit en allerlei andere functies en handigheden die van pas kunnen komen tijdens de wandeling.

Voor welke gelegenheid heb je welke rugzak nodig?

Ga je op stedentrip en daar een wandelingetje doen? Wil je het hele weekend gaan wandelen? Of ga je misschien jouw eerste huttentocht lopen? Zodra je hebt bepaald wat voor doel jouw vakantie heeft, kun je op zoek gaan naar een goede rugzak. Hoe groter de rugzak, hoe meer je meer kunt nemen, logisch. Dus afhankelijk daarvan, kun je bepalen hoeveel liter je nodig hebt. Met een 15 liter rugzak kun je prima de stad verkennen tijdens een stedentrip, maar als je echt een aantal dagen achter elkaar wil gaan wandelen, heb je toch echt een grotere rugzak nodig.

Tijdens onze huttentocht in de Dolomieten, maakte ik gebruik van een 28 liter rugzak. Overigens pak ik vrij licht én was het goed weer, waardoor ik niet heel veel kleren mee hoefde te nemen voor 2 nachten. Voor de meeste meerdaagse huttentochten kun je denken aan tassen vanaf 25 liter. Als je ook nog eens voor een eigen matje, slaapzak en kookgerei moet zorgen, zul je het met 35 liter niet eens redden. Bedenk daarom van tevoren goed wat voor soort rugzak je nodig hebt. 

Het draagcomfort van een goede rugzak

Check altijd of het volgende lekker zit:

  • De heup- en schouderbanden
  • Rugpand

Heup- en schouderbanden van een rugzak

Persoonlijk kies ik er altijd voor om een rugzak te kunnen passen in een fysieke winkel. Als je een rugzak online wil bestellen, zorg dan dat je er een aantal bestelt, zodat je het verschil kunt voelen. In een fysieke winkel heb je de luxe om alle tassen te proberen die er hangen. 

Het draagcomfort van een rugzak is heel belangrijk. Als eenmaal je rugzak niet fijn zit als je aan het wandelen bent, kun je hier namelijk echt last van hebben. Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat je rugzak heup- en schouderbanden heeft. Deze kun je namelijk verstellen per lichaam, zodat de rugzak zich meer naar jouw lichaam gaat vormen. De heupbanden zorgen ervoor dat je je jouw rugzak echt op je heupen draagt. Dit scheelt al heel veel gewicht. De schouderbanden kun je aantrekken als je wil dat de rugzak hoger op je komt. 

Door de heup- en schouderbanden goed aan te trekken en op juiste hoogte te brengen, zorg je ervoor dat jouw heupen al een heel groot deel van het gewicht dragen. Je zult zien dat – als je de heupbanden al goed instelt – de rugzak dan al voor het grootste gedeelte getild wordt. Is dat niet het geval? Dan hangt de rugzak nog niet goed genoeg op je heupen.

Heb je de heupbanden ingesteld? Dan pas stel je de schouderbanden in. Omdat de rugzak al veel gedragen wordt, is het hierbij vooral belangrijk om de rugzak meer tegen het lichaam aan te trekken en net wat hoger op te tillen, zodat de rugzak niet achterover hangt.

Hiken in de Dolomieten: je ziet hier ook al wel hoe de heupbanden zitten, echt op mijn heupen

Rugpand van een rugzak

Het rugpand is de achterkant van je rugzak, waarmee de rugzak tegen jouw rug aan zit. Als je jouw rugzak past, ga dan na of dit comfortabel zit. Het kan namelijk zijn dat er bepaalde drukpunten te stevig tegen jouw rug aan drukken. Na een tijdje kan dit echt gaan irriteren en dat is niet fijn. Zeker niet als je voor meerdere dagen op pad bent. Vaak heb je in de winkel de mogelijkheid om de rugzak in te pakken met x aantal kilo’s, zodat je het ook echt voelt met gewicht.

Dit vervelende gevoel kan veroorzaakt worden wanneer het rugpand te kort of te lang is. Let daarom goed op het model. Het verschil kan hier al in een heren- of damesmodel zitten. Een herenmodel heeft een veel langer rugpand, die dus voor de meeste dames te hoog zal zijn. De rugzak kan hierdoor in je onderrug drukken. 

Als je van jezelf weet dat je vrij snel zweet, is een helemaal goed om te letten op het rugpand van een rugzak. Bij sommige rugzakken is het rugpand van ander materiaal gemaakt, om het zweten enigszins tegen te gaan. Ook kun je rugzakken vinden waarbij een open ruimte gecreëerd wordt tussen jouw rug en de rugzak, door middel van een mesh-rugpand. Dit is gemaakt met gaas, waardoor de rugzak een stukje van jouw rug af staat. Natuurlijk zal het zweten nog 100% vermeden kunnen worden, maar het verschil is aanzienlijk. 

Ga voor kwaliteit

Een goede rugzak kopen om te wandelen kan best wat geld kosten, zeker als je voor meerdere gelegenheden een rugzak wil kopen, maar zie het als investering. Je koopt deze rugzak waarschijnlijk ook met de intentie om deze voor een aantal jaren te gebruiken. Het is natuurlijk niet per se: ‘hoe duurder, hoe beter’, maar toch zie je dat goedkoop vaak duurkoop is. Kies daarom voor merk waarvan je weet dat ze goede rugzakken hebben. Ook heb je bij de ‘grotere merken bij Bever’ vaak veel jaren garantie, omdat deze merken van zichzelf weten dat ze goede kwaliteit leveren. De kans dat je tas scheurt, is hier echt kleiner. 

Functies van de rugzak

Regenhoes

Bij het kopen van een rugzak gaat het niet alleen om pasvorm en kwaliteit. Juist de functies kunnen ervoor zorgen dat je hartstikke blij wordt van een rugzak. Let er bijvoorbeeld op dat er een regenhoes bij zit of koop deze er los bij. Het is namelijk super vervelend als jij bezig bent met een huttentocht en het begint te stortregenen. Zonder regenhoes wordt letterlijk alles nat in je rugzak.

Als je dan een goede regenhoes hebt, is je kleding voor de rest van de avond en de andere dagen in ieder geval droog. Tegenwoordig zitten deze regenhoezen er bijna altijd bij. Je kunt de regenhoes vinden in de onderkant van de rugzak. 

  • Toch per ongeluk een rugzak gekocht zonder regenhoes? Bekijk hier dan alle soorten losse regenhoezen in verschillende kleuren, soorten en maten.

Extra vakken

Let bij het kopen van een rugzak op verschillende vakken. Een rugzak zonder aparte vakjes is echt verschrikkelijk. Denk alleen al aan je waterfles die je aan de zijkant wil stoppen, maar ook je portemonnee, je wandelkaart, eten, zonnebrand, papieren zakdoekjes, sleutels etc. Als dit allemaal in één vak zit, zul je er regelmatig van balen dat jij heel je rugzak door moet spitten om dit te vinden. Ook is het fijn als er aan de buitenkant van je rugzak elastische zijvakken en elastieken zitten, zodat je ook hier het één en ander kwijt kunt of aan vast kunt maken. Eventuele lussen aan de buitenkant van je rugzak zijn ook fijn. Hier kun je bijvoorbeeld dunne regenjasjes aanhangen of zelfs je fles.

Drinkvak

Ga jij meerdere dagen wandelen in een warm gebied? Misschien vind je het dan handig dat jouw rugzak een drinkzak heeft. In deze rugzakken kun je een waterzak (waar een slangetje aan zit) doen, zodat je via dat het slangetje ieder moment tijdens je wandeling kunt drinken wanneer je maar wil. Je hoeft dan dus niet iedere keer je tas af te doen om je drinkfles te pakken. Ideaal! 

Inhoud

En dan ben je eindelijk klaar met het kopen van een rugzak om te wandelen, dan kun je bij de volgende stap gaan bedenken wat je allemaal nodig hebt. Lees hier de benodigdheden die je zéker niet mag missen bij een hike, zodat je goed voorbereid op pad gaat.

Merken

Een aantal bekende merken die bekend staat om hun goede rugzakken zijn Low Alpine, the North face, Osprey of Deuter.

Wil jij dus een rugzak kopen om te wandelen? Met de bovenstaande tips ben je hopelijk al een stuk verder geholpen in jouw zoektocht. Eerder schreef ik een blog met 7 tips voor een goede online outdoorshops, waar je ook ontelbaar veel rugzakken kunt kopen om te wandelen.

Dat gaat dus vast helemaal goedkomen met het kopen van een rugzak om te wandelen. Veel succes en natuurlijk veel wandelplezier!

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram