To do or not to: alleen in de bergen wandelen

Alleen in de bergen wandelen: wat vond ik hiervan?

In mijn eentje wandelen vind ik geen probleem. Dan doe ik regelmatig, in Nederland, maar ook in het buitenland heb ik vaak genoeg alleen gewandeld. Maar alleen in de bergen? Hiken? Klimmen? Echt alleen? Dat had ik nog niet eerder gedaan. In Oostenrijk was dit mijn eerste keer. Ik ging namelijk een week eerder richting Oostenrijk dan mijn vriend. Deels om te werken als tekstschrijver, deels om heel veel content te creëren voor hikenbiken.nl en natuurlijk om te wandelen. Hoe vond ik het om alleen in de bergen te wandelen? Ik vertel je mijn ervaring en geef je tips voor als je in je eentje gaat wandelen. 

Alleen in de bergen wandelen vergt iets meer voorbereiding

Hoewel, die titel geldt niet voor iedereen. Sommigen zijn ook in gezelschap 100% voorbereid. Ik, of beter gezegd, wij, zijn dat niet altijd. We vinden het heerlijk om op de bonnefooi te lopen en onderweg te zien wat we tegenkomen. Dat betekent dus ook dat ik niet altijd de kaart even goed bestudeer. Dat deed ik nu wel. 

Bestudeer de kaart goed

Ik bekeek de hoogtemeters, de afstanden en zocht van tevoren op hoe lang ik er ongeveer over zou doen. Ik bekeek bij welke hutten ik kon lunchen (mits die er waren) en welke hutten ik eventueel kon combineren. Eerlijk toegegeven heb ik óók toen ik alleen in de bergen ging wandelen ter plekke lussen aan mijn oorspronkelijke route geplakt, maar hey, het voelde zo goed, dat ik vond dat het makkelijk kon. 

Bespreek je route met locals

Verblijf je in een accommodatie waar locals werken? Bespreek dan je route van tevoren, zodat ze je nog goede tips kunnen geven. Wie weet zie je bepaalde dingen over het hoofd, zijn bepaalde stukken afgesloten of niet begaanbaar vanwege het weer.

Deel je route met het thuisfront

Voel je jezelf nog niet 100% comfortabel om alleen in de bergen te wandelen? Geef dan bij vertrek door aan het thuisfront waar je naartoe gaat en hoe laat je verwacht terug te zijn. Deel eventueel ook je route. Doe dit zéker als je op pad gaat met een tent (en kompas) en naar écht afgelegen gebieden gaat.

Neem genoeg eten en drinken mee

Tja, het is nogal voor de hand liggend, maar toch. Neem altijd genoeg eten én drinken mee. Met zijn tweeën kun je altijd nog met elkaar delen als er wat gebeurt, maar alleen is ook maar alleen. In bv. Oostenrijk (vanuit waar ik de blog nu typ) zijn er genoeg hutten waar je genoeg kunt eten, maar op bepaalde stukken worden de hutten ook schaarser. In bepaalde landen heb je sowieso minder hutten. Better safe than sorry.

Neem dus een stevige lunch, noten, vullende koeken en minimaal 1.5 liter water mee. 

Check het lokale weerbericht

Dit doe je waarschijnlijk ook als je met meerdere mensen gaat wandelen, maar als je alleen in de bergen bent, wil je al helemaal niet in een onweersbui belanden toch? Bekijk dus het lokale weerbericht, speciaal voor de bergen. Hoewel het weer in de bergen moeilijk te voorspellen is, geeft het in ieder geval een betere inschatting dan weeronline. 

Verwacht je regen? Neem dan een regenjas en extra warme kleding mee. Als je alleen in de bergen bent, is er niemand die je een extra jack kan aanbieden. 

Alleen in de bergen

Raad ik alleen in de bergen wandelen aan?

JA! Dikke, vette ja. Ik word simpelweg zo gelukkig van de bergen. Ik was natuurlijk benieuwd hoe het zou zijn als ik alleen zou gaan, maar dat werd al snel duidelijk. Het was fantastisch en het voelde bijna mediatief. Urenlang niets zeggen en genieten. Natuurlijk vind ik het jammer dat ik niet mijn herinneringen met anderen kan delen (op mijn avonturen via hikenbiken na ;-)), maar ik heb liever alleen wandelen dan helemaal niet wandelen. 

Bijna alle wandelingen die ik in mijn eerste week in Oostenrijk heb gedaan, deed ik alleen. Dat waren mijn hike naar de Tuftlalm, de Almsee en de Schutzensteig hike. De Seebensee en Drachensee liep ik met iemand uit het hostel en de 5-daagse huttentocht (Peter Habeler Runde) samen met mijn vriend. Ik zou alle hikes zó weer overdoen. I loved it

Ben jij wel eens alleen in de bergen gaan wandelen? Zo nee, zou je het durven? Wat houd je tegen? Ik ben erg benieuwd!

Alleen op wandelvakantie?

PS: Wel alleen op vakantie gaan, maar liever toch meerdere mensen onderweg tegenkomen? Dan kun je ook een wandelvakantie boeken, waarbij alles voor je geregeld wordt. Je krijgt de route, de accommodatie wordt geboekt, je hoeft niet voor eten en drinken te zorgen én je komt medewandelaars tegen. Klinkt goed? Dan zijn de wandelvakanties van SNP of BookaTrekking.com i-de-aal voor jou. Zij bieden echt de meest unieke bestemmingen aan ter wereld en alles is letterlijk tot in de puntjes geregeld. Veel wandelplezier! Hier vind je nog andere ideeën voor mooie, andere huttentochten in Oostenrijk


Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram