Waarom reizen door Kirgizië op je bucketlist moet komen voordat ‘de massa’ dit land ontdekt

Reizen door Kirgizië is niet te omschrijven. Dit land is zó bijzonder en krijgt – makkelijk – een plek in mijn top 3 van favoriete landen. En ik moet zeggen, ik heb veel landen gezien, maar dit land is uniek op alle manieren. Het landschap is niet met andere landen te vergelijken, de natuur is overweldigend, ik ken geen liever en gastvrijer volk dan de Kirgiezen en het reizen door Kirgizië is – voor de Stanlanden – héél goed te doen. Bovendien zijn er nog weinig toeristen en is het spotgoedkoop. Oftewel, Kirgizië heeft alle ingrediënten om een topbestemming te zijn. In dit artikel lees je waarom reizen door Kirgizië op je bucketlist moet komen, waarom het de moeite waard is om dit land te bezoeken voordat het massatoerisme hier op gang komt en lees je antwoord op vele vragen over dit land.

Reizen door Kirgizië is bijzonder om deze redenen

Staat reizen door Kirgizië op de planning of ben je op zoek naar een nieuwe bestemming? Na dit artikel ben je er waarschijnlijk van: jij gaat op vakantie of op reis naar Kirgizië. Maar wat maakt dit land nu zó bijzonder en anders in vergelijking met andere Stan landen? Dat lees je hieronder.

Helemaal onderin dit artikel vind je meer informatie over onze route tijdens het reizen door Kirgizië, net als onze reisroute door heel Centraal-Azië. Daarnaast vind je allerlei linkjes naar ontzettend gave, unieke wandelingen die wij hebben gedaan, die hopelijk voor veel inspiratie zorgen voor jouw reis door Kirgizië.

Kirgizië reizen

Dit soort uitzichten krijg je tijdens het reizen door Kirgizië

Zijn de Kirgiezen gastvrij?

Het valt meteen op tijdens het reizen door Kirgizië: de bevolking van dit land is zó ontzettend lief, gastvrij en warm. O-ver-al waar je komt, maken ze een praatje, vragen ze waar je vandaan komt, krijg je thee aangeboden en zelfs slaapplekken. Ik vond het écht fantastisch. Er wordt geen enkel moment geschooid om geld (een beduidend verschil met Afrika) en iedereen is zo oprecht. Hoewel ik normaal gesproken niet per se let op hoe gastvrij een bevolking is, viel het hier gewoon op. Bijzonder fijn dus.

Spreken ze Engels in Kirgizië?

Het vergt soms wat handen- en voetenwerk en meermaals gebruik van de Google Translate app, gezien het Engels niveau van de meeste Kirgiezen, maar het feit blijft dat je het altijd redt. Iedereen is bereid om je te helpen. Als je gaat reizen door Kirgizië, zorg dan altijd dat je Kirgizisch én Russisch als offline talen hebt gedownload in Google Translate. Spreek je Russisch? Ideaal! Dan red je jezelf helemaal.

Reizen Kirgizië

Is Kirgizië een populaire bestemming of is het nog onontdekt?

Kirgizië is geen Spanje of Portugal natuurlijk. Voordat we weggingen, dachten we dat we echt weinig toeristen tegen zouden komen, maar dat is natuurlijk niet zo. De meeste toeristen maken ongeveer hetzelfde rondje en aangezien je dan vaak in bepaalde hostels terechtkomt, lijkt het natuurlijk alsof het toch best druk is met toeristen. Toch heb je met het reizen door Kirgizië een absolute parel te pakken, want in vergelijking met andere bestemmingen is dit gewoon een uniek stukje wereld.

Zo deden wij een 6-daagse Heights of Allay hike, in Sary-Mogul, het zuiden van Kirgizië. We begrepen daar dit gebied maar 900 toeristen per jaar (!!!) trok. Je snapt wel dat dit ons favoriete deel van het land was.

Hoe is de natuur in Kirgizië?

Ongerept en uniek. Ja mensen, de natuur. Daar draait het toch wel om bij dit land. Tuurlijk, cultuur is ook leuk, maar reizen door Kirgizië doe je toch voornamelijk om de natuur. 4.000, 5.000, 6.000 of zelfs 7.000 meter toppen zijn geen uitzondering in dit fantastische land. Bovendien is de natuur in Kirgizië zó afwisselend dat ieder deel soms een compleet ander land lijkt. Het verveelt dus letterlijk nooit. Bergen, uitgestrekte weilanden, ongekende hoogte, watervallen, kolkende rivieren, azuurblauwe gletsjermeren: Kirgizië heeft het allemaal.

Reizen Kirgizië

De natuur in Kirgizië is met geen ander land te vergelijken

Mag je wandelen of hiken in Kirgizië zonder gids?

Yes! Dus wil jij, net als wij, het liefst lekker onafhankelijk op pad? Kirgizië it is. Hoewel geen enkel pad gemarkeerd staat of aangegeven staat (zelfs de bekende Ala-Kul hike niet), is hiken in Kirgizië geen probleem met maps.me. De paden staan in deze app wél goed aangegeven. Gelukkig is het niet zo dat je in de bergen verschillende paden tegenkomt en kunt verdwalen. Vaak loopt er simpelweg 1 pad van de ene vallei, via een bergpas, naar de andere vallei. Prima te doen dus!

Heeft Kirgizië de meest fantastische en unieke berg- en gletsjermeren?

Duizend maal yes. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb een zwak voor bergmeren en gletsjermeren. Als dat voor jou ook geldt, dan wil je écht reizen door Kirgizië. Kirgizië telt ontelbaar veel meren, in alle vormen, kleuren en maten. Je kunt aan verschillende meren kamperen, in sommige kun je zwemmen, andere meren zijn weer ijs- en ijskoud en één ding is zeker: ze zijn stuk voor stuk oogverblindend mooi. Het verveelt simpelweg geen enkele keer, zélfs na het zien van tientallen meren tijdens onze reisweken daarvoor. En ik zou zeggen, oordeel zelf:

Reizen door Kirgizië vakantie

Eén van de vele gletsjermeren in Kirgizië

Klopt het dat slapen in yurts in Kirgizië een doodnormale zaak is?

Voordat we naar Kirgizië gingen, deden we o.a. een Pamir Highway tour door Tadzjikistan. Daar sliepen we in onze eerste yurt. Fantastisch vonden we het! Tientallen foto’s en video’s volgden, niet wetende dat we zó vaak in yurts zouden slapen in Kirgizië. Ga je wandelen in de bergen in Kirgizië en heb je geen tent? Dan slaap je gegarandeerd in een yurt. Yurts in Kirgizië zijn als tenten in Nederland. Doodnormaal dus voor de Kirgiezen, fantastisch bijzonder voor ons. De yurts zijn er ook in alle vormen en maten. Soms zelfs zo luxe met ‘bedden’, soms wat minder luxe met matjes op de grond. Soms inclusief verwarming a.k.a. brandhaard, zodat je bijna de yurt uitzweet, soms zonder kachel, maar met 4 dubbele dekens.

Mag je wildkamperen in Kirgizië?

Dik pluspunt als je het mij vraagt: ja, je mag wildkamperen in Kirgizië. Europa is fantastisch, maar je mag bijna nergens wildkamperen. Dat is iets wat ik ontzettend jammer vind. Gelukkig mag je in Kirgizië overal waar je maar wil je tentje opzetten. Recht aan een meer? Lekker doen. Bovenop de berg? Hartstikke koud, maar het mag gewoon. In een natuurpark? Geen probleem. Zolang jij je rotzooi maar meeneemt en niet voor overlast zorgt lachen de Kirgiezen (als je ze ziet) alleen maar vriendelijk naar je. En dat maakt reizen door Kirgizië toch écht specialer.

Reizen Kirgizië wildkamperen

Wildkamperen in Kirgizië is toegestaan

Is reizen door Kirgizië duur of goedkoop?

Iedere dag uitgebreid lunchen en dineren, slapen waar je maar wil, doen en laten wat je hartje begeert. In Kirgizië kan het, want reizen is hier ongelofelijk goedkoop. Voor een privékamer in een goed hostel betaal je maximaal rond de €20/€25 voor twee personen, voor een salade betaal je tussen de €1-€2, een biertje kost nog een €1 en voor een ontbijtje bij een hotel/hostel betaal je vaak maar €1-€3. Brood? Daar heb je niet eens €1 voor nodig. Heerlijk reizen dus! Het enige puntje dat wel prijzig is, zijn privétours, maar dat is natuurlijk logisch, aangezien je dan één of meerdere dagen inclusief gids of chauffeur op pad gaat.

In hoeverre krijg je een kijkje in het oude Sovjet leven?

Geïnteresseerd in een stukje historie? Sinds 1991 bouwt Kirgizië aan een eigen, onafhankelijke staat. De oudere generatie houdt nog redelijk vast aan het communisme, terwijl de jongere generatie echt vooruit wil en zin heeft in de toekomst. Dit zorgt voor een interessante dynamiek. Wil je dit zelf beleven en hier meer over weten? Zorg dan dat je een vliegticket boekt naar Kirgizië en ervaar het met eigen oren en ogen.

Reizen door Kirgizië

Ook voor een 3-weekse vakantie is Kirgizië geschikt

Zijn er dan helemaal geen nadelen aan het reizen door Kirgizië?

Ja zeker wel. Het eten. Het eten in Kirgizië is niet om over naar huis te schrijven. Weinig groenten, héél vet en alles behalve afwisselend. Bovendien bevatten veel gerechten vlees. Niet altijd makkelijk als vegetariër dus. Achja, er zijn ergere dingen.

Onze reisroute door Kirgizië

Benieuwd naar onze route tijdens het reizen door Kirgizië? Ik ga er nog een uitgebreide blog over schrijven, inclusief alle details, maar hieronder vind je een samenvatting:

Ook heb ik een artikel geschreven over onze complete route door Centraal-Azië, inclusief alle tips en tricks.

Reizen door Kirgizië is iedere dag een feestje

Wandelen in Kirgizië

Je las het natuurlijk al tussen de regels door, maar wandelen in Kirgizië is the one thing to do in dit land. Benieuwd naar onze wandelingen? Wij deden de volgende hikes:

Tips voor het reizen door Kirgizië

Je leest het al: tijdens het reizen door Kirgizië ben ik verliefd geworden op het land. Ik zeg niet heel vaak dat ik direct terug zou gaan naar een land waar ik al geweest ben, maar voor Kirgizië is dat 100% wél het geval. Dit land heeft zo ontzettend veel te bieden en eigenlijk hebben wij in drie weken nog maar een ieniemienie deel van Kirgizië kunnen zien. Eén van de meren waar ik bijvoorbeeld nog ontzettend graag naartoe wil, is het Kel-Sul meer. Laat ik daarom meteen met die tip beginnen:

  • Tip 1: Regel je permits op tijd

Voor sommige bestemmingen, zoals dus het Kel-Sul meer, heb je een extra permit nodig. Deze moet je van tevoren regelen en kan behoorlijk wat dagen in beslag nemen. Wij kwamen hier pas achter toen we al aan het einde zaten van onze tijd in Kirgizië. Wij hadden namelijk een treinticket naar China vaststaan. Hierdoor redden we het niet om het permit voor het Kel-Sul meer te regelen. Jammer, want het schijnt heel bijzonder en afgelegen te zijn. Tip: regel het dus op tijd, zodat jij wél het Kel-Sul meer kunt bezoeken.

  • Tip 2: Zorg voor offline downloads

Hierboven noemde ik natuurlijk al de offline Google Translate downloads, maar ook de offline plattegronden voor Kirgizië zijn handig om te hebben, voordat je in Kirgizië bent. Zo weet je bijvoorbeeld vanaf het vliegveld de weg naar je accommodatie.

  • Tip 3: Neem een heel klein beetje cash mee voor de eerste dag

Bij ons deden de pinautomaten het niet op de eerste dag vanaf de grens, dus we hadden geen geld. Aangezien we toen ook nog geen internet hadden, moest ons hostel onze taxirit betalen. Geen probleem natuurlijk en fijn dat het kon, maar het is tóch fijn om deze stress niet te hebben door gewoon wat cash te wisselen op het vliegveld of bij de grens

  • Tip 4: Sla fruit in wanneer je fruit ziet

Ik kan niet zonder fruit als ik op reis ben. Helaas was het niet altijd even makkelijk om hieraan te komen (tenzij je enorme meloenen in je backpack mee wil nemen). Wij kochten dus altijd fruit zodra we het zagen, omdat het anders (in de afgelegen delen) zomaar kon zijn dat we het niet tegen zouden komen.

  • Tip 5: Ga altijd in gesprek met de Kirgiezen

Na weken in Afrika reizen, werd ik soms redelijk ‘gek’ van alle mensen die wat van me wilden (btw, ik snap natuurlijk hoe dat komt, maar na een tijdje is het niet meer leuk). In Kirgizië is het tegenovergestelde waar. Niemand wil wat van je, behalve een gesprek met een westerling. Wij zijn niemand tegengekomen met kwade bedoelingen en alle reizigers die we tegenkwamen die ook in Kirgizië geweest zijn, waren verliefd op het land en de mensen. Stel je dus open, ga het gesprek aan en je merkt vanzelf wat voor mooie dingen hieruit komen.

Reizen door Kirgizië

Dat ik Kirgizië fantastisch vind, is wel duidelijk geloof ik. Denk je: goh, wat lijkt dít me gaaf, maar al dat regelen is niets voor mij? Geen punt. Er zijn steeds meer reisorganisaties die georganiseerde privé-, single- of groepsreizen samenstellen, zodat jij van tevoren niet hoeft te stressen en toch alle highlights kunt zien zonder gedoe.

Ik snap echt wel dat dat je voorkeur heeft. Benieuwd naar georganiseerde reizen door Kirgizië? Bekijk en vergelijk hieronder dan eens de verschillende opties:

Voorbereiding voor jouw reis door Kirgizië

Alvast beginnen met de voorpret en toch graag zelf aan de slag? Bestel dan alvast jouw reisgids, boek alvast je favoriete hotels/hostels/appartementen (zeker in het hoogseizoen), check alvast wat huurauto’s en het allerleukste: zoek alvast naar gunstige vluchten, want hoe eerder, hoe beter (goedkoper dus).

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Laat dan een reactie achter op dit artikel, want ik help je ontzettend graag! Veel plezier met je reis of met de voorpret 😊

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram