Mountainbiken en bochtentechniek: 5 dingen waar je op moet letten

Bochten maken met de mountainbike: tips

Mountainbiken en bochtentechniek: als je de bochtentechniek goed onder controle hebt zal je veel meer plezier beleven aan het mountainbiken. Maar waar moet je nu op letten? Ben jij sinds kort begonnen met mountainbiken en heb je moeite met het nemen van bochten? Nu de wintermaanden eraan komen is er niets leuker om over te stappen van de wielrenfiets naar de mountainbike.

Tips als je gaat mountainbiken

De mountainbikeroutes in Nederland hebben verschillende terreinen en hierin kan ook de techniek verschillen die je nodig hebt voor deze routes. Als je voor het eerst op een mountainbike stapt, kunnen deze bochten beangstigend zijn. Maar als je na wat oefenen comfortabeler wordt in deze bochten, kun je hier juist ook snelheid uit halen. Voordat je begint met mountainbiken, lees dan zeker even deze tips door die gaan je helpen met het nemen van bochten.

Houding

Je houding is tijdens het mountainbiken erg belangrijk. Het zorgt er ook voor dat je comfortabeler een bocht in gaat. Als je pedalen op gelijke hoogte staan, zal je meer controle hebben over je fiets. Als je je benen strekt, maar niet over strekt en je heupen boven het zadel houdt, heb je een sterke houding.

mountainbiken en bochtentechniek

Scannen

Door goed het parcours te scannen en goed vooruit te kijken, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker en leuker. Scan tussen de vijf en tien meter vooruit en bepaal welke lijn je gaat rijden. Hierdoor kun je beter anticiperen op lastige passages en kun je ervoor zorgen dat je je snelheid behoudt. Door het scannen zorg je er ook voor dat je met de juiste versnelling een bocht in gaat. Hierdoor zorg je dat je snelheid behoudt en de bocht kunt gebruiken om soepeler door te kunnen trappen.

Druk

Door je pedalen aan de binnenzijde van de bocht hoger te houden, kun je druk uit oefenen op het andere pedaal. Hierdoor creëer je meer snelheid en zal je gemakkelijker door de bocht vliegen. Daarnaast is het belangrijk om druk te houden op je banden, dan glijden ze niet weg. Het aanschaffen van de juiste pedalen kan hierbij helpen. Onderzoek of je liever met klik pedalen rijdt of met losse platformpedalen. De juiste grip onder je schoen kan ook veel helpen.

Lijn kiezen

Ga je wat meer afdalen en kom je veel bochten tegen? Zet je zadel wat lager en zweef boven je achterwiel. Je geeft jezelf hierdoor meer ruimte op je fiets om de bocht te nemen. Neem je een bocht naar rechts, dan kun je met je heupen naar links hangen. Duw ze over je zadel tijdens het nemen van de bocht, hierdoor zorg je ook nog voor meer ruimte. Het kiezen van een goede lijn in de bocht zorgt ervoor dat je soepeler door de bocht gaat.

mountainbiken tips bochten

Remmen

Door tijdens het nemen van een bocht je handen op je rem te houden, heb je meer controle over de bocht. Houd je wijsvinger aan de remmen en je overige vingers aan het stuur. Zorg dat je met de juiste snelheid de bocht in gaat, daar profiteer je alleen maar van. Je kunt hierdoor gedoseerd remmen en je hebt je snelheid beter onder controle.

Rem niet teveel met je voorremmen, want dan loop je het risico om over je stuur te vliegen. Rem je teveel met je achterrem, heb je minder remkracht. Een goede balans tussen het gebruiken van je voor- en achterrem zorgt ervoor dat je vloeiend blijft fietsen. Door meer comfortabel te zijn met je remmen en te weten hoe krachtig ze zijn, zal je beter kunnen inschatten hoe hard je moet remmen.

Nog meer mountainbike tips?

Ben jij net begonnen met mountainbiken en zoek je nog meer tips naast het nemen van bochten? Wij deelden al eerder tips rond het schakelen tijdens het mountainbiken.

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

Fietskleding kopen: 8 mooie merken

Fietskleding kopen: 8 mooie merken

Wil jij een nieuwe set fietskleding kopen? Goede fietskleding is erg belangrijk. Belangrijk is dat de fietskleding functioneel is, maar als het er...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram