5 mountainbike tips die jou gaan helpen als beginner


Mountainbike tips die jou helpen!

Als Nederlander weten wij wel hoe we moeten fietsen. Maar mountainbiken is toch net wat anders. Deze mountainbike tips gaan jou zeker helpen als beginner. Een eerste keer mountainbiken moet wel een leuke ervaring zijn, want geloof me: zodra je om bent, ga je het liefste ieder weekend mountainbiken.

Mountainbike tip 1: Begin rustig

Leer in de eerste kilometers de fiets even kennen. Anticipeer op de variaties in het parcours door op tijd te schakelen. Dit zal je helpen om je momentum te behouden. Door het vasthouden van je snelheid – of zelfs versnellen – maakt het makkelijker om moeilijke delen van het parcours te overwinnen, omdat je fiets dan heeft wat hij het meest nodig heeft om vooruit te blijven gaan: momentum. Pas je snelheid aan voor lastige obstakels, zoals rotspartijen en bochten, en houd je snelheid dan vast als je erdoor heen rijdt. Het is misschien één van de meest voor de hand liggende mountainbike tips, maar wel een belangrijke!

Mountainbike tip 2: Remmen

Mountainbike-remmen zijn erg krachtig, waardoor je met slechts één of twee vingers je snelheid kunt verminderen. Als jij voor de eerste keer gaat mountainbiken en je merkt dat je toch te snel een bocht ingaat, blijf dan altijd van je voorrem af. Als je je voorwiel blokkeert, zal je voorband gaan glijden, waardoor je waarschijnlijk op de grond terecht komt. Om geleidelijk te vertragen, moet je beide remmen even krachtig induwen. Zorg dat je je remmen goed kent. Dit zorgt ervoor dat je beter kunt inschatten hoe krachtig je moet remmen.

Mountainbike tip 3: Klimmen en dalen

Als je op een steile helling omhoog rijdt, verplaatst je gewicht dan naar voren en leun naar voren om je zwaartepunt boven het achterwiel te houden en zo grip te houden. Als het pad naar beneden gaat, doe dan het tegenovergestelde en verplaats je gewicht achter het zadel tot boven het achterwiel om te voorkomen dat je over het stuurt vliegt. Zorg dat je comfortabel op je mountainbike zit. Dit zorgt ervoor dat je meer bewegingen aan durft en dat je soepeler rijdt. Eén van de belangrijkste mountainbike tips dus!

Mountainbike tips
Mountainbike tips

Mountainbike tip 4: Kijk waar je heen wil

Het is één van de mountainbike tips die het meest logisch klinkt, maar die ik zelf nog vaak tegen mezelf blijf herhalen als ik aan het afdalen ben. Als jij kijkt naar die boom die midden op het pad staat, zal er een grote kans zijn – zeker met een hoge snelheid – dat je deze boom raakt. Ook wel doelfixatie genoemd: je fiets gaat naar de plek waar je ogen op gericht zijn.

Houd je kin horizontaal, kijk naar voren en scan je vooruitzicht. Gebruik je zicht om kort voor je te kijken en wissel dit af met de afstand verder vooruit. Kijk naar voren en probeer zo ver mogelijk vooruit over de trail te kijken. Gebruik je perifere zicht (alles wat niet in je directe zicht ligt) om obstakels direct voor je te ontwijken.

Mountainbike tip 5: Geniet van je eerste keer mountainbiken

Probeer tijdens je eerste ritjes niet te grote afstanden af te leggen. Vaak slaat op een gegeven de vermoeidheid toe en dan duren die laatste kilometers ploeteren nog lang. Zoek een leuke route uit, probeer regelmatig te stoppen of te drinken onderweg. Zo geniet je langer van de mooie tocht. Spreek ook af met een vriend/vriendin om zo de leukste routes te ontdekken. Zo kun je samen proberen je techniek te verbeteren en langzaamaan langere afstanden gaan afleggen. Met deze technische mountainbike tips kom je al een heel eind!

Meer tips voor je eerste keer mountainbiken?

Heb jij wat gehad aan onze mountainbike tips, of wil jij graag meer technische tips over mountainbiken? Bekijk dan onze andere blogs over het kopen van een mountainbike of de leukste routes in Nederland & buitenland!

Ben jij helemaal geïnspireerd om te gaan mountainbiken? Voor 500 euro kun je al een mooie mountainbike hebben. Perfect voor beginners!

Wil je liever eerst wat meer lezen? Bekijk hier dan de leukste verhalen, de mooiste routes en de spannendste trails.


Meer blogs lezen?

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

Fietskleding kopen: 8 mooie merken

Fietskleding kopen: 8 mooie merken

Wil jij een nieuwe set fietskleding kopen? Goede fietskleding is erg belangrijk. Belangrijk is dat de fietskleding functioneel is, maar als het er...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram