Mountainbike kopen: 5 dingen waar je op moet letten

Ga jij voor het eerst een mountainbike kopen? Of ben jij gevorderd mountainbike en zoek je een upgrade? Bij het kopen van een mountainbike moet je over allerlei dingen nadenken. Wij sommen de vijf belangrijkste punten voor je op.

Budget

Als eerste is het belangrijk om te bepalen hoeveel je te besteden hebt voor je fiets. De prijzen van mountainbikes liggen tussen de 600-6000 euro, dus hier zit een enorm verschil in. Bedenk hoeveel je wilt uit geven en houd hierbij ook in gedachte hoe vaak en waarvoor je de fiets gaat gebruiken.

Fiets je voornamelijk in de winter, eens per week en vooral op vlak terrein in Nederland? Dan is een instapmodel ideaal voor je. Ga jij graag het ruiger terrein op, met meerdere klim- en daalmeters en zoek je graag het buitenland op? Dan kan ik zeker een uitgebreider model aanraden. Laat je ook zeker eens informeren bij een fietszaak en spreek erover met je fietsvrienden, zij hebben inmiddels genoeg ervaring. 

Type

Wanneer je een mountainbike gaat kopen is het bepalen van je budget ook belangrijk. Dit kan samen hangen met wat voor model jij wilt gaan kopen. Rijd jij voornamelijk op vlak terrein in Nederland eens per week? Dan zit je met een snelle hardtail mountainbike helemaal goed. Zoek jij graag het uitdagender terrein op, met afdalingen en klimmen? Dan zou ik zeker eens kijken naar full suspension mountainbikes. Waar deze een aantal jaar geleden alleen nog in het hoge prijssegment zaten, komen ook deze steeds meer in tevoorschijn in het lagere segment.

Wielmaat

Een aantal jaar geleden had je nog maar de keuze uit één 26 inch wiel. Tegenwoordig is de keuze een stuk ruimer. Omdat de 29 inch wielmaat in eerste instantie niet met populariteit werd ontvangen, is er nog een tussenmaat geïntroduceerd: 27,5 inch. Deze wielen gebruiken hetzelfde frame als mountainbikes met 26 inch wielen, maar hiermee zul je de voordelen ervaren van het smallere frame gecombineerd met de grotere wielen. Op het moment zijn alle negatieve veronderstellingen van de 29 inch wielmaat uit het beeld verdwenen. Met grotere wielen is het gemakkelijker om je snelheid vast te houden en kun je vloeiender over kleine obstakels heen.

Ten opzichte van een aantal jaar geleden zijn de 29 inch wielen erg ontwikkeld. De mountainbikes zijn lichter van gewicht geworden door het gebruik van vernieuwde technieken en materialen. De achterbrug is verkort en hierdoor zijn de fietsen een stuk wendbaarder. Daarnaast hebben de mountainbikes ook een kortere stuurpen gekregen. Weet jij niet wat je moet kiezen? Ga zeker eens langs bij een fietsspeciaalzaak om je te laten informeren. Zij kunnen je goed informeren over je wielmaat doordat ze alle informatie van je hebben.  

Versnellingsgroep

Een mountainbike kopen valt zoals je merkt samen met keuzes maken. De versnellingsgroep maakt ook vaak een groot deel uit van het verschil in budget. Het omvat het pakket van onderdelen die in verband staan met het schakelwerk en de aandrijving van een mountainbike. De fabrikanten van de versnellingsgroepen in het mountainbiken zijn Shimano of SRAM. Beide fabrikanten hebben een aantal groepen van verschillende kwaliteit- en budgetniveaus in hun assortiment. Deze niveaus worden aangegeven met een unieke naam, zoals Shimano Dura Ace of SRAM force.

Het kwaliteiten- en prijsverschil zit hem in de snelheid en betrouwbaarheid van het schakelen, de duurzaamheid en kwaliteit van de onderdelen, het totale gewicht en de afwerking van de onderdelen. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Laat je zeker eens informeren bij een expert.

Voorvork

De voorvork is één van de onderdelen van de mountainbike die ervoor zorgt dat jij soepeler over de obstakels gaat, zonder iedere boomstronk in je rug te voelen. De verschillen tussen een goedkopere en duurdere voorvork zit in de werking van de vering, de stijfheid van de vork, het gewicht, de duurzaamheid en hoeveel jij de vork kunt afstellen. Bij een duurdere vork zijn de eigenschappen beter omdat deze soepeler functioneert, lichter is en je hem meer naar persoonlijke voorkeuren kunt af stellen.

Wij zijn benieuwd: ben jij er over na aan het denken om een mountainbike te kopen? En welke route ga jij als eerste rijden?

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

Fietskleding kopen: 8 mooie merken

Fietskleding kopen: 8 mooie merken

Wil jij een nieuwe set fietskleding kopen? Goede fietskleding is erg belangrijk. Belangrijk is dat de fietskleding functioneel is, maar als het er...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram