MIPS Fietshelm: wat zijn de voordelen?

De voordelen van een MIPS fietshelm

Wat is nou het grote voordeel van een MIPS fietshelm? Veiligheid is belangrijk tijdens het fietsen en de technologie werkt hier ook steeds meer aan. Wij delen onze ervaring en de voordelen van het dragen van een MIPS fietshelm.

Waarom een MIPS fietshelm altijd belangrijk is

Met de snelheden die we maken op onze wielrenfiets of op onze mountainbike, is het belangrijk dat we een goede helm dragen. Ondanks dat een helm comfortabel moet zitten en een mooi kleurtje mag hebben, is het vooral belangrijk dat hij je beschermt. Tijdens een val zou een fietshelm de klap voor je op moeten vangen. De klap die anders op de schedel was gekomen, wordt door een goede fietshelm geabsorbeerd.

Een goede helm absorbeert dus een deel van je klap, maar ondanks alles krijgen je hersenen een flinke klap te verwerken. Het vermindert dus alleen de schade aan de buitenkant van je hoofd.

Een Zweeds team van hersenspecialisten begon in 1995 te onderzoeken hoe de fietshelm verbeterd kon worden. Het eerste prototype van de MIPS fietshelm werd in 2000 getest aan de Universiteit van Birmingham en uiteindelijk na jaren van wetenschappelijk onderzoek op de markt gebracht bij tal van merken van fiets helmen.

Multi-Directional Impact Protection System

MIPS staat voor Multi-Directional Impact Protection System, het multi-directional is wat MIPS bijzonder maakt. MIPS is een extra laag in je helm, die los zit van je fietshelm zelf. Een MIPS fietshelm werkt juist als je valt op het moment dat je in beweging bent, en als je valt ben je namelijk zeer waarschijnlijk in beweging. Deze laag kan licht meedraaien op het moment dat je fietshelm contact maakt met de grond.

Op het moment dat je valt, vangt de buitenlaag van de fietshelm de grote klap op. MIPS zorgt ervoor dat je hoofd een klein beetje mee kan bewegen in de fietshelm. Het kan tot ongeveer 10 tot 15 millimeter bewegen ten opzichte van de fietshelm. Dat klinkt minimaal, maar deze millimeters kunnen een groot verschil maken. Als jij gaat mountainbiken wil je natuurlijk wel goed beschermd zijn.

mips fietshelm

Prijsvriendelijker

De laatste jaren zijn de MIPS fietshelmen ook in prijzen wat vriendelijker geworden. Waar een aantal jaar geleden de MIPS helmen met een flinke meerwaarde werden aangeboden, zijn er nu meerdere merken die deze aanbieden voor een leuke prijs. Ik kan je zeker aanraden om eens langs een fietswinkel te gaan om verschillende merken en maten te proberen. Tegenwoordig koop je een MIPS helm vaak al vanaf €50. En wat is nu €50 als je hiermee een hersenschudding kunt voorkomen? Veiligheid boven alles natuurlijk.

Een nieuwe MIPS fietshelm kopen

Bij het kopen van een MIPS helm is het belangrijk om op de volgende dingen te letten.

  • De maat van een helm kan per merk erg verschillen en het is belangrijk dat je helm goed zit
  • Een goede helm moet de boven-, voor-, en zijkant van je hoofd en je slapen beschermen
  • Daarnaast moet de helm geen drukpunten achterlate
  • De MIPS fiesthelm moet goed ventileren, zodat je de warmte tijdens het fietsen goed kwijt kunt
  • Het dragen van je fietsbril moet makkelijk kunnen
  • Het zou je gehoor of zicht niet moeten verminderen
  • De bandjes moeten stevig vast zitten, zodat je hoofd goed beschermd wordt, maar het mag het hoofd ook niet afknellen
  • Het gewicht van de helm moet goed zijn. Hoe lichter de MIPS helm, hoe comfortabeler je helm tijdens het fietsen zit

Maar er is nog meer belangrijke informatie over de MIPS fietshelm. Zo zijn er natuurlijk verschillende soorten helmen beschikbaar voor verschillende soorten fietsen, zoals racefietsen, mountainbikes, e-bikes en stadsfietsen. Daarnaast is het belangrijk om je MIPS helm regelmatig te controleren en indien nodig te vervangen. Na een valpartij is het sowieso verstandig om de helm altijd te vervangen, ook als er geen zichtbare beschadigingen zijn. De klap is opgevangen door de helm, waardoor de bescherming een volgende keer sowieso minder is.

MIPS fietshelm VS een gewone fietshelm

Maar waarom is de MIPS fietshelm zo veel beter dan een gewone fietshelm? Het antwoord is simpel: het biedt meer bescherming voor je hoofd. Uit onderzoek is gebleken dat bijna de helft van alle hersenletsels ontstaat door rotatiekrachten tijdens een val. Door de toevoeging van het MIPS-systeem wordt dit risico verkleind en worden de hersenen beter beschermd.

Sinds een aantal maanden draag ik nu MIPS helm van het merk GIRO. Een kleine leuke bijkomstigheid is dat die ook nog eens in mijn favoriete kleur is. Tijdens het dragen merk je natuurlijk geen ongemakkelijk verschil tussen en MIPS helm of een gewone helm dus ik vind de investering zeker waard. Nu kan ik met een comfortabeler gevoel extra snelheid gaan maken.

Ben jij een fanatiek mountainbiker? Lees meer over onze favoriete routes in Nederland!
mips fietshelm
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

Fietskleding kopen: 8 mooie merken

Fietskleding kopen: 8 mooie merken

Wil jij een nieuwe set fietskleding kopen? Goede fietskleding is erg belangrijk. Belangrijk is dat de fietskleding functioneel is, maar als het er...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram