MIPS Fietshelm: wat zijn de voordelen?

Wat is nou het grote voordeel van een MIPS fietshelm? Veiligheid is belangrijk tijdens het fietsen en de technologie werkt hier ook steeds meer aan. Wij delen onze ervaring en de voordelen van het dragen van een MIPS fietshelm.

Met de snelheden die we maken op onze wielrenfiets of op onze mountainbike, is het belangrijk dat we een goede helm dragen. Ondanks dat een helm comfortabel moet zitten en een mooi kleurtje mag hebben, is het vooral belangrijk dat hij je beschermt. Tijdens een val, zou een goede fietshelm de klap voor je op moeten vangen. De klap die anders op de schedel was gekomen, wordt door een goede fietshelm geabsorbeerd.

Een goede helm absorbeert dus een deel van je klap, maar ondanks alles krijgen je hersenen een flinke klap te verwerken. Het vermindert dus alleen de schade aan de buitenkant van je hoofd.

Een Zweeds team van hersenspecialisten begon in 1995 te onderzoeken hoe de fietshelm verbeterd kon worden. Het eerste prototype van MIPS werd in 2000 getest aan de Universiteit van Birmingham en uiteindelijk na jaren van wetenschappelijk onderzoek op de markt gebracht bij tal van merken van fiets helmen.

Multi-Directional Impact Protection System

MIPS staat voor Multi-Directional Impact Protection System, het multi-directional is wat MIPS bijzonder maakt. MIPS is een extra laag in je helm, die los zit van je fietshelm zelf. Een MIPS helm werkt juist als je valt op het moment dat je in beweging bent, en als je valt ben je namelijk zeer waarschijnlijk in beweging. Deze laag kan licht meedraaien op het moment dat je fietshelm contact maakt met de grond.

Op het moment dat je valt, vangt de buitenlaag van de fietshelm de grote klap op. MIPS zorgt ervoor dat je hoofd een klein beetje mee kan bewegen in de fietshelm. Het kan tot ongeveer 10 tot 15 millimeter bewegen ten opzichte van de fietshelm. Dat klinkt minimaal, maar deze millimeters kunnen een groot verschil maken. Als jij gaat mountainbiken wil je natuurlijk wel goed beschermd zijn.

mips fietshelm

Prijsvriendelijker

De laatste jaren zijn de MIPS helmen ook in prijzen wat vriendelijker geworden. Waar een aantal jaar geleden de helmen met een flinke meerwaarde werden aangeboden, zijn er nu meerdere merken die deze aanbieden voor een leuke prijs. Ik kan je zeker aanraden om eens langs een fietswinkel te gaan om verschillende merken en maten te proberen.

Een nieuwe MIPS fietshelm kopen

Als ik een nieuwe helm koop, let ik altijd op de volgende dingen. De maat van een helm kan per merk erg verschillen en het is belangrijk dat je helm goed zit. Een goede helm moet de boven-, voor-, en zijkant van je hoofd en je slapen beschermen. Daarnaast moet de helm geen drukpunten achterlaten en het moet goed ventileren. Je moet gemakkelijk je fietsbril kunnen dragen en het zou je gehoor of zicht niet moeten verminderen. De bandjes moeten stevig vast zitten, maar niet het hoofd afknellen.

MIPS fietshelm VS een gewone fietshelm

Sinds een aantal maanden draag ik nu MIPS helm van het merk GIRO. Een kleine leuke bijkomstigheid is dat die ook nog eens in mijn favoriete kleur is. Tijdens het dragen merk je natuurlijk geen ongemakkelijk verschil tussen en MIPS helm of een gewone helm dus ik vind de investering zeker waard. Nu kan ik met een comfortabeler gevoel extra snelheid gaan maken.

Heb jij goed gekeken naar hoe je fietshelm eruit ziet en of deze nog helemaal veilig is? Wij raden het zeker aan om als je fanatiek fietser bent eens in de zoveel tijd een nieuwe helm aan te schaffen.

Ben jij een fanatiek mountainbiker? Lees meer over onze favoriete routes in Nederland!

mips fietshelm
Follow by Email
Facebook
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

Fietskleding kopen: 8 mooie merken

Fietskleding kopen: 8 mooie merken

Wil jij een nieuwe set fietskleding kopen? Goede fietskleding is erg belangrijk. Belangrijk is dat de fietskleding functioneel is, maar als het er...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.