Waarom is gravelfietsen fantastisch

Waarom is gravelfietsen fantastisch? Fietsen is de afgelopen jaar immens populair geworden in Nederland. Zo waren we al fanatieke fietser maar stapt menig mens steeds vaker op de racefiets of de mountainbike. Twijfel je nog tussen deze twee? Neem dan eens een kijkje bij een gravelfiets. Ik neem je mee waarom fietsen op een gravelfiets zo fantastisch is en wat nu de voordelen zijn.

Ben jij een twijfelaar tussen een racefiets en een mountainbike? Dan is de gravelfiets wellicht een tussenoplossing. Een gravelfiets heeft als voornaamste doel om avonturen te beleven, op onverharde en verharde wegen. Lange ritten en vele kilometers is iets waar de gravelfietsen voor gemaakt zijn. Klinkt dit als muziek in de oren voor jou? Lees dan zeker even verder..

Meer comfort

Een gravelfiets heeft een compleet andere geometrie dan een racefiets of een cyclocross. De nadruk bij een gravelfiets ligt voornamelijk op een ontspannen en stabiele houding waarin jij het heel lang vol kunt houden. Het frame is over het algemeen wat langer, dus minder wendbaar, maar wel heel comfortabel en stabiel.

Het gaat niet zozeer om kracht, maar wel om uithouding en een comfortabele zithouding helpt hier goed bij. In vergelijking met een racefiets of cyclocross, heeft een gravelfiets meer stabiliteit vanwege de langere wielbasis. Die ontspannen houding is zeker iets waar ik duidelijk een verschil merk in vergelijking met de racefiets.

Bredere banden

Om nog meer comfort aan een gravelfiets te geven, zijn er bredere banden gemonteerd. Je snelheid zal wat lager komen te liggen dan op een racefiets, omdat de rolweerstand hoger wordt. Maar hiervoor krijgt je wat comfort terug. De breedte van de banden op een gravelfiets zijn ook af te wisselen, hierdoor kun je het dus gemakkelijk naar je eigen voorkeuren aanpassen.

Ben jij dus bang voor de onstabiliteit van een racefiets door de dunnere bandjes? Dan is een gravelfiets dus zeker een aanrader.

Betrouwbare remprestaties & schakelen

Bij de gravelfietsen zie je nog enkel schrijfremmen. Dit zorgt voor betrouwbare remprestaties en een optimaal remcomfort. Door te kiezen voor hydraulische schijfremmen zal je een aangenaam verschil merken in remkracht en remcomfort. Het schakelbereik bij een gravelfiets heeft een groot bereik. Doordat de gravelfiets voor zo’n divers terrein is gemaakt is het schakelbereik hier ook voor gemaakt. Voor mij alleen maar nog meer voordelen van de gravelfiets.

gravelfietsen fantastisch

Intensiteit

Door de verschillende terreinen waar je op rijd met je gravelfiets heb je een grote afwisseling van trainingsvormen. Dat geploeter door het mul zand zet je hard aan het werk, maar daardoor zullen die vlakke stukken op het asfalt een stuk gemakkelijker aan voelen.

Buiten de gebaande paden

Wat trekt mij zo in een gravelfiets en is voor mij een van de grootste voordelen? Je kunt buiten de gebaande paden fietsen. Vaak zat ik op mijn racefiets en zag ik een leuk heide stuk waar ik graag door willen crossen. Zo kom je zelfs in je eigen omgeving op plekken waar je niet vaak komt. Het afwisselende vind ik daar bij ook leuk.

Heb ik zin in een relaxte namiddag fietsen in de bossen, dan pak ik enkel grind paden. Of heb ik zin om wat meer gas te geven, dan focus ik me voornamelijk op de asfalt wegen. En heb je geen zin meer om het eind? Dan snijd je zo een stuk af door het bos op weg naar huis 😉

Het hele jaar door

Die racefiets is naar mijn mening enkel leuk in de zomer, tijdens die lange zomer avonden. Op de mountainbike stap ik wel het hele jaar door, maar geniet ik beduidend meer van in de winter. Ploeteren door de plassen en genieten in de frisse ochtendzon. Maar toch heb je af en toe zin in iets anders.

Daarom ben ik zo fan van de gravelfiets en de flexibiliteit is daarvan zeker een voordeel. Ik kan vaak niet kiezen en gedurende een rit veranderd mijn doel nog wel eens. Die flexibiliteit van een gravelfiets vind ik daarom zo leuk!

Vind jij fietsen op een gravelfiets ook zo fantastisch?

Lijkt het jou ook zo fantastisch om te starten met gravelfietsen en ben je op zoek naar gravelroutes bij jou in de buurt? Kijk dan zeker eens op de website van Gravelrides. Of wellicht denk je aan een gravel fiets vakantie? Wij denken dat er alleen maar voordelen aan een fietsvakantie zitten.

Wil jij jezelf oriënteren op het kopen van een gravelfiets?

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

Fietskleding kopen: 8 mooie merken

Fietskleding kopen: 8 mooie merken

Wil jij een nieuwe set fietskleding kopen? Goede fietskleding is erg belangrijk. Belangrijk is dat de fietskleding functioneel is, maar als het er...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram