Ontsnappen aan de ratrace? Digital nomad lifestyle iets voor jou? Check deze boeken

Boekentips – Ontsnappen aan de ratrace

Ontsnappen aan de ratrace: begin er maar eens aan. Iedereen die mij goed kent weet ik dat pertinent tegen 40 uur op kantoor zitten ben. Ik vind oprecht dat het nergens op slaat. Niemand is 40 uur per week effectief bezig en ‘we doen het nu eenmaal omdat het zo hoort’. Waarom!? Je leven is toch veel te leuk om 40 uur te werken?

Zit jij gevangen in de ratrace?

Ik probeer me altijd een beetje op de oppervlakte te houden bij vrienden als het gaat over dit onderwerp, want niet iedereen is het met me eens. Hier hoef ik me natuurlijk niet in te houden. Ik bedoel, het is toch mijn blog? 😉 En aangezien jij dit artikel leest, ben je het waarschijnlijk met me eens. 

Als je in loondienst hebt gewerkt, ken je het vast: een dag dat je eigenlijk niet zoveel meer te doen hebt, maar tóch op je werkplek blijft, omdat het nog geen half 6 is. Tja….. Dan zit je gevangen in de ratrace denk ik.

Wat is de ratrace?

Ik citeer wikipedia: ‘Een ratrace is een abstract begrip dat aangeeft dat iemand of iets bezig is met een reeks eindeloze of nutteloze handelingen die geen uitzicht bieden op resultaat. Het roept een beeld op van de vergeefse pogingen van een rat die probeert te ontsnappen terwijl deze schijnbaar doelloos in een tredmolen loopt.’

Je leeft dus een leven dat je eigenlijk niet wil leven. Je bent niet tevreden met de huidige situatie, maar weet niet hoe je eraan moet ontsnappen. Misschien herken je het, misschien vind je het overdreven klinken, maar het kán zo voelen. Zo beknellend dat je gewoon je baan opzegt, zonder dat je ook maar iets van ander inkomen hebt. Been there, done that.

Je voelt dus dat er meer in je leven zit. Dat je meer vrijheid wil. Dat je meer leuke dingen wil doen. Dat je niet ***** 40 uur op een kantoor moet zitten omdat ‘iedereen om je heen dit ook doet’. Gelukkig is ontsnappen uit de ratrace mogelijk. En als ik het kan, dan kan jij het ook!

Ontsnappen aan de ratrace
Locatie onafhankelijk werken, waar en wanneer ik maar wil

Waarom wil jij ontsnappen aan de ratrace?

Omdat ik me meer en meer realiseer dat ik de kracht heb gehad om uit de ratrace te stappen, voel ik ook meer dankbaarheid. Dankbaar voor mezelf, dat ik het aandurfde. Maar ook dankbaar omdat ik nu een leven leid, zoals ik dat wil. I am a very happy girl.

Juist om deze reden vond ik het leuk om een artikel te schrijven over boeken die ik enorm inspirerend, leuk en geniaal vind, als het gaat om een andere lifestyle. Boeken die me geïnspireerd hebben. Boeken waarvan ik eerst dacht: waarom lees ik dit?! Waarvan ik nu denk: jeetje ja, sommige puzzelstukjes vielen toch nog niet, maar zijn nu (gelukkig) al lang op hun plek gevallen.

Onderneem actie

Als je wil ontsnappen aan de ratrace en stiekem weet dat er andere manieren zijn die naar Rome leiden, maak dan eens een begin aan één van onderstaande boeken. Want het is een feit: 40 uur werken hóéft niet. Je doet het zelf. 

Je hoeft ook niet per se een digital nomad te zijn om deze boeken leuk te vinden, want de meeste boeken gaan over het ontsnappen aan de ratrace. Die vre-se-lijk-e ratrace. Wat ben ík blij dat ik er niet meer aan mee doe. Ik bepaal zelf wat ik doe, voor wie ik werk en wat mijn prijzen zijn. En I LOVE IT. 

Sommige boeken gaan wél over het digital nomad leven en het werken in het buitenland. De boodschap is overigens hetzelfde: volg je hart. Als je voelt dat je niet gemaakt bent om op 1 plek te blijven: doe het dan niet. Er zijn zóveel andere manieren om te werken, om te leven en om je leven in te richten. Doe wat goed volgt en volg je gevoel. En ja, dat kan spannend zijn, of oncomfortabel, maar het is het waard.

Dus hier mijn lijst van boeken – die ik allemaal zelf heb gelezen – ter inspiratie. Dit lijstje staat in willekeurige volgorde. 

Boekentips

Work hard, travel harder

Work hard, travel harder’ is leuk om te lezen als je aan het begin van je digital nomad reis staat. Veel praktische tips, maar ook de realistische kant wordt belicht. Ook lees je inspirerende interviews van andere digital nomads. Het boek is geschreven door Suzanne van Duijn, een parttime digital nomad zoals ze zichzelf zo mooi noemt.

Van dezelfde schrijfster heb ik ook ‘De route naar 100.000 per jaar’ gelezen. Dit boek is net uit en heb ik besteld vanwege een cursus die daarbij hoorde. Helaas raad ik dit boek niet aan. Het gaat puur om meer en meer geld verdienen, ongeacht de manier waarop. Althans, zo komt het op mij over. ‘Je moet online cursussen maken en daar zoveel duizend euro voor vragen’. Daar pas ik voor.

Ontsnappen aan de ratrace
Ontsnappen aan de ratrace met Work hard, travel harder

Miljonair met een gewone baan

Miljonair met een gewone baan‘ gaat niet per se over dat miljoen moeten halen. Dat is natuurlijk maar een bedrag. Het geeft je wel een inkijkje over het anders financieel inrichten van je leven en financieel vrij zijn. De schrijver, Oeds-Jan Postma is ervan overtuigd dat je met je leven beter inrichten en slim beleggen een heel ander plaatje kunt creëren dan je eerst misschien door had. En daar ben ik het ook roerend mee eens.

The 4-hour workweek

Geniaal boek. The 4-hour workweek gaat (ongeveer) over wat ik vind van 40 uur werken. Oftewel: onzin. Vergeet het kei hard en veel werken, maar leef je mooiste leven. Geniet van de dingen die je wil doen. Vink je bucketlist af. Dit boek legt uit hoe je dit leven creëert, zonder die 40 uur durende week. Het is een vernieuwde kijk op werk, I promise.

Uiteraard is dit boek ook in het Nederlands te lezen.

Rich dad, poor dad

Rick dad, poor dad was voor mij oprecht een openbaring. Als je deze nog niet gelezen hebt, zeg ik: direct bestellen. Ik las dit boek tijdens onze vakantie in de Dolomieten en ik weet nog goed dat ik honderduit praatte over dit boek. Fantastisch vond ik. Heb enorme inzichten gekregen en realiseerde me meer en meer dat je in loondienst eigenlijk gewoon een soort slaaf bent van andere mensen. Het ontsnappen aan de ratrace wordt meerdere malen herhaald in dit boek.

Daarnaast geeft de schrijver aan dat je niet welvarend hoeft te zijn om welvarend te worden, zo lang je je leven maar slim inricht en goed aanpakt en geld voor je láát werken. Mensen, het is niet zo moeilijk. Lees dit boek en kom dan eens bij me terug met je inzichten.

Krijg spontaan weer zin om dit boek te lezen.

Koop je rijk

Ben je geïnteresseerd in vastgoed? Dan legt dit boek ‘Koop je rijk‘ álles uit wat je moet weten. Maar echt alles. Praktische voorbeelden, rekentabellen, moeilijke termen versimpeld uitgelegd: echt een goed boek. Volgens mij had ik het binnen twee dagen uit. Myrthe de Groot neemt je stap voor stap mee in het proces van beleggen in vastgoed.

Think & grow rich

Volgens velen mag ‘Think & grow rich‘ ook niet ontbreken. Hoewel ik het een vrij taai boek vond, sluit ik me daarbij aan en mag het niet ontbreken in deze boekenlijst. Het boek is al jaren oud en blijft een aanrader. Het een klassieker op het gebied van succes en persoonlijke ontwikkeling. Volgens Napoleon Hill zijn alle wijsheden tijdloos en zijn de regels universeel. Geïnspireerd raken en ook met mindset aan de slag? Dan zou ik zeggen: aanschaffen die hap.

The future CEO is female

Eerder schreef ik een artikel over het fan-tas-ti-sche programma van Rowena Rousseau. Zij is online onderneemster en richt zich op vrouwen die financieel onafhankelijk willen worden. Zij weet letterlijk alles van online ondernemen, opschalen, passief inkomen en alles wat daarbij komt kijken. Dit leert ze andere vrouwen ook met haar Become Financially Free membership. Dit is zó uitgebreid en kost maar tussen de €15 en €35 per maand. In het artikel vind je nog een kortingscode van 20%, mocht je ook geïnteresseerd zijn. Rowena heeft ook een boek geschreven. In dit boek, the Future CEO is Female, lees je dus ook van alles terug over online ondernemen, een business opzetten, een stappenplan naar een écht goed werkend bedrijf inclusief strategie. De moeite waard dus.

Ontsnappen aan de ratrace
Tja, wat wil een mens nog meer?

Locatie onafhankelijk werken

Ontsnappen aan de ratrace betekent natuurlijk niet dat jij in het buitenland moet wonen of werken. Voor mij als tekstschrijver is het wél ideaal dat ik dit wel kan. Op het moment van publiceren van dit artikel, zit ik namelijk lekker in Oostenrijk. Zolang ik een laptop mee heb en een goede internetverbinding heb, kan ik overal ter wereld werken. Fan-tas-tisch.

En ik begrijp je hè, die stap zetten is niet makkelijk. Die gaat niet over 1 dag ijs. Om je verder te inspireren, licht ik hieronder enkele artikelen uit, zodat je meer informatie krijgt over alles wat maar met locatie onafhankelijk werken te maken heeft.

Zoals je leest, hóéf je niet het wiel zelf uit te vinden. Alles is te leren. Ik had 4 jaar geleden ook geen idee dat ik nu een succesvolle tekstschrijver zou zijn.

Wat wordt jouw volgende stap?

Welke boeken raad jij aan?

Wil jij ook ontsnappen aan de ratrace? Ben je al ontsnapt of vind je dat ik overdrijf? Ik ben benieuwd naar jouw mening over dit onderwerp. En mis ik nog belangrijke boeken of ken jij boeken die ik nog MOET lezen? Let me know!


Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram