Wandelen in Albanië? Minimale inspanning & maximale uitzichten bij Lake Bovilla op Gamti Mountain

Wil je gaan wandelen in Albanië? Ga dan naar Lake Bovilla (of het meer van Bovilla). Dit is een highlight die je niet mag missen als je door Albanië reist en als je wil wandelen. Voor de beste uitzichten wandel je omhoog naar Gamti mountain (Maja e Gamtitit). Op amper 20 kilometer van Tirana vind je een mooi uitzichtpunt vanaf de Gamti Mountain waar je over het gehele meer uitkijkt.

En het mooie is: deze ‘hike’ is voor iedereen goed te doen. Wandelen in Albanië, en dan Lake Bovilla, is dus een mooie start, of afsluiter van je vakantie in Albanië. Voor ons was dit de start. Na Albanië, zijn we door gereden naar Montenegro. En hiken in Montenegro is fantastisch! Maar eerst Lake Bovilla.

Startpunt als je gaat wandelen in Albanië, bij Lake Bovilla

Vanaf Tirana is het maar 20 kilometer naar het restaurant Bovilla, waar de wandeling begint naar de Gamti mountain. Let wel op, want 20 kilometer betekent niet dat je het startpunt binnen no time bereikt hebt. De weg is namelijk ontzettend slecht, denk aan gaten, geen asfalt en smalle stukken. Wij hebben ons verbaasd hoe ‘normale auto’s’ de weg over gingen. Het ís dus mogelijk, maar wij hadden het geluk dat we een 4×4 (van the lada guys) huurden. Qua weg was het dus geen probleem, maar alsnog moesten we rustig en voorzichtig naar boven. Reken op een uur rijden.

Voordat je bij het restaurant arriveert, ga je eerst nog een gravel slingerweg op, met zo’n 20 haarspeldbochten. Geen pretje met tegenliggers, maar op doordeweekse dagen is het lekker rustig. Buiten het hoogseizoen dan, want dan kan het druk zijn.

Je kunt je auto bij het restaurant of ergens op de lager gelegen veldjes parkeren. Bij het restaurant betaal je €1,- entree voor de trap. Vanaf hier kun je maar één kant op voor het uitzichtpunt. Klaar om te wandelen? Lake Bovilla it is!

Wandelen in Albanië Lake Bovilla
Dit is het Bovilla restaurant. Hier startten we de wandeling.

De trap omhoog naar Gamti mountain

De titel van dit artikel is minimale inspanning met maximale uitzichten. En dat is niet voor niets. Je loopt in ongeveer 15 minuutjes naar de trap. De trap is nog geen 5 minuten stappen en dan sta je al boven op de Gamti mountain. Easy peasy dus. Eenmaal bovenaan heb je wel fantastische uitzichten. Wandelen in Albanië is dus echt niet alleen voor ‘echte’ hikers’! Lake Bovilla is dus zeker de moeite!

Uitzicht

Bovenop de Gamti mountain is een stalen plateau gemaakt voor een view, maar het beste uitzicht (en fotopunt & lunchstop) ligt wat verderop. Vanaf het plateau zie het rotsblok al liggen (zie foto hieronder). Hier kun je nog opklimmen, zodat je uiteindelijk bovenop de beste plek bemachtigt. Lunchpakketje uit de rugzak en lunchen maar 😉

Je kijkt uit over het heldere groen, blauwe meer, dat helemaal omringd wordt door bergen. Dit meer, 4.6 km2 groot, voorziet de inwoners van Tirana van drinkwater, vandaar dat je er niet in mag zwemmen. Jammer, want het nodigt ontzettend uit om een duik te nemen. Leuk feitje: het meer is een stuwmeer en het waterlevel stijgt/daalt ieder seizoen met ongeveer 10 meter. In de winter staat het waterlevel dus op zijn hoogst. Dorstige Albanezen…

De route terug

Lekker geluncht (en wind gepakt) op het rotsblok? Dan vervolg je gewoon precies dezelfde route terug. Binnen een kwartier sta je weer beneden bij het restaurant. Helaas moet je dus ook diezelfde slechte weg naar beneden met de auto.

Deze wandeling was dus een prima warming-up voor de hikes die nog volgden. Na Albanië zijn we namelijk door gereden naar het bergachtige Montenegro, waar je ook fantastisch kunt hiken in het Durmitor National Park & het Prokletije National park.

Bovilla meer hike Albanie
Hier zie je Lake Bovilla aan de linkerkand

Wild kamperen in Albanië, Lake Bovilla

Is wild kamperen in Albanië toegestaan? JA! Heb je dus een jeep met tentuitrusting, een bus met 4×4 aandrijving of durf je het aan met je ‘gewone’ bus? Dan heb je de meest fantastische uitzichten als je je bus neerzet op één van de veldjes, grenzend aan de slingerweg. Rijd gewoon naar boven richting het restaurant, zet je tent op of je bus neer aaaaand enjoy!.

Wij hebben dit hier helaas niet gedaan (wel bij de Osum canyon, ook heel tof!), omdat we er in september waren. Het is dan rond 19.00 uur al donker en we waren daar al rond half 4. In de omgeving kun je verder ook niets doen en er zijn geen supermarkten natuurlijk, dus het voelde een beetje nutteloos. En nee, stilzitten is een woord dat ik niet ken.

Toch is het zéker aan te raden om te wild kamperen in Albanië, en ook zeker bij Lake Bovilla, maar houd dus rekening met de tijd, het seizoen en de zonsondergang. Wandelen in Albanië kan natuurlijk wel altijd.

Lake Bovilla hike hiken wandelen Albanie
Hier zie je de slingerweg waar je eerst overheen moet. En als je heel goed kijkt, zie je ook een camper staan. Hier kun je dus wildkamperen in Albanië. Prima plek bij Lake Bovilla dus!

Samenvatting van de Lake Bovilla hike naar de Gamti mountain

  • Startpunt: vanuit Tirana vertrek je naar het noorden, pin ‘restaurant Bovilla’. Vanaf daar kun je je wandeling naar de top starten
  • Duur: 20 minuten
  • Lengte: nog geen kilometer
  • Entree: 1 euro als je de trappen omhoog wil, te betalen in het restaurant. Wildkamperen in Albanië is natuurlijk gratis, dus ook bij Lake Bovilla.
  • Accommodatie: overnachten rondom Lake Bovilla? Dat kan op deze fantastische locatie (9.9 op booking!) voor nog geen €36,- per nacht voor 2 personen.

Ga je wandelen in Albanië? Ga dus naar Lake Bovilla! En benieuwd naar onze gehele route door de Balkan? Check this outttt. Op zoek naar nog meer inspiratie om te wandelen in Albanië? Denk ook aan de Theth naar Valbano (of andersom) wandeling.

lake bovilla wandelen in albanie
Spot the little me met het uitzicht op Lake Bovilla

Goed voorbereid naar Albanië

Wandelvakantie in Albanië

Wil jij ook op wandelvakantie in Albanië? Bekijk bij SNP de mooiste wandelvakanties, zodat je helemaal niets meer zelf hoeft te regelen. Ideaal!

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram