Wandelschoenen kopen: welk model past bij mij en waar moet ik op letten?

Wil jij ook nieuwe wandelschoenen kopen? Goede wandelschoenen maken het verschil bij wandelen. Geloof me, na een lange dag wandelen is er niets lekkerder als die schoenen uit te trekken en je voeten in dat koude bergwater te dompelen. Maar een goede bergschoen zorgt er zeker wel voor dat je nóg meer kunt genieten van de prachtige wandeltocht.

Welk model wandelschoen past bij mij?

Denk jij erover om binnenkort wandelschoenen te kopen? Wandelschoenen zijn onderverdeeld in vier categorieën: van een hele soepele schoen voor lichte wandelingen tot een stijve schoen voor het ruigere klimwerk. Het belangrijkste is dat je een model kiest voor het geen waarvoor je deze het meest gaat gebruiken.

Categorie A:

Een lage, soepele wandelschoenen voor lichte wandeling of dagelijks gebruik. De schoenen worden gekenmerkt door een afgeronde zool en hebben meer demping. De wandelschoenen zijn sportief opgezet.

Categorie B:

Een halfhoge tot hoge wandelschoen voor wandelen in de Ardennen of de Alpen, of voor korte trektochten. De wandelschoenen hebben volledige enkelsteun voor de ruigere paden of het hooggebergte.

Categorie C:

Hoge bergschoenen voor de zwaardere trektochten, en zeer geschikt voor het lopen met een zware backpack. Ideaal voor de meerdaagse-tochten of als je een vakantie plant met meerdere dag wandelen.

Categorie D:

Hoge, zeer stijve klimschoenen. Geschikt om stijgijzers aan vast te maken. Niet erg soepel dus niet aan te raden voor wandelingen op vlak gebied. Erg geschikt om over rotsen, keien en ijsvelden te lopen.

Kun je echt niet kiezen? Er bestaan ook modellen die tussen twee categorieën in zitten. Vind jij het lastig om wandelschoenen te kopen? Laat je zeker informeren bij een speciaal zaak en pas een aantal schoenen aan.

wandelschoenen-kopen

Gore-Tex of leren wandelschoenen kopen?

Waterbestendigheid en ademend vermogen zijn een absoluut vereiste voor een technische wandelschoen die voornamelijk wordt gebruikt op alpine terrein en bij weer en wind. Gore-Tex is een water- en dus winddicht materiaal. Het materiaal heeft hele kleine poriën waardoor water niet naar binnen maar waterdamp, zweet, wel naar buiten kan. Gore Tex schoenen kun je herkennen aan het label. Er zijn nog andere soorten waterdicht materiaal, maar door velen wordt beweerd dat Gore-Tex het best ademend is. Vraag jezelf wel af of je het daadwerkelijk nodig hebt. Want een goede niet-waterdichte schoen ademt altijd nog beter.

Ook in het binnenwerk van een wandelschoen is er een keuze. Je kunt kiezen uit een lederen binnenwerk of een Gore-Tex binnenwerk. Leer is een natuurproduct, Gore-Tex een synthetisch membraan dat transpiratievocht naar buiten laat gaan, maar geen regenwater toestaat naar binnen.

Waar moet ik rekening mee houden bij het kopen van wandelschoenen?

Wandelschoenen ga je niet in vijf minuten kopen. Gun jezelf de tijd met het zoeken naar de juiste schoen. Ga vooral niet vlak naar je vakantie pas naar de winkel, want een schoen heeft enige inloop- en wentijd nodig. Een soepele wandelschoen heeft nauwelijks inlooptijd nodig maar een stuggere, stijvere schoen moet intensiever ingelopen worden.

Een pasvorm van een schoen is boven alles doorslaggevend. Een schoen mag niet knellen bij de tenen en zeker ook niet schuiven bij de hakken. Een goede outdoorwinkel zal een hellingbaan hebben, gebruik deze zeker tijdens het passen. Hiermee kun je testen of je voeten niet schuiven.  

Tijdens het passen is het belangrijke dat je goede sokken aan hebt die je ook tijdens het wandelen zou dragen. Zorg ervoor dat je schoenen nooit te klein zijn. Je voeten zwellen tijdens het wandelen op. Daarnaast moeten je voeten niet kunnen schuiven in je schoen. Alles om blaren te voorkomen.

Informeer ook zeker eens bij vrienden voordat je wandelschoenen gaat kopen. Wellicht hebben zij goede ervaringen of goede tips.

Krijg jij na het lezen van dit artikel nog meer zin in een wandelvakantie? Wij bespraken al eerder wat die voordelen van een wandelvakantie zijn.

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram