Tips voor een huttentocht voor beginners: waar moet je op letten

Een huttentocht voor beginners: een artikel vol met tips

Een huttentocht voor beginners! Je bent je aan het oriënteren op een huttentocht, dus tips voor een huttentocht kun je vast gebruiken. Je hoort steeds vaker om je heen dat mensen op huttentocht gaan en je wordt steeds nieuwsgieriger. Maar je hebt nog wel aantal vragen: wat is een huttentocht nu eigenlijk, waar moet je opletten en wat voor soorten huttentochten bestaan er? En wat heb je nodig als je voor de eerste keer besluit om een huttentocht te doen? In dit artikel geef ik antwoord op al jouw vragen en krijg je de beste tips voor een huttentocht, zodat jij goed voorbereid op reis kunt. 

Wat is een huttentocht?

De naam zegt het eigenlijk al: je wandelt iedere dag van hut naar hut in een groot berggebied. Je bevindt je dus iedere dag in de bergen en de natuur en ziet op deze manier véél meer dan dat je een eendaagse hike doet. Je komt veel hoger en bent veel verder van de dorpen af, en komt op plekken waar je met een eendaagse hike dus ook niet kunt komen. Als je bij je hut bent aangekomen, slaap je dus in een hut. De volgende ochtend vertrek je ook weer vanuit je hut om aan de volgende dag te beginnen. 

Tips huttentocht

Wat voor soorten huttentochten bestaan er?

Deze vraag is essentieel om te weten, zodat je hierna kunt bedenken wat voor soort huttentocht je wil doen. Je kunt namelijk zelf een huttentocht uitstippelen, maar je kunt ook een tour boeken. Wat is het verschil?

Zelf een huttentocht uitstippelen

Eerder heb ik een blog geschreven over onze huttentocht in de Dolomieten. Dit was een zelf uitgestippelde huttentocht door ons. Dit betekent dat je van tevoren uitzoekt waar je naar toe wil, een kaart regelt, de hutten en plekken omcirkelt waar je naartoe wil en hierbij een logische tocht bedenkt om af te leggen. Als je het gebied nog niet goed kent, kan dit wat lastiger zijn, omdat je dan nog niet weet waar je naartoe wil. Als je gebruik wil maken van onze route van hut tot hut, lees dan onze ervaring, want we hebben van punt tot punt uitgestippeld hoe je kunt lopen.

Hoe hebben wij dit dan gedaan?

Van tevoren hebben we ons goed ingelezen over het gebied, en de websites van de hutten bekeken, zodat we een beter beeld kregen van de regio. Op basis van het gebied, de uitdaging en de hutten zelf hebben we zo een route uitgestippeld. Je kunt van tevoren op de website van de hut kijken om te zien of je er ontbijt en/of diner bij kunt boeken. Dit is zeker aan te raden, zodat je hier niet meer naar om hoeft te kijken. Zo boekten wij voor onze huttentocht in de Dolomieten meestal een ontbijt en diner bij de overnachting. 

Op de dag van vertrek is de kaart je grootste vriend en volg je alle bordjes die naar de hutten leiden. De (meeste) hutten staan goed aangegeven, want de hutten zijn er voor gemaakt om wandelaars te ontvangen. 

Voor ons was een deel van de voorpret ook het lezen van blogs. Hieruit hebben we veel nuttige tips voor een huttentocht kunnen halen.

Een huttentocht tour

Heb je geen zin om dit voorwerk allemaal zelf te doen, en wil je liever je energie sparen voor de huttentocht zelf? Kies dan voor een verzorgde huttentocht, zodat je van tevoren precies weet waar je slaapt en waar je qua prijs aan toe bent. Onderaan de blog zie je welke huttentochten voor beginners ideaal zijn als je georganiseerd op pad wil.

Per tour of organisatie, verschillen de huttentochten onderling ook nog. Bij de ene huttentocht ga je met een gids op pad, terwijl je ook met een kaart op pad gestuurd kan worden. Natuurlijk kun je per huttentocht de verschillen met elkaar vergelijken en zien wat de zwaarte en het comfort ongeveer is. Bij SNP natuurreizen staat dit bijvoorbeeld per reis aangegeven, zodat je van tevoren in kunt schatten of de reis wat voor jou is. 

Per reis staat aangegeven wat je nog aan extra uitrusting nodig hebt en hoe je dagen eruit zien. Een ander voordeel is dat je niet bij een hut aan zult komen die vol is. Ideaal toch?

Tips voor een huttentocht

Waar kun je een huttentocht doen?

Vooral in Europa zijn de huttentocht ontzettend populair. Als je in Europa alleen al kijkt naar de Alpen en Pyreneeën, kun je uit ontelbaar veel hutten kiezen. Ook in de Dolomieten, in Oostenrijk en in Scandinavië heb je als wandelaar veel keuze uit spectaculaire hutten. En wist je dat je ook huttentochten kunt doen in IJsland en Spanje?

Als je buiten Europa een huttentocht wil doen, kun je denken aan Nepal of Canada. In landen zoals Peru, bijvoorbeeld als je de Salkantay trail doet, loop je ook van plek naar plek, maar toch is dat net wat anders dan de huttentocht zoals we deze in Europa kennen. Met bijvoorbeeld de Salkantay slaap je ook in tenten en zul je niet zulke (grote) hutten vinden. 

Hoe lang duurt de gemiddelde huttentocht?

Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Je hebt namelijk al huttentochten die uit één nacht en twee dagen bestaan, maar ook huttentochten waarbij je (minimaal) twee weken op pad bent. Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken, want hoe groter het berggebied, hoe langer jij kunt wandelen. Zeker als jij jouw eigen huttentocht uitstippelt, kun je zo lang lopen als je wil. Er bestaan huttentochten voor beginners, maar ook voor gevorderden.

Tips voor een huttentocht
Tips voor een huttentocht

Wat voor soorten hutten zijn er?

Heel simpel: van primitieve tot zelfs luxe hutten, maar de duidelijkste tweedeling is de onbemande en de bemande hut. De naam zegt het ook al wel een beetje, maar bij de bemande hutten vind je personeel en kun je van meer faciliteiten gebruik maken, zoals ontbijt, diner en een lekker wit biertje of rood wijntje na het wandelen. Maar ook lunch kun je hier bestellen, aangezien deze hutten ook vaak als rustpunt gebruikt worden door wandelaars. Bij de onbemande hutten kun je enkel gebruik maken van de slaapplek en dien je te zorgen voor je eigen eten. 

De meeste slaapplekken zijn in de slaapzaal te vinden, maar steeds vaker heb je ook de keuze om een privékamer te boeken. Natuurlijk is de prijs dan wel wat hoger. 

Als je een onbemande hut treft, ook wel de bivakhutten genoemd, dan zijn de faciliteiten een stuk minder en is de hut puur gemaakt om te overnachten. Douchen doe je maar weer als je terug bent in de bewoonde wereld 😉 For your info: de bivakhutten zijn altijd open, dus je kunt je wel voorstellen dat de faciliteiten daarom ook zo nihil zijn.

Wat moet je meenemen tijdens je huttentocht?

Naast je standaard benodigdheden, heb je ook nog een aantal extra dingen nodig voor een huttentocht. Bij de bemande huttentochten, slaap je uiteraard gewoon in een bed op een matras. Het is wel (vaak) verplicht om zelf een lakenzak mee te nemen, waar je in gaat liggen als je gaat slapen. Als je graag wil douchen, dien je zelf je handdoek mee te nemen en wat kleingeld, want een warme douche krijg je tegen betaling. Ook mag je bij de berghutten vaak niet met je schoenen naar binnen, dus zorg dat je extra droge en schone sokken mee neemt, zodat je niet met je vieze, natte sokken naar binnen hoeft. 

Ondanks dat we in 2021 leven, is het toch noodzakelijk om contant geld mee te nemen. Je kunt namelijk lang niet overal pinnen. Verder is het aan te raden om waterzuiveringstabletten mee te nemen, omdat je het stromende water boven in de bergen niet kunt drinken. Toch handig om dan niet bij iedere berghut flessen te hoeven kopen (duurzaamheid!) of 4 euro te hoeven betalen voor een refill. 

Als je kiest voor de onbemande hutten, heb je wat meer nodig. In de onbemande hutten krijg je namelijk alleen een plaats om te slapen, maar heb je nog wel bijvoorbeeld een slaapzak nodig. Als je wil koken, heb je ook hiervoor eten en de kookgerei nodig.

Wandelen Dolomieten huttentocht
De hut ligt hier dus letterlijk tussen de bergen – huttentocht Dolomieten. Dit was overigens geen huttentocht voor beginners.

Moet je hutten van tevoren reserveren?

Ja, het is zéker aan te raden om van tevoren te reserveren, zeker in het hoogseizoen. Toen wij onze zelf uitgestippelde huttentocht deden in september, tijdens onze trip door de Dolomieten, hadden we geluk dat het niet druk was. Dit had te maken met het coronajaar. Het gevolg was dat we niet hoefden te reserveren van tevoren en altijd plek hadden. Normaal gesproken is dit niet het geval.

Als je geen zin hebt om het risico te lopen dat je geen plek hebt én als het je eerste huttentocht wordt, raad ik aan om een huttentocht te boeken via een organisatie. Dan weet je zeker dat alles goed geregeld is en kom je niet voor verrassingen te staan tijdens de huttentocht. Beginnersfouten voorkomen dus.

Heb je een goede conditie nodig voor een huttentocht?

Er zit veel verschil in de huttentochten, maar over het algemeen ben je veel aan het klimmen en dalen, en dat meerdere dagen achter elkaar. Bij sommige tochten stijg je misschien ‘maar’ 500 meter op een dag en loop je misschien ‘maar 4 uur’, maar met andere huttentochten stijg je minimaal een kilometer per dag en start je ‘s ochtends om 08:00 uur en plof je neer op het terras om 16:00 uur. Vaak weet je zelf wel een beetje wat je aan kunt, maar over het algemeen geldt wel dat je basisconditie – ook voor de wat makkelijkere tochten – nodig hebt om meerdere dagen flink te wandelen. 

Huttentocht voor beginners of gevorderden

Als je een huttentocht boekt, wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen huttentochten voor beginners en gevorderden. Ken je al wat mensen om je heen die een huttentocht gelopen hebben? Vraag ook aan hen wat tips voor een huttentocht, zodat je qua conditie een beter beeld krijgt.

Tips voor een huttentocht
Wandelen tijdens de hike en bike reis in Oostenrijk

Wat kost een huttentocht?

Je kunt al wel raden dat een nachtje in een onbemande huttentocht zonder douche stukken goedkoper is dan een overnachting met halfpension. Natuurlijk scheelt het ook per land wat de kosten zijn. In Noorwegen of Zwitserland betaal je simpelweg meer dan in Frankrijk. Ook ben je in het hoogseizoen vaak meer kwijt dan in het laagseizoen (áls de hutten open zijn). 

Vaak staat op de website van de tours, en op de website van de hutten zelf, de prijs aangegeven per tour of per nacht. 

De twee beste tips voor een huttentocht

# 1: Ga ervoor

# 2: Boek na je eerste huttentocht, direct je tweede huttentocht!

Heb jij nog vragen of andere tips voor een huttentocht? Laat het weten! Ik vul graag het lijstje met huttentochten aan.

Begint het bij jou ook te kriebelen na het lezen van deze tips voor een huttentocht? Vind je het uitstippelen van een eigen huttentocht niets en ga je liever georganiseerd op pad, zodat je niet de stress hebt of er voldoende plek aanwezig is? Dan is het aan te raden om als beginner een georganiseerde huttentocht te boeken. Bij de volgende aanbieders ga jij gegarandeerd een mooie huttentocht tegemoet:

Huttentocht voor beginners
Heb jij aanvullende tips voor een huttentocht?

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram