De beste tips om te kamperen (en nee, niet creperen)

 Kamperen: tips

Tips om te kamperen nodig?! Sommigen gebruiken liever het woord ‘creperen’, maar dat woord bestaat in mijn woordenboek niet. Kamperen is lekker kneuterig, back to basic, geeft je alle vrijheid en laat je meer in verbinding staan met de natuur. Wat wil een mens nog meer? Op zoek naar tips om te kamperen als je dit nog niet (vaak) gedaan hebt? Lees hieronder dan waar je rekening mee kunt houden om zo jouw kampeertrip tot een succes te maken. 

Kampeertip 1: ga shoppen bij de Decathlon

Decathlon is een walhalla voor kampeerders, buitensporters, bergbeklimmers en ga zo nog maar even door. Decathlon heeft al-les! Ook om te kamperen kun je hier heel goed slagen, zeker als het jouw eerste keer is. Decathlon is goedkoop én heeft kwalitatief goede spullen. Tip nummer 1 dus als het gaat om kamperen: koop de Decathlon leeg, haha. Dit is onze tent die we bij de Decathlon gekocht hebben, en daar zijn we su-per blij mee! De fresh & black formule is echt een uitvinding.

tips om te kamperen

 

Kampeertip 2: wat heb je nodig?

Het is natuurlijk wel handig om te weten wát je precies moet kopen, voordat je al je geld hebt uitgegeven aan onnodige kampeerspullen. Het scheelt namelijk wel of je op een stadscamping gaat zitten, of gaat wildkamperen in Schotland. Bepaal dus eerst waar je naartoe gaat, en wat je daar allemaal voor nodig hebt. Blijf je langer op éénzelfde plek? Of wil je juist van plek naar plek gaan? Als je bijvoorbeeld twee weken in Slovenië gaat kamperen en op dezelfde plek blijft, heb je niet per se een opgooitentje nodig. Als je besluit om naar een warm land te gaan, is een fresh & black tent een goed idee, zodat je de warmte buiten kunt houden. 

Kampeertip 3: kies of je gaat kamperen met of zonder stroom

De derde tip om te kamperen. Je kunt voor een die-hard camping trip gaan, of je kunt ervoor zorgen dat je wel stroom hebt op de camping. Dit betekent dan natuurlijk ook dat je meer mee kunt nemen, zoals een koelbox op stroom, maar ook je opladers etc. Als je dus besluit om naar een camping te gaan, heb je ook meer dingen nodig. Zodra je dus weet wat voor soort camping trip je wil gaan doen, kun je dus een lijst maken met hetgeen je nog nodig hebt. 

Kamperen zonder stroom is fantastisch, want je staat op de meest mooie plekken, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. Ik gebruik graag het woord uitdagingen in plaats van moeilijkheden, want het zijn leuke dingen om over na te denken. Je hebt namelijk geen koeling, dus dingen bewaren wordt lastiger. Hier kun je natuurlijk met het boodschappen doen gewoon rekening mee houden, en uit eten is ook niet vervelend 🙂 

Als je wel op een camping staat, heb je altijd een camping stekker nodig, deze dus. Naast deze camping stekker, heb ik nog één tip voor je: een stekkerdoos die lang genoeg is. En dan bedoel ik niet 5 meter, want dat kan nog te kort zijn. En je wil niet je hele tent weer gaan verzetten omdat je tent te ver van het elektriciteitskastje af staat. 

 

Kamperen

 

Kampeertip 4: time het opzetten van de tent

Het is zo cliché, maar zo waar. Zorg dat je altijd je tent op zet als het licht is. Oké, als je een opgooitent hebt is dat niet per se nodig, maar voor de rest is licht toch wel fijn. 

Kampeertip 5: houd de zon in de gaten

Kijk waar de zon opkomt en bepaal aan de hand daarvan of je daar je tent wel of niet op wil zetten. Kampeer je in een koud land? Dan wil je de zon op je tent laten schijnen. Ook als je de dag daarna wil vertrekken, zet dan je tent op in de ochtendzon. Op deze manier kan je tent vast drogen als je nog in je tent ligt. Dat scheelt tijd, en een vieze, natte, opgevouwen tent in je auto. 

Kampeer je in de volle zon? Zet dan je tent op onder een boom als dat kan. Het zijn misschien simpele tips voor het kamperen, maar ze kunnen echt een verschil maken.

Tips kamperen qua inventaris 

Er zijn ontelbaar veel dingen die je mee kunt nemen als je gaat kamperen, zoals spelletjes, een tafel, stoeltjes etc. Maar over deze standaard dingen denk je vast al na. Naast bovenstaande tips om te kamperen, is je inventaris ook belangrijk. In onderstaande lijst lees je de dingen die essentieel zijn, of die je makkelijk kunt vergeten. 

 • Stekker voor op de camping. Zoals ik al schreef, kan een gewone stekker niet in het elektriciteitskastje van de camping. Zonder deze stekker, kun je het kamperen dus wel vergeten.
 • Stekkerdoos. You really need one. De campingstekker gaat in deze stekkerdoos, zodat je hier weer meerdere apparaten aan kunt hangen.
 • Kookuitrusting. Als je niet steeds wil uit eten, is een gaspitje onmisbaar. Je kunt hier soep op maken, maar ook je pannetjes opzetten zodat je je pastas etc. kunt koken.
 • Skottelbraai. Voor als je nóg meer mogelijkheden wil om te koken. Wat een uitvinding is dit. Letterlijk alles kun je hierop bereiden, bakken of koken. Gebakken eitje in de ochtendzon? Roerbak met een lekker stukje vis? Barbecue bij het avondschemeren? De Skottelbraai is echt onmisbaar vind ik.
 • Campinglamp. Als je ‘s avonds nog lekker wat wil lezen of een spelletje wil doen, heb je licht nodig. En hoe onhandig is die telefoon met zaklamp die steeds omvalt? Met een deze campinglamp heb je altijd genoeg licht, zodat jij nog meer kunt genieten van je avond op de camping.
 • Een hamer! Ik kan al niet meer op één hand tellen hoe vaak we dit ding vergeten zijn. En dan is de volgende stap: op zoek naar een steen. Je kunt dus wel raden hoeveel haringen we krom hebben geslagen. Een hamer is dus echt wel belangrijk om mee te nemen en dus een belangrijke tip voor het kamperen.
 • Afsluitbare bakjes. Je wil geen eten weggooien, maar je wil ook geen gelekte dingen in je koelkast (als je stroom hebt). Neem dus genoeg afsluitbare bakjes mee, zodat je je eten kunt bewaren in de koelkast. Je denkt hier misschien in eerste instantie niet aan, maar het is echt heel handig. 

kamperen tips
Nog een kampeertip: zoek het allermooiste plekje uit via Google Earth

Tips om te kamperen in Albanië en Montenegro?

Over twee weken staat ons volgende kampeeravontuur op de planning, namelijk in Albanië en Montenegro. We huren een jeep, plus tent- en kampeeruitrusting en gaan op de mooiste plekken staan. Nog twee weken aftellen dus.. Laat het me weten als je nog tips om te kamperen hebt in die regio. Ik hoor het graag!

Aanvullende kampeertips?

Heb je aanvullende kampeertips voor een vlekkeloos uitje? Let me know!


Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

12 Reacties

 1. Michelle

  Heerlijk kamperen! Er gaat niks boven de zelfstandigheid van leven in een tent en je ontmoet de leukste mensen 🙂

  Antwoord
  • Kristel

   Helemaal eens! Heerlijk, met die wc-rol op de arm met andere kampeerders kletsen 😉

   Antwoord
 2. Carmen Castricum

  Mind is blown: een fresh & black tent?! Wat een uitvinding! Nog nooit van gehoord, maar deze topper komt linea recta op mijn nog-aan-te-schaffen-lijst 😀

  Antwoord
  • Kristel

   Jaaa dat is echt top! Heerlijk koel en donker in de ochtend, echt zo chill

   Antwoord
 3. Kristel

  Soms kan ik echt genieten van luxe, maar kamperen en buiten lekker een simpele maaltijd koken op een gaspitje onder het genot van een koud biertje, ik kan daar zo van genieten!

  Antwoord
  • Els Vosters

   Meer hoeft het niet te zijn. Gewoon genieten van ieder moment!

   Antwoord
  • Kristel

   Ja echt hè, geluk zit soms écht in kleine, simpele dingen. En dat koude biertje kan inderdaad zeker niet ontbreken dan!

   Antwoord
 4. Amy

  Zet de tent niet op in het donker, op de een of andere manier gebeurt dat toch steeds weer bij ons. xD

  Antwoord
  • Kristel

   Hahaha! Het scheelt wel per tent, de ene is makkelijk om te zetten en staat binnen 5 minuten, de andere niet. Ik weet niet tot welke categorie jullie tent behoort? 😉

   Antwoord
 5. Alette

  Wat een top tips!! Ook een goede tip is om te checken of de campinglampjes wel batterijen hebben voordat je ze inpakt, helaas zelf in de nacht op de camping pas achter gekomen haha. Kan niet wachten op mijn volgende kampeertrip!

  Antwoord
  • Kristel

   Ohhhh hahaha, hele goeie! Die vergeten jullie in ieder geval nooit meer :’) En inderdaad, ik kan ook niet wachten!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram