Word jij blij van reizen én lezen? Check deze 6 reisboeken

Mijn boekentips over reizen

Kun jij ook zo lekker weg kwijnen bij reisboeken? Bij boeken waarin maar weer wordt benadrukt hoe belangrijk reizen is, en wat het mentaal eigenlijk met je doet? Zit je ook zo te knikken als je herkenbare dingen leest uit eerdere reizen? Ik gok van wel, anders zou je deze titel over reisboeken niet aan klikken. Ik houd enorm van lezen en nu ik in een die-hard leesperiode zit, verslind ik boek na boek. Niet allemaal reisboeken moet ik toegeven, maar ik wil je deze reisboeken toch niet onthouden. Daarom heb ik een lijstje gemaakt met 6 boekentips als je van reizen houdt. 

Wie (niet) reist is gek – Ab Dijksterhuis

Dit is het meest recente boek dat ik heb gelezen als je het over reizen heb. Ik kreeg de boekentip van Hikaholics (check them out!) en niets aan dit advies was gelogen. Het is een heerlijk boek. Hikaholics raadde me dit boek aan, omdat ik een bericht postte op Instagram over ‘fernweh’. Ooit wel eens van gehoord? Nou, ik helaas wel.. Het betekent eigenlijk reislust. ‘An ache for distant places. A craving for travel’. Herkenbaar? Bestel dit boek dan direct en kwijn lekker weg zou ik zeggen. Oh, en niet onbelangrijk om te vermelden: Ab Dijksterhuis heeft echt humor. 

 

De dingen die je ziet als je er de tijd voor neemt – Haemin Sunim

Ik moet je eerlijk toegeven dat ik niet helemaal wist wat ik van dit boek moest denken toen ik ‘m voor het eerst open sloeg. Het is geen boek zoals je gewend bent namelijk. Waarom niet? Het zijn allemaal korte tekstjes, vrij spiritueel of boeddhistisch, die gaan over rust vinden in een drukke wereld. Alle korte teksten slaan op een wijsheid, geven advies of benadrukken zelfliefde, maar ook zeker liefde voor anderen. Ik zou zeggen: probeer het gewoon eens en laat je verrassen. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. 

100 Wereldplekken die je gezien moet hebben – Floortje Dessing

Iedereen die van reizen houdt, kent Floortje Dessing. Ik wist overigens niet dat ze ook boeken schreef, dus toen ik dit boek een aantal jaar geleden tegenkwam in een kringloopwinkel, kon ik het natuurlijk niet laten liggen (zeker niet voor dat eurootje). En hoe kan het ook anders dan dat dit boek een succes is onder reizigers. Alle afgelegen plekken in de wereld komen voorbij, van Alaska tot Frans-Polynesië, van meditatietraining in Korea, tot aan een festival bezoeken en paard rijden in Mongolië. Floortje neemt je mee naar alle uiterste bestemmingen en wakkert jouw ‘fernwerh’ heel erg aan. En die bucketlist, tja, die wordt natuurlijk alleen maar langer. 

 

Before they pass away – Jimmy Nelson

Dit boek, écht, dit boek is zo ontzettend gaaf om in je handen te hebben. Het draait vooral om de foto’s die gemaakt zijn, en het is niet normaal hoe goed alle stammen op de foto zijn gezet. Jimmy Nelson is naar de uitstervende stammen afgereisd, om hen door een fotograaf zo krachtig mogelijk op de foto te zetten, wat aardig gelukt is (understatement). 

De eerste stam die ze bezochten, was de Mursi stam in Ethiopië, wat meteen een goede vuurdoop bleek te zijn. Jimmy wist meteen wat voor bijzondere reis dit zou worden. Overigens vond ik het extra bijzonder om die stam vastgelegd te zien, omdat we 2.5 jaar geleden door Ethiopië gereisd hebben. Wat een avontuur was dat zeg (ook dat is een understatement). 

Naast dit boek is er ook een boek uitgegeven wat de verhalen achter de foto’s weergeeft. 

Deze reisboeken zijn echt perfecte cadeaus en mogen eigenlijk nergens ontbreken. Het zijn grote boeken, vol met foto’s dus ook echt eyecatchers in je woonkamer.

 

Over onverharde wegen – Verhalen voor en door backpackers

We weten het allemaal: reizen werkt verslavend. En dat blijkt ook maar weer eens uit alle verhalen die in dit boek staan. Je vindt verhalen waarvan je achteraf denkt ‘oei, gelukkig is dit goed afgelopen’ (wie heeft deze verhalen niet?), of anekdotes waar je nu nog steeds van in de slappe lach schiet. Al deze backpackers vertellen verhalen die herkenbaar zijn voor iedereen die met zijn backpack de wereld is rond gegaan. De avonturen werken aanstekelijk en dikke kans dat jij na het lezen van dit boek weer een volgend vliegticket hebt geboekt. You’re very welcome! 

 

Long walk to freedom – Nelson Mandela 

Een ander soort boek als bovenstaande boeken, maar deze hoort wel in het rijtje thuis eigenlijk. Nadat ik terugkwam uit Zuid-Afrika vond ik alles wat maar met dit land te maken had, interessant. De cultuur, de politiek en vooral ook de historie. Hoe was dat land nu gekomen tot waar het toen was? Hoe is dit land groot gebracht en wat is er allemaal gebeurd? Dit boek neemt je mee in hoe het leven van Mandela was, wat hij gedaan heeft en vooral wat hij heeft betekend voor Zuid-Afrika. Het is een dikke pil van bijna 800 pagina’s, maar het is zeker de moeite waard als je geïnteresseerd bent in de laatste jaren van dit bewogen land. 

 

Welke reisboeken zijn jouw aanraders?

Staan deze boeken ook in jouw boekenkast, of raad je juist andere boeken aan? Ik sta altijd open voor nieuwe aanraders dus ik hoor graag welke boeken ik nog aan kan schaffen. Ook al wordt mijn lijstje voor ‘te lezen boeken’ steeds langer (net als mijn bucketlist), ik houd me aanbevolen. 

Reisboeken die niet mogen ontbreken
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

9 Reacties

 1. Laura

  Ooh deze boeken kende ik nog niet! Ik voeg ze toe aan mijn lijstje 🤩 Jimmy Nelson vind ik ook een geweldige fotograaf!! Een heel goed boek (een beetje in het genre van het laatste boek in dit lijstje) vond ik Congo van David Van Reybrouck. Dat gaat over de geschiedenis van Congo (met een focus op het Belgisch koloniaal verleden).

  Antwoord
  • Kristel

   Oh wauw!! Dat klinkt héél interessant. Die gaat dan weer op mijn lijstje 🙂

   Antwoord
 2. Carmen Castricum

  Oke, oprecht: deze blog heeft me zo verast! Het boek van Floortje Dessing, nooit geweten inderdaad dat ze ook boeken heeft geschreven. Super tof. Het voelt een beetje alsof er naast waanzinnige National Geographic documentaires, of documentaires van David Attenborough, dus ook nog een stapel aan waanzinnig leesvoer op me ligt te wachten. Can’t wait to dive in!

  Antwoord
  • Kristel

   Ahhhh leuk! En veel boeken zijn ook in e-books beschikbaar, dus dat is ook top voor als je op reis bent 🙂 Enjoy!

   Antwoord
 3. Kristel

  Goede tips! Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt is een fijn boek om af en toe in te kijken en even stil te staan. Ik ga nu beginnen aan Fulltime Avonturier!

  Antwoord
  • Kristel

   Wooo ik heb het boek even opgezocht! Jeetje ter paard door Mongolië. Thanks voor de aanvulling!

   Antwoord
 4. Michelle

  Ik heb nog wel een tip voor je. Het is niet echt een reisboek maar een roman. Het speelt zich af op verschillende plekken in Europa waardoor je van sommige plaatsen een heel levendig beeld krijgt. Finding it van Cora Carmack.

  Antwoord
  • Kristel

   Ohhhh klinkt als een heel leuk boek! Thanks voor de aanvulling 🙂

   Antwoord
 5. Amy

  Hannelore, de schrijfster van het boek de verhalen achter de foto’s van before they pass away is weer bezig met een nieuw boek the Human playgroud. Daar komt ook een Netflix documentaire van. (funfact, ik had gesolliciteerd om haar fotografie assistent te worden voor het maken van dit boek, maar ben helaas net als laatste afgevallen)

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram