Jouw 1e reisblog beginnen: how to get started?

Een reisblog beginnen: twijfel niet langer!

Jij wil een reisblog beginnen, maar hebt geen idee waar je moet starten. Geen zorgen: het is niet moeilijk. Ik help je graag een eind mee op weg. Je moet namelijk wel wat dingen weten. Als je een reisblog wil beginnen, komt er namelijk meer bij kijken dan enkel af en toe een blog schrijven. Ik geef je graag de basics mee, zodat je weet waar je allemaal op kunt (en moet..) letten om goed van start te gaan.

Een reisblog vanwege mijn liefde voor reizen

Ik ben mijn reisblog gestart, omdat ik GEK ben op reizen, zoals jij zelf waarschijnlijk ook (anders lees je dit artikel niet). Altijd heeft het al door mij hoofd gespookt om ‘iets met reizen te doen’. Zo ben ik eerder als reisbegeleider met Villavibes mee gegaan, één keer naar Oostenrijk en één keer naar Mallorca.

Dat was natuurlijk fantastisch, maar dat smaakte naar meer. Na vele reizen door Zuid-Amerika, Nieuw-Zeeland, Afrika, het Midden-Oosten en veel in Europa ben ik gewoon begonnen, net als jij straks. Omdat ik zelf helemaal gek ben op hiken, biken, outdoor, huttentochten, avontuur en de bergen, besloot ik er een hike en bike blog van te maken. Want guess what, ik houd ook enorm van schrijven! En zo geschiedde..

reisblog beginnen
Reisblog beginnen? Doe inspiratie op tijdens de mooiste hikes in het buitenland

Kies een onderwerp/niche voor je reisblog

Het is zo cliché, maar jouw onderwerp en niche is erg belangrijk. Wil jij gaan schrijven over één bepaald continent, één bepaald land of juist over een bepaalde hobby zoals hiken? Bedenk goed: hoe specifieker je keuze, hoe minder concurrentie. Hoe breder je onderwerp, hoe meer concurrentie, dus hoe moeilijker het ook is om onderscheidend te zijn ten opzichte van andere blogs. Niets is onmogelijk, maar denk hier goed over na. Een reisblog beginnen met standaard ‘de 10 mooiste steden van Europa’ wordt best lastig, omdat veel anderen je al zijn voorgegaan.

Overigens kun je ook met veel concurrentie natuurlijk nog steeds onderscheidend zijn, mits je unieke en goede content schrijft. Dat is het allerbelangrijkste. Vraag je ook af of je überhaupt genoeg content kan schrijven. Na 1 jaar schrijven, ben je er namelijk niet. Bij mijn eerdere reisblog over Ethiopië merkte ik simpelweg dat ik na 25 blogs weinig inspiratie meer had. Denk hier dus goed over na.

Een webhosting en domeinnaam

Denk ook heel goed na over je domeinnaam bij het starten van je reisblog. De domeinnaam is je benaming na www. Het is belangrijk dat je domeinnaam allesomvattend is voor jouw website. Stel dat je een website over Ethiopië bedenkt, kun je deze later moeilijk gebruiken voor álle landen in Afrika. Een domeinnaam overzetten is namelijk een hele (technische) klus die lastig is om zelf te doen. Een goede naam voor je domein is iets wat lekker bekt (denk aan hiken biken ;-)) en wat uit niet al te veel woorden bestaat. Zorg dat je lezers aan je domeinnaam al kunnen zien wat het onderwerp is. Dit helpt ook bij je online vindbaarheid. Sla deze stap niet zomaar over.

Ik ben mijn reisblog begonnen met Neostrada. Ik heb hiervoor gekozen, omdat de support ontzettend goed is en in het Nederlands is. Toen ik mijn reisblog startte, had ik enorm veel vragen en kreeg ik dingen niet altijd meteen voor elkaar. Neostrada heeft mij regelmatig via de chat, di-rect uit de brand geholpen. Heel fijn!

Daarnaast moet je een webhosting regelen. Een webhosting is in feite de opslagplaats van de inhoud van jouw reisblog. Ik heb deze ook, voor het gemak, afgesloten bij Neostrada. Ik heb er bewust voor gekozen om dit bij elkaar te houden.

WordPress, een thema en een pagebuilder

WordPress

Nadat je jouw domeinnaam en webhosting hebt aangeschaft, kun je WordPress gaan installeren. Als je uiteindelijke doel is om hoger te scoren in Google, is het belangrijk dat je WordPress gebruikt, en geen Wix bijvoorbeeld. WordPress is veel gunstiger qua SEO, heeft een veel hogere laadsnelheid en indexeert veel beter in Google. Dat is positief als je sneller gevonden wil worden binnen de zoekresultaten. Bij een reisblog beginnen, komt dus meer kijken dan je in eerste instantie misschien denkt. Nog nooit gehoord van SEO? Geen zorgen, ik kom er hieronder op terug.

Het fijne aan jouw reisblog beginnen met Neostrada, is dat zij letterlijk stap voor stap uitleggen hoe jij WordPress kunt installeren. Dit is dus voor iedereen mogelijk, ook voor de digibeten onder ons (zoals ik).

Reisblog beginnen met iets anders dan WordPress? Squarespace wordt ook steeds populairder.

Kies een passend thema voor je reisblog of ga zelf aan de slag

Binnen WordPress kun je verschillende thema’s downloaden: gratis of betaald. Met deze thema’s kun jij je website inrichten, net wat exclusiever dan de standaard thema’s zodra je WordPress installeert.

Pagebuilder

Is werken met codes niet aan jou besteed? Dan kun je ervoor kiezen om jouw reisblog te beginnen met een pagebuilder. Dit betekent dat je dus geen codes hoeft in te voeren, maar met ‘blokken’ jouw website kunt inrichten. Een handige en makkelijke pagebuilder is Elementor. Je kunt hiermee (bijna) álles zelf inrichten en aanpassen. Mijn advies is wel om jezelf eerst te focussen op content schrijven. Daarna kun je je blog altijd nog verfijnen. Binnen Elementor heb je ook weer een gratis (beperkte) versie en een betaalde versie. Uiteraard kun je met de betaalde versie stukken meer dan met de gratis versie, maar dat zal geen verrassing zijn.

beginnen reisblog beginnen
Reisblog beginnen

Inkomsten creëren met jouw reisblog?

Sommigen bloggers willen enkel een reisblog beginnen om anderen te inspireren, anderen beginnen juist omdat ze er uiteindelijk inkomsten mee willen creëren. En dat kan met een reisblog. Ten eerste kun je natuurlijk betaalde content gaan schrijven. Vaak zie je wel dat je dan al wat meer naamsbekendheid moet hebben. 

Een andere manier om inkomsten met jouw reisblog te verkrijgen, is via affiliate marketing. Affiliate marketing houdt in dat jij een klein percentage verdient, zodra lezers via een linkje op jouw website een product of dienst aanschaffen. Ik schrijf bijvoorbeeld over verschillende soorten wandelvakanties. Dat betekent dat zodra mensen deze reizen via mijn reisblog boeken, ik daar een klein percentage commissie over krijg. 

Zelf heb ik een aantal cursussen gevolgd over affiliate marketing. Voor mij was het namelijk allemaal nieuw. Ik raad je zeker aan om deze cursus direct te volgen, zodra je met jouw blog begint. Het zou zonde zijn om na een aantal maanden jouw reisblog nog aan te moeten passen, terwijl je dat ook meteen had kunnen doen. Dit zou betekenen dat je namelijk ál je blogs na moet lopen om passende aanbieders te vinden, terwijl je dit ook al direct bij de start van je reisblog had kunnen doen.

Persoonlijk ben ik er wel voorstander van om enkel content of producten aan te bieden die 100% bij mijn reisblog passen. Ik promoot dus geen producten zoals wasmachines, want daar is hikenbiken.nl niet voor bedoeld. Je vindt vooral producten zoals interessante cursussen die ik gevolgd heb, toffe huttentochten of interessante reisgidsen. Dát past echt bij mij.

Wil je mijn tips lezen? Lees dan mijn blog over het beginnen met affiliate marketing.

Hoe komt jouw blog in Google terecht?

Natuurlijk geldt dat hoe meer verkeer er naar jouw reisblog komt, hoe meer mensen dus op jouw link kunnen klikken, waardoor jij inkomsten creëert. Daaruit vloeit natuurlijk dan de volgende vraag: hoe trek je meer bezoekers naar jouw reisblog? Dat is misschien nog wel het lastigste van alles. Het internet wordt namelijk groter en groter, en er komen steeds meer (reis)blogs bij. Hoe zorg je er dan voor dat jij hoger binnen de zoekresultaten komt te staan, ten opzichte van andere bloggers? Het antwoord is: SEO. SEO staat voor Search Engine Optimization. In het Nederlands: zoekmachine optimalisatie. 

Reisblog beginnen SEO
SEO is ontzettend belangrijk bij het beginnen van een reisblog

Begin met de SEO-beginselen bij de start van je reisblog

SEO is iets wat je niet zomaar in één dag leert of doet. Voordat je aan een blog begint, is het belangrijk om keyword onderzoek te doen, zodat je weet of bepaalde artikelen goed zullen ranken en of er veel mensen naar jouw bepaalde onderwerpen zoeken. Bloggen is dus niet ‘zomaar iedere week een artikel schrijven’, tenzij je het natuurlijk alleen maar voor je vrienden en familie doet natuurlijk. Er zijn verschillende manieren om keyword onderzoek te doen, via tools zoals bijvoorbeeld SemRush of Ubersuggest bijvoorbeeld.

Ook hiervoor heb ik een aantal cursussen gedaan, want ook SEO was voor mij weer nieuw. Er is voor mij een hele (online) wereld open gegaan. 

In deze SEO cursus leer jij alles over keyword research, linkbuilding, optimalisatie, DA waarde etc. Zijn dit allemaal onbekende begrippen voor jou? Dan kan ik je aanraden deze cursus te volgen. Deze cursus is namelijk perfect voor beginners en leidt jou door alle stappen heen, zodat je niets mist vanaf het begin. Het is dus zeker aan te raden om ook deze cursus te volgen, zodra je jouw reisblog gaat starten. Het gaat je heel veel tijd kosten om achteraf al je artikelen nog te moeten optimaliseren.

Realiseer je dus dat je zonder SEO waarschijnlijk weinig bezoekers trekt. Je schrijft dus eigenlijk voor niets. Dus nogmaals: verdiep je in SEO, optimaliseer je reisartikelen vanaf het begin en track je rankings met je tools. Zo zie je of je artikelen het goed doen en houd je de cijfers bij.

Wil je vooral de basics leren? Bekijk dan deze cursus.

Hier vind je nog meer tips over hoger in Google komen.

Schrijven, schrijven, schrijven (en geduld!)

En dan: schrijven, schrijven, schrijven. Een grote reisblog hebben gaat niet vanzelf. Je hebt geduld nodig. Ga er vooral niet vanuit dat jij binnen één maand duizenden bezoekers naar jouw website trekt. Blijf volhouden, blijf schrijven en zorg ervoor dat je minimaal één keer per week een artikel online zet, zeker in het begin. Probeer dit artikel iedere week op dezelfde tijd te lanceren. Dit kun je gewoon inplannen via WordPress.

Het kan ook zeker helpen om gastblogs te schrijven voor andere reisblogs, zodat jij een backlink krijgt. Dit betekent dus jouw website genoemd wordt op een andere website. Daar houdt Google ook van 😉 Overigens is het aller belangrijkste dat je niet voor Google gaat schrijven, maar voor je echte lezers natuurlijk. Je wil waarde geven aan de bezoekers die jouw blog lezen, anders komen ze ook niet meer terug. Artikelen volproppen met keywords heeft dus geen zin.

Zo zijn er allerlei tips en tricks die mij geleerd zijn in de cursussen die ik heb gevolgd. Ik kan dit dus zeker aanraden. Begin gewoon met schrijven, lees regelmatig deze tips door en zorg dat er content op je website komt te staan. Je webdesign aanpassen kan altijd nog.

Wil je een backlink voor jouw website? Dan mag je altijd een gastblog schrijven voor mij, alleen maar leuk!

Reisblog beginnen? Have fun

Last, but definitely not least: have fun! Jouw reisblog beginnen doe je hopelijk omdat je het gewoon hartstikke leuk vindt (ik vind bloggen namelijk heer-lijk!) om jouw reisherinneringen te delen met anderen. Zolang je dat plezier vasthoudt, gaat het vast goed komen!

En: wees niet te eigenwijs met het wiel opnieuw uitvinden bij een reisblog beginnen. Ik heb bovenstaande cursussen allemaal gevolgd en ze zijn súper goed te begrijpen. Het geld voor deze cursussen haal je er – als je de stappen volgt – écht uit. Met de cursussen haal je dus veel sneller succes en weet je tenminste echt wat je doet.

Ook een reisblog beginnen? Laat het me weten, ik denk graag met je mee!

reisblog beginnen
Reisblog beginnen: zooooo leuk met deze uitzichten!

Meer blogs lezen?

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

13 Reacties

 1. Robin Hendriks

  Hi girl! Super leuk om dit te lezen, dit is zeker een goede lijst met stappen om te beginnen! Thanks for the input! En ook leuk om te lezen hoe het voor jou is begonnen!

  Antwoord
  • Hiken & Biken

   Goed om te horen! En inderdaad, het lijken voor bloggers misschien simpele stappen, maar ze zijn zo belangrijk in het begin stadium! 🙂 Let me know als je nog vragen hebt.

   Antwoord
 2. Alette

  Wat een super handige tips 🙏🏼🙏🏼 Dit is een goede kick start om een blog te beginnen

  Antwoord
  • Kristel

   Ah leuk om te horen. En inderdaad, het lijken misschien kleine stappen, maar soms zag ik zelf door de bomen het bos niet meer toen ik net startte. Dus ik dacht: laat ik er eens een blog over schrijven! Daar kunnen andere beginners alleen maar van leren.

   Antwoord
 3. Lara

  Leuk om te lezen! Sinds kort ben ik begonnen met mijn reisblog, maar altijd handig om nog zulke blogs en tips van andere reisbloggers te lezen voor meer tips en inspiratie!

  Antwoord
  • Kristel

   Ah leuk! En inderdaad, nooit genoeg tips, haha. Thanks voor je reactie!

   Antwoord
 4. Latoya

  Wat een fijne tips om te starten met een reisblog! Duidelijk inzicht in waar je allemaal aan moet denken! Helemaal top! Dankjewel voor het delen.

  Antwoord
  • Kristel

   Graag gedaan, let me know als ik je nog ergens mee kan helpen. En er komen de komende tijd nog wat meer tips aan 🙂

   Antwoord
 5. Samantha

  Wat super fijn dat je deze handige tips met ons deelt! 🥰

  Antwoord
  • Kristel

   Graag gedaan! Altijd leuk om inderdaad tips te delen 🙂

   Antwoord
 6. Lindeontdekt

  Heel fijn om dit te lezen! Goede tips om er mee aan de slag te gaan, dus bedankt voor het delen!!

  Antwoord
  • Kristel

   Graag gedaan natuurlijk, laat maar weten als je vragen hebt. Ik vind het altijd leuk om mee te denken! 🙂

   Antwoord
 7. osietra kaviar

  I wanted to express my appreciation for your exceptional work. This post has been incredibly helpful, and I’ve gained a lot of knowledge from it. Thank you for your dedication to producing high-quality content!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram