Wandelen in de Biesbosch: dé Nederlandse highlight?

Wandelen in de Biesbosch verveelt nooit

Wandelen in de Biesbosch verveelt nooit. Met de allermooiste wandelroutes, mooie stukken natuur, fantastische zonsondergangen en alle rust die je nodig hebt, is dit wat mij betreft toch echt DE highlight van NederlandWandelen in de Biesbosch is dus écht een aanrader als je het mij vraagt. 

Informatie over de Biesbosch

Voordat ik inga op de wandelroutes, mijn aanraders, leuke plekjes en de mooiste stukken die je niet mag overslaan, heb ik hieronder een overzicht van de vragen staan die ik beantwoord:

 • Wat is Nationaal Park de Biesbosch?
 • Waar ligt de Biesbosch en hoe kom je er?
 • Wat is er allemaal te doen in de Biesbosch?
 • Wandelen in de Biesbosch: welke wandelroutes vind je er?
 • Welke overige informatie is belangrijk?

Wat is Nationaal Park de Biesbosch?

Nationaal Park de Biesbosch is een officieel nationaal park in Nederland en is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Wat houdt dit in? Zoet water spreekt voor zich, maar het getij betekent dat het water ‘op en neer gaat’. En dat is uniek! Het water stijgt en zakt ongeveer 70 en 80 cm per dag, en dat is behoorlijk. Ondanks het feit dat de Biesbosch verbonden is met de Deltawerken, staat de Biesbosch toch nog in verbinding met de zee. Het water dat vanuit de zee komt, stuwt de zoetwaterafvoer naar binnen. Wordt het eb aan zee? Dan zakt het waterpeil in de Biesbosch logischerwijs ook weer. 

Waar ligt de Biesbosch en hoe kom je er?

De Biesbosch ligt in het o zo mooie, zuidelijke Brabant. De Biesbosch ligt ten noorden van Breda. Ik mag van geluk spreken, want ik woon op ongeveer 20 minuten rijden van dit mooie nationale park. Zie hieronder waar de Biesbosch in Nederland ongeveer ligt. 

Kamperen en wandelen in de Biesbosch
Waar ligt de Biesbosch? Dat zie je hierboven.

Wandelen in de Biesbosch in de zomer

In de zomer ben ik er regelmatig te vinden om te wandelen, varen of kamperen. Gelukkig is de Biesbosch ook goed bereikbaar met de auto vanuit andere kanten van het land (via de A15, A16, A27 en de A58). Je kunt de auto op veel plekken makkelijk kwijt. 

Ga je liever met het openbaar vervoer? Ook dat kan. Er rijden verschillende bussen naar bepaalde plekken aan de rand van het natuurpark. Via 9292.nl zie je wat voor jou het makkelijkste is. 

De Biesbosch heeft drie centrale bezoekerscentra:

 • Drimmelen
 • Dordrecht
 • Werkendam

Bij deze centra kun je overal gratis parkeren. 

Wat is er allemaal te doen in de Biesbosch behalve wandelen?

Buiten wandelen in de Biesbosch is er natuurlijk nog veel meer te doen. 

Kamperen in de Biesbosch

In en rondom de Biesbosch heb je verschillende campings om een paar nachtjes te blijven, zodat je extra van je tijd in de Biesbosch kunt genieten. Als je gaat kamperen, kun je verschillende activiteiten uit onderstaand lijstje combineren met jouw avontuur. 

Rondom het park vind je verschillende campings van verschillende groottes. Eén van de campings die letterlijk aan het water ligt is ‘Camping de Beverburcht’. Het nadeel is dat het kampeerterrein voor tentjes ook onder water kan staan, in verband met hoog water. Bij goed weer is dit wel écht een topplek. Je vindt deze camping in Drimmelen. 

Andere campingopties op andere plekken zijn:

 • Biesboschhoeve in de Drimmelen
 • Groene Camping in de Polder in Lage Zwaluwe
 • Jachthaven van Oversteeg in Werkendam
 • Ecolodge in Dordrecht
 • Camping de Kurenpolder in Hank
Wandelen in de Biesbosch
Kamperen en wandelen in de Biesbosch: dit wil je toch elke dag?!

Kanoën of varen in de Biesbosch

Als je kiest voor kamperen in de Biesbosch is varen of kanoën een uitstekend idee. Zeker bij warme dagen is het heerlijk om over het water de Biesbosch te ontdekken. Eigenlijk is er geen betere manier. Er zijn in verschillende plaatsen veel aanbieders met bootverhuur waar je voor een dag (of meer) een bootje kunt huren. 

Tip: reserveer tijdig bij warm weer en luister goed naar de instructies. Je boot kan namelijk vast komen te zitten bij ondiepe stukken. Dit wil je natuurlijk voorkomen. 

Tijdens het varen of kanoën is het leuk om aan te meren bij verschillende strandjes of andere mooie plekjes. Vanuit hier kun je wandelend de Biesbosch in, of juist lekker chillen, uitrusten, zwemmen of een eigen meegebracht drankje doen. Voor een bepaald aantal uur per dag huur je dus een bootje en kun je doen wat je zelf wil. Top om de Biesbosch te ontdekken. 

Een mooie kanoroute is de Vijfambachtenroute (27 km). Het is een route vol afwisseling. 

Wil je zelf liever niet varen, maar houd je meer van georganiseerde tripjes? Ook dat kan. Hier vind je een aantal aanbieders:

 • Biesbosch MuseumEiland in Werkendam
 • Eendenkooi in Drimmelen
 • Biesboschcentrum Dordrecht in Dordrecht

Heb je een eigen boot(je)? Dan kun je via verschillende punten de Biesbosch binnen. Dit kan via de Amer, de Nieuwe Merwede, de Beneden Merwede en het Hollands diep. 

Fietsen in de Biesbosch

Naast hiken kun je ook biken in de Biesbosch. En hoewel fietsen in Nederland één groot genot is, lijkt het in de Biesbosch toch lastig vanwege het vele water. Want ja: als je aan de Biesbosch denkt, denk je aan water. Daarom is het handiger om het buitengebied van de Biesbosch te ontdekken. Net buiten het park heb je namelijk hartstikke mooie fietstochten. 

Op deze manier zie je nog meer in korte tijd van dit natuurgebied. Je fietst langs rivieren, weilanden, akkers en langs polders. Er is genoeg te ontdekken! 

Excursies in de Biesbosch

Naast de actieve activiteiten zijn er natuurlijk ook andere activiteiten te doen. Wil je vogels spotten of vissen in de Biesbosch? Ook dat kan. Er is echt genoeg te doen om een heel weekend te vullen met leuke en originele activiteiten. 

En natuurlijk: wandelen in de Biesbosch

En dan: wandelen in de Biesbosch. Dat is natuurlijk waar het om draait als je het mij vraagt. Wandelen in de Biesbosch heeft namelijk zoveel mogelijkheden. De routes verschillen van 1.5 tot ruim 20 kilometer. In ieder bezoekerscentrum vind je verschillende routebeschrijvingen. 

Weet dat je voorbereid moet zijn op onverwachte dingen. Het water kan namelijk hoger liggen dan je eigenlijk verwacht had. Of je komt een Schotse Hooglander tegen waarmee je oog in oog staat. Maar hey, maakt dat het wandelen in de Biesbosch niet avontuurlijk?

Tijdens ons rondje varen in de Biesbosch

Wandelen in de Biesbosch: welke wandelroutes vind je hier?

Houd je ook van mooie uitzichtpunten of uitkijktorens? Op deze kaart vind je een paar mooie locaties. Hier kun je de wandelroutes dus op uitkiezen. 

Wandelroutes Biesbosch: vertrek vanaf het Museumeiland

Dit Biesbosch Museumeiland is één van de beste uitvalsbasissen voor mooie wandelingen. Vanaf hier kun je de volgende routes wandelen in de Biesbosch:

 • Buitenmuseum de Pannekoek (4 km)
 • De Nieuwe Noordwaard (5 km)
 • Het Jantjespad (3 km)
Wandelen Biesbosch Museumeiland
Museumeiland, beleefdebiesbosch.nl (afbeelding)

Wil je verder of langer wandelen in de Biesbosch? Kijk dan eens naar de volgende wandelroutes:

Wandelroutes Biesbosch: de waterrijke Biesboschlinie

 • Rondje Waardhuizen (korte route 8 km, lange route 15 km) 

Deze route gaat langs fruitbomen waar je in de zomer het verse fruit zelfs mag plukken. Zeker de moeite waard (pun intended ;-)) dus. Verder passeer je rivier de Alm en loop je langs de randen van het natuurgebied. 

 • Rondje Veen (10.5 km)

Highlight: de Veense molen. Het grootste gedeelte van de route loop je langs de rivier en in het natuurgebied. Prachtig dus. 

 • Oostwaardpad (23 km maar op te delen in wandelroutes van 7.5 km, 8.5 km en 15 km)

Als je van langere afstanden houdt, probeer dan deze lange wandelroutes door de Biesbosch eens. Een afwisselende route die in samenwerking met Staatsbosbeheer uitgezet is over akkers en kreekjes. Je kunt zelfs gratis overnachten in de Griendwerkershut. Fantastisch toch?! Het Oostwaardpad bevindt zich aan de rand van de Biesbosch. 

Een pareltje voor wandelaars die de rust graag opzoeken. 

Wandelroutes Biesbosch: Drimmelen en omgeving

 • De Worp (4.5 km maar uit te breiden tot 12 km)

Deze wandeling door de Biesbosch start in Drimmelen en leid je via Drimmelen dorp naar het natuurgebied ‘de Worp’. Dit natuurgebied bestaat uit een moeras- en bosgedeelte. 

 • Aakvlaai (2.5 km)

Via de dijk loop je richting het Aakvlaaigebied. 

Opties om te wandelen in de Biesbosch

De startpunten van bovenstaande routes vind je hier. Er zijn verschillende manieren om te wandelen:

 • Via knooppunten
 • Via routes (bv. via Komoot, hier vind je namelijk iedere mogelijke route)
 • Via een uitgestippelde route via een app
 • Old school via een papieren kaart
Wandelen in de Biesbosch verveelt nooit
Wandelen in de Biesbosch verveelt nooit

Overnachten in de Biesbosch

Als je één dag gaat wandelen in de Biesbosch zie je al enorm veel. Wil je toch extra dagen genieten van de schoonheid van dit natuurgebied? Kies er dan voor om één of twee dagen in de omgeving te overnachten. 

Fijne opties om te overnachten zijn:

Zorg dat je in de zomerperiode op tijd boekt. De Biesbosch is dan namelijk extra populair.

Overige informatie over wandelen in de Biesbosch

Wil je goed voorbereid op pad gaan? Bekijk dan hier de beste reisgidsen om te varen in de Biesbosch op het ritme van eb en vloed.

Ga jij ook wandelen in de Biesbosch?

Ik ga wandelen in de Biesbosch en neem mee…. deze lijst! Verder zou ik vooral zeggen: geniet van al het moois om je heen, leef in het moment en wandel ze! 

Heb jij nog tips die ik ben vergeten? Wat mag ik volgende keer niet overslaan als ik ga wandelen in de Biesbosch? Ik hoor het graag!

Meer blogs over wandelen of fietsen in Nederland?

Varen in de Biesbosch
Varen in de Biesbosch

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram