Onze 3 daagse Drei Zinnen huttentocht: on-ver-ge-te-lijk!

Dit artikel over de 3 daagse Drei Zinnen huttentocht is geschreven door gastblogger Agnes van de Westeringh

DE driedaagse huttentocht Drei Zinnen 

De Dolomieten zijn te gek, en een Drei Zinnen huttentocht in de Dolomieten is nog te gekker! Taaltechnisch gezien klopt dit niet, maar het is wel waar.

Ben je op onderzoek uit en wil je hier meer over weten? Ben je die ongelofelijk bizar grote pieken, oftewel de Drei Zinnen, al verschillende keren tegengekomen? Maken de prachtige foto’s hiervan ook zo’n indruk op jou? Nou, ik kan je vertellen: in het echt zijn ze nog veel mooier. Twijfel niet en stippel die route voor jouw 3 daagse huttentocht in de Drei Zinnen uit. Ik beloof je: hier krijg je geen spijt van!

Huttentocht Drei Zinnen huttentocht
Drei Zinnen huttentocht

3 dagen: huttentocht Drei Zinnen, onze route    

Reizen ging de afgelopen jaren niet vanzelf, dus besloten wij een camper te kopen. Na een aantal korte tripjes met Roepie (zo heet onze camper), was het zover. Op naar Italië om daar zes weken rond te trekken. Niks stond vast behalve onze 3 daagse ‘Drei Zinnen wandeling’ met twee overnachtingen in de hutten. Wat een beleving, wat een avontuur, wat een aanrader! Daarom neem ik je graag mee en leg ik je alles uit over deze Drei Zinnen hike, van hut tot hut, hoogtemeters en kilometers.

Dag 1 van onze 3 daagse Drei Zinnen huttentocht

Rifugio Piana Fiscalina/Fischleinbodenhütte Parking Lot (trail 102) – Rifugio A.Locatelli/Dreizinnenhütte (6,8 km – 927 hoogtemeters)

Met gezonde spanning in de benen rijden we richting de aangegeven parkeerplaats voor de start van onze huttentocht bij de Drei Zinnen. We hebben onze route van tevoren uitgestippeld en de hutten vooraf geboekt. Dit raad ik aan, huttentochten worden namelijk steeds populairder, zo ook de Drei Zinnen huttentocht. Het aantal slaapplaatsen in de hutten is dus beperkt. 

Tip 1: boek de hutten voor jouw huttentocht van tevoren

Op de parkeerplaats is het eerste waanzinnige uitzicht een feit: WAUW. Het beste kun je op de Fischleinbodenhütte Parking Lot parkeren. Deze parkeerplaats ligt op 1478 meter hoogte.

Dit is net na de ingang van het Drei Zinnen park: dat belooft wat

Vanaf de parkeerplaats gaan we op zoek naar trail 102 (kan niet missen), om te beginnen aan onze eerste dag van de Drei Zinnen wandeling. Vol goede moed gaan we op weg, wat zal deze dag ons brengen? Op papier weten we dat we naar de Dreizinnenhütte op 2405 meter hoogte onderweg zijn. We weten dus ook dat we deze eerste dag bijna 1000 meter gaan stijgen. Wat we hier nog niet weten, is wat dat precies inhoudt als je het ook echt gaat lopen. Nou… dat hebben we geweten.

Klimmen en klauteren tijdens de huttentocht

Trail 102 is steil! Het begint met stijgen en dat houdt niet meer op. Geen rechte stukken om even bij te komen, dus gaan. Af en toe even de ademhaling reguleren en weer door. Pittig maar ZO de moeite waard. Het landschap verandert continu: alleen maar spectaculaire uitzichten. Amazing.

Wij zijn net na de middag vertrokken, iets later dan de meeste mensen doen, dus we hebben de trail zo goed als voor ons zelf. Gaan, stilstaan, om ons heen kijken, gaan, stilstaan, om ons heen kijken. We ontwikkelen een soort van ritme en man, wat voel ik me goed!

We starten onze klim onder de boomgrens en we eindigen de klim er boven, zo ontzettend tof! Het ene verrassende natuurschilderij na het andere en ik kan maar niet bedacht krijgen wat ik het mooiste vind? Hoe bijzonder is dat?  

Drei zinnen huttentocht
Drei Zinnen Huttentocht

Goede voorbereiding van je Drei Zinnen huttentocht

Voordat wij aan de Drei Zinnen huttentocht begonnen vonden we het belangrijk om ons goed voor te bereiden. Van wandelschoenen, tot tandenborstel, tot regenkleding, tot eten voor onderweg. We hebben goed nagedacht over wat we precies nodig hadden en ook over hoe te pakken, want alles wat je meeneemt, sjouw je ook de hele Drei Zinnen wandeling, dus 3 dagen met je mee.

Mueslirepen en chocolade nemen we mee voor onderweg, is niet te zwaar, maar vullen goed. En na het klimmen en klauteren na een uurtje of twee kon ik wel wat brandstof gebruiken. We hadden netjes van tevoren boodschappen gedaan, maar het eten in de camper laten liggen. Doe dit niet! Zorg dat je altijd iets te eten bij je hebt voor onderweg.

Tip 2: zorg dat je altijd iets te eten hebt voor onderweg

Na ongeveer drieënhalf uur stijgen komt de Dreizinnenhütte in het zicht, zooo fijn. En daarachter liggen de Drei Zinnen, oftewel de drie pieken. Holy moly WAUW en… we zijn er bijna!

Bijna blijkt iets verder dan het lijkt (dat heb je wel vaker in de bergen), maar de eerste dag van de huttentocht bij de Drei Zinnen hebben wij genaild. Kom maar op met die ‘Weisse’. Zo lekker smaakt een biertje maar zelden. Een heerlijk biertje en een onbeschrijfelijk spectaculair uitzicht: wat een topafsluiting van deze topdag.

Drei Zinnen huttentochtt
Dit smaakt altijd goed tijdens een 3 daagse huttentocht in de Drei Zinnen

Het koelt nu wel heel erg hard af op ruim 2400 meter hoogte. Binnen in de hut is het iets behaaglijker, maar toch ook erg koud, blijkbaar wordt hier niet gestookt. We eten een goede voedzame maaltijd in de (ijskoude) hut en duiken daarna voldaan en doodmoe ons bed in.  

Tip 3: neem voldoende warme kleren mee

Tip 4: verwacht geen luxe; de hutten waarin wij hebben geslapen waren best wel primitief

Dag 2 van onze 3 daagse Drei Zinnen huttentocht:

Rifugio A.Locatelli/Dreizinnenhütte (trail 101) – Rifugio Lavaredo (trail 101) – Rifugio Auronzo (trail 105) – Langalm Hütte (trail 105 —> 102) – Rifugio A.Locatelli/Dreizinnenhütte begin bij Lago dei Piani Bodensee (trail 101) – Forcella Pian di Cengia/Büllelejochhütte (12,6 km)

Ik word wakker en kijk uit het raam… zonsopgang, wat een kleuren, zo mooi! Het is half 7; snel uit bed, ontbijten en dan kunnen we beginnen aan dag 2 van onze Drei Zinnen wandeling/huttentocht Drei Zinnen. Zoveel zin in! We hebben 12,6 kilometers voor de boeg, op naar trail 101. 

De eerste anderhalf uur lopen we samen door de bergen; immens. We komen niemand tegen, wat een rust, wat een stilte, wat een genot. We lopen een soort van onder de Drei Zinnen. Vandaag zien we deze drie gigantische pieken van alle kanten, want onze route gaat om de Drei Zinnen heen. Ja echt, daarom heet het dus de Drei Zinnen wandeling.

We drinken een kop koffie bij Rifugio Lavaredo. Het kan by the way soms wat verwarrend zijn dat er overal Duits en Italiaans door elkaar gegooid wordt. Dit gebied heeft een gecompliceerde en pijnlijke geschiedenis. Misschien interessant om hier van tevoren iets over te lezen.

Tip 5: lees je in over Zuid-Tirol

Na de koffie gaan we verder op trail 101. We stappen ff flink door totdat we bij de Langalm hütte aankomen om te lunchen. Onderweg zijn we nog van trail gewisseld bij Rifugio Auronzo; trail 101 —> trail 105.

Drei Zinnen wandeling: de dagjesmensen

Het stuk rondom Rifugio Auronzo is ineens drukker. Hier voegen ook de ‘dagjesmensen’ in. Er is namelijk ook een mooie Drei Zinnen wandeling die je in één dag kan doen. Voor de afwisseling best even leuk om tussen andere mensen te lopen.

Met een volle buik kunnen we er weer tegenaan. Het tweede deel van de dag is pittiger dan het eerste deel. Sommige stukken zijn zo steil, dat we soms moeten stoppen om op adem te komen. Maar ooh wow! Ik blijf me verbazen over hoe ontzettend, fantastisch, geweldig, indrukwekkend deze Drei Zinnen wandeling is. HOE mooi zijn de Dolomieten met zijn steeds weer nieuwe, geweldige uitzichten!

3 daagse Drei Zinnen huttentocht
Hier wandel je vlakbij de Rifugio Auronzo

Drei Zinnen hut: daar zijn we weer!

Van trail 105 stappen we weer over op trail 102. We zijn namelijk weer onderweg naar de Dreizinnenhütte waar we vanochtend ook begonnen zijn. Mentaal gezien vind ik dit niet helemaal fijn (2 keer dezelfde plek op 1 dag) maar ja, dat is nou eenmaal hoe wij onze huttentocht Drei Zinnen hebben uitgestippeld. Het is trouwens wel heel tof dat ze hier aan het ‘trailrunnen’ zijn. Het is gezellig druk bij de hut. Dat zorgt voor nieuwe energie, samen met een lekker stuk taart.

Tip 6: stippel je route van tevoren zorgvuldig uit

En weer door, bij Lago dei Piani Bodensee nemen we trail 101. Deze trail brengt ons naar de Büllelejochhütte, waar we slapen. Het is deze septemberdag fris, maar wel prachtig weer in de bergen. Ineens slaat dit om en valt de regen met bakken naar beneden. Men, waar komt dit vandaan? We zijn echt nog maar iets van een kwartiertje van de hut vandaan. Gelukkig hebben we poncho’s bij ons. Zonder zouden we echt helemaal doorweekt en koud bij de hut zijn aangekomen.

Tip 7: houd er rekening mee dat het weer in de bergen onvoorspelbaar kan zijn en ineens om kan slaan

Tip 8: zorg voor goede waterdichte spullen. Met een wegwerpponcho kom je in de bergen niet weg

Glibberend en glijdend komen we bij de hut aan. Dag 2 van onze Drei Zinnen huttentocht zit erop. Wat een prachtige dag weer! Wat een prachtige Drei Zinnen wandeling!

Dag 3 van onze 3 daagse Drei Zinnen huttentocht:

Forcella Pian di Cengia/Büllelejochhütte (trail 101) – Zsigmondyhütte (trail 103) – Talschlusshütte (trail 103 —> trail 102) – Fischleinbodenhütte (7,9 km – 1050 hoogtemeters)

Wow, ik heb geslapen als een baby. Heerlijk is dat na een dag vol inspanning. Goed ontbijten en dan mogen we weer, yess. Vandaag zijn we nog vroeger op pad dan gisteren, maar toch hebben we de zonsopgang weer alleen door de ramen gezien. Ik heb geprobeerd om naar buiten te gaan, maar het is nog zo ontzettend koud als de zon nog niet op is. Bij mijn volgende huttentocht wil ik definitely tijdens een zonsopgang al aan het lopen zijn.

Tip 9: sta vroeg op en beleef een zonsopgang tijdens het wandelen

Trouwens, vandaag lopen we terug naar de parkeerplaats waar Roepie staat vanaf de Büllelejochhütte. Deze ligt op 2528 meter hoogte. De parkeerplaats op 1478 meter hoogte, dit betekent dus dat we 1050 meter gaan dalen (ach germ mijn knieën).

Tip 10: zorg voor een goede basisconditie

3 daagse Drei Zinnen huttentocht
De enige echte Drei Zinnen

Een bijzondere laatste dag van de Drei Zinnen wandeling

Bijzonder! Ook deze dag lopen we de eerste paar uur zonder andere mensen tegen te komen. Dit is echt ultiem genieten! We roepen naar de bergen en de bergen roepen terug… Wat zijn we nietig in dit landschap en toch ook 1.

Je zou kunnen denken dat je gaat wennen aan continue schoonheid om je heen. Maar ook op dag  3 van de huttentocht Drei Zinnen blijf ik me na iedere bocht verbazen en blijven de Dolomieten mij verrassen.  

Eigenlijk wil ik hier nooit meer weg! Maar, na een aantal uurtjes dalen en heel veel bergmarmotten zijn we weer bijna op de parkeerplaats. We trekken onze schoenen uit en lunchen bij Bistro Bergsteiger. 

Lunchen met een view, ik heb nu al heimwee!  

What’s next na de Drei Zinnen huttentocht?

Na deze huttentocht van 3 dagen bij de Drei Zinnen weten we het zeker: we kunnen niet wachten tot de volgende huttentocht. Ben jij net zo enthousiast geworden over deze Drei Zinnen huttentocht als ik? Wil je óók graag hiken in de Dolomieten of ben je er al eens geweest? Of ben je benieuwd naar een andere fantastische huttentocht in de Dolomieten of ben je juist op zoek naar tips bij een eerste huttentocht?

Ik hoor graag jouw ervaringen.

Nóg beter voorbereiden op jouw Drei Zinnen huttentocht?

Wandelvakantie in de Dolomieten

Eerlijk is eerlijk: je huttentocht uitstippelen in de Dolomieten kan best een opgave zijn als je in de piekperiode (de zomer dus) gaat. Is er één hut volgeboekt? Dan moet je direct weer een andere volgen. Om dat probleem te voorkomen, kun je ook een georganiseerde huttentocht boeken. Zo ben je altijd verzekerd van een slaapplek. Het is overigens geen groepsreis. Je kiest jouw favoriete reis uit, krijgt de route thuisgestuurd en doet helemaal jouw ding op de plaats van bestemming. Ideaal!

Bekijk hieronder de verschillende opties maar eens:


Dit artikel is geschreven door gastblogger Agnes van de Westeringh, copywriter in spé en nét zo enthousiast over de Dolomieten als ik ben. Wil jij ook een gastblog schrijven over een fantastische hike, reis of iets anders tofs wat mijn reisblog kan gebruiken? Ik hoor het graag.

Huttentocht Drei Zinnen huttentocht
De Drei Zinnen
Huttentocht Drei Zinnen huttentocht
Zelf liepen wij 1 dag bij de Drei Zinnen. Vlakbij Rifugio Auronzo vind je deze grot.

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

6 Reacties

 1. D vd Westeringh

  Nou Agnes,
  Het is dat ik de benen niet meer heb, maar zin krijg ik wel na jou beschrijving.
  Groetjes pa

  Antwoord
  • Agnes

   Dat is een mooi compliment! 🙂
   Dank je wel!!

   Antwoord
 2. Marleen Boomsma

  Hoi Agnes,
  Wat een leuk reisverhaal. ik vroeg mij af hoe het zit met water en eten, is dit onderweg verkrijgbaar (in de hut)? of moet je voor 3 dagen ontbijt/lunch/avondeten meenemen?

  Antwoord
  • Kristel

   Hi hi,

   Eten en drinken is zeker aanwezig in de hutten. Wij namen zelf voor de lunch wel wat mee, omdat we niet altijd wisten hoe laat we in de hutten waren. Zo wisten we zeker dat we altijd konden eten 🙂

   Antwoord
 3. Chantal

  Hoi! Lijkt ons super om een 2 of 3 daagse hike te doen

  Op bookatrekking en snp is alles in juli volgeboekt. Heeft u meer sites die u aanraadt voor het boeken van een trekking?

  Antwoord
  • Kristel

   Oeiii, ja, het is belangrijk om alles ruim van tevoren te boeken.
   Via bergsportreizen kun je ook huttentochten in Italië boeken. Hopelijk vinden jullie daar nog wat 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram