Hiken in de Dolomieten: de 10 beste dagen van ons leven!

Wandelen in de Dolomieten is in één woord: fantastisch

Wil jij gaan hiken of wandelen in de Dolomieten en ben je op zoek naar een ideale route om alle highlights mee te pakken, zoals de Tre Cime, een huttentocht en een via ferrata route? Bekijk dan hier onze route en zorg dat je alles uit jouw bezoek van de Dolomieten haalt. Ook al is het zeker geen straf om nog een keertje terug te ‘moeten’, je wil het liefst zoveel mogelijk dingen zien en doen toch?

Hiken in de Dolomieten

Eerder schreef ik al een blog over onze gave huttentocht en liet ik volgens mij al merken hoe gek ik op de Dolomieten ben geworden. Wandelen in de Dolomieten is fantastisch! Vorig jaar zomer, september 2020, zouden wij eigenlijk met de auto en de tent naar Albanië en Montenegro gaan. Je kunt vast wel raden waarom dat niet door ging. Gelukkig hadden we een back-up plan en reden we naar de Dolomieten. Dat dit gebied ons zo zou verrassen, hadden we nooit kunnen bedenken. Hiken in de Dolomieten is alsof je in Zuid-Amerika of Nieuw-Zeeland aan het wandelen bent.

Update: inmiddels hebben we onze reis naar Albanië en Montenegro alsnog hervat in 2021.

Voor mij is dit stukje Europa het allermooiste van ons continent. Ik neem je daarom ook graag mee met onze avonturen en hoop dat je er wat inspiratie uit kan halen als je ook wil gaan wandelen in de Dolomieten.

Wandelen in de Dolomieten. Stop 1: Canazei

In september vertrokken wij met de auto en tent (jaja, dat deel van plan A kon wel uitgevoerd worden) richting Italië. Onderweg in de auto bepaalden we nog last minute dat we een bed & breakfast gingen boeken in plaats van de camping die we op het oog hadden, omdat er die nacht noodweer voorspeld werd. Achteraf viel het allemaal wel mee en hadden we ook makkelijk de eerste nacht op de camping kunnen staan. Het mocht de pret niet drukken, want onze eerste hike ging sowieso door. En dit bed & breakfast was echt heerlijk! We hadden een fantastisch uitzicht en een mooie, ruime kamer. Inclusief gratis parkeergelegenheid en dichtbij het dorpje.

Wandelen in de Dolomieten

Sass Pordoi, 2.950 meter – gebied: Gruppo del Salla, 1 dag hiken

Vanuit Canazei pakten we de kabelbaan (101) naar Pecol en vanuit daar pakten we de kabelbaan (102) naar Belvedere. Kabelbaan 102 geeft al een fenomenaal uitzicht, wat veel beloofde voor de rest van de dag. Vanaf daar begon onze hike, waar je al meteen start bij een uitzicht op meerdere meren, waaronder Lago di Fedaia. Vanuit Belvedere hebben we route 601 gevolgd, naar Rifugio Baita Frederola. Hier zijn we om de Sass Bece gewandeld, zodat we uit kwamen bij Passo Pordoi Pordoijoch op 2.239 meter.

Waar (bijna) iedereen hier kabelbaan 103 pakt naar ‘la terrazza delle dolomiti’, een 360 graden uitzichtpunt, wilden wij dit uiteraard te voet doen. Vanaf de kabelbaan leek het een enorm steile klim, die alleen maar omhoog gaat. Dat is het ook. Het is letterlijk alleen maar klimmen, maar qua duur viel het mee.

Eenmaal boven aan gekomen bij Rifugio Forcella Pordoi, moesten we nog een klein ‘blokje’ om om bij het eindstation van de kabelbaan (Rifugio Maria) aan te komen. Toen we boven kwamen was bij ons bijna alles dicht getrokken, maar de korte periodes dat we weg konden kijken, waren fantastisch. Dit was onze eerste hike en we waren nu al 100% aan het genieten. Bovenaan dit viewpoint heb je een volledig uitzicht over Sellagruppe, een ongekend groot bergmassief met toppen van ruim 3.100 meter.

hiken in de Dolomieten
Wandelen in de Dolomieten

Cantinaccio: onze huttentocht. Gebied bij Val di Fassa, 3 dagen hiken

Voordat we met deze huttentocht begonnen, startten we dag met een kleine hike (alsof de rest nog niet genoeg zou zijn) richting Lago di Carezza. Omdat we onze auto in Canazei hadden laten staan, omdat we 3 dagen op pad gingen, hebben we de bus gepakt richting startpunt. Met onze via ferrata kit en helm kon het avontuur beginnen.

Wil je overnachten bij het startpunt? Dan is dit hotel, dat fantastisch staat aangeschreven, de allerbeste optie. Het hotel bevindt zich namelijk naast de kabelbaan op nog geen 10 seconde lopen.

Wandelen in de Dolomieten
Wandelen in de Dolomieten

Zoals je eerder hebt kunnen lezen was dit ons absolute hoogtepunt. Per dag flink wat klimmen, veel kilometers maken en genieten van de aller mooiste uitzichten en bergtoppen. Nieuwsgierig geworden? Check ons avontuur van onze huttentocht in de Dolomieten hier. Dit was 3 dagen lang genieten!

Stop 2: Cortina d’Ampezzo

Als je een goede uitvalsbasis wil hebben voor Lago di Sorapis, Lago di Misurina én Cristallo, dan is deze locatie ideaal. Alles ligt dichtbij en is makkelijk met de auto te bereiken. Vanaf hier begonnen wij daarom ook veel hikes. Ideaal als je gaat wandelen in de Dolomieten.

Wil je overnachten vlakbij de liften? Boek dan hier jouw accommodatie, op nog geen 350 meter van de liften.

Lago di Sorapis, 1.923 meter, 1 dag hiken

Eén advies, en neem het alsjeblieft aan: zet je wekker en zorg dat je vóór de hordes toeristen aanwezig bent. We hadden gelezen (in een blog, wat is dat toch handig hè?) dat het er wel eens druk kon worden. Maar dat het zó druk worden, hadden we nooit gedacht.

Wil je dichtbij overnachten? Boek dan een hotel rondom het Misurina lake. Vanaf dit hotel is het niet al te ver rijden naar het startpunt.

Wij kwamen onderweg naar ons startpunt gelukkig niemand tegen en konden onze auto parkeren waar we wilden. We hadden het meer helemaal voor ons alleen, hoefden niet in de rij te staan voor een foto en konden op ons gemak een ronde om het meer lopen.

Dit veranderde naarmate de tijd vorderde en het ‘later’ (lees: minder vroeg) werd. Toen wij besloten om terug te wandelen, begonnen we voor de grap te tellen. Wisten wij veel dat we 829 (!!) mensen zouden tellen. Echt een gekkenhuis. Hele families met honden, mensen op teenslippers, stellen zonder water, noem maar op. Wat waren wij blij dat we niet in die trein naar boven hoefden.

Om bij Lago di Sorapis te komen, hebben wij route 213 en 216 gevolgd. Dit is geen zware hike, maar wel een hele mooie. Zeker de moeite waard als je zorgt dat je op tijd vertrekt dus! Overigens zul je op plattegronden zien dat er een stukje via ferrata bij zit. Wij hadden op deze route onze kit niet bij ons, maar dit was ook zeker niet nodig. Het is enkel een stuk met trap plus een deel waar je je zou kúnnen zekeren. Het is alles behalve onveilig, denk maar aan al die Italiaanse families die op teenslippers omhoog klauteren.

Cinque Torri, 2242 meter & Averau, 2649 meter, 1 dag wandelen

Dit was zo’n lastminute hike die we ter plekke met behulp van de plattegrond uitgekozen hebben. We zagen een mooi aantal hoogtemeters, een meer en wandelpaden. Dan krijg je ons al gauw tevreden. Onze auto parkeerden we bij Baita Bai de Dones, waar we een kabelbaan omhoog pakten. Bij Cinque Torri zie je verschillende routes die je kunt volgen, om zo de torens van alle kanten te bewonderen. Accommodatie in Cortina d’Ampezzo boeken is een aanrader, omdat dit op ongeveer 20 minuten rijden ligt.

wandelen in de Dolomieten
Wat is wandelen in de Dolomieten toch fantastisch

Hierna liepen we richting Averau en kozen we ervoor om route 441 te volgen, richting Lago Limedes (2.171 meter). Dit was een route over rotsen en stenen, die uiteindelijk flink daalde richting het meer. Bij het meer genoten we van onze lunch en de weerspiegeling in het water. Ook hier waren weinig andere toeristen, wat een dik pluspunt is natuurlijk. Vanaf hier wandelden we richting het dal en liepen we via een afwisselende route door het bos weer terug naar de auto.

wandelen in de Dolomieten
Eén van de onze wandelingen in de Dolomieten

Monte Cristallo di Mezzo, 1 dag via ferrato en hiken

Ik noemde net dat ons hoogtepunt de huttentocht was, maar dat hoogtepunt heeft een gedeelde eerste plaats met onze tweede via ferrata tour. We dachten dat hiken in de Dolomieten een avontuur was, maar via ferrata is nóg avontuurlijker. Wij besloten om onze auto te parkeren bij ‘Ristorante Rio Gere’, omdat we hier een kabelbaan omhoog konden pakken naar Rifugio Son Forca, op 2.235 meter. Vanaf hier was het alléén maar klimmen. En niet zo maar klimmen, nee, dit was een pittige hike. Losliggende stenen, waarbij 1 stap omhoog soms 2 naar beneden betekende.

Eerder liep hier een kabelbaan, maar deze staat er al enige tijd niet meer. Een pad is er nooit meer aangelegd, dus vandaar dat het neer kwam op door losse stenen banjeren. Eenmaal bovenaan gekomen bij Forcella Staunies, trokken we onze via ferrata kit aan en konden we gaan ‘klettersteigen’. Nu was het écht genieten. Op naar Monte Cristallo. De foto’s zeggen denk ik genoeg. Meer berggeit dan dit konden we ons niet voelen!

Dat wit biertje bij Rifugio Son Forca smaakte ontzettend goed na deze zware dag!

En een leuk feitje: vanaf Monte Cristallo konden we de Tre Cime spotten.

Verblijven in de buurt van Monte Cristallo? Bekijk dan deze accommodatie eens. Op ongeveer 15 kilometer rijden vanaf het startpunt vind je dit fijne verblijf.

Wandelen in de Dolomieten
Dit kun je geen wandelen in de Dolomieten meer noemen: hiken in de Dolomieten is beter verwoord!

Stop 3: Lago di Dobbiacio

Deze camping kwamen we per toeval tegen toen we naar een andere camping op zoek waren. Je campingspot recht aan het meer en ook dit is weer een goede uitvalsbasis voor een aantal hikes.

Tre Cime di Lavaredo, 1 dag hiken

Ik zal je eerlijk zeggen, na al het hiken in de Dolomieten dat we al gedaan hadden, dacht ik oprecht dat de Drei Zinnen/ Tre Cime ‘prima’ zou zijn. Ik dacht dat ik al zoveel verrast was, dat het haast niet mooier kon. Maar niets was minder waar. Ondanks de populariteit van dit nationale park, was het er prachtig. We zorgden ervoor dat we bij zonsopkomst in het park aan kwamen, waardoor we direct al getrakteerd werden op perfecte plaatjes en uitzichten.

Ik heb – wederom – mijn camera niet met rust gelaten en genoten van al het moois. Tijdens de hike zelf, besloten om nog wat extra meters te maken, waar we zeker geen spijt van hebben gehad. Een foto zegt meer dan 1000 woorden toch?

Heb je daarna nog energie over, en wil je nog richting Cadini di Misurina hiken, wat hier onder te zien is? Ga dan nadat je het Tre Cime national park uit loopt, links tussen twee poortjes door en hike richting deze bergen.

Lago di Braies, 1 dag hiken

Misschien waren we al verwend door al het moois wat we al gezien hadden, én doordat iedereen het over dit meer heeft, maar wij hebben mooiere meren en gebieden gezien dan deze. Begrijp me niet verkeerd, het is hartstikke mooi en je kunt er in een kleine ronde omheen lopen om zo alle kanten te zien. Maar het is een meer waar je niet ‘veel voor hoeft te doen’, dus het is er ook ontzettend druk, ook ’s ochtends vroeg nog.

Wij vinden het altijd heerlijk als je eerst een aantal uur moet hiken, om dan getrakteerd te worden op het fenomenale uitzicht. Dat is hier niet het geval, maar nogmaals: zeker de moeite waard!

Hike 10: Gitsch, Panorama viewpoint, 2.510 meter, 1 dag hiken

Officieel hoort dit gebied niet meer tot de Dolomieten. Op onze één na laatste dag wilden we alvast een klein beetje richting huis rijden, slapen in een Airbnb met zwembad en wijn proeven. Zo kwamen we uit in een plaatsje vlakbij Gitsch.

Het zal je niet verbazen, maar we wilden onze 9 dagen hiken afsluiten met 10 dagen hiken in de Dolomieten. We hadden ons niet echt ingelezen in het gebied, maar met behulp van een kaart en de hoogtemeters, hadden we al snel een keuze gemaakt. We hadden geluk met het weer, want het was strak blauw. Toen we op de top aan kwamen, was het zo helder, dat we bijna alle toppen van onze eerdere hikes konden zien liggen. Dit was een perfecte afsluiter van onze al het wandelen in de Dolomieten.

Is hiken of wandelen in de Dolomieten ook wat voor jou?

Een aantal hikes heb ik hier voor je uitgelicht, maar natuurlijk zijn er nog tientallen andere hikes die je kunt doen. Voor ons was deze bestemming écht een verrassing. We wisten al wel dat het een mooi gebied was, maar hadden echt niet durven dromen dat we zo afwisselend konden hiken in de Dolomieten. Zeker weten dat wij nog een keertje terug gaan, want qua afstand is het goed te doen met de auto.

wandelen in de Dolomieten
Wandelen in de Dolomieten is FANTASTISCH

Twijfel je over je eerste huttentocht, lees dan hier waar je op dient te letten. Ben je bijna overtuigd, maar nog niet helemaal over de streep getrokken, check dan hier waarom een actieve wandelvakantie zo leuk is!

Aanbod: hiken in de Dolomieten

Wil jij ook gaan hiken in de Dolomieten, maar heb je geen zin om alles zelf uit te zoeken? Boek dan jouw reizen en je hoeft nergens naar om te kijken.

Meer tips voor jouw vakantie in de Dolomieten?

3 daagse huttentocht in de Drei Zinnen

In dit uitgebreide artikel over een 3 daagse huttentocht bij de Drei Zinnen lees je alles wat je wil en moet weten om de Drei Zinnen te ontdekken.

Andere mooie dingen in Italië: hiken aan de Amalfikust

Ben je al eens in de Dolomieten geweest en ben je op zoek naar een heel ander deel van Italië? Kijk dan eens naar deze uitgebreide route aan de Amalfikust of bekijk mijn eigen weekend aan de Amalfikust! Genieten hoor!

Het is nog een flink stuk rijden vanaf de Dolomieten, maar vliegen kan natuurlijk ook gewoon. En ook daar kan natuurlijk gewandeld worden! De Sentiero degli Dei is namelijk één van de populairste hikes in die regio en mag je niet missen als je dit deel van Italië gaat bezoeken. En ben je op zoek naar fijne overnachtingen? Dan vind je hier de fijnste hotels aan de Amalfikust.


Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram