Wandelen in Schotland: de mooiste highlights

Wandelen in Schotland is een absolute aanrader

Wandelen in Schotland is één van de meest verrassende dingen die ik in Europa heb gedaan. Tuurlijk, ik wist dat Schotland een mooi land was, maar dat het zó mooi was en dat we zó weinig toeristen tegen zouden komen op bepaalde routes, dat wist ik nog niet. Ik probeer daarom ook vaak mensen te overtuigen om naar dit bijzondere land af te reizen. Europa wordt vaak onderschat, en dat is ontzettend zonde. DUS: ga lekker wandelen in Schotland en laat je verrassen! Ben jij dus op zoek naar de highlights van Schotland, en benieuwd wat hiervoor de beste route is? Lees dan snel verder.

De start van ons avontuur door Schotland

Wij startten ons avontuur na de bootovertocht, dwars door Engeland, eerst in Edinburgh waar we verbleven in een fijn en méér dan prima hotel. Na de eerste paar dagen in Edinburgh, werd het tijd om te wandelen.

wandelen in Schotland
Wandelen in Schotland: Old Man of Storr

Wandelen in Schotland: een waar paradijs

Hieronder vind je een overzicht van al onze wandelingen door Schotland.

Isle of Skye

Als je gaat wandelen in Schotland, mag je dit eiland niet overslaan. Dit gebied staat voor ons stipt op nummer 1. Niet voor niets wordt dit gebied één van de mooiste gebieden van Europa genoemd. Je kunt je hier makkelijk één week vermaken. Het eiland heeft echt uitzichten die je nergens anders in Europa tegenkomt. Rijden over dit eiland is echt een feestje! Op Isle of Skye vind je de twee meest populaire en mooiste hikes, namelijk de Old Man of Storr en de Quiraing. 

Old Man of Storr

Eerlijk is eerlijk: wandelen in Schotland kan soms een tikkeltje frustrerend zijn. Het kan namelijk best wel druk zijn op deze wandelpaden, maar laat je hierdoor niet weerhouden om toch deze hike te doen. Bij de Old Man of Storr komt er namelijk een punt waar de meeste mensen omdraaien. Ze zien het hoogtepunt van de torens, maken een foto en vinden het wel best. En juist hier begint het mooiste deel van de route.

Als je hier helemaal omhoog loopt, het plateau op, heb je het mooiste uitzicht van de hike. En als je dan nog graag wat uren wil hiken, gebruik dan de app maps.me om het pad te volgen wat hier nog op staat aangegeven. Hier zijn wij tijdens het wandelen letterlijk niemand tegen gekomen, terwijl dit echt het mooiste stuk is. Zonde dat hier zo weinig mensen vanaf weten. 

wandelen in Schotland
Old Man of Storr

Quiraing

De weg naar de Quiraing is bijna net zo veelbelovend als de hike zelf. Wat een pareltje! Als je met de auto onderweg bent, zorg dan dat je vroeg op de parkeerplaats staat, zodat je niet meer al te ver over de weg naar het startpunt hoeft te lopen. 

De Quiraing is een ‘loop’ van ongeveer 2.5 uur. Als je van jezelf weet dat je geen genoeg krijgt van foto’s maken, dan kun je er rustig op rekenen dat er een uur bij komt. Vanaf de parkeerplaats kun je zelf kiezen of je de ronde linksom of rechtsom loopt. Ook hier zul je na de eerste bocht merken dat het een stuk rustiger wordt, omdat het grootste gedeelte hier een foto maakt en omdraait. Voor deze hike geldt het advies om deze route niet te lopen als het extreem mistig is, omdat je zeker wat afgronden tegenkomt op het pad. 

Laat je verrassen door dit veelbelovende landschap, want zulke uitzichten ga je niet snel meer ergens anders zien. Oók niet op andere plekken als je gaat wandelen in Schotland. Dit is oprecht uniek!

wandelen in Schotland
Het begin van de wandeling

Ruim over de helft krijg je dit fantastische uitzicht te doen bij de Quiraing loop

Ben A’an

Ben A’an is een top van 454 meter, waar je bovenop kunt genieten van het lager gelegen Loch Katrine. Om deze top te bereiken, is het enige wat je moet doen: klimmen, klimmen, klimmen. Het is letterlijk alles omhoog. Je weet dus ook dat je op de terugweg, alles lekker omlaag kunt lopen. Je kunt hier dus ook onmogelijk verkeerd lopen. Geen moeilijke wandeling in Schotland dus qua route.

wandelen in Schotland
De druilerige top van Ben A’an

Ben Lomond

Dit is de hoogste berg van Schotland. De top is 966 meter hoog. Je kunt starten bij Car Park Rowardennan Hotel, bij Loch Lomond. Voor de beklimming van Loch Lomond kun je makkelijk een dag uit trekken. Je loopt namelijk ongeveer 6-8 uur over deze route. Ook deze route is alleen verantwoord als het niet al te mistig. Er zijn dus nogal wat dagen dat je wordt afgeraden om deze top te beklimmen gezien het weer in Schotland. Bij ons was het helaas te mistig, dus wij hebben deze hike in Schotland niet kunnen doen. Genoeg reden om nog een keer terug te gaan, toch?

Bla Bheinn

Ben je op zoek naar een onontdekte parel? Ga naar Bla Bheinn. De parkeerplaats is groot genoeg voor ongeveer 10 auto’s en als je geluk hebt, kom je hier niemand tegen. Het pad is in het begin goed te lopen, maar wordt gaandeweg wat ’trickier’. Er liggen veel losse stenen en het is lastig om het echte pad te blijven volgen. Op sommige stukken kan het zelfs nodig zijn om met wat handen en voeten verder te klauteren. De uitzichten zijn overigens echt schitterend en je kijkt uit op de Red Hills. 

Wandelen in Schotland geeft wel 10x een geluksmoment!

Een auto huren in Schotland

Wil jij ultieme vrijheid ervaren tijdens jouw vakantie? Zorg er dan voor dat je een auto huurt en het hele eiland over kunt rijden. Zo kun jij zoveel wandelen in Schotland als je wil. Vaak liggen de startpunten namelijk erg afgelegen. De makkelijkste manier om dan ergens te komen is om met de auto naar de parkeerplaatsen te rijden, zodat jij daar als eerste kunt zijn en als eerste de berg omhoog kunt. Niets geeft jou zoveel vrijheid als jezelf kunnen verplaatsen waar en wanneer je maar wilt. 

Een betrouwbare optie om een auto te huren is bijvoorbeeld Europcar.

Algemene tips voor Schotland

Het weer

Laat je niet afschrikken door het onstuimige weer. Wij zijn 10 dagen in Schotland geweest, en hebben (je raadt het vast al) 9 dagen regen gehad. Maar dit maakt het avontuur niet minder groot. Het onstuimige weer maakt je hikes en de uitzichten juist een stuk dramatischer. Wij hadden het in ieder geval voor geen goud willen missen!

Zorg wel dat je áltijd een regenjas mee hebt als je gaat wandelen in Schotland. Het weer is zo onvoorspelbaar en je komt hier letterlijk 4 seizoenen in 1 dag (of in 1 uur) tegen. Ook als je aan wandeling begint en denkt ‘het gaat nooit meer goedkomen’, toch gaan! Voor hetzelfde geld is het een half uur later droog en komt de zon zelfs door. Het kan in Schotland echt allemaal. En zelfs als het toch niet droog is, durf ik te garanderen dat jij fantastische uitzichten hebt. 

Midges in Schotland

Wees gewaarschuwd als je in de maanden juni, juli of augustus naar Schotland gaat. Midges. O-ve-ral zijn midges in de Hooglanden. Het is op bepaalde plekken soms zelfs zo erg dat je moet opletten met ademen. Je kunt wel raden dat wild kamperen (en dus wildplassen.. geen pretje was soms). Die steekmuggen gaan letterlijk overal zitten. Je leest soms op het internet dat Vitamine B tabletten slikken zou helpen, maar wij werden helaas niet door de midges met rust gelaten. Het enige wat helpt is een net kopen om om je hoofd te hangen. En ik hoor je lachen, maar mensen lopen zo echt rond in de hooglanden. Voor ons ging dat overigens net een stap te ver 😉

Meer over de midges in Schotland lees je hier.

Andere wandelingen in Schotland

Schotland heeft nog veel meer highlights dan wandelingen die hierboven genoemd worden. Denk aan de omgeving van Glencoe, waar je je echt in een sprookje waant. Ook mag je Glenfinnan eigenlijk niet overslaan, zul je ontelbaar veel kastelen tegen komen en is de hoofdstad Edinburgh ook leuk om te ontdekken. 

wandelen in Schotland
Glencoe

10 dagen roadtrip in Schotland

Wij zijn 10 dagen in Schotland en hebben zeker het meeste uit deze dagen gehaald door veel te wandelen, te wild kamperen en te genieten van alle uitzichten. Mocht je van plan zijn om nog langer weg te gaan, gebruik dan https://www.walkhighlands.co.uk/

Hier vind je letterlijk voor ieder wat wils, van wandelingen van een uur, tot aan meerdaagse hikes. De duur, lengte en begin- en eindpunt staan altijd weergegeven, zodat jij altijd goed voorbereid kunt gaan wandelen in Schotland.

Wil jij na deze tips ook gaan wandelen in Schotland? Wij zetten de voordelen van een wandelvakantie op een rijtje. Wellicht ben je na het lezen van deze blog helemaal overtuigd.

wandelen in schotland
Wandelen in Schotland, Edinburgh

Algemene tips voor Schotland:

Boek jouw (wandel)vakantie in Schotland

Liever niet zelf alles uitzoeken, losse accommodaties boeken (en hopen dat deze niet vol zitten) en lekker zonder stress op reis? Bekijk dan onderstaand aanbod en boek jouw vakantie via de volgende aanbieders:

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram