Beginnen met affiliate marketing: 5 goede tips die jou helpen

Beginnen met affiliate marketing en hiermee geld verdienen: het klinkt zo makkelijk. Maar hoe werkt affiliate marketing eigenlijk? Wat is het überhaupt? En hoe kun je beginnen met affiliate marketing?

Ik geef je graag in een inkijkje in mijn ervaringen, laat je zien hoe ik ben begonnen en geef je 5 tips. 

Hoe werkt affiliate marketing?

Affiliate marketing betekent simpelweg het promoten van andermans diensten of producten op een website, in een podcast of een YouTube video. Met een eigen, persoonlijke link verdien je een commissie zodra mensen via jouw link de dienst of het product aanschaffen. De commissie die je krijgt, verschilt enorm per aanbieder. Je kunt bijvoorbeeld reisproducten promoten van Bol. com (2% tot 8% van de aankoop), maar ook zeker digitale producten via bijvoorbeeld Paypro (oplopend tot wel 50% commissie). Naast de ‘gewone’ affiliate marketing heb je ook high ticket affiliate marketing.

Een voorbeeld om het duidelijk te maken. Een stukje verderop in dit artikel vind je de cursus affiliate marketing die ik heb gevolgd. Aangezien ik daar MEGA enthousiast over ben en zie hoe makkelijk het te leren is, gun ik dit anderen ook. Ik heb me daarom via Paypro aangemeld, zodat ik een eigen link kan creëren, die ik hier op mijn website heb gezet. Zodra jij dus de cursus bestelt via mijn link, krijg ik een commissie. Zo simpel is het dus.

Wat goed is om te weten is dat anderen nooit meer betalen door op jouw link te klikken. De kans is 99.9% dat jij dus ook anderen hebt geholpen met hun business door op een affiliate link te klikken, terwijl je het niet eens door had. Het is wel zo netjes om te vermelden dat je gebruik maakt van affiliate marketing. Bij sommige aanbieders is het zelfs verplicht.  

Met affiliate marketing zet je een passief inkomen op. Althans, semi-passief. Je schrijft de artikelen, maar het moment van geld verdienen kan zijn zodra je in het buitenland zit. Of als je slaapt. En met een passief inkomen kun je locatie onafhankelijk werken: het digital nomad leven tegemoet. Hier vind je andere ideeën om digital nomad te worden!

Beginnen met affiliate marketing
Beginnen met affiliate marketing

Wie kan er allemaal beginnen met affiliate marketing?

Iedereen! Affiliate marketing is bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar een passief inkomen. Zodra je dus met affiliate marketing aan de slag gaat, kun je geld verdienen tijdens het reizen. ‘Wait, WHUT!?’ Ja echt! 

Dit betekent dat jij tijdens een hike in de bergen, of op het strand, inkomsten kunt ontvangen. Omdat er genoeg cursussen zijn die jou stap voor stap uitleggen hoe dit werkt, is het voor iedereen te volgen. Als je precies doet wat je in de video’s ziet, dan lukt het jou dus ook om te starten. Dus ik kan je geruststellen, je hoeft niet technisch aangelegd te zijn. Het is mij namelijk ook gelukt! 

Waarom doen bedrijven of personen aan affiliate marketing?

De verkoper is er natuurlijk ook bij gebaat als ze zoveel mogelijk verkopen. Zodra jij producten van bijvoorbeeld bol. com gaat promoten, is er een groter publiek dat bereikt wordt door jouw promotie. Dat geldt ook voor een online cursus die iemand heeft gemaakt. Als ‘bedankje’, krijg jij dus een percentage van het verkochte product. Win win! Het voordeel voor jou is dat je nooit met eigen producten, een opslag of het verzenden zit. Er kleven dus ook bijna geen risico’s aan.

Op welke manieren kun je beginnen met affiliate marketing?

Er zijn verschillende manieren om te beginnen met affiliate marketing. Het levende voorbeeld ben ik zelf 😉 Op mijn reisblog promoot ik reizen, producten of cursussen waar ik enthousiast over ben. Op de ‘over mij’ pagina heb ik ook toegelicht dat ik gebruik maak van affiliate links. Zo ben ik altijd open en eerlijk over het feit dat ik hier geld aan kan (!) verdienen.

Tip 1: volg een cursus affiliate marketing

Beginnen met affiliate marketing is niet moeilijk. Echt niet. Maar je moet natuurlijk wel weten waar je moet beginnen. Gelukkig zijn er kant-en-klare cursussen, 100% voor beginners, die uitleggen wat je moet doen. Toen ik begon met affiliate marketing had ik nog nooit van de term gehoord. En kijk waar ik nu sta. Ik heb letterlijk alles geleerd met behulp van de cursus die ik gedaan heb en ben heel blij dat ik daarvoor gekozen heb. De kosten van de cursus had ik er – gelukkig – vrij snel uit. 

Tip 2: affiliate marketing: promoot diensten waar je achter staat

Schrijf over de dingen waar je 100% achter staat. Als je schrijft over diensten of producten die je niet aanspreken, kun je beter niet beginnen met affiliate marketing. Waarom niet?

Persoonlijk vind ik het niet helemaal ethisch om producten of diensten te promoten waar je zelf niet enthousiast over bent. Als je zelf niet tevreden bent, waarom zou je anderen dit dan laten kopen? Jij verdient eraan, dus ik vind het zelf niet helemaal fair. 

Daarnaast komen je artikelen natuurlijk 10x beter over als je zelf precies weet waar je over praat vanuit enthousiasme. Ben je niet enthousiast? Dan weet ik zeker dat dit terug te lezen is in de blogs die je schrijft. Zonde. Bij sommige bloggers maak je zelfs uit de artikelen op dat ze de cursus zelf niet gevolgd hebben, maar deze wel promoten. Tja, ik vind er het mijne van..

Beginnen met affiliate marketing
Beginnen met affiliate marketing én reizen: gouden combinatie

Tip 3: kies je niche

Het is belangrijk om te bedenken waarover je wil schrijven. Vind jij bepaalde branches interessant? Zorg er dan voor dat je een interessante niche vindt. Dit houdt in dat jij uniek probeert te zijn met jouw onderwerp, zodat je concurrentie laag is. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om in jouw branche te kijken hoe je je concurrenten kunt verslaan met nóg betere content. 

Houd je van reizen? Begin dan een reisblog. Het voordeel: je doet écht wat je leuk vindt. Net nadeel: er is veel concurrentie. Andere ideeën zijn vergelijkingswebsites of een webshop met andermans producten. In dat laatste geval zie je vaak dat iemand alle linkjes verzameld van één soort product, bijvoorbeeld jacuzzi’s. Deze persoon heeft dan zelf geen jacuzzi’s, maar verzamelt deze op zijn website. Dit kan dus met ieder soort product.

Hoe weet je dat het om affiliate links gaat als dit niet vermeld staat? Ga eens met je muis over de link en kijk linksonder in beeld. Als je daar een link ziet staan met iets van ‘ref’ of ‘partner’ of andere gekke getallen, kun je ervan uitgaan dat het een affiliate link is.

Tip 4: heb geduld en werk aan je autoriteit

Zo simpel als dat het hierboven beschreven is, zo simpel is het ook. De key is: schrijven, schrijven, volhouden, schrijven, schrijven en nogmaals volhouden. En vooral dat laatste dus: geduld. Het duurt namelijk even voordat je website gaat ranken, dus ongeduldig zijn maakt het lastig. Houd daarom vol, weet waar je het voor doet en geef vooral niet op! 

Het helpt om door middel van backlinks aan de autoriteit van je website te werken. Dit doe je door bijvoorbeeld gastblogs te schrijven voor andere websites. In ruil daarvoor krijg je een link naar je website. Hoe meer backlinks, hoe sneller Google ziet dat je website waardevol is. Begin jij net en wil je een backlink? Voel je vrij om voor mij een gastblog te schrijven in ruil voor een linkje! Zo helpen we elkaar.

Tip 5: begin meteen aan SEO

Naast het feit dat je website autoriteit nodig heeft, is SEO misschien nog wel belangrijker. Als je niet focust op SEO, ranken je artikelen ook niet. SEO staat voor Search Engine Optimization. Als je je teksten SEO-proof schrijft, schrijf je dus óók voor Google. En dat is écht nodig, want je wil dat je artikelen op de eerste pagina terecht komen, zodat ze in het zicht komen voor mensen die zoeken naar jouw producten.

En echt een dikke, vette tip: verdiep je daarin VOORDAT je alles opzet. Je website kun je zeker al maken (of laten maken), de cursus affiliate marketing begin je ook vast lekker, maar begin met SEO als je gaat schrijven. Het is echt verloren tijd als je achteraf al je artikelen nog moet optimaliseren of als je erachter komt dat bezoekers toch hele andere zoekintenties hebben.

Wil je écht vanaf het begin klaargestoomd worden voor artikelen die op de eerste pagina ranken? Volg dan een cursus van de échte SEO-meesters.

Kanttekening van affiliate marketing

Klinkt allemaal goed toch? Werken en reizen tegelijk? Het is een perfecte manier om locatie afhankelijk te werken. Toch is het goed om te weten dat het heel makkelijk klinkt, maar niet altijd makkelijk ís. Affiliate marketing opzetten is wel makkelijk, maar het gaat om de tijd en de motivatie. Het kost namelijk echt tijd en het kan zomaar voorkomen dat je ineens minder motivatie hebt om te schrijven. Zeker als er op dat moment nog geen inkomsten binnenkomen.

Weet dus echt dat je geduld moeten hebben én dat het geen quick fix is om binnen no time rijk te worden. Anders zouden we allemaal wel beginnen met affiliate marketing, toch?

Daarnaast is het niet zo dat als je één blog schrijft dat deze de volgende dag wordt opgepikt door Google. Dus nogmaals: beginnen met affiliate marketing vergt geduld.

Toch vind ik het een mooie manier om zo nu en dan wat inkomsten ‘erbij te hebben’, vooral omdat schrijven mijn hobby (en inmiddels mijn werk) is. 

Wil jij ook beginnen met affiliate marketing?

Is affiliate marketing iets voor jou? Wil jij ook beginnen met het opbouwen van passieve inkomsten naast jouw huidige werk? Dan raad ik je aan om jezelf te verdiepen in affiliate marketing door middel van een cursus die jou stap voor stap uitlegt wat je moet doen. 

Heb je nog vragen of wil je iets anders weten? Dan hoor ik het natuurlijk graag! Denk je dat affiliate marketing niet zo goed bij jou past, maar ben je wel op zoek naar andere manieren om locatie onafhankelijk te werken en als digital nomad door het leven te gaan? Mogelijkheden genoeg!


Meer blogs lezen?

Follow by Email
Facebook
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.