Israël | De leukste bezienswaardigheden + toffe wandelingen

Wandelingen en bezienswaardigheden in Israël

Voordat ik over de wandelingen en bezienswaardigheden in Israël schrijf, moet me iets van het hart. Israël is werkelijk waar een prachtig land, maar ik ben ook in Palestina geweest. Wat daar allemaal gebeurt, is hartverscheurend. DOOR Israël. Na mijn reis die in 2018 samen met een vriendin plaatsvond, ben ik weken van mijn à propos geweest. Ik heb daarom lang getwijfeld of ik deze blog wilde schrijven. Ik ben namelijk geen fan van Israël en ik wil juist dat iedereen hoort en ziet wat er in Palestina gebeurt. 

Toch dit artikel

Toch weet ik ook dat – hoewel ze in de minderheid zijn – sommige Israëliërs het niet eens zijn met de situatie en hier niet voor kiezen. Ik kan dus een land ook niet zomaar over één kam scheren. Bovendien zijn de bezienswaardigheden van Israël prachtig, zijn er bijzondere wandelingen te doen en zijn er genoeg reizigers die alsnog graag naar dit land in het Midden-Oosten gaan. 

Daarom toch mijn artikel over de leukste bezienswaardigheden in Israël inclusief gave wandelingen. 

Uitzichten in Israël

Wat te doen in Israël: bezienswaardigheden

In Israël is veel te doen. Houd je wel van een mix van stad, cultuur en natuur? Bezoek dan onderstaande highlights en bezienswaardigheden van Israël. 

Highlights van Tel Aviv

Houd je van steden? Dan mag je de metropool Tel Aviv niet overslaan. Ik zeg je eerlijk: ik vond het niets. Veel zien en gezien worden, het is ontzettend duur en het is gewoon écht een stad. Niets aan mij besteed. Wat ik wel tof vind aan Tel Aviv is dat het een hele vrije stad is. Het staat lijnrecht tegenover de rest van het land want alles kan en mag hier. Bovendien heb je in Tel Aviv hartstikke leuke, authentieke wijkjes waar je ontzettend lekker kunt eten. 

Het strand van Tel Aviv

Huur een bedje, bestel een koud biertje en kijk vooral je ogen uit. De Israëliërs laten graag hun gebruinde, afgetrainde lijven zien dus veel plezier 😉

Fietsen door Tel Aviv

Door de hele stad heen kun je fietsen huren. Het werkt net als in Nederland zoals met de GO scooters. Met een app koppel je een fiets los, je dropt ‘m ergens en pakt vervolgens zodra je een ronde hebt gewandeld of op het terras hebt gezeten weer een andere fiets om naar de volgende hotspot te gaan. Ideaal. Je hebt hiervoor wel een creditcard of Google Pay nodig. De uitleg vind je op alle fietspalen/locaties.

Jaffa

Jaffa is wat mij betreft het leukste wijkje van Tel Aviv. Dit is ook meteen het oudste gedeelte van de stad. En dat is te zien. Het is het tegenovergestelde van het centrum van de metropool. Ga hier ook vooral op zoek naar goede restaurantjes en niet te vergeten: overheerlijke falafel. 

Breng een bezoek aan Jeruzalem 

Jeruzalem ligt op een heuvel en wordt omringd door de stadsmuren (uit de 16e eeuw). Hoe gek het ook klinkt, maar de stad wordt goed beveiligd. Je ziet overal camera’s en politie staan. Eenmaal binnen de stadsmuren wordt dat (gelukkig) minder.

De heilige stad is 100% een bezoekje waard. Je vindt hier natuurlijk de bekende Klaagmuur, maar ook duizend verschillende straatjes om lekker door te verdwalen. En falafel. Héérlijke falafel. Mijn tip? Een authentiek zaakje ingaan met plastic stoeltjes en vragen naar het beste maal dat ze serveren. Succes gegarandeerd.

Highlights van Jeruzalem

Alleen in Jeruzalem zelf is al ontzettend veel te zien en te doen. Hieronder een opsomming van wat wij gezien en gedaan hebben.

De Klaagmuur 

De Klaagmuur is dag en nacht te bezoeken. Blijf hier gewoon eens lekker kijken wat er allemaal gebeurt. Je komt ogen te kort. Jong en oud komt voorbij. Het is een ontzettend druk bezochte plek en trekt (ook) veel toeristen. 

De Olijfberg

Vanaf de Olijfberg heb je een prachtig uitzicht over de stad Jeruzalem. Eén van de bezienswaardigheden van Israël die je wat mij betreft niet mag overslaan. Tip: ga heen met de bus (vanaf Damascusgate) en terug te voet. Vanaf de Olijfberg loopt namelijk een weggetje naar beneden dat vanzelf weer in het centrum uitkomt. Aanrader dus. 

Bezienswaardigheden Israël
Op de Ollijfberg met de Dome of the Rock op de achtergrond

Dome of the Rock 

Dé highlight van Jeruzalem. Deze prachtige koepel mag je niet overslaan. In het echt nog mooier zelfs dan op de foto’s. Wist je dat de Dome of the Rock gebouwd is tussen 688 en 692? Ongelofelijk om te bedenken hoe dit gebeurd is. Overigens is dit geen moskee zoals veel mensen denken, maar juist een islamitische gedenkplaats. 

Let op: de Dome of the Rock is niet altijd geopend. De openingstijden zijn:

  • April tot september: tussen 08:30 en 11:30 en 1:30 en 2:30
  • Oktober tot maart: tussen 7:30 en 10:30 en 12:30 en 1:30

Je mag de koepel alleen bezoeken als je schouders en knieën bedekt worden en je mag elkaar niet aanraken. Oók niet voor foto’s, anders krijg je schreeuwende Israëliërs achter je aan. ‘NO TOUCHING!!’ Oeps. Wisten wij veel..

wat te doen in Israël bezienswaardigheden Dome of The Rock

Heilige Grafkerk

Bezoek deze kerk, middenin het centrum, voor weer een compleet ander uitzicht over de stad. 

Sla de Dode Zee niet over

Naast Jeruzalem is de Dode Zee één van de bezienswaardigheden waar bijna iedereen aan denkt als je het hebt over Israël. En dat is niet voor niets. Het is een bijzondere ervaring als je nog nooit eerder in een zoute zee hebt gedreven. 

Je kunt een hotel boeken met privéstrand aan de Dode Zee, maar je kunt ook met de auto stoppen bij één van de openbare stukken strand. Dit zie je vanzelf zodra je erlangs rijdt. 

Omkleden, drijven en chillen maar! 

Tip: zorg dat je niet met net geschoren benen het water ingaat. Dit kan prikken (dat heb ik aan de lijve ondervonden. En nee, dat ging bij mij niet om geschoren benen kan ik je vertellen). 

Klaar met drijven? Dan kun je jezelf gelukkig afspoelen onder de openbare douche. Zo goed als mogelijk dan toch, want dat zout blijf je nog wel her en der tegenkomen. 

Wandelen bij Mitzpe Ramon en de Negev woestijn

De Negev woestijn in Israël is een plek die niet al te veel toeristen bezoeken. Zeker niet de toeristen zonder auto. De Mitzpe Ramon is een krater die je in de Negev woestijn vindt. Zie de Mitzpe Ramon als de Grand Canyon van Israël: een prachtige plek die je niet snel zult vergeten. 

Mitzpe Ramon: bezoekerscentrum, krater én zonsopkomst

Mitzpe Ramon is een perfecte uitvalsbasis om toffe dingen te doen in de omgeving. Het ligt aan de Ramon kloof, één van de grootste (natuurlijke) kloven in de wereld. Alleen daarom is het al een bezoek waard. Bij het bezoekerscentrum vind je informatie over diverse wandelingen bij Mitzpe Ramon en de woestijn, variërend van lang tot kort. Onderaan de blog vind je de allerbeste tip voor accommodatie op een fantastische plek. 

Wij besloten om vanaf onze accommodatie ‘s ochtends de zonsopkomst te bekijken. Wát een spektakel. Het was even op de tanden bijten toen de wekker (vroeg!) ging vanwege de zomertijd, maar het was het dubbel en dwars waard. Wat een magisch moment en wát een uitzicht. Weg van de drukte, weg van de mensen, weg van alles. Eén met de natuur en een net ontwakende wereld. Langzaam verandert het landschap in alle kleuren die je maar kan bedenken. Wat een ervaring!

Vergeet ook ‘s nachts niet te genieten van de sterren en de heldere hemel. 

Zosopkomst Mitzpe Ramon

Wandelen in de Negev woestijn 

Vanaf het bezoekerscentrum kun je diverse wandelingen door de Negev woestijn doen. Wij kozen voor een (droge) valleiwandeling naar een waterval die geen waterval meer was. Het was bloed- en bloedheet en er viel geen drupje water meer. Toch was het bijzonder om te wandelen door de woestijn van Israël, waar we geen enkele toerist zijn tegengekomen.

Zorg dat je genoeg water meeneemt, want je gaat dorst krijgen. Heel veel dorst. Oh, en vergeet je zonnebrand niet. Geen overbodige luxe met temperaturen rond de 35 graden.

Ga naar Masada (National Park)

Met een uitzicht op Jordanië (als je aan de goede kant staat) is ook de Masada één van de bezienswaardigheden van Israël. 

Deze citadel ligt op een hoge rots vlakbij de Dode Zee. Deze plek is gebouwd 40 jaar voor Christus. Het fort is later uitgebreid en nog steeds redelijk in tact. Een bijzondere plek met vooral een bijzonder en fantastisch uitzicht. 

Je wordt met een kabelbaan naar de top gebracht en hebt bovenop de mogelijkheid om alles zelf te ontdekken of dit met een gids te doen. Wij hebben zelf rondgelopen. Dat was prima. Een ticket voor de kabelbaan (enkel) kost omgerekend ongeveer €7,50 en een ticket voor de entree ongeveer €8,50. Dat is het 100% waard. 

Bezienswaardigheden Israël
Masada

Wandelen Masada

Ga je liever wandelend omhoog? Dat kan natuurlijk ook! Wandelen is gratis en gezonder natuurlijk. Wil je het combineren met een bestaande wandeling? Kies dan voor het Masada Snake Path. Dit is een uitdagende wandeling van ongeveer 6.5 kilometer en ruim 440 meter hoogteverschil. Remember: het is warm dus zorg voor voldoende water. 

Vanuit Israël naar Palestina

Na onze dagen Israël zijn we terug gegaan naar Jeruzalem, waar we de auto hebben ingeleverd. Daar hebben wij een bus gepakt naar Bethlehem. Via Airbnb hadden we met iemand afgesproken die ons opving in de stad daar. Hij heeft ons heel de stad laten zien, meegenomen naar zijn favoriete falafeltentjes en ons verteld over de vreselijke geschiedenis en vooral: de vreselijke huidige situatie. Ondanks de hitte hebben we de hele dag met kippenvel op onze armen rondgelopen. Ik ga er nog een complete blog aan wijden. 

Vanuit Bethlehem hebben we een minibus gepakt naar Hebron. Daar hebben we enkele nachten in een hostel geslapen. De eigenaar van het hostel heeft ons mee naar zijn familie genomen, gekookt en ons ook hier weer door de stad geleid. Persoonlijk vond ik het emotioneel erg heftig om alles te zien en te horen, maar het was een ervaring die ik niet had willen missen. Ik ken geen enkel volk dat gastvrijer is dan de Palestijnen.

Teruggaan naar Israël vond ik lastig, omdat ik geen enkele € meer in het land uit wilde geven. Ik ga dus nooit meer terug naar Israël, ondanks het feit dat de bezienswaardigheden fantastisch waren en we een geweldige tijd hebben gehad. 

Wandelen in Israël

Hoewel onze vakantie niet in het teken van wandelen stond, heb ik hieronder nog een aantal suggesties op een rij gezet als je wel graag gaat wandelen in Israël. 

Golan

Dit is één van de vele wandelbestemmingen in Israël. De bergen bieden een geweldig uitzicht op de vallei en het meer van Galilea, bekend uit de bijbel. Houd je van korte daghikes of juiste meerdaagse wandelingen? Je vindt het hier gelijk. Eén van de bekende wandelingen is Banias Pad. Met deze Israëlische wandeling trek je langs de Banias river en bezoek je de Banias waterval. 

Hermonberg

De Hermonberg is de hoogste berg van Israël en bevindt zich op een drielandenpunt met Israël, Libanon en Syrië. Houd je wel van een uitdaging? Wandel dan via het pad omhoog naar de top voor een fantastisch uitzicht. Zorg wel dat je goed voorbereid (inclusief basisconditie) de wandeling start. Je moet namelijk aan de bak. 

Ein Gedi National Park

Hoewel het grootste gedeelte van Israël vrij droog is, vind je in dit nationale park juist watertjes, meren en oases. Het is weer een heel ander beeld en gedeelte van Israël. Ook hier vind je diverse wandelingen, veelal kortere routes. Goed voor de afwisseling dus.

Wandelvakantie Israël

Wil je echt een complete wandelvakantie in Israël boeken? Bekijk dan deze georganiseerde wandelreis door Israël eens. Alle highlights in negen dagen, zonder dat je ook maar iets hoeft te regelen.

Rondreizen in Israël

Vluchten vanaf Eindhoven

Binnen vijf uur vliegen land je op het vliegveld van Tel Aviv. Wij kregen op Eindhoven Airport flink wat extra vragen waarom we naar Israël vlogen, maar kwamen er goed doorheen. Op de terugweg werden we ook extra ondervraagd en werden we vooral gevraagd of we naar Palestina zijn gegaan. 

Uiteindelijk zijn we zonder problemen terug gevlogen naar Nederland. 

Tip: vraag bij het stempelen van je paspoort in Israël of je de stempel op een apart papiertje mag hebben in plaats van permanent in je paspoort. Een stempel van Israël kan namelijk problemen opleveren bij het bezoeken van andere landen. 

Een auto huren in Israël 

Met de auto door Israël rijden is de makkelijkste optie. Hoewel het openbaar vervoer op sommige plekken hartstikke goed geregeld is, is het juist lekker om de vrijheid te hebben van de auto. Bovendien kun je zo stoppen op plekken waar je wil (de Dode Zee, mooie fotostops). 

Aangezien Israël naast de bezienswaardigheden vooral uit woestijn en uitgestrekte vlaktes en bergen bestaat, zijn er maar weinig wegen. Autorijden in Israël is dus ontzettend relaxt. Ook staat alles goed aangegeven. Verkeerd rijden is – echt waar – bijna onmogelijk. Huur je auto dus vanaf het vliegveld en ga lekker toeren. Dat scheelt je ook weer (enorm hoge) taxikosten.

Let op: je mag de auto nooit zomaar over de grens naar Palestina meenemen. Wij hebben daarom een ronde gemaakt met de auto, de auto ingeleverd en zijn toen met de bus naar Palestina gegaan. Dat was ideaal. 

Auto huren Israë;l

Overnachten in Israël

Overnachten in Israël kun je zo gek maken als je zelf wil. Je hebt budget opties, maar ook duurdere en luxe resorts bijvoorbeeld.

Overnachten: hostels in Israël 

Mijn vriendin en ik hebben veelal in hostels geslapen en dat was echt top. Hieronder vind je een aantal hostels die ik je van harte aan kan bevelen als je gaat backpacken:

  • Tel Aviv: Abraham hostel: inclusief dakterras met heerlijk uitzicht en gelegenheid om andere reizigers te ontmoeten
  • Mitzpe Ramon: Desert Shade: werkelijk waar een fantastische plek om te overnachten. Dikke aanrader
  • Jerusalem: The Post: super schoon, gezellig en mooi hostel op een toplocatie. Ook privékamers beschikbaar 

Hotels in Israël

Ga je met je partner op reis? Dan heb je misschien meer behoefte aan een hotelkamer (of privékamer in het hostel). Hieronder vind je meerdere hotels in Israël op bijzondere locaties:

Wil jij wandelen in Israël?

Ben je getriggerd om ook te gaan wandelen in Israël of bezoek je liever gewoon alle bezienswaardigheden zonder te veel kilometers in de benen? Het kan in ieder geval allemaal. Het is een veelzijdig land en binnen negen dagen heb je genoeg te zien en te doen. Veel wandelplezier!

Oh, en vergeet niet te beginnen met de voorpret met deze reisgids over Israël en Palestina. Want één ding is zeker: als je gaat reizen naar Israël, sla dan vooral Palestina niet over.

Fan van het Midden-Oosten? Plan dan eens een prachtige roadtrip door Oman.

Jouw wandelvakantie in Israël

Geen zin om alles helemaal zelf uit te stippelen? Gelukkig is daar SNP en 333Travel nog, zodat jij niets meer hoeft te regelen en letterlijk alles uit handen kunt geven. Ideaal! Bekijk hieronder de opties voor de reizen naar Israël.

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram