Harz: wandelen en andere bezienswaardigheden

Wandelen bij het Harzgebergte: beklim de Brocken | Duitsland

Vrij centraal in Duitsland, op ongeveer 5.5 uur rijden vanaf Breda, vind je het Harzgebergte. De Harz, of het Nationaal Park Harz is een populair wandelgebied met diverse mooie routes. Een populaire wandeling is die naar de hoogste berg, de Brocken. In dit artikel lees je meer over deze beklimming, over het Harzgebergte en waarom een bezoekje aan dit gebied zeker de moeite waard is. 

Altenau als uitvalsbasis in het Harzgebergte

Mij kun je niet blijer krijgen dan met hiken. Dat wist mijn vriend dus ook. In 2019 kreeg ik daarom een weekendje wandelen in Duitsland voor mijn verjaardag. Leuk! We boekten een appartementje in Altenau, omdat dit een goede uitvalsbasis vormde gezien de wandeling naar de Brocken en gezien de ligging van het gehele nationale park. 

Eerlijk is eerlijk, buiten de goede uitvalsbasis is Altenau niet je van het. Je hebt er wat kroegjes, een handvol (Duitse) restaurants en dat is het wel. Misschien kwam het ook omdat we er begin mei waren, maar kan me niet voorstellen dat dit dorp enkele weken later bruist van de energie en sfeer. Gelukkig kwamen we voor het wandelen.

Informatie over het Harzgebergte

Ik moet eerlijk bekennen: ik kende het Harzgebergte en dus het nationale park niet voordat we erheen gingen. We hadden alles vrij last minute geregeld, dus heel veel kon ik niet opzoeken. Toch wist ik direct dat ik de hoogste top in het Harz National Park wilde beklimmen: de Brocken. 

Leuk feitje: Harz Nationaal Park is in 2006 ontstaan door een fusie, ja echt, met al twee eerdere bestaande parken. Hochharz (opgericht in 1990) en Harz (1994) kwamen samen en vormen het huidige Harz Nationaal Park. Het is een behoorlijk park, want het beslaat 25.000 hectare grond. 

Het Harz Nationaal Park is gratis te bezoeken. 

Activiteiten in het Harz Nationaal Park

Naast wandelen, kun je nog veel meer doen in het Harz Nationaal Park. 

De hangbrug in Harz

De bekende Titan RT-voetgangershangbrug is populair onder de toeristen. Het kan zelfs zijn dat je even moet wachten met het betreden van de brug, omdat er te veel mensen op staan. Zie hieronder een foto van de hangbrug:

Hangbrug Harz Duitsland wandelen
De stalen hangbrug in Harz Nationaal Park

Deze indrukwekkende, stalen brug van maar liefst 458 meter hangt boven het Rappbode-dal en is niet bestemd voor mensen met hoogtemeters. Ik herhaal: niet bestemd voor mensen met hoogtevrees. Je kijkt namelijk zo door het stalen rasterwerk heen naar beneden, richting de afgrond ongeveer 100 meter beneden je. Daar worden zelfs mensen zonder hoogtevrees niet heel vrolijk van. De metalen netten die als reling dienen, zorgen voor de houvast. 

Het uitzicht daarentegen is werkelijk waar prachtig. Je kijkt namelijk uit op de Bode-dam en het Rappbode-stuwmeer met aan de andere kant de Bode-rivier. Hopelijk waait het niet te hard als je erop staat, want de schommelingen van de wind voel je echt wel in je maag. Achja, hoort erbij 😉 

Harz en ziplinen

Naast de brug hangt een lange zipline. Vanaf zie je dus om de enkele minuten mensen naar beneden glijden. Je ziet het niet alleen, je hóórt het ook. Zeg jij: doe mij die zipline maar? Stel dan het volgende adres in op de navigatie: Rappbode Dam, 38889 Oberharz am Brocken, Duitsland. Veel plezier!

Met de trein naar de Brocken

Houd je de adrenaline graag op een lager pitje? Pak dan lekker rustig de trein. Ook tijdens de beklimming naar de Brocken zie je ‘m: de bekende, rood met zwarte stoomlocomotief. Heb je dus geen zin om te wandelen, maar wil je wel naar de top? Stap dan in en ga terug in de tijd. Op zijn dooie gemak tuft deze trein omhoog, door groene naaldbossen en langs rotsen, zodat je na een uurtje treinen op de top arriveert. 

Stoomtrein Harz Duitsland

De mooiste wandeling in Harz: Brocken beklimmen

Naast alle activiteiten ben je natuurlijk op zoek naar de mooiste wandeling bij Harz. Het is geen Mont Blanc, dat geef ik toe, maar het is een prachtige wandeling in Harz, en dat zó dicht tegen de grens. Alleen daarom is het al een bezoekje waard. 

In de 19e eeuw werd over de Brocken het volgende gezegd: “Een reis naar de Harz zonder de Brocken te hebben beklommen, is als een reis naar Rome zonder de paus te hebben gezien”. Heb je nog meer redenen nodig voor deze mooiste wandeling in Harz?

Informatie de Brocken wandeling:

  • Duur:
  • Afstand: 18 kilometer
  • Vertrekpunt:
Wandelen Harz

Goed voorbereid op reis als je gaat wandelen in Harz

Wil je van tevoren alles goed geregeld hebben? Dan heb je vast wat aan onderstaande tips:

Veel plezier!


Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram